Podpora výroby elektřiny z OZE, KVET a DZ v roce 2008

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
XIX. seminář energetiků Regulace v energetice z pohledu EU a ČR seminář Energetiky Malenovice, a. s. a TP Otrokovice, a. s. 21. a 22. ledna 2009, Jelenovská.
Advertisements

Výkupní ceny 2013 Budoucnost bioplynu, Hospodářská komora,
Podpora výroby elektřiny z OZE a druhotných surovin v roce 2009
Cenová rozhodnutí k cenám tepelné energie pro rok 2006
Připojení fotovoltaických elektráren
Zkušenosti s prokazováním původu elektřiny z druhotných a obnovitelných zdrojů elektřiny Ladislav Havel © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Výstavba a provoz solárních zdrojů elektřiny
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Výroba a distribuce elektrické energie
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Ing. René Neděla poradce předsedkyně Energetický regulační úřad
Energetická legislativa Zákon č.406/2000 Sb.,o hospodaření energií Vyhláška 252/2001Sb., o způsobu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a KVET Liberec.
Novela energetického zákona a teplárenství. Evropská legislativa a teplárenství EU nemá žádnou ucelenou směrnici týkající se teplárenství Novela energetického.
Obnovitelné zdroje energie – jejich využití a budoucnost 4. setkání OHK v Třinci 22. března 2010 Prof. Pavel SANTARIUS, CSc. Technická univerzita Ostrava.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Bezpečnost dodávek v energetice Problematika obnovitelných zdrojů energie konference Euro Energy – , Mělník Josef Fiřt - ERÚ.
MALÉ VODNÍ ELEKTRÁRNY Sekce podporovaných zdrojů Energetický regulační úřad
Podmínky podnikání v teplárenství a kogeneraci v ČR a v EU Ivo Slavotínek MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská 2526/2a Praha 3.
Nová koncepce a změny v činnosti Státní energetické inspekce v souvislosti s novelami zákonů č. 458/2000 Sb. a č. 406/2000 Sb. Činnost územního inspektorátu.
Zákon o podporovaných zdrojích energie
Užitečnost BPS Ing. Jiří Zima, obchodní manažer
Rostislav Krejcar odbor elektroenergetiky
1 XVI. Seminář energetiků Aktuální problémy v teplárenství ČR Miroslav Krejčů.
Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Ceny obnovitelných zdrojů, kombinované výroby elektřiny a tepla a druhotných zdrojů na rok 2007 Rostislav Krejcar.
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM Praha,
Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v ČR v roce 2004 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM MSV Brno,
Ocenění elektřiny z KVET, druhotných a obnovitelných zdrojů v souvislosti s otvíráním trhu s elektřinou a plynem Martin Koďousek Energetický regulační.
Ceny a tarify v odvětví elektroenergetiky v roce 2007 Seminář AEM Cenová úroveň elektřiny a služeb pro rok 2007 EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje.
Seminář AEM – SVSE CENY REGULOVANÝCH SLUŽEB V R Předběžné ceny regulovaných činností v elektroenergetice v roce 2009 EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu.
Dopady obchodování s povolenkami CO 2 na průmyslovou energetiku Ing. Bohuslav Bernátek Jarní konference AEM Poděbrady 22. –
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Brno -
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Využití OZE v ČR Příprava NAP pro období Dana Peterková Ministerstvo průmyslu a obchodu AEM – Budoucnost české energetiky v Evropě Poděbrady.
Energetická legislativa Příprava zákona o výkupu energie z obnovitelných zdrojů a kogenerace Poděbrady 19. března 2003 Ing. Miroslav DOSTÁL Česká energetická.
Zkušenosti se zákonem o podpoře výroby elektřiny z OZE z pohledu provozovatelů OZE Jan Motlík předseda Asociace pro využití obnovitelných zdrojů energie.
Ekonomické dopady obchodování s povolenkami z pohledu provozovatele velké podnikové energetiky Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Praha 23. listopadu 2006.
Zkušenosti s vyhláškou 482/2005 Sb., o stanovení druhů, způsobů využití a parametrů biomasy při podpoře výroby elektřiny z biomasy Doc. Ing. Miroslav Hájek,
NOVÉ DANĚ V NA ENERGIE 27. listopadu 2007 Seminář AEM „Panelová diskuse ke spotřebním daním na energie“ JAN KANTA ředitel sekce Pravidla trhu.
Systém kontrolní činnosti SEI
9. prosince 2004 Regulace cen tepelné energie od Energetický regulační úřad Stanislav Večeřa.
XVIII. seminář energetiků Regulace v energetice; podpora výroby elektřiny z OZE seminář Energetiky Malenovice, a. s. a Tp Otrokovice, a. s. 28. – 30. ledna.
Sekundární legislativa ERÚ a navazující cenová rozhodnutí
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
Problematika zákona o kogeneraci z pohledu provozovatelů závodních energetik Ing. Petr Matuszek Praha
Regulované ceny pro konečné zákazníky a legislativa v roce 2006 Stanislav Trávníček Energetický regulační úřad AEM
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla, elektřiny a souvisejících služeb seminář AEM , Praha Josef Fiřt.
14. prosince 2005 Praha 1 Změny podpory výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie v roce 2006 Rostislav Krejcar.
Zkušenosti s regulací cen OZE Stanislav Trávníček.
NÁRODNÍ ALOKAČNÍ PLÁN, OBCHODOVÁNÍ SE SKLENÍKOVÝMI PLYNY, DOPADY ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI NA PRŮMYSL Ing. Josef Bubeník Česká energetická agentura.
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Vývoj trhu s pevnou biomasou Ing. Jan Habart, Ph. D. CZ Biom, předseda.
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
Tisková konference k cenovým rozhodnutím ERÚ pro rok 2014 Ing. Alena Vitásková předsedkyně ERÚ 29. listopadu 2013.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Jak dál po novele zákona o podpoře OZE 31. října 2013 Ing. Jiří Bis.
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST BIOLOGIE A EKOLOGIE - PRŮŘEZOVÉ TÉMA
Podpora obnovitelných zdrojů elektřiny
Energetika budoucnosti - uhlí atom nebo obnovitelné zdroje?
Výrobny a mikrozdroje Ing. Martin Kříž
Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie
Transkript prezentace:

Podpora výroby elektřiny z OZE, KVET a DZ v roce 2008 Rostislav Krejcar oddělení regulace zdrojů a sítí odbor elektroenergetiky

Obsah prezentace Obnovitelné zdroje energie (OZE) Legislativa Předpoklady vstupující do výpočtů podpory Úprava technicko-ekonomických parametrů Ceny pro rok 2008 Statistika výroby elektřiny z OZE Kombinovaná výroba elektřiny a tepla (KVET) Druhotné energetické zdroje (DZ) 5. listopadu 2007 AEM

Základní principy podpory OZE Zákon č. 180/2005 Sb., o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie a o změně některých zákonů (zákon o podpoře využívání obnovitelných zdrojů) Výrobce má právo na přednostní připojení výrobny do elektrizační soustavy Výrobce z obnovitelných zdrojů si může vybrat jeden ze dvou systémů podpory: Pevné výkupní ceny Kupujícím je provozovatel přenosové nebo distribuční soustavy Fixace ceny na 15 let Nelze uplatnit u společné výroby elektřiny z obnovitelného a neobnovitelného zdroje větší jistota Zelené bonusy Kupujícím je obchodník s elektřinou nebo oprávněný zákazník Provozovatel přenosové nebo distribuční soustavy hradí cenu bonusu Bez fixace ceny větší riziko 5. listopadu 2007 AEM

Garance výkupu a navyšování výkupních cen v budoucnosti Vyhláška ERÚ č. 150/2007 Sb., o způsobu regulace cen v energetických odvětvích a postupech pro regulaci cen § 2, odst. 11 Výkupní ceny a zelené bonusy jsou uplatňovány po dobu životnosti výroben elektřiny malé vodní elektrárny 30 let větrné elektrárny 20 let spalování čisté biomasy 20 let bioplynové stanice 20 let fotovoltaické systémy 20 let (od 1. 1. 2008) Po dobu životnosti výrobny elektřiny se výkupní ceny meziročně zvyšují s ohledem na index cen průmyslových výrobců minimálně o 2 % a maximálně o 4 %, s výjimkou výroben spalujících biomasu a bioplyn. Datum účinnosti vyhlášky č. 150/2007 Sb.: 1. července 2007 5. listopadu 2007 AEM

Úprava technicko-ekonomických parametrů Vyhláška ERÚ č. 475/2005 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona o podpoře využívání obnovitelných zdrojů Vyhláška stanoví termíny a podrobnosti výběru způsobu podpory, termíny oznámení záměru nabídnout elektřinu vyrobenou z obnovitelných zdrojů k povinnému výkupu a technické a ekonomické parametry. Na základě technických a ekonomických parametrů ERÚ nastavuje podporu OZE, která je uvedena v aktuálním cenovém rozhodnutí ERÚ Změny pro rok 2008: formální úpravy textu vyhlášky významné úpravy v příloze č. 3 technicko-ekonomické parametry – vstupují do výpočtů cen provedena revize parametrů u všech druhů obnovitelných zdrojů rozsáhlá dotazníková akce - ERÚ oslovilo MŽP, MPO, ČEA, SFŽP, zájmová sdružení apod. Datum účinnosti novely vyhlášky č. 475/2005 Sb.: 1. ledna 2008 5. listopadu 2007 AEM

Cenové rozhodnutí pro rok 2008 Předpoklady pro OZE na rok 2008 Nárůst stávajících výkupní cen o index cen průmyslových výrobců (PPI) o 2,5 % Pokles zelených bonusů vlivem nárůstu ceny silové elektřiny o cca 14% Motivace výrobců k přechodu z výkupních cen do zelených bonusů Zohlednění aktuálních technicko-ekonomických parametrů pro jednotlivé kategorie OZE Cenové rozhodnutí ERÚ č. 7/2007 ze dne 20.11.2007 stanovuje podporu výroby elektřiny z OZE, KVET a DZ pro rok 2008. 5. listopadu 2007 AEM

Pravidlo pro stanovení cen zelených bonusů Cena zeleného bonusu vychází z následující rovnice: CZB cena zeleného bonusu [Kč] CMIN minimální výkupní cena elektřiny z OZE [Kč] CTR tržní cena elektřiny příslušného druhu OZE [Kč] při výpočtech je počítáno s vyšším rizikem uplatnění produkce v případě volby podpory formou zelených bonusů (vyšší diskont) tržní cena elektřiny příslušného druhu OZE musí respektovat charakter výroby daného druhu OZE a je závislá na vývoji ceny silové elektřiny v případě společného a paralelního spalování biomasy a fosilních paliv je podpora možná pouze formou zelených bonusů 5. listopadu 2007 AEM

Malé vodní elektrárny Změna technicko ekonomických parametrů: Celkové měrné investiční náklady [Kč/kWe] Roční využití instalovaného výkonu [kWh/kWe] < 110 000 (původně 90 000) > 3 700 < 130 000 (původně 110 000) > 4 500 < 155 000 (původně 130 000) > 5 700 (původně 5000) do budoucna se uvažuje o kategorizaci MVE podle výkonu 5. listopadu 2007 AEM

Malé vodní elektrárny Cenové rozhodnutí: Datum uvedení do provozu Výkupní ceny elektřiny dodané do sítě v Kč/MWh Zelené bonusy v Kč/MWh Malá vodní elektrárna uvedená do provozu v nových lokalitách po 1. lednu 2008 včetně 2600 1400 Malá vodní elektrárna uvedená do provozu v nových lokalitách od 1. ledna 2006 do 31. prosince 2007 2450 (2390) 1250 (1340) Malá vodní elektrárna uvedená do provozu po 1. lednu 2005 včetně a rekonstruovaná malá vodní elektrárna 2220 (2170) 1020 (1120) Malá vodní elektrárna uvedená do provozu před 1. lednem 2005 1730 (1690) 530 (640) V závorkách jsou uvedeny hodnoty výkupních cen a zelených bonusů pro dané kategorie pro rok 2007 (1.4.5) u nových MVE s „vyšší“ podporou musí být použity výrobní technologické celky mladší 5 let 5. listopadu 2007 AEM

Biomasa Úprava technicko-ekonomických parametrů Charakteristika výrobny Celkové měrné investiční náklady [Kč/kWe] Roční využití instalovaného výkonu [kWh/kWe] Zdroj spalující čistou biomasu < 75 000 (původně 50 000) > 5 000 Zdroj spalující (samostatně) plyn ze zplyňování pevné biomasy > 5 000 Celkové měrné investiční náklady - celkové měrné investiční náklady vztažené na instalovaný elektrický výkon. Navýšení celkových měrných investičních nákladů o 50 % významně zvýší od 1.1. 2008 výkupní ceny a zelené bonusy pro nově postavené zdroje spalující biomasu 5. listopadu 2007 AEM

Biomasa – cena paliva Předpoklad nárůstu ceny biomasy na trhu kategorie 1 160 Kč/GJ (nárůst o 14,3 %) kategorie 2 110 Kč/GJ (nárůst o 10 %) kategorie 3 70 Kč/GJ (zůstává) Pro kategorie společného a paralelního spalování cena uhlí na rok 2008 částečně započtena cena emisních povolenek 5. listopadu 2007 AEM

Biomasa – cenové rozhodnutí Datum uvedení do provozu Výkupní ceny elektřiny dodané do sítě v Kč/MWh Zelené bonusy v Kč/MWh Výroba elektřiny spalováním čisté biomasy kategorie O1 v nových lokalitách po 1.1.2008 včetně 4210 2930 Výroba elektřiny spalováním čisté biomasy kategorie O2 v nových lokalitách po 1.1.2008 včetně 3270 1990 Výroba elektřiny spalováním čisté biomasy kategorie O3 v nových lokalitách po 1.1.2008 včetně 2520 1240 Výroba elektřiny spalováním čisté biomasy kategorie O1 před 1.1.2008 3540 (3375) 2260 (2255) Výroba elektřiny spalováním čisté biomasy kategorie O2 před 1.1.2008 2940 (2890) 1660 (1770) Výroba elektřiny spalováním čisté biomasy kategorie O3 před 1.1.2008 2430 (2340) 1150 (1220) V závorkách jsou uvedeny hodnoty výkupních cen a zelených bonusů pro dané kategorie pro rok 2007 5. listopadu 2007 AEM

Biomasa – cenové rozhodnutí Datum uvedení do provozu Výkupní ceny elektřiny dodané do sítě v Kč/MWh Zelené bonusy v Kč/MWh Výroba elektřiny společným spalováním palivových směsí biomasy kategorie S1 a fosilních paliv - 1390 (1275) Výroba elektřiny společným spalováním palivových směsí biomasy kategorie S2 a fosilních paliv 790 (790) Výroba elektřiny společným spalováním palivových směsí biomasy kategorie S3 a fosilních paliv 240 (240) Výroba elektřiny paralelním spalováním biomasy kategorie P1 a fosilních paliv 1650 (1530) Výroba elektřiny paralelním spalováním biomasy kategorie P2 a fosilních paliv 1050 (1045) Výroba elektřiny paralelním spalováním biomasy kategorie P3 a fosilních paliv 500 (495) V závorkách jsou uvedeny hodnoty zelených bonusů pro dané kategorie pro rok 2007 5. listopadu 2007 AEM

Charakteristika výrobny Bioplyn Úprava technicko-ekonomických parametrů Charakteristika výrobny Celkové měrné investiční náklady [Kč/kWe] Roční využití instalovaného výkonu [kWh/kWe] Výrobny spalující skládkový plyn, kalový plyn a plyn z ČOV < 50 000 > 7 000 Výrobny spalující bioplyn < 80 000 Výrobny spalující bioplyn včetně nové technologie produkce bioplynu < 120 000 (původně 150 000) > 7 500 Výrobny spalující důlní plyn < 50 000 U bioplynových stanic mají významný vliv palivové náklady Navzdory poklesu měrných investičních nákladů o 20% dojde u bioplynových stanic k významnému nárůstu výkupních cen 5. listopadu 2007 AEM

Bioplyn - kategorizace Cenové rozhodnutí ERÚ č. 7/2007, v budoucnu vyhláška MŽP (1.6.1.) Za bioplynové stanice využívající určenou biomasu se považují takové bioplynové stanice, které v daném kalendářním měsíci využívají více než 50 % hmotnostního podílu biomasy v sušině tvořené rostlinami nebo jejich částmi získanými ze zemědělské činnosti za předpokladu, že neslouží k jiným účelům než k využití ke zpracování v zařízeních určených pro produkci bioplynu, a současně v daném kalendářním měsíci využívají pouze jednu nebo více těchto vstupních surovin: trávu z veřejné zeleně, sportovišť a soukromých zahrad včetně biomasy získané zemědělskou činností nebo péčí o krajinu, celé sklízené rostliny poškozené krupobitím nebo porostlé obilí, zvířecí exkrementy, včetně podestýlky, ze zvířat chovaných pro zabezpečení potravin (masa, mléka a vajec) nebo vlny, kůže a dalších zvířecích produktů, výpalky z lihovarů vyrábějící kvasný líh a pěstitelských pálenic, nepoužité oleje z olejnatých rostlin a pokrutiny vzniklé při lisování rostlinného oleje, části rostlin ze zemědělských a potravinářských výrob. (1.6.2.) Za bioplynové stanice využívající ostatní biomasu se považují všechny bioplynové stanice kromě bioplynových stanic definovaných v bodě 1.6.1. 5. listopadu 2007 AEM

Bioplyn – cenové rozhodnutí Datum uvedení do provozu Výkupní ceny elektřiny dodané do sítě v Kč/MWh Zelené bonusy v Kč/MWh Výroba elektřiny spalováním bioplynu v bioplynových stanicích pro zdroj uvedený do provozu po 1. lednu 2008 včetně využívající určenou biomasu 3900 2620 Výroba elektřiny spalováním bioplynu v bioplynových stanicích pro zdroj uvedený do provozu po 1. lednu 2008 včetně využívající ostatní biomasu 3300 2020 Výroba elektřiny spalováním bioplynu v bioplynových stanicích pro zdroj uvedený do provozu od 1. ledna 2006 do 31. prosince 2007 3300 (3040) 2020 (1920) Výroba elektřiny spalováním bioplynu ve výrobně uvedené do provozu od 1. ledna 2004 do 31. prosince 2005 2630 (2570) 1350 (1450) Výroba elektřiny spalováním bioplynu ve výrobně uvedené do provozu před 1. lednem 2004 2740 (2670) 1460 (1550) V závorkách jsou uvedeny hodnoty výkupních cen a zelených bonusů pro dané kategorie pro rok 2007 5. listopadu 2007 AEM

Bioplyn – meziroční změna cen Zjednodušený příklad pro bioplynovou stanici Výkupní cena 2007: 3040 Zelený bonus 2007: 1920 VC – ZB = 1120 Výkupní cena 2008: 3900 (úprava parametrů) VC – ZB = 1280 = 1120 . 14 % (zaokrouhleno) Zelený bonus 2008: 2620 = 3900 - 1280 určená biomasa Výkupní cena 2008: 3300 (úprava parametrů) VC – ZB = 1280 = 1120 . 14 % (zaokrouhleno) Zelený bonus 2008: 2020 = 3300 - 1280 ostatní biomasa Veškeré údaje jsou uvedeny v Kč/MWh a platné v daném roce. VC – ZB … nejedná se o doporučenou tržní cenu pro bioplynové stanice. Tržní cenu ERÚ předpokládá vyšší. 5. listopadu 2007 AEM

Další plyny – cenové rozhodnutí Datum uvedení do provozu Výkupní ceny elektřiny dodané do sítě v Kč/MWh Zelené bonusy v Kč/MWh Výroba elektřiny spalováním skládkového plynu pro zdroj uvedený do provozu po 1. lednu 2006 včetně 2330 (2270) 1050 (1150) Výroba elektřiny spalováním kalového plynu pro zdroj uvedený do provozu po 1. lednu 2006 včetně Výroba elektřiny spalováním důlního plynu z uzavřených dolů V závorkách jsou uvedeny hodnoty výkupních cen a zelených bonusů pro dané kategorie pro rok 2007 5. listopadu 2007 AEM

Větrné elektrárny Změna technicko ekonomických parametrů: Původně: Celkové měrné investiční náklady [Kč/kWe] Roční využití instalovaného výkonu [kWh/kWe] < 38 500 > 1 900 Celkové měrné investiční náklady [Kč/kWe] Roční využití instalovaného výkonu [kWh/kWe] < 36 500 > 1 800 < 38 500 > 1 900 5. listopadu 2007 AEM

Větrné elektrárny Datum uvedení do provozu Výkupní ceny elektřiny dodané do sítě v Kč/MWh Zelené bonusy v Kč/MWh Větrná elektrárna uvedená do provozu po 1. lednu 2008 včetně 2460 1870 Větrná elektrárna uvedená do provozu od 1. ledna 2007 do 31. prosince 2007 včetně 2520 (2460) 1930 (1950) Větrná elektrárna uvedená do provozu od 1. ledna 2006 do 31. prosince 2006 včetně 2570 (2510) 1980 (2000) Větrná elektrárna uvedená do provozu od 1. ledna 2005 do 31. prosince 2005 2820 (2750) 2230 (2240) Větrná elektrárna uvedená do provozu od 1. ledna 2004 do 31. prosince 2004 2960 (2890) 2370 (2380) Větrná elektrárna uvedená do provozu před 1. lednem 2004 3280 (3200) 2690 (2690) V závorkách jsou uvedeny hodnoty výkupních cen a zelených bonusů pro dané kategorie pro rok 2007 5. listopadu 2007 AEM

Srovnání vývoje výkupních cen z bioplynu a z větru v ČR v letech 2002 – 2008 zdroj: archiv cenových rozhodnutí ERÚ Průměrné tempo růstu výkupních cen v období 2002 – 2008 Bioplynové stanice: + 56 % Větrné elektrárny: - 18 % Závěr ? ERÚ přistupuje k nastaví cen individuálně, zodpovědně a zohledňuje aktuální technicko-ekonomické parametry každého druhu OZE v daném roce 5. listopadu 2007 AEM

Geotermální elektrárny Změna technicko ekonomických parametrů: Beze změny parametrů, nejsou informace o žádném dostavěném zdroji Celkové měrné investiční náklady včetně vrtů [Kč/kWe] Roční využití instalovaného výkonu [kWh/kWe] < 275 000 > 5 700 5. listopadu 2007 AEM

Geotermální elektrárny Druh obnovitelného zdroje Výkupní ceny elektřiny dodané do sítě v Kč/MWh Zelené bonusy v Kč/MWh Výroba elektřiny využitím geotermální energie 4500 (4500) 3370 (3510) Stále pouze jedna kategorie bez rozlišení data uvedení do provozu, doposud nebyl v České republice uveden do provozu jediný zdroj využívající geotermální energii Připravuje se projekt v Litoměřicích V závorkách jsou uvedeny hodnoty výkupních cen a zelených bonusů pro dané kategorie pro rok 2007 5. listopadu 2007 AEM

Fotovoltaika Změna technicko ekonomických parametrů: Uvažováno: Zvýšení doby životnosti z 15 na 20 let Pokles výkonu panelů o 0, 8 % jmenovitého výkonu ročně. Změna ročního využití instalovaného výkonu: Celkové měrné investiční náklady [Kč/kWp] Roční využití instalovaného špičkového výkonu [kWh/kWp] <135 000 > 935 (980) 5. listopadu 2007 AEM

Fotovoltaika Datum uvedení do provozu Výkupní ceny elektřiny dodané do sítě v Kč/MWh Zelené bonusy v Kč/MWh Výroba elektřiny využitím slunečního záření pro zdroj uvedený do provozu po 1. lednu 2008 včetně 13460 12650 Výroba elektřiny využitím slunečního záření pro zdroj uvedený do provozu od 1. ledna 2006 do 31.12.2007 včetně 13800 (13460) 12990 (12750) Výroba elektřiny využitím slunečního záření pro zdroj uvedený do provozu před 1. lednem 2006 6570 (6410) 5760 (5700) V závorkách jsou uvedeny hodnoty výkupních cen a zelených bonusů pro dané kategorie pro rok 2007 5. listopadu 2007 AEM

Výroba elektřiny z OZE – rok 2006 Podíl výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů na hrubé spotřebě elektřiny činil 4,90 %. 5. listopadu 2007 AEM

Podíl výroben v režimu ZB Využívání režimu zelených bonusů v roce 2006 Druh OZE celkový počet výroben Výrobny v režimu VC Výrobny v režimu ZB Podíl výroben v režimu ZB MVE do 10 MW 1 419 1 286 133 9% fotovoltaika 24 11 13 54% větrné elektrárny 41 0% čistá biomasa 12 8 4 33% bioplyn 106 52 54 51% skládkový plyn 5 3 2 40% důlní plyn z uzavřených dolů 100% spoluspalování biomasy 33 - paralelní spalování biomasy 5. listopadu 2007 AEM

Vývoj výroby elektřiny z podporovaných OZE v letech 2001- 2006 a předpoklad v budoucnu 5. listopadu 2007 AEM

Často kladené dotazy k OZE Na stránkách ERÚ www.eru.cz sekce Často kladené dotazy Stručný výběr: Co je to zelený bonus? Jaká je garance zelených bonusů? Jaká jsou výhody a nevýhody zelených bonusů? Mohou výkupní ceny elektřiny z OZE klesnout ? Lze uplatňovat podporu i na vlastní spotřebu ? 5. listopadu 2007 AEM

Legislativa pro KVET a DZ Energetický zákon č. 458/2000 Sb. ve znění č. 670/2004 Sb. KVET a DZ nárok na příspěvek (§ 32) do roku 2005 byly u KVET uplatňovány výkupní ceny Pro zdroje nutné osvědčení o původu elektřiny vyhláška MPO – podmínka získání nároku na příspěvek Sekundární legislativa Vyhláška MPO č. 439/2005 Sb., kterou se stanoví podrobnosti způsobu určení množství elektřiny z kombinované výroby elektřiny a tepla a určení množství elektřiny z druhotných energetických zdrojů Vzor osvědčení o původu elektřiny z KVET a DZ, vzory výkazů pro uplatnění příspěvků z KVET a DZ 5. listopadu 2007 AEM

KVET – obecné předpoklady Meziroční nárůst ceny zemního plynu o 15 % Nárůst ceny silové elektřiny v průměru o 15 % Možnost volby VT ve výši 8 nebo 12 hodin volba zavedena v roce 2007 Volbu režimu VT bude možno měnit jednou měsíčně v roce 2007 je změna možná pouze čtvrtletně 5. listopadu 2007 AEM

KVET – výše podpory Výše příspěvku podle kategorií (bez rozlišení VT a NT): do 1 MW 330 Kč/MWh (350 Kč/MWh) 1–5 MW 240 Kč/MWh (280 Kč/MWh) nad 5 MW 45 Kč/MWh (45 Kč/MWh) KVET spalující OZE a deg. plyn 45 Kč/MWh (45 Kč/MWh) V závorkách jsou uvedeny hodnoty příspěvků pro dané kategorie pro rok 2007 5. listopadu 2007 AEM

KVET – výše podpory - VT Pásmo platnosti VT 8 hodin do 1 MW 1420 Kč/MWh (1480 Kč/MWh) 1–5 MW 1060 Kč/MWh (1140 Kč/MWh) Pásmo platnosti VT 12 hodin do 1 MW 940 Kč/MWh (1000 Kč/MWh) 1–5 MW 680 Kč/MWh (760 Kč/MWh) Možnost změny platnosti VT vždy pouze k prvnímu dni měsíce V závorkách jsou uvedeny hodnoty příspěvků pro dané kategorie pro rok 2007 5. listopadu 2007 AEM

KVET – „silovka“ pro rok 2008 Pro zdroje do 5 MW předpokládá ERÚ následující ceny silové elektřiny z KVET na trhu bez rozlišení VT/NT více než 1190 Kč/MWh (1035) VT více než 1590 Kč/MWh (1385) NT více než 990 Kč/MWh (860) V závorkách jsou uvedeny předpokládané tržní ceny silové elektřiny z KVET pro rok 2007 5. listopadu 2007 AEM

Druhotné zdroje Degazační plyn (důlní plyn z otevřených dolů) příspěvek 760 Kč/MWh (920 Kč/MWh) pokles způsoben nárůstem ceny silové elektřiny o 15 % Ostatní druhotné zdroje jednotný příspěvek ve výši 45 Kč/MWh Kategorizace druhotných zdrojů Na základě studie ČVUT z roku 2007 není kategorizace druhotných zdrojů v současné době aktuální ERÚ nevylučuje možnou kategorizaci v budoucnosti 5. listopadu 2007 AEM

Finanční dopady podpory OZE, KVET a DZ do cen pro konečné zákazníky Platby všech konečných zákazníků pro pokrytí vícenákladů : 2002 0,613 miliard Kč 2003 1,039 miliard Kč 2004 1,502 miliard Kč 2005 1,743 miliard Kč 2006* 1,501 miliard Kč 2007* 1,683 miliard Kč (předpoklad) 2008* 1,859 miliard Kč (předpoklad) * Změna metodiky výpočtu, místo předpokladů výroby použita skutečnost za předchozí období. 5. listopadu 2007 AEM

Shrnutí OZE KVET DZ Výkupní ceny jsou garantovány po dobu životnosti U většiny stávajících zdrojů došlo k navýšení výkupních cen o 2,5% Významně se zvýšila podpora bioplynových stanic a zdrojů spalující biomasu ERÚ přistupuje k nastavení podpory zodpovědně a zohledňuje aktuální technicko-ekonomické parametry každého druhu OZE KVET Vlivem nárůstu ceny silové elektřiny mírně klesá výše příspěvků Délku platnosti VT (8 nebo 12 hodin) lze měnit měsíčně DZ Možná kategorizace v budoucnosti 5. listopadu 2007 AEM

Rostislav Krejcar www.eru.cz Děkuji za pozornost Rostislav Krejcar www.eru.cz