Bezpečnostní pravidla při používání počítače a internetu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Bezpečnost práce na Internetu
Advertisements

Brána firewall a její využití
Úvod Roviny bezpečnosti Softwarová bezpečnost AntiviryFirewall Bezpečnost na internetu PhishingSpam Datová komunikace Soutěž Bezpečně na netu 2014.
III/2 8.ABC XVII Informatika prevence, bezpečnost, zabezpečení, ochrana, údržba, aktualizace, update, brána firewall, antivir, malware,
Počítačové viry.
Počítačové viry.
Proč chránit data v počítači
Antiviry.
Složení počítače a základní pojmy
Škodlivé kódy Bezpečnost informačních systémů - referát
Údržba PC Bohumil Bareš.
Antivirové programy Josef Toth.
Softwarové zabezpečení serveru
Informační a komunikační technologie
Počítačové viry a jiné hrozby
Informační a komunikační technologie
Bezpečnostní pravidla při používání počítače a internetu
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Počítačové viry a jak se proti nim chránit
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Počítačové Viry a antivir
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Název a adresa školy Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm nábřeží Dukelských Hrdinů Rožnov pod Radhoštěm Název operačního.
Jak na to : Počítačový Virus.
JAK UČIT OCHRANU POČÍTAČE Vypracoval: Martin Rais P03466 Předmět:KVD/DIDI2 Studijní program: MT - VT - ZŠ Akademický rok: 2006/2007 Datum:
Ochrana počítače Výpočetní technika. jméno autoraMgr. Petr Jonáš název projektu Modernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Název: Zabezpečení PC a ochrana před škodlivými kódy
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Bezpečí a počítače Počítače škodlivé programy - malware Internet komunikační praktiky Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE,
Malware - opakování.
Bezpečnostní pravidla při používání internetu
BEZPEČNOSTNÍ PRAVIDLA PŘI POUŽÍVÁNÍ POČÍTAČE A INTERNETU.
Bezpečnost počítače – viry a antivirové programy
Informatika Opakování učiva pro 9. ročník
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková ANOTACEPrezentace obsahuje informace k preventivní údržbě počítačů.
Jak učit ochranu počítače ? Malý, L. ZČU Plzeň. Úvod Každé PC, ať už je připojeno k internetu nebo ne, se stane dříve či později terčem útoku nějaké havěti.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
BEZPEČNOST V POČÍTAČI Jiří Beran BezpečnostJiří Beran.
počítačová BEZPEČNOST
BEZPEČNOSTNÍ PRAVIDLA PŘI POUŽÍVÁNÍ PC A INTERNETU
Bezpečnostní pravidla při používání počítače a internetu (problematika počítačových virů a červů, firewall) Mazal Jan, 4.A.
Počítačové viry Michael Čambor 7.A říjen 2010.
Počítačové viry jsou bezesporu nejznámějším bezpečnostním rizikem pro počítačové sítě a počítače jako takové. Virem nazýváme programy schopné kopírování.
SOFTWARE IV Viry.
Tabulkový procesor Zabezpečení a ochrana osobních údajů – ochrana konečné verze před změnami Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak,
INFORMAČNÍ SYSTÉMY PRO KRIZOVÉ ŘÍZENÍ POUŽITÍ INFORMAČNÍCH SYSTÉMŮ PRO MODELOVÁNÍ A SIMULACE KRIZOVÝCH SITUACÍ - SEMINÁŘ ING. JIŘÍ BARTA Operační program.
Škodlivý software ● Viry, trojské koně, červy ● Metodika detekce viru ● Spyware, spam ● Ochrana.
MALWARE Malware je počítačový program určený k poškození nebo vniknutí do počítačového systému. Výraz malware vznikl složením anglických slov „malicious“
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office Orlová, spol. s r.o AUTOR: Bc. Petr Poledník NÁZEV PROJEKTU: Podpora výuky v technických oborech NÁZEV ŠABLONY: III/2 – Inovace.
VIRUS - je program - dokáže se sám šířit bez vědomí uživatele tím, že vytváří kopie sebe sama - některé viry mohou být cíleně ničivé (např. mazat soubory.
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín VY_32_INOVACE_ICT_03 SOFTWARE POČÍTAČE Zpracovala: Mgr. Květoslava Štikovcová Číslo.
Mgr. Barbora Pilárová VY_32_INOVACE_09_VIRY, ANTIVIRY Příjemce: ZŠ Břidličná, okr. Bruntál Komenského BŘIDLIČNÁ Doporučeno pro: 6. ročník Předmět:
Název školy Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. Autor Mgr. Lubomír Stepek Anotace Prezence slouží k seznámení se zásadami bezpečné.
Počítačová bezpečnostPočítačová bezpečnost -je obor informatiky, který se zabývá zabezpečením informací v počítačích (odhalení a zmenšení rizik spojených.
Antivirus Vytvořil Adam Friedl
ANTIVIROVÉ PROGRAMY Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Inf Bezpečný počítač.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
9. Bezpečnostní pravidla při používání počítače a internetu
Škodlivý software, počítačové viry
BEZPEČNOSTNÍ RIZIKA INTERNETU
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
BEZPEČNOST NA KONTAKTNÍCH MÍSTECH Czech POINT
Kurz přežití na Internetu
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Bezpečnost práce s počítačem
Viry a antivirové programy
Autor: Dominika Vycpálková
Informatika Počítačové viry.
Transkript prezentace:

Bezpečnostní pravidla při používání počítače a internetu

Internet a jeho bezpečnost!

Bezpečnostní pravidla „Obětí se může stát náš počítač, ale i my sami.“ Jak se chránit? - Používat firewall (viz. dále), účinný antivir - Zálohování dat - Návštěva důvěryhodných stránek - Instalace legálního softwaru - Pravidelná aktualizace - Opatrnost při otvírání příloh - Různá hesla, neuvěřejňování osobních dat - Kontrola opravdových adres podezřelých stránek

Malware = jako malware jsou označovány programy určené k vniknutí do počítačového systému nebo k jeho poškození. -> Do našeho počítače se může dostat: návštěvou nebezpečných stránek,stahováním neznámých souborů, otvíráním a spouštěním programů. - od slova „ malicious“ – zákeřný progam - od slova „ malicious“ – zákeřný progam

Malware   Šíří se vkládáním do jiných spustitelných souborů nebo dokumentů, které po „rozbalení“ infikují počítač.   Projevuje se destrukcí dat, zpomalením počítače, simulací selhání počítače apod.   Existuje mnoho typů: viry, červy, trojské koně, backdoor viry

Červ je typ malwaru, který po napadá systém,a po té je se schopen množit a rozesílat kopie sebe sama. Trojský kůň – bývá většinou součástí programu, který si umyslně stahujeme pod jiným názvem.

Antiviry a firewall

Antivir Antivir je naopak soubor, který se snaží počítač chránit před infikováním škodlivým softwarem. - prohledává pevné i externí disky CPU, a ohlašuje nebo přímo maže infikované nebo podezřelé soubory. - prohledává pevné i externí disky CPU, a ohlašuje nebo přímo maže infikované nebo podezřelé soubory. - placené/free (obvyklé bývá zkušební období) - placené/free (obvyklé bývá zkušební období) - Např: Avg, Norton, Eset, avast…. - Např: Avg, Norton, Eset, avast….

Firewall je síťové zařízení, které slouží k řízení a zabezpečování provozu mezi sítěmi s různou úrovní důvěryhodnosti a zabezpečení. Zjednodušeně se dá říct, že je to jakási kontrolní brána, přes kterou plynou všechny data z internetu do počítače. Zjednodušeně se dá říct, že je to jakási kontrolní brána, přes kterou plynou všechny data z internetu do počítače.

Zajímavosti První virus na počítačích třídy IBM PC s operačním systémem MS-DOS se objevil v lednu 1986 (pákistánský virus Brain). První virus na počítačích třídy IBM PC s operačním systémem MS-DOS se objevil v lednu 1986 (pákistánský virus Brain). Technologie firewallu se ve výpočetní technice začala objevovat na konci 80. let. Technologie firewallu se ve výpočetní technice začala objevovat na konci 80. let.

by Jakub Mejzlík by Jakub Mejzlík