Pozice odběratelů elektřiny v ČR Seminář SVSE květen 07 K.Šimeček.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MARKETING A MANAGEMENT
Advertisements

Velcí spotřebitelé v ČR a výsledky spolupráce s IFIEC Europe Jelenovská 01/06 K.Šimeček.
Zahraniční obchod.
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Oprávněný zákazník na liberalizovaném trhu s elektřinou v ČR
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
MSEK – sdružení právnických a fyzických osob, které podnikají převážně na území Moravskoslezského kraje v odvětvích energetického průmyslu. Klastr sdružuje.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Názor velkých spotřebitelů na postup liberalizace trhu s elektrickou energií 09/ EGÚ Brno K.Šimeček.
Pozice průmyslových spotřebitelů v globální konkurenci, vývoj cen Karel Šimeček, Seminář SVSE 15/05/08.
Seminář 4. Trh a tržní mechanismus
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval : Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Plynárenství v evropském kontextu Situace na trhu s plynem ČR Možnosti odběratelů při výběru dodavatele Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. 8. březen 2007.
Názory průmyslových odběratelů na situaci v české energetice Roman Blažíček Lasselsberger a.s. © LASSELSBERGER, a.s.
Nabídka Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Pohled HK ČR na ceny energie a paliv. Ing.Václav Hrabák Předseda energetické sekce HK ČR.
Marketingové prostředí
Ruská federace x WTO a OECD
1 NOVELIZACE ENERGETICKÉ LEGISLATIVY NÁZOR VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ Luděk Piskač – tajemník SVSE ;
Struktura stavebního trhu Obr. č. 1:. Interakce stavebního trhu s vnějším okolím Obr. č. 2:
Spolehlivost dodávek a velcí spotřebitelé v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Jarní konference AEM Poděbrady 21. – 22. března 2007.
Pozice velkých spotřebitelů energií v roce 2005 Karel Šimeček,SVSE Konference AEM,09/05.
Analýza příčin (ne)podpory průmyslu ČR ze strany energetiky Komentář k ASEK Konference Jelenovská 1/2012 K.Šimeček, předseda předsednictva SVSE.
Dopady obchodování s povolenkami CO 2 na průmyslovou energetiku Ing. Bohuslav Bernátek Jarní konference AEM Poděbrady 22. –
1 Cenová úroveň roku 2006, očekávaný vývoj cen silové elektřiny v roce 2007, aktuality Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, 170.
1 Přehled situace, dopad změn pro rok 2009 na odběratele, cenové srovnání dostupných evropských zemí Zdeněk K Á N S K Ý ENA s.r.o. listopad 2008
1 Cenová úroveň roku 2005, vývoj cen pro OZ Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Praha 7 Sdružení velkých spotřebitelů energie.
Vývoj požadavků na obchodování s elektřinou Ing.Karel Šimeček Seminář SVSE 11/2003.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Strategie činnosti na další období K.Šimeček,členská schůze SVSE.
1 Cenová úroveň roku 2004, vývoj cen pro OZ Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Praha 7 Sdružení velkých spotřebitelů energie.
Situace velkých odběratelů v textilním průmyslu, zamýšlený postup HK ČR a spolupráce s SVSE, možnosti nápravy cen? Jiří Kohoutek.
Cíle přednášky Vymezení trhu z pohledu zákazníků a jejich poptávky
Malý hospodářský dvůr Horšov Autor: Ing. Petr Libra
1 ENERGETICKÁ LEGISLATIVA NÁZOR VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ Luděk Piskač – tajemník SVSE ;
1 Sdružení velkých spotřebitelů energie Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky z pohledu dominantního výrobce ČEZ, co odběratelé mohou očekávat, jak.
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Pozice průmyslových spotřebitelů elektřiny Podzimní konference AEM 9/2007 K.Šimeček předseda předsednictva SVSE.
1 Předpokládaný vývoj české a evropské elektroenergetiky Co mohou spotřebitelé očekávat Jak si lze navzájem vyjít vstříc květen 2008.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
Návrh postupu SVSE v dalším období. Upevňovat postavení SVSE  Organizace zastupující zájmy průmyslových spotřebitelů v souladu s direktivou EU 96/92/EC.
Cenové strategie. Cenové cíle Cíle orientované na zákazníka Cíle orientované na finanční potřeby firmy Cíle orientované na okamžité požadavky trhu.
Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
1 Cenová úroveň roku 2003, vývoj cen pro OZ 1. a 2. etapy otevírání trhu, problematika LDS – stručné shrnutí a úvod dalšího bloku Asociace Energetických.
Negativní vliv vysokých cen elektřiny na průmysl (ne)možnosti dalších aktivit SVSE listopad 07 K.Šimeček.
Bezpečnost dodávek zemního plynu Petr Binhack
Názor průmyslového spotřebitele na Státní energetickou politiku K.Šimeček - SVSE Seminář AEM,Poděbrady 3/2003.
1 Cenová úroveň u oprávněných zákazníků po 3/4 roku 2002 Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Sdružení velkých spotřebitelů energie (SVSE)
Prof. Ing. Jaroslav Jakš, DrSc.
1 Předpokládaný vývoj české energetiky Co mohou spotřebitelé očekávat Jak si lze navzájem vyjít vstříc květen 2007.
3. PLATEBNÍ BILANCE.
TRH A TRŽNÍ MECHANISMUS Kolektiv žáků 4.I. Nabídka Nabídka je ekonomický pojem vyjadřující objem výstupu výroby, které chce vyrábějící subjekt na trhu.
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_100 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
Vliv legislativních a koncepčních změn na pozici zemního plynu v PEZ ČR Ing. Josef Kastl generální sekretář, Česká plynárenská unie Praha - Žofín, 22.
Interkulturní marketing Mgr. Evžen Staněk Interkulturní marketing a komunikace DISTRIBUCE V MEZINÁRODNÍM MARKETINGU.
TRH (tržní mechanismus)
Faktory ovlivňující nabídku a poptávku
Porovnání regulovaných cen v EU a situace v plynárenství Seminář SVSE Ing. Jiří Gavor, CSc., Ing. Vladimír Štěpán ENA s.r.o.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
VLIV CENY ELEKTŘINY NA KONKURENCESCHOPNOST ČESKÉHO PRŮMYSLU Ing. Pavel Pustějovský člen předsednictva SVSE, výrobní ředitel DEZA, a.s. EGÚ Brno říjen 2013.
VLIV CENY ELEKTŘINY NA KONKURENCESCHOPNOST ČESKÉHO PRŮMYSLU Karel Šimeček - SVSE/AEM Seminář SVSE 10/2013.
Ing. Veronika Dostálková MBA
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Cenové strategie.
Vývoj trhu s elektřinou v ČR versus působení velkých hráčů
Ekonomika Makroekonomie - AD 4. Ing. Miroslava Farmačková
Transkript prezentace:

Pozice odběratelů elektřiny v ČR Seminář SVSE květen 07 K.Šimeček

Vývoj cen = extrémně slabá pozice odběratelů Přes dlouhodobě trvající extrémně vysoký nárůst ceny silové elektřiny nedošlo ke změně původu zboží. Teritoriální dominance ČEZ je zcela evidentní

Vyjednávání o obchodní marži Obchodníci kopírují cenu ČEZ,která je hlavní složkou portfolia jejich dodávek.Vyšší cena zvyšuje hodnotu jejich procentní marše Nezávislí výrobci preferují prodej REAS (většina vlastněná ČEZ),konkurence dražší nabídky ČEZ zvyšuje jejich tržby Na konkurenci importem chybí v části technicky dostupné přenosové síti Evropy výrobní zdroje ČEZ určuje vývoj cen na tuzemském trhu

Proč chce ČEZ dosáhnout německých cen elektřiny

Mezinárodní ceny v koncernu

Problematická budoucnost Mají evropští výrobci elektřiny, kteří jsou v dominantním, oligopolním postavení zájem na výstavbě dalších zdrojů v Evropě tak,aby nabídka překročila poptávku? K čemu se využívají obrovské finanční prostředky ČEZu získané cenovou agresí vůči průmyslu? Chce ČEZ nebo jiné subjekty stavět zdroje v České republice? Podporuje vláda rozvoj průmyslu v ČR?

Nepříznivý dopad liberalizace cen elektřiny po ČEZku na český průmysl Další očekávání spotřebitelů

Názory spotřebitelů ČEZ je součást státní infrastruktury, podobně jako silniční a železniční síť,měl by sloužit k podpoře domácího průmyslu Velké investice ČEZ byly hrazeny ze státních prostředků a za státních garancí Je velký rozdíl v chování státního ČEZ a státního EdF k domácím průmyslovým i ostatním spotřebitelům a to i přesto,že vrcholoví manažeři ČEZ jsou ve vedení SPD

ČR a Francie – sousedi Německa

Zhoršující se pozice českých průmyslových spotřebitelů Spotřeba elektřiny je nejrychleji rostoucím nákladem průmyslových firem.Tento dlouhodobý nárůst cen nemá v komoditním businessu historickou obdobu Z dotazníku mezi členskými podniky plyne,že náklady na elektřinu velkých průmyslových podnikůpředstavují 1- 8% tržeb,náklady na plyn 0,5 – 6% tržeb

Doba likvidace elektro intenzivního průmyslu

Cenová katastrofa

Existuje možnost zabránění kolapsu českých průmyslových spotřebitelů elektřiny? ČEZ by musel mít zájem na dlouhodobém vývoji.Je to v zájmu současných reprezentantů státu tj. majoritního vlastníka? Lze rozplést gordický uzel protichůdnosti požadavků průmyslu a ekologických hnutí? Lze reálně zajistit konkurenci v dodávkách elektřiny?

Dlouhodobé smlouvy Chápáno jako podpora energeticky intenzivního průmyslu,resp.jeho udržení v Evropě Vzájemná výhodnost pro dodavatele/výrobce i odběratele z hlediska dlouhodobé perspektivy vývoje dodávek a cen Nezbytnou součástí musí být cenový vzorec odvozený od nákladů Podpora IFIEC v rámci celé EU

Regulovaný zisk jako preventivní opatření Stanovení maximální úrovně cen nebo přiměřeného zisku pro dominantního dodavatele na jeho relevantním trhu Vývoj cen ve vazbě na vývoj nákladů Úroveň zisku umožňující návratnost výstavby nových zdrojů (greenfield/brownfield) Motivace výrobců na hospodářský růst ekonomikou z rozsahu

Odchod těžkého průmyslu z ČR (Evropy) Ztráta ekonomické výkonnosti,kterou prakticky nelze nahradit Růst závislosti na dovozu většiny průmyslových surovin a poloproduktů z politicky problematických zemí Pokles životní úrovně obyvatel Přesun těžkého průmyslu do rozvojových zemí nezlepší,ale spíše zhorší klimatické podmínky planety