Vaše jistota na trhu IT www.i.cz Problémy a rizika pozorované s nasazení Manažerských Informačních Systémů (MIS)ve zdravotnických zařízeních Lze jim účinně.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Interoperabilita v elektronickém zdravotnictví
Advertisements

ARBES FEIS [BI] ARBES Technologies, s.r.o.
Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
managementu znalostí podle
Hodnotový management Teorie rozhodování
13. Koordinace projektů Realizace změn Koordinace projektů
BI, e-commerce Ing. Jiří Šilhán. Úroveň informatiky.
IS V EKONOMICKÝCH SUBJEKTECH Ing. Jiří Šilhán. IS IS – data+lidi+HW, prvky + relace mezi uživateli, které splňují nějaké cílové chování – tak aby byly.
Seminář ředitelů ZZ února III. pracovní seminář ředitelů nemocnic a zdravotnických zařízení Martin Zeman Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem,
1 © AGIT AB Efektivní zdravotnictví v podmínkách Ústeckého kraje v Ústí n.L. Koncepce budování informačního systému v nemocnicích Ústeckého.
Případová studie: UNIC-Services Ltd. Firma UNIC-Services  Založena roku 1993 IT pracovníkem, jménem Saara Remes-Ulkunniemi  Firma nabízí vzdělávací.
Audit IT procesů ve FNOL
Poskytování informací krajskými odbory ÚZIS ČR
Outsourcing jako strategický nástroj řízení nejen v komerční sféře
Inovace výuky ve vazbě na požadavky Mezinárodních výukových standardů doc. Ing. Marie Pospíšilová,CSc. SVŠES.
Role nelékařů v českém zdravotnictví
Auditorské postupy Činnosti před uzavřením smlouvy
Projekt z předmětu Strategie a IS Krejčík, Kučera, Roubíček
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Informační technologie pro české a slovenské zdravotnictví Integrační a komunikační centrum zdravotnických informací.
Předmět: Řízení podniku 1
Ing. Daniel Kardoš Fax: Systémová integrace je proces, který má potenciál zvýšit kvalitu zdravotnických informačních.
Proč potřebujeme nákupčí zdravotní péče MUDr. Pavel Hroboň, M.S.
PQS - P Ing. Petr Mašek ICZ a.s.. PQS –P (Performance, Quality, Strategy ) Nástupce systému PMS2000 Systém pro měření efektivity poskytované zdravotní.
Informačnípodpora řízení kvality ve firmě Informační podpora řízení kvality ve firmě CRM Ekonomický systém Personalistika Datová pumpa Akord Software Datový.
Informační systémy TPS,MIS, SIS.
Evaluace a kvalita služeb v programech prevence, léčby a resocializace drogových závislostí (propojení se systémem sběru dat) Mgr. Lenka Šťastná.
Hodnocení škol a ředitelů zřizovatelem – Zlínským krajem
Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno
Reinženýring cesta ke zvyšování výkonnosti státní správy s využitím procesního řízení Ing. Martin Čulík Notes CS a.s. Konference ISSS 2003 Hradec Králové.
Zvýšení kvality řízení KÚPK aktivita A3 Informační strategie Analýza Workshop
Pohled samosprávy na eHealth
„Požadavky na jakost a hodnocení jakosti zdravotnických informačních systémů“ Praha Možné přístupy k analýze hospodaření bývalých okresních nemocnic.
Víme, jak dosáhnout úspěchu ve Vašem oboru Řízení provozu zdravotnických zařízení Tomáš Pavlíček Solution Architect
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
Návrh modelu řízení ECM v kontextu řízení informatiky Ing. Renáta Kunstová.
Od 1. dubna 2011 je účinný zákon o Úřadu práce České republiky, kterým se mění struktura a řízení úřadů práce. Tolik citace z tisku, co to však znamená?
Přístup k řešení bezpečnosti IT Nemochovský František ISSS Hradec Králové, dubna 2005.
Prof. Molnár1 Podnikové informační systémy Outsourcing IS/IT a ASP Prof. Ing. Zdeněk Molnár, CSc Ústav řízení a ekonomiky podniku
ISOP/2 registr entit přírodního prostředí Roman Bukáček CENIA, laboratoř GIS Žďár nad Sázavou.
1 14.Postakviziční integrace-jaké kroky se mají učinit po podpisu kupní smlouvy Kateřina Čepeláková, E-72 Šk.rok:2009/2010.
Výzva č. 42 OP LZZ – Projekt Moravskoslezského kraje Rozvoj kompetencí strategického, procesního a projektového řízení a kvality Výzva č. 42 OP LZZ Zpracoval:
Helios Orange - Implementace systému
Interaktivní personální portál
Individuální projekty MZ Globální granty Porada hlavních sester ČR Lékařský dům.
Projekt „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ a jeho výstupy Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Jan Bodnár Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha Reforma psychiatrické péče v ČR.
Project HOPE – Česká republika, o.p.s. Řízení změn: Posílení role managerů ve zdravotnictví Začlenění zdravotnických asistentů do ošetřovatelského týmu.
Zdravotnické reformní zákony Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví.
Stalo se … příběh jednoho „průšvihu“ Ing.Tomáš Boubelík PhDr.Iva Moravcová Mgr.Oldřich Smola.
„Zavedení systematické podpory procesu plánování sociálních služeb a péče sociálně potřebným na Středním Vsetínsku, Velkokarlovicku a Hornolidečsku“ Operační.
Akční plán podpory zdraví Nemocnice Pelhřimov, p.o. Pavlína Fridrichovská, DiS. Podzimní škola WHO – HPH, 12. – , MZČR Praha.
Vypracování národních norem kódování pro český systém DRG číslo projektu CZ2005/017/ Program Evropské Unie Transition Facility pro Českou.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
IS jako nástroj moderního personálního managementu Vít Červinka
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
Hlavní cíle a milníky projektu DRG Restart Ing. Petr Mašek vedoucí projektu DRG Restart.
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Nenaplněné cíle a vize majitelů
Důležitost propojování zdravotního a sociálního systému
QUALITAS PRO PRAXIS 2 Reg. č.: CZ /0.0/0.0/15_007/
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Ekonomika malých a středních podniků
Obhajoba diplomové práce
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Národní ošetřovatelské standardy
Vykazování dat v rámci poskytování sociálních služeb
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO)
Transkript prezentace:

Vaše jistota na trhu IT Problémy a rizika pozorované s nasazení Manažerských Informačních Systémů (MIS)ve zdravotnických zařízeních Lze jim účinně předcházet? Ing.Petr Mašek MUDr.Vladimír Kučera ICZ a.s. Praha

Vaše jistota na trhu IT Proč MIS? ►Nelze přijímat kvalifikovaná rozhodnutí v informačním vakuu

Vaše jistota na trhu IT Rozvoj informatiky v ČR v předchozím desetiletí ►Razantní nástup IS od poloviny 90.let ●Řeší pouze jednotlivé části – dílčí klinické procesy(KIS,LIS,NEFRIS…) ●Chybí provázanost a jednotící pohled ●Chybí komplexnost a operativní dostupnost dat a informací

Vaše jistota na trhu IT Logická reakce o Na přelomu tisíciletí vznik prvního MIS od společnosti ICZ - PMS Určeno pro jednotlivá lůžková zařízení -Lokálně uložená data tzv.„Tlustý klient „

Vaše jistota na trhu IT Rok 2003 ►Převod lůžkových zařízení na krajskou samosprávu zákon č.290/2002 ►Vznik nemocnic zřizovaných a řízených krajem ►Mocný impuls pro rozvoj dalších funkcí manažerských systémů

Vaše jistota na trhu IT Potřeby regionálního řešení ►Potřeba vyhodnocení validních údajů z více zařízení ●Předchozí izolovaná řešení se jeví nedostačující ●Potřeba porovnávat údaje z jednotlivých zařízení navzájem- Benchmarking ►Důraz na cenovou dostupnost ●Řešení tenkého klienta – datový sklad u poskytovatele Jaká je validita předávaných dat ?! ●Snaha snížit náklady na straně implementace Nasazení unifikovaného řešení pro různé subjekty Nereflektují specifika jednotlivých zařízení

Vaše jistota na trhu IT Jak to dopadlo? ►Téměř 2/3 krajů do konce roku 2005 se pokusilo pracovat s MIS uplatňujícím tento lákavý přístup ►Výsledek - rozpaky někdy až odmítání ►Nekončící spirála nabídek na analýzy typu:Proč to nefunguje?

Vaše jistota na trhu IT Proč? ►Nejednotnost vykazovaných dat ●Klinická data –MKN10,délka hospitalizace,obložnost ●Ekonomické ukazatele – odlišné účetní osnovy ►Organizační struktura ●Systém není schopen reagovat operativně na změny ●Alokační nekázeň ►Neznalost práce s danými nástroji personálem nemocnic ●Vhodné tak pro analytiky ne zdravotnický management ►Propojení – pomalé reakční časy ●Řádově až desítky minut na jeden dotaz

Vaše jistota na trhu IT Máme rezignovat na snahu uceleného a funkčního řešení? ►Cesty zjednodušení a „úpravy“stávajícího řešení ●Crystal reports Nebudou se opakovat tytéž nedostatky a chyby? Je to použitelné pro vskutku operativní řízení? ►Zcela nový přístup vycházející z ●Modulární nabídky služeb a aplikací,jejichž hlavním cílem je aktivně předcházet výše uvedeným nedostatků BI = „Business Inteligence“…

Vaše jistota na trhu IT ►Je to komplex služeb a IS ►Je to silná orientace na procesy řízení u zákazníka (controlling) ►Je to silná orientace na potřeby zákazníka ►=> Je to změna filosofie v přístupu k MIS Co je to BI ?

Vaše jistota na trhu IT MIS Specifický controlling Základní procesy řízení Základní model řízení

Vaše jistota na trhu IT Audit systému řízení Nastavení hlavních procesů řízení Controlling ve specifických oblastech Podpora řízení manažerským IS Co řešení BI nabízí ?

Vaše jistota na trhu IT ►Analýza a systematický popis stávajícího systému řízení v nemocnici ►Při analýze systému řízení bude kladen důraz zejména na následující oblasti: ●strategické řízení nemocnice ●operativní řízení nemocnice ●fungování oddělení controllingu ●systém vnitropodnikového účetnictví ●systém rozpočtování ●systém vytěžování a distribuce dat a informací ►Samostatná interview se zástupci oddělení CO,OZP, ÚČTO, IT, managementu nemocnice a zástupci vybraných klinik. Audit systému řízení

Vaše jistota na trhu IT ►Návrh koncepce controllingu ●popis fungování controllingu v nemocnici ●jednoznačně vymezeni obsahu a významu controllingu v nemocnici ●popis kompetencí a úloh oddělení controllingu, jeho organizační začlení ●návrh organizačního začlenění oddělení. ●návrh personálního obsazení oddělení. ►Návrh realizace controllingu ●popis návrhu postupu realizace budování oddělení controllingu v nemocnici včetně harmonogramu této realizace a podmínek umožňující úspěšnou realizaci navržené strategie. Nastavení hlavních procesů řízení

Vaše jistota na trhu IT Nastavení základních procesů řízení

Vaše jistota na trhu IT ►Návrh a realizace adresného reportingu ►Zvýšení kvality datových zdrojů ►Audit výkaznictví ►Controlling materiálových zdrojů ►Plánování a rozpočtování ►Vnitropodnikové účetnictví ►Atd. Controlling ve specif. oblastech

Vaše jistota na trhu IT ►Cíl Klinického auditu ►Zhodnotit kvalitu vykázaných informací o skutečné lékařem provedené a poskytnuté zdravotní péči, shrnuté v závěrečné propouštěcí zprávě, která se stává zdrojem vstupních údajů pro sestavení účtu pacienta ►Hodnocené údaje: ►Administrativní údaje ►Klinická informace ●hlavní dgn. ●vedlejší dgn. ●Výkony ●ZÚP ►Klasifikace případu Controlling ve specif. oblastech

Vaše jistota na trhu IT Controlling ve specif. oblastech

Vaše jistota na trhu IT Controlling ve specif. oblastech

Vaše jistota na trhu IT EKO Ukazatele Reporting Analýza NIS Datový sklad Import dat Využití dat Podpora řízení manažerským IS

Vaše jistota na trhu IT Podpora řízení manažerským IS

Vaše jistota na trhu IT Podpora řízení manažerským IS

Vaše jistota na trhu IT Případová studie Implementace MIS DWH ve FN Brno ►Základní informace: Implementace 7 modulů 50 číselníků 100 reportů Desítky Gb dat ročně Cílová skupina 150 uživ. Hlavní zdroje dat: IS AMIS IS Navision IS Atus

Vaše jistota na trhu IT Děkuji za vaši pozornost Ing. Petr Mašek ICZ a.s. Divize Zdravotnictví MUDr. Vladimír Kučera ICZ a.s. Divize Zdravotnictví