HOUBY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
HOUBY – PEXESO TROCHU JINAK
Advertisements

Natálie Prachařová 3.B ZŠ Lesní
Houby II..
Společenstvo lesa Přírodověda 4. ročník.
Zástupci našich hub Přírodopis – 6. třída Spustit test.
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Tak vás všechny pěkně vítám na testu poznávání hub
Houby.
POZNÁVÁNÍ DRUHŮ HUB RISKUJ. POZNÁVÁNÍ DRUHŮ HUB RISKUJ.
ZŠ a MŠ Olšovec, přísp. org. Autor : Zuzana Klumparová ZKOUŠÍM, BÁDÁM, VYRÁBÍM HOUBY VY_32_INOVACE_17.
HOUBY Barbora Fornůsková.
ZŠ a MŠ Olšovec, příspěvková organizace a informační gramotnosti I/2
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
ČLOVĚK A PŘÍRODA Přírodopis
Vytvořila: Mgr. Miloslava Tremlová
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Škola:. Základní škola Kladruby
Houby – druhy hub 3. ročník
GIO Semily 1.Ročník Kvinta
POZNÁVACÍ ČÁST HOUBY BIOLOGIE - PRIMA
Použití hub v kuchyni Střední odborná škola Otrokovice
PRACOVNÍ LISTY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Třída Agaricomycetes Houby stopkovýtrusné.
Stopkovýtrusé houby - opakování
H O U B Y JEDLÉ HOUBY JEDOVATÉ HOUBY
PRACOVNÍ LISTY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
PŘÍRODOPIS HOUBY - TEST Anotace: Prezentace je doplňkovým výukovým materiálem k učivu o houbách. Slouží k procvičení poznávání základních zástupců hub,
Muchomůrka růžovka (masák). muchomůrka zelená muchomůrka tygrovaná.
Houby - poznávačka Houby vyšší a nižší.
DUM II. /4. houby Bc. Zdeněk Klíma. Houby Zakroužkujte na obrázku houby.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ HOUBY S KLOBOUKEM.
VEPŘOVÉ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Prvouka - Houby.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice AUTOR: Vondráková NÁZEV: VY_32_INOVACE_ 09_ Houby TEMA: ČÍSLO PROJEKTU:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Houby Ing. Alena Říhová. Houby = naše vyhláška rozeznává 56 druhů volně rostoucích - k přímému prodeji, dalších 9 druhů k sušení a konzervaci, 15 pěstovaných.
Jedlé houby. Bedla vysoká ➲ Roste na horách i v nížinách, v lesích i ve vyhřáté trávě. ➲ Je dobrá v polévce, k masu. Můžeme ji smažit i sušit.
Houby.
Les - rostliny, houby-prezentace
HOUBY poznávačka.
H O U B Y JEDLÉ HOUBY JEDOVATÉ HOUBY
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Název: HOUBY
HOUBY VY_32_INOVACE_XVII-C-18.
Slizovka.
HOUBY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: houby, charakteristika, složení, dělení, lanýž, šiitaké,
Houby a lišejníky.
KŮZLEČÍ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Získávání energie pro život
ZAHUŠTĚNÉ, SUŠENÉ MLÉKO
Poživatiny, potraviny, pochutiny a nápoje
KRÁLIČÍ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
VNITŘNOSTI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
TELECÍ MASO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
PRACOVNÍ LISTY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
HOUBY (výklad) VY_32_INOVACE_06-46 Ročník: 3. Vzdělávací oblast:
JEDLÉ HOUBY VY_32_INOVACE_01
HOUBY ZŠ a MŠ Kateřinice, okres Vsetín
České mince Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Jak to asi vypadá doma? Sleduj obrázky a povídej.
VYŠŠÍ HOUBY.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Člověk a jeho svět, 1 Název školy, adresa:
Poznej vybrané zástupce hub
Stonek Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Renata Bachtíková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného.
České bankovky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Prezentace určena pro názornou ukázku toho, co je více a co je méně.
Transkript prezentace:

HOUBY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

OBSAH Charakteristika Složení Jedlé Nejedlé Jedovaté Kuriozity Použití Skladování Závěr

CHARAKTERISTIKA Houby jsou plodnice různých botanických druhů hub. Považují se za pochutinu, nemají téměř žádnou výživnou hodnotu. Jsou špatně stravitelné. Špatnou stravitelnost způsobuje chitin (polysacharid), který nahrazuje celulózu.

SLOŽENÍ HUB 90 % vody 4 % bílkovin 4 % sacharidů 0,5 % tuků 1 % minerálních látek (zinek a měď) vitamíny D, B a karoteny

JEDLÉ HOUBY hřiby, lišky, žampiony kozák, bedla jedlá klouzky, hlíva ústřičná smrž jedlý, pýchavky křemenáč, některé druhy holubinek čirůvka, václavka

JEDLÉ HOUBY OBR. Č. 1. HŘIB HNĚDÝ OBR. Č. 2. KLOUZEK OBR. Č. 3 ČIRŮVKA ŠPINAVÁ

NEJEDLÉ HOUBY nejsou jedovaté, ale mají nepříjemný zápach, chuť – většinou hořkou nejsou určené k jídlu DRUHY: čirůvka mýdlová, hadovka smrdutá, podhřib žlučový, ryzec kravský

NEJEDLÉ HOUBY OBR. Č. 2. HADOVKA SMRDUTÁ OBR. Č. 1. HOLUBINKA BÍLÁ – RYZEC PLSTNATÝ

JEDOVATÉ HOUBY muchomůrka zelená, tygrovaná čirůvka podvinutá závojenka olovová hřib nachový, satan Některé druhy hub jako je muchomůrka hlíznatá, závojenka olovová aj. jsou prudce jedovaté.

JEDOVATÉ HOUBY OBR. Č. 2. HŘIB NACHOVÝ OBR. Č. 1. MUCHOMŮRKA RŮŽOVÁ A SUCHOHŘIB ŽLUTOMASÝ OBR. Č. 2. HŘIB NACHOVÝ

KURIOZITY Ve francouzské a italské kuchyni jsou oblíbené lanýže. Rostou v blízkosti kořenů dubů nebo buků. Lanýž černý roste pod zemí v chráněných dubových lesích. Používají se na zdobení, do paštik, rosolu a specialit. Lanýž bílý se pěstuje v severní Itálii, mají výraznou chuť a silnou vůni. V kuchyni se používají na těstoviny, rizota nebo vaječné pokrmy.

LANÝŽ OBR. Č. 1. Lanýž je velmi vzácný a drahý, řadí se k delikatesám.

LANÝŽ Další druhy hub : Druhy lanýžů: Šitake Lanýž zimní / lanýž černý Jidášovo ucho Druhy lanýžů: Lanýž zimní / lanýž černý Lanýž bílý Lanýž letní Lanýž dutý

KURIOZITY V Japonsku se používá houba šitake, která je velmi houževnatá. Černé houby, známé u nás jako "Jidášovo ucho" se používají v čínské kuchyni.

ŠITAKE OBR. Č. 1.

POUŽITÍ HUB Po tepelném zpracování přidáváme jako vložku do polévek, omáček, mletých mas, omelet, nákypů, zapékaných pokrmů, paštik, do salátů a různých pomazánek. Používají se jako dušené s cibulkou a vejci, na paprice, na smetaně, jsou součástí různých náplní. Často se upravují smažené nebo plněné a zapékané. Staročeský pokrm je houbový kuba.

SKLADOVÁNÍ HUB Pro velký obsah vody rychle podléhají čerstvé houby zkáze, proto se neskladují čerstvé. Na trhu jsou houby z lesního sběru nebo uměle pěstované. V prodeji najdeme houby: čerstvé, sušené, sterilované nebo houbové extrakty, pilulky.

ZÁVĚR Shrnutí jednotlivých kapitol Diskuze Test k tématu

PRACOVNÍ LIST VYJMENUJTE JEDLÉ HOUBY. JAKÉ JE POUŽITÍ HUB VE VEŘEJNÉM STRAVOVÁNÍ. PROČ NESKLADUJEME ČERSTVÉ HOUBY?

ŘEŠENÍ PRACOVNÍHO LISTU BABKA, BEDLA JEDLÁ, LIŠKA, ŽAMPION, KOZÁK, KLOUZEK, ČIRŮVKA. VYUŽÍVÁ SE K ÚPRAVĚ POLÉVEK, OMÁČEK, JAKO DOCHUCOVADLO. OBSAHUJÍ VELKÉ MNOŽSTVÍ VODY (90 %), PROTO RYCHLE PODLÉHAJÍ ZKÁZE.

ODKAZY NA OBRÁZKY STR. 6. OBR. 1. DEZIDOR. [cit. 2013-05-25]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:H%C5%99ib_hn%C4%9Bd%C3%BD.jpg>. OBR. 2. DEZIDOR. [cit. 2013-05-25]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Suillus_grevillei.jpg>. OBR. Č. 3. HORST74. [cit. 2013-05-25]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:LS261106.jpg>. STR. 8. OBR. Č. 1.BLASKOMI. [cit. 2013-05-25]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Holubinka_b%C3%ADl%C3%A1_nebo_b%C4%9Blo%C4%8Dechratka_obrovsk%C3%A1_nebo_ryzec_plstnat%C3%BD_1.jpg?uselang=cs>. OBR. Č. 2. DOHDUHDAH. [cit. 2013-05-25]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Phallus_impudicus.jpg>

ODKAZY NA OBRÁZKY STR. 10. OBR. Č. 1. DEZIDOR. [cit. 2013-05-25]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Muchom%C5%AFrka_r%C5%AF%C5%BEovka_a_suchoh%C5%99ib_%C5%BElutomas%C3%BD.jpg?uselang=cs>. OBR. Č. 2. KARELJ. [cit. 2013-05-25]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:H%C5%99ib_nachov%C3%BD.jpg?uselang=cs>. STR. 12. OBR. Č. 1. MOI-MEME. [cit. 2013-05-25]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Truffe_noire_du_P%C3%A9rigord.jpg>. STR. 15. OBR. Č. 1. HORST74. [cit. 2013-05-25]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Shiitake8.JPG>.