Konvergence, strukturální operace EU a některá institucionální rizika a bariéry jejich využívání Petr Zahradník Centrum ekonomických studií a EU Office.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální politika III Strukturální fondy EU.
Advertisements

Východiska EU pro zaměření priorit Olomouckého kraje v kohezní politice EU Budoucnost Olomouckého kraje v rámci kohezní politiky EU 2014+,
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj, ČR Odbor evropských fondů Výroční zpráva Rámce podpory Společenství.
Aktuální stav čerpání evropských fondů Příprava na další programovací období z pohledu regionů Mgr. Radko Martínek hejtman Pardubického kraje.
Ekonomická výkonnost krajů Makroekonomické agregáty s regionálním aspektem Ing. Miloslav Chlad, Ph.D.
Euro a ekonomické zájmy ? Petr Zahradník EU Office, Česká spořitelna Evropské fórum podnikání Praha, 17. září 2008.
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
Evropské fondy a Česká republika v období 2007–2013: náš pohled Podporováno z Evropského fondu pro regionální rozvoj Investice do vaší budoucnosti Praha,
Co je nového v evropských fondech Datum: Místo: Ostrava David Sventek.
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Tento projekt je spolufinancovaný z Evropského fondu regionálního rozvoje. Akce se koná v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR pod názvem.
Jsme v EU, buďme v obraze. Výhody a nevýhody členství v EU Jarolím Antal.
Finanční perspektiva EU Ministerstvo financí, odbor Národního fondu.
PRAVIDLA Desatero OP LZZ.
1 Inovace 2007 Týden výzkumu, vývoje a inovací Operační programy na období Doc. Ing. Karel Šperlink, CSc.prosinec 2007.
Ekonomika a ekonomie Evropské unie Ing. Josef Abrhám, Ph.D.
1 VŠFS KSM MEI Společný rozpočet EU Společný rozpočet EU Osnova: 1. Obecná charakteristika společného rozpočtu EU 2. Příjmy společného rozpočtu.
Regionální politika ČR a EU 2 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Českou republikou Atlas Labe na území Královéhradeckého kraje prezentace výsledků projektu.
CS Regionální politika EVROPSKÁ KOMISE Třetí zpráva o soudržnosti Únor 2004 Konvergence, konkurenceschopnost a spolupráce.
Kohezní politika EU v kontextu revize rozpočtu EU Ing
Regionální politika (Politika hospodářské a sociální soudržnosti - PHSS) Jana Frková Vzdělávací projekt financovaný z EU programu „Jean.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Evropský semestr a posílená koordinace hospodářských politik v EU Jakub Mazur Oddělení 532 Hospodářská a finanční politika EU Prezentace pro seminář MF.
Členství ČR v EU II. Regionální politika EU března 2010.
Silnice nebo železnice
FONDY EU Programové období
1 Politika koheze – Kohezní fond VŠFS – kombinované studium SF a FK ( )
1 V1 2. Seminář 2009/ Region a regionální vědy 1 2.
1 Politika koheze – Kohezní fond VŠFS – kombinované studium LS 2006/07 SF a FK ( )
Politika soudržnosti Mgr. Lucie Parobková Odbor regionálního rozvoje.
FONDY EU Předvstupní podpora Programové období 2000 – 2006 a její plnění v ČR.
Regionální politika RP ČR.
Politika hospodářské a sociální soudržnosti Praha listopad, 2013 Radomír Špok Institut pro evropskou politiku
Politika hospodářské a sociální soudržnosti Praha listopad, 2011 Radomír Špok Institut pro evropskou politiku
FONDY EU Programové období
1 VŠFS KS LS 2006/ Strukturální fondy a kohezní fond Konzultace 2.
1.1. EVROPSKÁ MĚNOVÁ INTEGRACE soustředění Ing. Martina Šudřichová KH: Út: 14,00 – 15,00.
Členství ČR v EU I. Regionální politika EU a postavení ČR.
Kapitola 13: Evropské bankovnictví, Evropská centrální banka
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
Politika zaměstnanosti a její naplňování prostřednictvím ESF se zaměřením na Cíl 1 KONVERGENCE Autor: Mindlová Lenka Jihočeská univerzita v ČB
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Srovnání současného a budoucího programovacího období v ČR Ing. Jarmila Modrá Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 8. listopadu 2006.
Konference „Další profesní vzdělávání“ Pardubice 26. září 2006 Mgr. Jaroslava Barbara Sporková Evropské strukturální fondy v České republice v období 2007.
Úvahy o budoucnosti koheze a teritoriální spolupráci Jan Březina, europoslanec.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Evropský sociální fond v ČR * Městská knihovna, Praha.
Kulatý stůl pro NNO k problematice přípravy NRP Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
TŘINÁCTÉ ZASEDÁNÍ Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území Barokní refektář Dominikánského kláštera u sv. Jiljí Jilská 7a, Praha 1.
Rozpočet Evropské Unie ING. DAVID SLAVATA, PH.D..
Informační setkání k přípravě Olomouckého kraje na kohezní politiku EU , Jeseník.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Strukturální politika Fondy. Cíle strukturální politiky Stírání strukturálních rozdílů - mezi odvětvími - Mezi regiony Dokážete určit, který region (stát)
Školení pro zaměstnance SSČ, v.v.i. Podpora ekonomických systémů na pracovištích AV ČR v oblasti projektového řízení Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Regionální politika ČR
Regionální politika EU v období
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Aktuální otázky v oblasti kohezní politiky a rozvoje měst
Pakt stability a růstu EVSE Šárka Horáková.
PLNĚNÍ CÍLŮ SRR A VYHODNOCENÍ DOPADŮ KOHEZNÍ POLITIKY NA REGIONÁLNÍ ROZVOJ Hodnocení příspěvku OP k plnění cílů SRR v kontextu regionálních rozdílů a.
Financování ÚSC z prostředků EU
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Ing. Oldřich Vlasák Hradec Králové, 9. března 2006
Nástroj změny v místním prostředí
Strukturální politika
Podpora podnikání ze SF
Rozpočtová a fiskální politika
Strategie a změny přístupu EU k podpoře rozvoje dopravní infrastruktury po roce 2020 Petr Zahradník Připraveno pro vystoupení na konferenci Střední Morava.
Transkript prezentace:

Konvergence, strukturální operace EU a některá institucionální rizika a bariéry jejich využívání Petr Zahradník Centrum ekonomických studií a EU Office České spořitelny Smilovice – 6. června 2007 Připraveno pro seminář odboru Finanční politika Ministerstva financí Makroekonomické výhledy České republiky

2 Konvergence a přístupy ke strukturálním operacím v zemích V-5 Konvergenční proces: determinován řadou faktorů, které se projevují v podobě velmi vysoké míry investic, silného růstu domácí spotřeby, v řadě zemí střední Evropy vysokou mírou ekonomické otevřenosti, spojené v některých z nich s velmi pozitivními výsledky obchodní bilance a zlepšováním běžného účtu

3 Konvergence a přístupy ke strukturálním operacím v zemích V-5 -Podpůrný, nicméně nezanedbatelný faktor v tomto konvergenčním procesu (vedle tuzemských nástrojů hospodářské politiky: politika investičních pobídek, rozvoje výzkumu a vývoje, zefektivnění technologického transferu apod.): využívání fondů EU; v tomto programovacím období 2007 – 2013 dominantně reprezentovaných Evropským fondem regionálního rozvoje a Evropským sociálním fondem (v souhrnu Strukturálními fondy) a Kohezním fondem – v souhrnu strukturálními operacemi; vedle strukturálních operací: Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova a Evropský rybářský fond; navíc – přímé komunitární granty bez národního určení a alokací; -Každá ze zemí V-5: jak v období 2004 – 2006, tak v období 2007 – 2013: specifické strategie, v jejím rámci jiné priority – volba Operačních programů a jejich management i celková alokovaná částka se liší; -Ve všech zemích V-5 bez výjimky: podstatné navýšení alokací v tomto programovacím období v porovnání s minulým, řešení projektů s podporou fondů EU se stalo masovou záležitostí, pozitivní dopad na větší či menší zvyšování ukazatele HDP na obyvatele během tohoto období.

4 Obecná kritéria pro strukturální operace v období Doznala sice formálních změn oproti minulosti, nicméně zachovala si logickou návaznost; -Základní a podstatné kriterium: výše 75% průměru ukazatele HDP na obyvatele pro ekonomickou vyspělost regionů NUTS II zůstalo v zásadě zachováno – základ hlavního cíle Konvergence; -Jediná větší kosmetická změna: zahrnutí tzv. statistického efektu; -Minulé cíle 2 a 3 splývají v cíl Regionální konkurenceschopnost a zaměstnanost (aplikace Lisabonských cílů); -Třetí cíl: Evropská územní spolupráce

5 Alokace Celková finanční alokace pro EU-27: 347,410 mld. EUR (stálé ceny roku 2004) Česká republika: 26,692 Maďarsko: 25,307 Polsko: 67,284 Slovensko: 11,588 Slovinsko: 4,205

6 Alokace -12 nových členských zemí z let 2004 a 2007 se na celkové alokaci podílí 51,3% (nejvíce Polsko, ze skupiny nováčků následované z odstupem Českou republikou a Maďarskem); -Alokace České republiky je čtvrtá největší v celé EU-27; poměrně viditelně převyšuje všechny kvalitativně i kvantitativně srovnatelné země; je vyšší, než u velikostně srovnatelného a méně rozvinutého Mařdska, totéž v jisté míře platí i pro porovnání s Portugalskem. Řecká alokace je přibližně o čtvrtinu nižší než naše; -Velikostně srovnatelné, avšak podstatně bohatší země západní, resp. severní Evropy (Belgie, Rakousko, Švédsko i viditelně populačně větší Nizozemsko) mají alokaci v průměru jen na úrovni asi 7% české; -V souhrnu: alokace České republiky pro období 2007 – 2013 je podle všech relevantních hledisek značně výhodná.

7 Rizika a bariéry využívání fondů EU institucionální povahy -Národní strategický referenční rámec -Operační programy -Přehlednost a srozumitelnost informací -Administrativní a procedurální náležitosti -Včasné vyhlašování výzev priorit a opatření Operačních programů -Zajištění dostatečného a pružného spolufinancování -Eliminace pochybností, skandálů a podvodů