Dotváření zemského povrchu - voda

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Proces rozrušování zemského povrchu ►m►m echanickým působením proudící nebo vlnící se vody,větru, ledu a sněhu i živých organismů včetně člověka ►z►z a.
Advertisements

FORMOVÁNÍ POVRCHU Vnější činitelé.
Endogenní (vnitřní) pochody
Voda Stejně jako vzduch, světlo a teplo je i voda neživou součástí přírody a nezbytnou podmínkou života na naší planetě. Vodu přijímáme spolu s potravou,
Ledovcové tvary.
JAK SE MĚNÍ POVRCH ZEMĚ.
VNĚJŠÍ GEOLOGICKÉ SÍLY
Vše o vodě a jejich vlastnostech.
Zpracoval: ing. Pavel Králík
UTVÁŘENÍ ZEMSKÉHO POVRCHU
VNĚJŠÍ GEOLOGICKÉ DĚJE
Vnější geologické děje
VNĚJŠÍ PŘÍRODNÍ ČINITELÉ narušují zemský povrch dochází k pozvolnému rozpadu hornin = ZVĚTRÁVÁNÍ takto narušený povrch je postupně zarovnáván.
POVRCH ZEMĚ JAKO VÝSLEDEK PŮSOBENÍ PŘÍRODNÍCH ČINITELŮ
Krajina a životní prostředí
VLIV VNITŘNÍCH A VNĚJŠÍCH SIL. ► Na vývoji zemského povrchu vytrvale spolupracují přírodní síly.  Příklady jejich projevů….??? ► sopečný výbuch, zemětřesení,
Exogenní geologické děje
LEDOVCE Odhaduje se, že více jak desetina zemského povrchu tj. asi km2, je neustále pokryta ledem. Led je ve skutečnosti největší světovou rezervou.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Modelační činnost ledovce
GEORELIÉF Mgr. Jana Nováková.
FORMOVÁNÍ POVRCHU ZEMĚ
Vznik a vývoj litosféry
Přírodní činitelé.
ZŠ a MŠ Olšovec, příspěvková organizace a informační gramotnosti I/2
DOTVÁŘENÍ ZEMSKÉHO POVRCHU
VODA Lukáš Mráček, 2.L VOS a SPŠE Božetěchova 3, Olomouc.
HYDROSFÉRA.
Povrch Země jako důsledek přírodních činitelů
Usazené horniny Vznikají tak, že se různé drobné částečky usazují na dně moří, jezer, řek i na souši. Jednotlivé částečky ( zrnka) se navzájem spojují.
VNĚJŠÍ GEOLOGICKÉ DĚJE A VZNIK USAZENÝCH HORNIN
Planeta Země – Exogenní činitelé 1
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd zaměření VM:6. ročník – Člověk a příroda – Zeměpis – ledovce autor VM:Ondřej Vojáček.
Člověk a jeho svět 4. ročník
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_210_Činnost vody AUTOR: Jana Harbichová ROČNÍK, DATUM: 9.,
CO DOKÁŽE EROZE….
Dotváření zemského povrchu
Zvětrávání a činnost větru
Kde všude najdeme na pevnině vodu?
Voda je jedna z nejdůležitejších látek na Zemi. Převážná část 97% tvoří oceány a moře (slaná voda). jezera a řeky tvoří 3% (sladká voda), a 2% tvoří.
ZVĚTRÁVÁNÍ Vítek Urban listopad 2004 prima.
Zvětrávání, eroze Zvětrávání je proces, při kterém dochází k rozpadu hornin. Zvětrávání způsobuje např. voda, rozdílná teplota, led, sníh, vítr, kořeny.
L ITOSFÉRA – VNĚJŠÍ PROCESY Autor: Hana Brýdlová.
Zemský povrch dotváří vnější činitelé
Ledovce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Pro tuto přírodní raritu neexistuje žádný termín, který definuje počasí. Nastává při hustém sněžení podél břehu velkého jezera a oceánu. Sníh se.
Neživá příroda - voda. Voda Voda je součástí neživé přírody, patří mezi kapalné látky. Voda je bezbarvá (průhledná) látka, bez vůně a bez chuti. Nemá.
Přírodní činitelé.
Ledovce Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
USAZENÉ HORNINY (SEDIMENTÁRNÍ)
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
NEŽIVÁ PŘÍRODA VLASTNOSTI VODY.
Pracovní list k procvičení znalostí o vnějších geologických dějích.
Součásti neživé přírody
vnější přírodní činitelé
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: NEŽIVÁ PŘÍRODA
VY_32_INOVACE_Vac_I_12 Povrch krajiny
ZEMĚPIS - 6. ročník Litosféra
Jak se rodí hory AUTOR: Mgr. Aleš Skála
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
VY_32_INOVACE_12_05_stavba Země
FORMOVÁNÍ POVRCHU ZEMĚ
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
VNĚJŠÍ GEOLOGICKÉ DĚJE
LITOSFÉRA vnější přírodní činitelé
vnější geologické děje
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Blanka Machovcová
VNĚJŠÍ GEOLOGICKÉ DĚJE
Transkript prezentace:

Dotváření zemského povrchu - voda

mezi vnější přírodní činitele patří působení vody (dešťová, tekoucí, led) působení větru působení teploty působení rostlin působení člověka díky vnějším přírodním činitelům dochází ke zvětrávání – narušení zemského povrchu a rozpad hornin

a. působení vody 1. dešťová voda kyselé deště – vznikají, když se voda v atmosféře sloučí s jinými prvky, když se dostane na povrch působí na horniny, které se drolí někdy voda rozpustí i horniny např. vápenec  vznikají jeskyně s krápníky

2. působení tekoucí vody je to např. voda z tajícího ledu, sněhu a z deště, ze které při nahromadění mohou vznikat potoky nebo řeky působení tekoucí vody: rozrušují a vymílají povrch tvoří zemský povrch: řeky, unášejí materiál, který se usazuje části vodních toků: horní (začátek řeky), střední a dolní

3. působení zmrzlé vody - ledu horské ledovce: vznikají v horách, kde se teploty pohybují pod bodem mrazu ledovec se neustále zvětšuje – pohybuje se a nese s sebou balvany a kusy skal, které modelují povrch ledovcová údolí mají tvar U, v zatopených údolích vznikají fjordy fjord: dlouhý a úzký mořský záliv, který vzniká v hornatých oblastech blízko u moří nebo oceánů