Podnikání – obchodní společnosti

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obchodní korporace Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
Advertisements

Typy právnických osob podle zákona o obchodních korporacích
Akciová společnost Jiří Řípa, C2B.
Formy vlastnictví stavebních firem – klady a zápory –
Formy vlastnictví stavebních firem, klady a zápory.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Podnik jako právní subjekt
Podnikání Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Akciová společnost Akciová společnost má základní kapitál tvořený jmenovitými hodnotami vydaných akcií. Tyto akcie odkupují akcionáři a to jsou vlastníci.
PODNIKÁNÍ Mgr. Michal Oblouk.
Veřejná obchodní a komanditní společnost
Téma: Svět práce a financí Vypracoval: Ing. Milan Havlas
Právní forma organizace
Zsv.
Podnikání VY_32_INOVACE_ Podnikání - je založeno na podnikatelském záměru s cílem dosažení maximálního zisku - podnikatelský záměr = nápad.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_9.3.6.
ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
Společnost s ručením omezeným
1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Obchodní akademie, Střední.
Podnikání a jeho formy Milena Tichá
11. srpna 2013VY_32_INOVACE_100317_Obchodni_spolecnosti_1_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní.
ZSV – Obchodní společnosti
1. Založení OK = zakladatelské právní jednání - Společenskou smlouvou (je-li 2 a více společníků - Zakladatelskou listinou (je-li 1 společník - lze pouze.
Základní zásady Fúze sloučením: jmění zanikající společnosti přechází na existující obchodní společnost, původní společnost zaniká, zániku předchází zrušení.
Podnikání Ing. Vojtěch Jindra
Vlastnická struktura českých stavebních firem
Podnikání - živnost Petr Machala.
Ing. Gabriela Dlasková ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
Obchodní společnosti jako právní formy podnikání
Obchodní společnosti Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Úvod do ekonomie.
= společenství NEUZAVŘENÉHO počtu osob, založené za účelem podnikání nebo i za jiným účelem (vzájemné podpory svých členů nebo třetích osob) - např. družstvo.
ČVUT v Praze, Fakulta stavební Podnikání ve stavebnictví 126 EMM – Ekonomika a management Zimní semestr 2010 / 2011 Ing.Zdeněk Burda
Obchodní společnosti I. Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
= kapitálová obchodní společnost - společníci = akcionáři se na ní podílejí poskytnutým kapitálem (přičemž samotný chod řídí profesionální management)
BPH_EKOR Ekonomika organizací podzim Právní formy podnikání »Veřejná obchodní společnost (1 příklad) »Komanditní společnost (1 příklad) »Akciová.
AKCIOVÁ SPOLEČNOST II.. Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKO_1171Ročník:1. Vzdělávací obor: Ekonomika podniku Tematický okruh: Právní formy podnikání.
OBCHODNÍ SPOLEČNOSTI opakování
SPOLEČNOST S RUČENÍM OMEZENÝM
- k valné hromadě – hlasování za každou 1 Kč vkladu – 1 hlas (možno odlišně upravit ve SS)
Živnostenské podnikání Obchodní společnosti. Úvod Obchodní společnosti Obchodní společnosti Řídí se dle OBZ 513/1991 Sb.Řídí se dle OBZ 513/1991 Sb. Veřejná.
Právní úprava podnikání. Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Obchodní společnosti.  Obecně  právnická osoba, kterou tvoří společenství osob  (společníci),v níž je provozována podnikatelská  činnost na společné.
MIKROEKONOMIKA TYPOLOGIE PODNIKŮ.
Obchodní společnosti. veřejná obchodní společnost veřejná obchodní společnost komanditní společnost komanditní společnost společnost s ručením omezeným.
Zákon o obchodních korporacích. Obchodní korporace 90/2012 Sb., zákon o obchodních společnostech a družstvech (zákon o obchodních korporacích) Kolizní.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Právní forma organizace Právní formy podniku Veřejnoprávní organizace.
SPOLEČNOST S RUČENÍM OMEZENÝM. Pojem patří mezi kapitálové společnosti (společníci neřídí přímo společnost, za závazky ručí omezeně s.r.o. je společnost,
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Ekonomika pro kuchaře Název vyučovací oblasti: Obchodní společnosti a ostatní formy podnikání.
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Společnost s ručením omezeným – kapitálová obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí,
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_254_TÉMA_ Obchodní společnosti Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Akciová společnost – kapitálová obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
7. PRÁVNÍ FORMY PODNIKÁNÍ
Kategorizace osob Dosavadní úprava Nová úprava Osoby Osoby člověk
Ekonomika provozu a podnikání Ekonomika podnikání
PODNIKÁNÍ Mgr. Michal Oblouk.
Obchodní společnosti I.
K.S. 1. Pojem: společnost v níž jeden nebo více společníků ručí za závazky společnosti do výše svého nesplaceného vkladu zapsaného v obchodním rejstříku.
Společnost s ručením omezeným
Rozdíly mezi různým podniky právnických osob
Podnik 4.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Společnost s ručením omezeným charakteristika
Akciová společnost Výuková prezentace.
PRÁVNÍ FORMY PODNIKÁNÍ
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Transkript prezentace:

Podnikání – obchodní společnosti Petr Machala

Co jsem se posledně učili? Které právní normy vymezují podnikání? Kdo je to podnikatel? Jaké jsou výhody živnostenského podnikání? Jaké jsou nevýhody? Co je to koncesovaná živnost? Uveďte příklad.

Obchodní společnosti jsou právnické osoby založené za účelem podnikání musí být zapsány v obchodním rejstříku vzniká dnem zápisu do rejstříku zaniká vymazáním z rejstříku

Jaké znáte druhy firem? Společnosti spoluvlastníků dva či více vlastníků veřejné (všichni ručí majetkem) - v.o.s. – aspoň 2 podílníky

komanditní (někteří ručí celým majetkem - komplementáři, někteří jen výší svého vkladu - komandatisti) – k.s. s.r.o. (ručení je omezeno výší vkladu) - nejméně 1, nejvíce 50

akciová společnost má charakter právnické osoby zakládají se při podnikání ve velkém jsou řízeny manažery vlastnické podíly mají podobu akcií na HDP se podílí 80 a více %

Jaké jsou výhody a nevýhody? snadnější přístup k úvěrům vlastníci riskují jen vklad Nevýhody: složité zakládání dvojí zdanění výnosu z kapitálu (zisk je zdaněn, dividendy jsou zdaněny daní z příjmu)

Kdo a jak kontroluje chod společnosti? svolává se pravidelně valná hromada rozhoduje o složení představenstva a dozorčí rady, o výplatě divident...

B. Jiné druhy firem Družstvo musí mít nejméně 5 členů je právnická osoba nejvyšším orgánem je schůze členů družstva – volí představenstvo, to zase předsedu při hlasování má každý jeden hlas

Nadace k provozování škol, nemocnic, sociálních zařízení, klubů, církví... fungují na základě darů Jaké znáte nadace?

Děkuji za pozornost.