1 Úvod do modulu: Distanční výuka a učení Monika Všetulová Olomouc 2006 akademie distančního vzdělávání.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

Systém vzdělávání vzdělavatelů dospělých
IBM … creating the future of learning Konference ISSS 2005, Hradec Králové Omyly při přípravě i realizaci distančního vzdělávání dospělých RNDr. Jana Pradlová,
Matika krokem  Proč? - motivy vzniku
Psychologie pro manažery Projekt ESF v Opatření 3.3 Rozvoj celoživotního učení Registrační číslo projektu: CZ / /0018.
Problémy spojené se zaváděním CLIL do škol:
1 Projekt Akademie distančního vzdělávání Monika Všetulová, Miroslava Dvořáková Olomouc 2007.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
PREZENČNÍ INFORMAČNÍ SEMINÁŘ PRO VEDOUCÍ ZAMĚSTNANCE.
Virtuální lektor? Miroslava Dvořáková Jiří Votava.
Projekt Inkluze – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost registrační číslo projektu CZ.1.07/1.2.02/ Závěrečná konference 16.
„RESTART ŠKOLNÍCH METODIKŮ“. Aktuální situace Koncepce státu  ICT koordinátor  Enviromentalista  Koordinátor ŠVP Kariérní řád.
Dosavadní možnost studia učitelství Mgr. - odborné (s možností učitelské způsobilosti) – FF - učitelství (PdF, FTK, PřF)
Role supervize v bilanční diagnostice BDg z pohledu poradce pro dospívající z dětských domovů Tento projekt je financován z ESF a státního rozpočtu ČR.
LETNÍ ŠKOLA PRO TUTORY Monika Všetulová Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci akademie distančního vzdělávání.
KLÍČ K ROZVOJI PROFESNÍCH KOMPETENCÍ Název projektu: KLÍČ K ROZVOJI PROFESNÍCH KOMPETENCÍ Soukromá vyšší odborná škola sociální o.p.s., Jihlava (projekt.
Pedagogické minimum – lektorské dovednosti
ZVYŠOVÁNÍ KVALITY VZDĚLÁVÁNÍ MIMOŘÁDNĚ NADANÝCH DĚTÍ NA 1. STUPNI ZŠ
Didaktické prostředky
Role tutora a studenta v on-line formě DiV. Klíč k úspěšné on-line výuce Kvalitní technické zázemí Zřetelné institucionální ukotvení Dostatečné personální.
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
Jak se stát dobrým právníkem?
On-line forma výuky Cvičení z techniky a technického vzdělávání Zpracoval: Jan Drobný (209671)
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku gymnázia na předmět OSZ KLÍČOVÁ SLOVA: Celoživotní.
Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci nabízí distanční kurz s e-learningovou podporou DISTANČNÍ MINIMUM.
E-learningový kurz e-learningu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Další vzdělávání pracovníků škol GP – oblast podpory 1.3 CZ1.07/1.3.05/ Vysoká.
(komentovaný přehled)
PRIMÁRNÍ PREVENCE PRÁVNÍ VĚDOMÍ
Role vysokoškolského pedagoga ve WBL PaedDr.Vanda Hájková, Ph.D
E-learningový kurz e-learningu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Další vzdělávání pracovníků škol GP – oblast podpory 1.3 CZ1.07/1.3.05/ Vysoká.
Organizační struktura
Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci DISTANČNÍ MINIMUM Vstupní tutoriál DPRA0508, DMPRA Mgr. Monika Všetulová.
Magisterské studium navazující I. ročník navazujícího studia – učitelství zdravotnických předmětů pro střední školy.
1 Úvod do modulu: Evaluace distančního vzdělávání Miroslava Dvořáková Olomouc 2007 akademie distančního vzdělávání.
Nabídka služeb kariérové poradny ZČU Pavla Hrabačková, 12. –
MODERNÍ TRENDY V ŘÍZENÍ ŠKOL interaktivní program rozvoje pokročilých manažerských a personálních dovedností pro ředitele škol a školských zařízení a jejich.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
Didaktika distančního vzdělávání Základní pojmy a vztahy.
Základní norma zdravotnických znalostí pro pedagogické pracovníky
Analýza nabídky bakalářských studijních programů ICV v rámci pedagogického vzdělávání Ing. Lenka Danielová, Ph.D., Mgr. Dita Janderková, Ph.D., Doc. PhDr.
Kombinovaná forma studia Východiska k realizaci. Kombinovaná forma studia Podle VŠ zákona – kombinace prezenční a distanční formy Obsahuje tedy prvky.
PROJEKT „Integrace sociálně znevýhodněných občanů mikroregionu Prachaticko se zaměřením na začlenění klientů smíšeného Azylového domu v Husinci na trh.
Teorie vzdělávání dospělých
RVP ZV a tvorba ŠVP Jak dojít k cíli : zpracovat efektivní
Androdidaktika Vzdělávání. Smyslem vzdělání je dosáhnout moudrosti, nejen prostého vědění J. A. Komenský.
Modernizace výuky praktických dovedností studentů FZV a LF UP v Olomouci doc. PhDr. Jana Marečková, Ph.D. a kol. Tento projekt je spolufinancován Evropským.
Ivana Petriková, Tomáš Vebr
Modul č. 2: Tutor DiV Kurz: Distanční minimum (kód skupiny DMPRA0509) Tutor: Mgr. Monika Všetulová Olomouc,
Modul č. 2: Tutor DiV Kurz: Distanční minimum (kód skupiny DM0L507)
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
1 Inovace vzdělávacího procesu založeného na získávání kompetencí prostřednictvím výstupů z učení ve studijních oborech PODNIKÁNÍ
E-learningový kurz e-learningu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Další vzdělávání pracovníků škol GP – oblast podpory 1.3 CZ1.07/1.3.05/ Vysoká.
Naše zkušenosti a výsledky v dosavadní projektové činnosti v oblasti řešení problémů nezaměstnanosti a podpory uchazečů o zaměstnání uplatnit se na.
ORGANIZAČNÍ FORMY VÝUKY
Úvod do studia Základní informace o předmětu Robert Zbíral Maxim Tomoszek.
Didaktika geografie.
Personální plán pro podnikatelský plán
Řízení a plánování kariéry
Antonín Krejčí Zvyšování konkurenceschopnosti firem pomocí metod průmyslového inženýrství a inovace s podporou e-learningu Číslo projektu: CZ.1.07/3.2.05/
„Podpora zaměstnanosti Litoměřicka“ CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Lidské zdroje a.
CLIL zkušenosti Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky.
Minikonference Gymnázium Brno - Řečkovice 17.červen 2010
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Didaktické prostředky
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
DRAMATURGIE TEAMBUILDINGOVÝCH PROGRAMŮ (seminář)
Teorie vzdělávání dospělých
Konflikt, koření života
VIKBA32 Informační vzdělávání
SIPVZ – úvodní modul P ICT a změny ve výuce (2 h) metodické poznámky.
Transkript prezentace:

1 Úvod do modulu: Distanční výuka a učení Monika Všetulová Olomouc 2006 akademie distančního vzdělávání

2 Obsah prezentace Cíle modulu…………………………………………33 Úvod… Vzdělávání = výuka + učení… Efektivní výuka…… Tutor: role, úkoly, kompetence Efektivní učení Krok 1 Cíle Krok 2 Identifikace studujících… Krok 3 Metody… Krok 4 Pomůcky a prostředky Závěr…………………………………………………1313 Profil autora……………………………………….1414

3 Cíle modulu P o prostudování modulu budete schopni: Popsat roli, úkoly a kompetence tutora. Naplánovat, připravit a vést výuku v souladu s principy učení dospělých. Podporovat a vést studenty v průběhu samostudia. Zvládat pracovní zátěž.

4 Úvod A by byla vaše výuka účinná, úspěšná a všem zúčastněným prospěšná, je třeba, abyste měli nejen hluboké a široké znalosti z oboru, vhodné osobnostní vlastnosti, ale i představu o tom, jak se studující učí a jak je při studiu taktně a smysluplně vést. Z áklad vašeho mistrovství tkví v tom, že se naučíte řešit standardní i nestandardní situace, které ve virtuální a kontaktní výuce vznikají. Studiem tohoto modulu získáte však pouze teoretický návod, jak postupovat. Další již záleží na vašich praktických zkušenostech a průběžném osobnostním i didaktickém růstu.

5 Vzdělávání = výuka + učení DISTANČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ (Distance Education) DISTANČNÍ VÝUKA (Distance Teaching) AKTÉR = TUTOR DISTANČNÍ UČENÍ (Distance Learning) AKTÉR = STUDUJÍCÍ „Vztah mezi lidskými bytostmi je stále srdcem vzdělávacího procesu.“ (Schneiderman a kol, 1998)

6 Efektivní výuka Výuka probíhá ve 4 základních etapách: 1. Příprava a aktivní osvojování učiva. 2. Zprostředkování nového učiva. 3. Opakování a procvičování nového učiva. 4. Prověřování a hodnocení učebních výsledků. Řídíme se základními didaktickými principy a respektujeme specifika vzdělávání dospělých. Informace nejen předáváme, ale snažíme se je vtělit do přesvědčení a jednání studujících. K tomu využíváme rozmanité nástroje, které nám nabízí OBSAH, METODY, FORMY, PROSTŘEDKY a PODMÍNKY vzdělávání.

7 Tutor: role, úkoly, kompetence Tutor již není hlavním a jediným „informátorem“, ale přechází do role průvodce vzděláváním. Kromě odborných informací předává návod, jak si učivo osvojit. Úkolem tutora je připravit a vést výuku, průběžně motivovat a aktivizovat studenty, zadávat a hodnotit úkoly, zodpovídat jejich dotazy a pomáhat jim překonávat studijní potíže. K tomu potřebuje odbornost, osobnostní dispozice, didaktické, komunikativní, manažerské a technické dovednosti i motivaci.

8 Efektivní učení Probíhá ve 3 základních etapách, z nichž každá má speciální funkci. Specifický průběh učení v DiV způsobuje nejen rozdílná organizace vzdělávání, ale i osobité vlastnosti distančního studenta. DiV se u nás účastní převážně dospělí lidé, přestože do DiV může vstoupit každý člověk bez rozdílu věku, pokud je schopen samostatně studovat. E VOKACE U VĚDOMĚNÍ R EFLEXE Učení je záměrné, cílevědomé, dlouhodobé, řízené, rezultativní a převážně individuální.

9 Krok 1: Cíle Sdělte studujícím, CO budou po ukončení vzdělávací aktivity znát a umět. Vycházejte z analýzy učiva a studijních předpokladů účastníků. Cíle formulujte tak, aby byly: kontrolovatelné a konzistentní, komplexní a přiměřené. Pomohou vám: uvědomit si, čeho chcete dosáhnout a JAK, hodnotit výsledky výuky, motivovat a aktivizovat učení studujících.

10 Krok 2: Studující Zjistěte si předem potřebné informace o svých studentech. Rozhodněte se CO potřebujete vědět a JAK to zjistíte. DEMOGRAFICKÉ ÚDAJE MOTIVACE UČENÍ UČIVO ZDROJE přihláška, rozhovor, diskuse, anketa, test, hra, zkušenosti z výuky, konzultace s kolegy a organizátory.

11 Krok 3: Metody Co ovlivňuje výběr výukové metody? Cíl Obsah Studující Fáze učebního procesu Potřeba změny postupu Podmínky Tutor vědomosti dovednosti postoje složení studijní předpoklady technika prostor čas pomůcky ? ? ?

12 Krok 4: Prostředky Promyslete a připravte si učební pomůcky a didaktickou techniku. Učební pomůcky jsou skutečné nebo skutečnost napodobující předměty, které zvyšují zapamatovatelnost učiva. Didaktická technika umožňuje zprostředkovat informace uložené v didaktických pomůckách. „Pomůcka patří do prostředku, prostředek do zdi.“ Pomůcky vybíráme vzhledem k cíli, studujícím, svým zkušenostem a dovednostem i podmínkám, v nichž výuka probíhá.

13 Závěr Značná časová náročnost práce tutora a časté emocionální zapojení do sociálních vztahů způsobuje vysokou pracovní zátěž, která může vést až k syndromu vyhoření. Otestujte se: sp?r=zamestnani&c=2004M274Z02A sp?r=zamestnani&c=2004M274Z02A rika=2 Podrobnější informace k této prezentaci najdete v textu Distanční výuka a učení. Jak se bránit? Snižte nároky. Nepomáhejte všem. Naučte se říkat ne. Stanovte si priority. Plánujte čas. Dělejte přestávky. Vyjadřujte své pocity. Svěřte se s problémy. Nebojte se požádat o radu. Myslete pozitivně. Učte se komunikovat. Zachovejte rozvahu. Doplňujte energii. Využívejte nabídek pomoci. Zajímejte se o své zdraví. Příznaky Např. ztráta nadšení, nechuť, lhostejnost k práci, negativní postoj k sobě, únik do fantazie, potíže s koncentrací, pocity bezmoci, poruchy spánku, chuti k jídlu, náchylnost k nemocím, rychlá unavitelnost, vyčerpanost, vysoký krevní tlak, omezení kontaktů s kolegy, přibývání konfliktů v soukromí…

14 Profil autora Do distančního vzdělávání jsem vstoupila a okamžitě mi byla přidělena organizace distančního čtyřměsíčního kurzu pro učitele VŠ a VOŠ. Současně jsem absolvovala základní školení a navštívila klíčové konference v oblasti DiV. Po dvou letech jsem na základě analýzy hodnocení 395 účastníků navrhla inovaci kurzu. Vznikl kurz Distanční minimum viz a další drobné vzdělávací projekty (např. Efektivní studium, DiV profesionálně). Zde jsem se zapojila již jako tutorka a využila svých znalostí z andragogiky, kterou jsem s nadšením vystudovala a dodnes mne nadšení neopustilo. Od vedu projekt Akademie DiV UP.

15 Elektronický studijní materiál k distančnímu vzdělávání Název materiálu: Distanční výuka a učení Autor materiálu: Monika Všetulová Srpen 2006 Počet snímků: 15 Verze: 1 Tento studijní materiál byl vytvořen pro projekt Akademie distančního vzdělávání. TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM (ESF) A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY.