EVROPSKÉ ENERGETICKÉ TRHY PROCHÁZEJÍ VELKÝMI STRUKTURÁLNÍMI ZMĚNAMI

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
XIX. seminář energetiků Regulace v energetice z pohledu EU a ČR seminář Energetiky Malenovice, a. s. a TP Otrokovice, a. s. 21. a 22. ledna 2009, Jelenovská.
Advertisements

Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
Potenciální dopady energeticko-klimatického balíčku na průmysl ČR Ministerstvo průmyslu a obchodu C O O C O O C O O C O O C O O C O O 20. listopadu 2008.
1 Záměry státu v oblasti zdanění energií a dopady na průmysl Seminář SVSE, Praha Vladimír Toman Hutnictví železa, a.s.
EU 2020: Obnovitelné zdroje či jádro Petr Binhack
Aktualizace Státní energetické koncepce České republiky
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Podmínky podnikání v teplárenství a kogeneraci v ČR a v EU Ivo Slavotínek MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská 2526/2a Praha 3.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
MSEK – sdružení právnických a fyzických osob, které podnikají převážně na území Moravskoslezského kraje v odvětvích energetického průmyslu. Klastr sdružuje.
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
10. září 2008 Situace na evropském trhu s elektrickou energií David Kučera Generální sekretář Energetické burzy Praha.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
Chytré sítě Smart grids.
Pozice průmyslových spotřebitelů v globální konkurenci, vývoj cen Karel Šimeček, Seminář SVSE 15/05/08.
0 Důsledky COP15 pro politiku ochrany klimatu v evropském a českém kontextu Pavel Zámyslický.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
0 Jak ovlivňuje členství v EU obchodování s elektřinou v ČR Seminář AEM Praha, 8-9. září 2004 Jan Kanta.
EURO Gas Business Breakfast Plynárenství před a po otevření trhu z pohledu distributora plynu Ing. Josef Kastl President, Česká plynárenská unie Praha,
1 Role české energetiky (doma a) na evropském trhu Petr Karas, ředitel Ústavu pro energetiku při Vysoké škole finanční a správní v Praze.
Vývoj trhu s elektřinou v Evropě z pohledu provozovatele přenosové soustavy Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
Spolehlivost dodávek a velcí spotřebitelé v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Jarní konference AEM Poděbrady 21. – 22. března 2007.
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Dopady obchodování s povolenkami CO 2 na průmyslovou energetiku Ing. Bohuslav Bernátek Jarní konference AEM Poděbrady 22. –
1 Přehled situace, dopad změn pro rok 2009 na odběratele, cenové srovnání dostupných evropských zemí Zdeněk K Á N S K Ý ENA s.r.o. listopad 2008
Vývoj požadavků na obchodování s elektřinou Ing.Karel Šimeček Seminář SVSE 11/2003.
Očekávaný vývoj trhu s elektřinou v kontinentální Evropě Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Podnikání v elektroenergetice a teplárenství a dopady ekologických daní z pohledu velké teplárenské společnosti Petr Matuszek XVIII. seminář energetiků.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
 2007 Ministry of Industry and Trade, Energy Department Česká elektřina pro CE region Jak zapadá výroba elektřiny v ČR do energetické politiky EU Ladislav.
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Využití OZE v ČR Příprava NAP pro období Dana Peterková Ministerstvo průmyslu a obchodu AEM – Budoucnost české energetiky v Evropě Poděbrady.
ZHODNOCENÍ NOVÉ ENERGETICKÉ POLITIKY EU VE VAZBĚ NA VÝHLED SKUPINY ČEZ DO BUDOUCNOSTI 9. podzimní konference energetických manažerů Praha, 6-7.září 2006.
Ceny energií a jejich očekávaný vývoj
1 Zabezpečení dlouhodobé spolehlivosti přenosu v podmínkách mezinárodního trhu s energií Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Energetické a ekologické scénáře pro přípravu aktualizace energetické koncepce Poděbrady
Pozice průmyslových spotřebitelů elektřiny Podzimní konference AEM 9/2007 K.Šimeček předseda předsednictva SVSE.
VIII. Jarní konference energetických manažerů Poděbrady, 10. Března 2004 Trendy v energetickém managementu v ČR a EU Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. ředitel.
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
1 Tvůrci energetické politiky ? Hodnocení variant - ukazatele Vychází se z tzv. analýzy životního cyklu LCA, to je přístup zohledňující náročnost na zajištění.
Názor průmyslového spotřebitele na Státní energetickou politiku K.Šimeček - SVSE Seminář AEM,Poděbrady 3/2003.
ENERGETICKÁ POLITIKA ČESKÉ REPUBLIKY
BUDOUCNOST ČESKÉ ENERGETIKY V EVROPĚ
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
ČESKÝ TRH S ELEKTŘINOU BUDE OD PLNĚ LIBERALIZOVÁN
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla, elektřiny a souvisejících služeb seminář AEM , Praha Josef Fiřt.
České plynárenství po vstupu do EU a před otevřením trhu Ing. Jan ZAPLATÍLEK © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla a elektřiny pro rok 2008 Rámec práce ERÚ ve II. regulačním období a hlavní zásady.
Vývoj trhu s pevnou biomasou Ing. Jan Habart, Ph. D. CZ Biom, předseda.
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Dlouhodobá koncepce lokality JE Dukovany Petr Štulc 25.listopadu 2014 Seminář na téma: „MOŽNÉ SOCIOEKONOMICKÉ DOPADY V PŘÍPADĚ UKONČENÍ PROVOZU JE DUKOVANY,
Fungování energetických trhů v EU a ČR Jak dál po novele zákona o podpoře OZE 31. října 2013 Ing. Jiří Bis.
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Ing. František Pazdera náměstek ministra průmyslu a obchodu PROCES AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE Palác Žofín, Praha 1. listopadu 2011.
Pražská energetika, a. s. FUNGOVÁNÍ ENERGETICKÝCH TRHŮ Žofín
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže1 Ing. Martin Pecina, MBA předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Fungování energetických trhů v ČR a EU Budoucnost.
Státní energetická koncepce, energetická bezpečnost ČR, energetický systém EU: Jaká budoucnost čeká jádro? Dana Drábová Efektivitu již nelze měřit především.
Dopady energetické politiky na provozovatele přenosové soustavy
Fungování energetických trhů v ČR a EU
Energetická (ne)bezpečnost
Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže
Energetika budoucnosti - uhlí atom nebo obnovitelné zdroje?
Transkript prezentace:

PRG-ZPD017-20060109-13715P1E Postavení skupiny ČEZ v Evropě a dopady otevření trhu s elektřinou a obchodování s povolenkami CO2 Ivan Novák, VO Strategie, ČEZ, a. s. Budoucnost české energetiky v Evropě konference AEM, Poděbrady, březen 2006

EVROPSKÉ ENERGETICKÉ TRHY PROCHÁZEJÍ VELKÝMI STRUKTURÁLNÍMI ZMĚNAMI PRG-ZPD017-20060109-13715P1E EVROPSKÉ ENERGETICKÉ TRHY PROCHÁZEJÍ VELKÝMI STRUKTURÁLNÍMI ZMĚNAMI Od Klíčové změny Na Přístup k dostatečným přeshraničním kapacitám prostřednictvím aukcí Volné bilaterální obchody, obchodování na spotovém trhu (EEX určuje refer. cenu) Dosud mírný pokrok i přes zmenšující se rezervní výkon, s výjimkou technologií se silnou podporou (např. větrná energie) ? Izolované národní trhy Integrovaný trh v (střední) Evropě Vlastnická integrace fragmentovaných trhů (např. Německo) Akvizice v zahraničí (hlavně privatizace v nových členských státech EU) ? Několik velkých hráčů soutěžících na více trzích Lokální podniky Méně efektivní (~30%) elektrárny z 60.- 80. let Nové elektrárny, šetrné k životnímu prostředí, schopné pokrýt rostoucí poptávku ? Průměrná cena prodeje elektřiny ČEZ, a. s.

PRG-ZPD017-20060109-13715P1E STŘEDOEVROPSKÁ INTEGRACE - MEZIROČNÍ RŮST CENY ELEKTŘINY V ČR ODPOVÍDÁ VÝVOJI NA REGIONÁLNÍM TRHU Průměrná cena prodeje elektřiny ČEZ, a. s. Kč/MWh +14.5 % Ceny dosahované ČEZ rostou v souladu s trendy na trhu Růst ceny elektřiny a obchod s povolenkami CO2 přispěl v r. 2005 ke zvýšení provozního zisku (přes pokles výroby) 2004 2005 Source: CEZ, a. s.

PRG-ZPD017-20060109-13715P1E CENA ELEKTŘINY NA ČESKÉM VELKOOBCHODNÍM TRHU NA ROK 2006 JE O 26% NIŽŠÍ NEŽ V REGIONU, ROZDÍL PROTI NĚMECKÉMU VÝHLEDU NA ROK 2007 JE AŽ 60% EEX Forward 2006 45.3 EUR/MWh EEX Forward 2007 57.0 EUR/MWh Velkoobchodní cena elektřiny (zákl. zatížení) 2000 index 260 + 30 % 240 220 - 60 % + 20 % 200 - 26 % 180 160 + 15,0 % Česká republika 2006 35,9 EUR/MWh (kurs 29 Kč/EUR) 140 120 + 11,4 % 100 80 60 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 Source: CEZ, a. s., EEX

Celkové variabilní náklady pro export PRG-ZPD017-20060109-13715P1E PŘENOSOVÁ KAPACITA ČESKÝCH PŘESHRANIČNÍCH PROFILŮ SE V SOUČASNOSTI VÝRAZNĚ NEMĚNÍ Na r. 2006 Roční kapacita do Německa a Rakouska zůstává na úrovni r. 2005, cena vŠak vzrostla z cca 6.5 €/MWh na 12.5 €/MWh. Roční obousměrná kapacita ČR/Slovensko byla snížena o 100 MW. Nebyla vydražena žádná roční kapacita z Polska do ČR nebo na Slovensko. Vzhledem k rozhodnutí Evropského soudu č. C 17 03 se očekává revize (zrušení) dlouhodobé tranzitní smlouvy z Polska do Rakouska - jde o přenosovou kapacitu 400MW. 300 MW 0 MW 400 MW po 8 měsíců v roce, dlouhodobý kontrakt Celkové variabilní náklady pro export 750 MW 50 MW 700 MW Source: CEZ, a. s.

PRG-ZPD017-20060109-13715P1E ČESKÉ CENY V LEDNU DOSÁHLY OBDOBNÉ ÚROBNĚ JAKO V NĚMECKU, NEBOŤ V CELÉM REGIONU CHYBĚLA KAPACITA VÝROBY 700 EUR/MWh 262 EUR/MWh EUR/MWh 300 EUR/MWh Vývoj v lednu ilustruje provázanost trhů střední Evropy (konvergence k regionálnímu trhu) Ceny termínovaných obchodů (forward) rostou v důsledku snahy o zajištění před volatilitou a výškou budoucích okamžitých cen Source: CEZ, a. s., EEX

TRŽNÍ CHOVÁNÍ - ČEZ OPTIMALIZUJE NASAZENÍ VÝROBNÍCH KAPACIT PRG-ZPD017-20060109-13715P1E TRŽNÍ CHOVÁNÍ - ČEZ OPTIMALIZUJE NASAZENÍ VÝROBNÍCH KAPACIT Rozdělení výnosů ČEZ v r. 2005 100 % = 66 mld. Kč Parametry optimalizace: Proměnné náklady Cena emisních povolenek CO2 Cena elektřiny v zahraničí a cena kapacity přeshraničnch profilů Cena elektřiny v ČR Výsledkem optimalizace je nejvýhodnější poměr dodávky elektřiny, prodeje podpůrných služeb a obchodu s povolenkami 9 % 2 % 11 % 78 % Source: CEZ, a. s.

JAK SOUVISÍ OBCHOD ČEZ S CO2 S OBCHODEM S ELEKTŘINOU V EU PRG-ZPD017-20060109-13715P1E JAK SOUVISÍ OBCHOD ČEZ S CO2 S OBCHODEM S ELEKTŘINOU V EU Cena elektřiny*** Cena povolenky ETS Cena elektřiny na cílovém trhu Marže pro arbitráž mezi výrobou elektřiny a prodejem povolenek Elektřina EUR/MWh CO2 EUR/t EUR/MWh 48 35 46 „Exportní“ marže 30 Cena povolenky emisí** 44 42 25 40 Cena přeshraniční kapacity 38 20 36 Celkové proměnné náklady 15 34 Proměnné náklady * 32 10 30 28 5 Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sept Oct * uhelné elektrárny ** výroba 1 MWh elektřiny v hnědouhelné elektrárně vede k emisi 0,99-1,04 tuny oxidu uhličitého *** 2006 baseload future EEX zdroj: CEZ, EEX

CENA POVOLENEK EMISÍ CO2 PŘEDSTAVUJE NOVÝ FAKTOR V HOSPODAŘENÍ PODNIKU, VČETNĚ PLÁNOVÁNÍ INVESTIC ČEZ optimalizuje objem prodeje a nákupu elektřiny, povolenek CO2 a nabídku výrobní kapacity s cílem dosahovat nejvyššího zisku Obrat z obchodu s CO2 činil 1,9 mld. Kč, příjem z prodeje povolenek CO2 činil 1 mld. Kč CEZ obchoduje s největšími evropskými obchodníky a na burze ECX v Amsterodamu Emisní povolenky CO2 představují pro ČEZ efektivní zajištění proti spekulacím (spekulantům) s přeshraničními přenosovými profily ČEZ nabízí zprostředkování obchodů s CO2 Vývoj ceny povolenek emisí CO2 na trhu EU EUR/t Source: ECX

Plánovaná dodávka energie bez obnovy zdrojů PRG-ZPD017-20060109-13715P1E BEZ ZAHÁJENÍ OBNOVY ZDROJŮ ČEZ BY ROKEM 2015 SKONČILA SOBĚSTAČNOST ČR V ZAJIŠTĚNÍ SPOTŘEBY ELEKTŘINY TWh Spotřeba v České republice IPP ČEZ Plánovaná dodávka energie bez obnovy zdrojů

ROZHODNUTÍ O VÝSTAVBĚ NOVÝCH ELEKTRÁREN V ČR JE VEDLE VÝVOJE NA TRHU S ELEKTŘINOU PODMÍNĚNO DALŠÍMI FAKTORY Omezené zdroje v České republice (pouze hnědé uhlí) Nejasná dlouhodobá pravidla, vliv na cenu vysoký ale málo predikovatelný Dostupnost paliv Regulace CO2 Žádná podpora pro nové elektrárny, částečné výjimky pro obnovitelné zdroje a kombinovanou výrobu Problematická přijatelnost u části veřejnosti – politické riziko Dlouhé procedury Ekonomické pobídky Perspektivy jádra Povolování

MOŽNÝ VÝVOJ CENY ELEKTŘINY - TYPOVÉ SCÉNÁŘE PRG-ZPD017-20060109-13715P1E MOŽNÝ VÝVOJ CENY ELEKTŘINY - TYPOVÉ SCÉNÁŘE EUR/MWh Vysoké ceny paliv, aukce povolenek CO2 Nízké ceny paliv, povolenky CO2 přidělovány dle benchmarku nejlepší technologie Změna cenotvorného mechanismu z variabilních nákladů závěrné elektrárny na plné náklady nového bloku Zvýšení podílu plynu pro krytí základního zatížení V závislosti na činitelích, jejichž vývoj je obtížné předvídat, se může velkoobchodní cena elektřiny pro základní zatížení v regionu střední Evropy po roce 2010 pohybovat od 35 do 60 EUR/MWh

VÝVOJ TRHU: POPTÁVKA PO ELEKTŘINĚ V ČR PRG-ZPD017-20060109-13715P1E VÝVOJ TRHU: POPTÁVKA PO ELEKTŘINĚ V ČR TWh ČEZ Vysoký scénář ČEZ základní scénář Base 2 - EGÚ ČEZ Nízký Rozptyl predikce poptávky ČEZ Base a EGÚ po r. 2030 vyplývá z různých možností vývoje energetické intenzity – s rostoucím HDP může klesat, nebo bude stabilní Růst HDP, % ročně 3.2 4.2 3.4 2.9 2.6 Růst popt., % ročně 2.2 2.0 1.2 0.8 0.8

PRG-ZPD017-20060109-13715P1E PROBLÉM ČESKÉHO STABILIZAČNÍHO POLŠTÁŘE PALIVOVÝCH NÁKLADŮ: TĚŽBA HNĚDÉHO UHLÍ MÁ SVÉ LIMITY V roce 1990 činila těžba 79,0 mil t., v roce 2000 činila 50,3 mil. t mil. t/rok Zdroj: VÚHU, 2004 V dotčeném území za ekologickými limity dolu ČSA obce (Dolní Jiřetín, Černice), v dotčeném území za ekologickými limity dolu Bílina není sídelní útvar

PARADOX: NYNÍ JSOU STÁTEM PODPOROVÁNY POUZE ZDROJE S NÍZKÝM MNOŽSTEVNÍM POTENCIÁLEM Objemový potenciál Přehled podpor v České republice Ne více než 8% spotřeby v roce 2010, tj. max. 5 TWh Garantované připojení a ceny (nyní cca 50-200 Eur/MWh podle typu zdroje), které zajistí návratnost investic za 15 let Obnovitelné zdroje V současné době 8-9 TWh, omezený potenciál dalšího růstu Cenový bonus k výrobě uplatněné na trhu Kombinovaná výroba V současné době cca 15 TWh, omezený potenciál dalšího růstu Decentrální výroba kromě OZE a komb. Cenový bonus k výrobě uplatněné na trhu Ostatní zdroje Rozhodující pro pokrývání budoucí poptávky po elektřině Žádná podpora !

PRG-ZPD017-20060109-13715P1E ČEZ ZAMÝŠLÍ POSTAVIT SVŮJ VÝROBNÍ PARK BUDOUCÍCH ELEKTRÁREN NA BÁZI NOVÉ GENERACE HNĚDOUHELNÝCH ELEKTRÁREN A POKRAČOVAT V ROZVOJI JAD. ENERGETIKY Uhlí * Jádro Plyn Obnovitelné zdroje Dopad na životní prostředí Konkurenční výhody Rizika/ omezení Přijatelné emise je-li dobře vyprojektováno /řízeno Nízké náklady na hnědé uhlí v České republice Dostupnost HU Regulace/cena CO2 Základní kámen budoucího výrobního parku CEZ Žádné emise Nízké „radioaktivní“ riziko Polit. přijatelné v České republice (ne pro SZ?) Velká investice Veřejnoprávní průchodnost Spolu s HU pro pokrytí základního zatížení Nízké emise Flexibilita, relativně nízké investiční náklady Vysoká/volatilní cena plynu Potenciální zdroj flexibilní energie Limitované/bez emisí Obnovitelný zdroj Veřejná podpora (mimo větrnou energii) Stálost podpory nejistá Doplňující role (např. kombinované spalování uhlí a biomasy) *) využitelnost černého uhlí limitována jeho (nyní) vysokou světovou cenou

ZÁSOBY HNĚDÉHO UHLÍ NEJSOU DOSTATEČNÉ PRO VÝSTAVBU POUZE NOVÝCH ELEKTRÁREN, I KDYBY BYLY LIMITY TĚŽBY ROZŠÍŘENY Nové kapacity při těžbě hnědého uhlí omezené stávajícími limity Nové kapacity při rozšířené těžbě hnědého uhlí nad stávající limity Výkon, MW Výkon, MW Stávající zdroje Stávající zdroje Retrofit Retrofit Nové bloky Retrofit Nové bloky Retrofit vs. Nový blok: náklady, doba životnosti, účinnost, vliv na ŽP celkový a „měrný“

POSTUP ČEZ JE V SOULADU S PILÍŘI STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE PRG-ZPD017-20060109-13715P1E Otázka: Podle finančních ukazatelů vaší společnosti to vypadá, že zdražovat nepotřebujete. Odpověď: Finanční ukazatele popisují aktuální stav spolelčnosti. Pokud má ČEZ dodržet veškeré závazky v oblasti investic, udržet tempo akvizic a garantovat stabilní prostředí, je nezbytné, aby i nadále byl finančně zdravou a funkční společností. Interpretace: Finanční zdraví společnosti je předpokladem pro záruku stability vůči svým zákazníkům. Dlouhodobě si udržujeme optimální úroveň zadluženosti a hodláme v tomto trendu i nadále pokračovat. Tento ukazatel je pod přísným dohledem renomovaných ratingových agentur. POSTUP ČEZ JE V SOULADU S PILÍŘI STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE nezávislost česká elektroenergetika není (s výjimkou jaderného paliva) závislá na dodávkách energie ze zahraničí, ale bez uskutečnění projektu obnovy zdrojů ČEZ by se stala již před rokem 2020 čistým importérem zabezpečení dodávek česká elektroenergetika má pro příštích 10 let dostatek disponibilních kapacit, stabilní a odolné portfolio zdrojů a efektivně funkční trh s podpůrnými službami udržitelný rozvoj efektivní využívání zdrojů zvýšení účinnosti přeměny energie u obnovovaných bloků o 15%, u nových více než 20% ekologičnost splnění požadavků na ochranu životního prostředí z 90. let zpřísnění emisních limitů po r. 2015 prevence změn klimatu (regulace emisí CO2) rovné podmínky působení unbundling regulovaných (monopolních) a neregulovaných (soutěži vystavených) činností

PRG-ZPD017-20060109-13715P1E ZÁKLADNÍ TRŽNÍ FAKTORY A ZÁVĚRY ROZHODOVÁNÍ O OBNOVĚ VÝROBNÍCH ZDROJŮ ČEZ Díky konvergenci cen elektřiny v ČR a v Německu (nebo ve Střední Evropě) může ČEZ v příštích 10-20 letech očekávat příznivý vývoj cen. Z hlediska množstevního je příležitost (domácí i exportní) také slibná, i když se po r. 2015 může situace v regionu měnit významněji, než v současnosti. Hlavní stavební kameny budoucího portfolia výrobních zdrojů ČEZ jsou hnědouhelné a jaderné jednotky. Rozhodování bude záviset zejména na 2 faktorech, ovlivňujících situaci na trhu: způsobu regulace CO2 (alokačním schématu) a možnostech exportu. Vysoká exportní příležitost Nízká exportní příležitost Aukce povolenek emisí CO2 Specifické benchmarky pro povolené emise CO2 Důležitá rozhodnutí bude muset ČEZ přijmout v letech 2008 and 2010, určité nepochybné možnosti ale existují a ČEZ je může již uskutečňovat.

PRG-ZPD017-20060109-13715P1E VÝSLEDKY I. ETAPY PROJEKTU – NÁVRH ČASOVÉHO HARMONOGRAMU OBNOVY HU ELEKTRÁREN 2005 2010 2015 2020 ETU (4x200 MW, komplexní obnova) příprava realizace ELE (1x660 MW, nový zdroj) EPR II (4x200 MW, komplexní obnova) Konzervativní (bez ČSA) EPC (1x660 MW, nový zdroj) EPC (3x200 MW, komplexní obnova nebo 1x660 MW nový zdroj) EPC (1x660 MW, nový zdroj) Optimistická (s ČSA) EPR (1x660 MW, nový zdroj)

PRG-ZPD017-20060109-13715P1E POZNATKY A ZÁVĚRY Aktuální výsledky vývoje energetického trhu ve střední Evropě: Elektřina se stává komoditou s regionálním trhem Energetika se stává podnikáním za standardních tržních podmínek, včetně soutěže o finanční zdroje Poptávka po elektřině zvolna roste, elektrárny stárnou – vzniká potřeba nových investic ve velmi nejistém prostředí Nejdůležitějšími faktory ovlivňujícími vývoj ceny elektřiny jsou ceny paliv a způsob regulace emisí CO2 Velkoobchodní cena elektřiny v ČR zkonverguje k jednotné ceně regionu střední Evropy Signály pro vývoj regionální ceny elektřiny nejednoznačné, přesvědčivých prognostiků nedostatek Závěr I za těchto nejistých podmínek je ČEZ schopen úspěšně působit na trhu v blízké perspektivě a souběžně koncipovat robustní obnovu portfolia svých dlouhodobých výrobních zdrojů