Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno: Ročník (obor):KČ H/01 Kuchař - číšník Tematická oblast:Technologické postupy z luštěnin Předmět:Technologie Anotace:Výukový materiál slouží k upevnění učiva technologických postupů příloh z luštěnin Šablona číslo materiálu: III/2-20 III/
T ECHNOLOGICKÉ POSTUPY Z LUŠTĚNIN www. commons wikimedia.cz
Č OČKA NA KYSELO předběžně upravenou čočku: přebranou, důkladně omytou čočku, zalijeme vodou a dáme vařit vaříme doměkka připravíme si cibulovou jíšku a uvařenou čočku zahustíme dochutíme solí, mletým pepřem, octem, provaříme vhodný doplněk: sázené vejce, uzenina, ster. okurek, chléb www. commons wikimedia.cz
H RACHOVÁ KAŠE S CIBULKOU předběžně upravený hrách: přebraný a omytý hrách namáčíme přes noc do studené vody druhý den ho vaříme ve stejné vodě, v níž se máčel doměkka uvařený hrách semeleme nebo prolisujeme, přidáme osmaženou cibuli dochutíme solí, ml.pepřem, česnek,trochu majoránky před podáváním poléváme osmaženou cibulkou vhodný doplněk: sázené vejce, opečená uzenina, ster. okurek, chléb
F AZOLE NA KYSELO předběžně upravené fazole: přebrané a omyté fazole namáčíme přes noc do studené vody druhý den fazole vaříme doměkka uvařené fazole zahustíme cibulovou jíškou dochutíme solí, ml. pepřem,octem vhodný doplněk: sázené vejce, opečená uzenina, ster. okurek, chléb www. commons wikimedia.cz
F AZOLE NA PAPRICE – PO BRETAŇSKU předběžně upravené fazole: přebrané a omyté fazole namáčíme přes noc do studené vody druhý den fazole vaříme doměkka uvařené fazole doměkka zahustíme cibulovou jíškou ochucenou mletou paprikou pokrm doplníme rajčatovým protlakem nebo kečupem, případně kysanou smetanou dochutíme solí, ml.pepřem www. commons wikimedia.org
Š OULET předběžně upravený hrách a kroupy uvaříme hrách a kroupy( každé zvlášť) doměkka uvařený hrách a kroupy, smícháme s usmaženou cibulkou, solí, ml. pepřem,majoránkou,česnekem a slaninou přidáme nakrájenou osmaženou slaninu zapečeme v troubě všechny přílohy podáváme o hmotnosti 200g-300g na 1 porci www. commons wikimedia.org
P OUŽITÉ ZDROJE www. commons wikimedia.org Technologie příprava pokrmů II. Nakladatelství Merkur, 1984,1994 ISBN Technologie příprava pokrmů 2. Nakladatelství Fortuna, 1999,2006 ISBN Receptury teplých pokrmů Nakladatelství Merkur, 1991,1705 ISBN