DANĚ Seznámení se základními typy daní VY_32_INOVACE_7A18 Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, 551 23 Jaroměř Mgr. Karel Hübner.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Struktura daní v ČR.
Advertisements

Daně.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Petr Benda Název materiálu: Daně – opakování I Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKO.OA
Struktura daní v ČR.
Struktura daní v ČR.
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_04.
DAŇOVÝ SYSTÉM České republiky. Daňový systém České republiky je ve svých hlavních znacích podobný systémům většiny vyspělých zemí Daňový systém České.
VY_32_INOVACE_ Daňová soustava.
VY_32_INOVACE_7A6 Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Karel Hübner Finance a stát.
Destilace – důkaz ethanolu ve stolním víně
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
definice daně přímé daně (daň z příjmu, majetkové daně) nepřímé daně
Sublimace chloridu amonného – efektní motivační experiment Umělá mlha
VY_32_INOVACE_1C14 Tyrš a Sokol Křížovka - opakování.
VY_32_INOVACE_7A3 FINANČNÍ MATEMATIKA PŘEVODY MĚN.
Lucerna VY_32_INOVACE_1A3. sedmipatrový palác z roku 1912 s převážně secesními interiéry budovou je vedena pasáž spojující Štěpánskou a Vodičkovu ulici.
VY_32_INOVACE_2C20 Pracovní list Věra Čáslavská.
VY_32_INOVACE_7A4 FINANČNÍ MATEMATIKA RODINNÝ ROZPOČET.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2014.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Číslo materiáluVY_62_INOVACE_EKO_4S_RE_33_09 NázevDaně Druh učebního materiálu Prezentace PředmětEkonomika Ročník4 Tématický celekDaňový systém AnotaceVysvětlení.
Kouzelné písmo – motivační efektní experiment Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Martin Rolek VY_32_INOVACE_8A12.
Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Název: Teplotní roztažnost, dilatace materiálů Autor: Mgr. Miloš Boháč © 2013 VY_32_INOVACE_6B20.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Petr Benda Název materiálu: Daně – opakování II Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKO.OA
Hoření – motivační experiment Nehořlavý kapesník
Daňová teorie a politika
Daňová soustava I. Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Základy daní úvod do českého daňového systému
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Zdanění subjektů terciárního sektoru
VY_32_INOVACE_2C18 Emil Zátopek legenda atletiky.
Barevnost sloučenin manganu
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Finanční a rozpočtové právo
VY_32_INOVACE_6C-7 Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Název: Vlastnosti elektromagnetické vlny Autor: Mgr. Miloš Boháč © 2012.
VY_32_INOVACE_8A9 Příprava salmiaku
Model hasícího přístroje
Stabilizace veřejných rozpočtů – novely daňových předpisů Michal Radvan Za využití Kalousek, M. Návrhy změn právních předpisů. Daňová reforma 2008 – 2010.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_POD_80 ROČNÍK: 3. VZDĚLÁVACÍ OBOR:PODNIKÁNÍ V HOTELNICTVÍ.
Základní prvky daňové techniky
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_09_DAŇOVÁ.
DANĚ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Daň z příjmů právnických osob Mgr.Eva Kolářová, Ph.D. Tato prezentace vznikla za podpory projektu FRVŠ č.2714/2007.
DAŇOVÁ SOUSTAVA. Daňová soustava  Členění na přímé (z příjmu a majetkové) a nepřímé  Kdo je plátce a poplatník?  Daně přímé  Daň z příjmu FO a PO.
E K O N O M I K A Daně, daňová soustava. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
DANĚ a jak na ně. daň odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) daň: přímá z příjmů z příjmů z nemovitostí,
Spotřební daň Ekonomika podniku 2. ročník Spotřební daň - je nepřímá daň, tzn. je součástí ceny výrobku - je placena jednorázově při prvním prodeji od.
PŘÍMÉ A NEPŘÍMÉ DANĚ Kristýna Nevolová Lucie Krausová C2A.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jitka Jirmanová Název materiálu:
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 30. listopadu 2015.
Daňová soustava v ČR Daně tvoří významnou část příjmů státního rozpočtu a jsou významným nástrojem ovlivňování ekonomiky státem Daně tvoří významnou část.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E18.14 Ročníktřetí.
Účtování DPH Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marcela Vlachová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
NEPŘÍMÁ DAŇ Lasíková C2B. = je daň, kterou státu platí jiná osoba, než ta, na kterou účinky dopadají Zahrnuta v ceně zboží, služeb Rozdělení: Selektivní.
Osnova: 1.Význam daňové soustavy 2.Definice daně 3.Právní úprava daní 4.Rozdělení daní v ČR 5.Základní pojmy 6.Otázky k opakování s řešením 7.Zdroje Daňová.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Spotřební daně. Uvalena na výrobky nadstandardní spotřeby (cigarety, alkohol), výrobky nadstandardní spotřeby (cigarety, alkohol), levné výrobky, které.
 Daň – je zákonem stanovená a zpravidla pravidelně se opakující platba do státního rozpočtu  Využití daní – pro financování potřeb státu – školství,
FINANČNÍ GRAMOTNOST DANĚ ZŠ HejniceZ. Hyxa. DANĚ Daně a veřejné rozpočty daně jsou jedním ze zdrojů příjmů veřejných rozpočtů. Veřejné rozpočty jsou státní,
Daně a rozpočty (Státní rozpočet, daňová soustava, hospodaření domácnosti, mzda, ZP + SP) Finanční gramotnost pro 9. ročníky 2016 / 2017 Bc. Tomáš Janda.
DAŇOVÁ SOUSTAVA.
SPOTŘEBNÍ DANĚ zákon č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních
DAŇOVÁ SOUSTAVA CHARAKTERISTIKA DANÍ.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Způsob vedení a evidence v podnikatelské činnosti
Způsob vedení a evidence v podnikatelské činnosti
Daň z příjmů fyzických osob
DUM - Digitální Učební Materiál
Transkript prezentace:

DANĚ Seznámení se základními typy daní VY_32_INOVACE_7A18 Gymnázium a Střední odborná škola, Lužická 423, Jaroměř Mgr. Karel Hübner

 Je to povinná platba do státního rozpočtu  Jsou dány zákonem  Tvoří největší část příjmu státu  Mohou být progresivní nebo rovné  Rovné zdanění – pevná sazba  Progresivní zdanění – pohyblivá sazba v závislosti na základu daně  Daně se dělí na přímé a nepřímé

Vývoj tří největších daní v letech

Daň z příjmů fyzických osob  Platí všechny osoby trvale žijící na území ČR  Platí i na zahraniční příjmy  Velké množství příjmů je od daně osvobozeno  Základem daně je částka, o kterou příjmy přesahují výdaje vynaložené na jejich dosažení  Pokud výdaj překročí příjem – daňová ztráta

Výpočet daně  Určíme základ daně  Od základu daně odečteme nezdanitelné části např.: dary, penzijní pojištění, životní pojištění  Odečteme odčitatelné položky  Vypočítáme daň, která je 15 %  Od daně můžeme odečíst slevy na dani

Daň z příjmů právnických osob  Plátcem jsou právnické osoby  Sídlo společnosti v ČR: zdaní se všechny příjmy  Sídlo společnosti v cizině: zdaní se příjmy ze zdrojů na území ČR  Velké množství příjmů je od daně osvobozeno  Od základu daně se odečte daňová ztráta a 100 % výdajů  Sazba daně je 19 %  Slevy na dani : za zaměstnance se zdravotním postižením

Vývoj sazby daně z příjmu právnických osob v letech

Daň z přidané hodnoty  Platí se při nákupu zboží a služeb  Plátcem je osoba, která samostatně uskutečňuje ekonomické činnosti  Musí mít obrat vyšší než milion Kč  Dvě sazby  Základní sazba 20%  Snížená sazba 14% (od )

Spotřební daň  Daň z minerálních olejů, lihovin a tabákových výrobků  Cílem je zvýšit příjmy státu a regulovat prodej určitého škodlivého zboží  Plátcem je osoba, která uvede výrobek na trh  Správcem daně jsou celní úřady  U těchto daní dochází velmi často k podvodům  Látky na výrobu léčiv jsou od daně osvobozeny

Sazba daně  Benzín :12,84 Kč/l  Motorová nafta :10,90 Kč/l  Alkohol : 285 Kč/l za 1 litr čistého lihu  Šumivá vína : 23,40 Kč/l  Tabákové výrobky : Procentní část 28 % Pevná část 1,12 Kč/1 kus

Daň z nemovitosti  Daň z pozemků a daň ze staveb  Plátcem je vlastník nemovitosti  Základní sazba je dána plochou objektu  Základní sazba je vynásobena místním koeficientem od1 do 5  Velké množství nemovitostí je od daně osvobozeno

Zdroje  Česká daňová správa -  Ministerstvo financí ČR -  prijmu/pruvodce/ prijmu/pruvodce/  dane/dan-z-nemovitosti/pozemky/ dane/dan-z-nemovitosti/pozemky/  

Konec  Děkuji za pozornost

 Projekt: Škola v digitálním světě aneb Uchop svoji šanci  Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/  Číslo DUM: VY_32_INOVACE_7A18  Jména autorů:Pavel Rozdolský, Mgr. Karel Hübner  Název práce:Daně  Předmět:Matematika, Matematický seminář  Ročník:3. ročník – pilotováno ve třídě 3.A  Časová dotace:cca 20 minut  Vzdělávací cíl:seznámit žáky s hlavními typy daní v ČR a vysvětlit způsoby jejich výběru  Pomůcky:počítač, projektor, případně připojení k internetu  Inovace:s využitím ICT žáci pochopí způsoby výběru daní v ČR  Poznámka: Materiály jsou určeny pro bezplatné používání a pro potřeby výuky na všech typech školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu.  Datum vzniku: