Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Pracovní list k procvičení znalostí o vnějších geologických dějích.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Pracovní list k procvičení znalostí o vnějších geologických dějích."— Transkript prezentace:

1 Pracovní list k procvičení znalostí o vnějších geologických dějích.
Anotace Pracovní list k procvičení znalostí o vnějších geologických dějích. Autor Dagmar Kaisrová Jazyk Čeština Očekávaný výstup Plynulé čtení s porozuměním.Výchova k odpovědnosti za svá rozhodnutí .Schopnost vyhledávání informací. Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova Geologické děje vnější, přitažlivost, voda, vítr, Druh učebního materiálu Pracovní list Druh interaktivity Aktivita Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání základní vzdělávání – druhý stupeň Typická věková skupina let Celková velikost kB Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Kaisrová Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Vnější geologické děje
Zemská přitažlivost Tekoucí voda Vítr Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Kaisrová Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

3 Zemská přitažlivost Zemská přitažlivost – způsobuje pohyb zvětralých hornin z vyvýšených míst směrem dolů. Ze srázů padají uvolněné kameny i celé skalní bloky. Hromadí se na úpatí. Dochází i k sesuvům půdy a tvorbě lavin. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Kaisrová Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

4 Působení tekoucí vody Tekoucí voda – vymílá na zemském povrchu hluboké a široké rýhy. Unáší roztroušené částečky zvětralých hornin, které se na místech mírnějšího toku usazují. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Kaisrová Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

5 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Kaisrová Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

6 Působení mořské vody http://cs.wikipedia.org/wiki/Mo%C5%99e
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Kaisrová Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

7 Mořská voda – je v neustálém
pohybu, naráží při příboji a přílivu na pobřeží. Podemílá pobřežní skály, které se časem zřítí do moře a rozpadnou se. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Kaisrová Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

8 Mrtvé moře http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%98eka
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Kaisrová Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

9 Činnost větru httpcs.wikipedia.org/wiki/V%C3%ADtr#Vyu.C5.BEit.C3.AD_v.C4.9Btrn.C3.A9_energie- :// Uplatňuje se především v místech, kde není zemský povrch chráněn rostlinami. Vítr unáší drobné částečky hornin, které narážejí do skal a obrušují je. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Kaisrová Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

10 http://cs. wikipedia. org/wiki/V%C3%ADtr#Vyu. C5. BEit. C3. AD_v. C4
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Kaisrová Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

11 Částice hornin se také mohou usazovat
ve formě písečných dun nebo přesypů. Jemné částice prachu, které vítr nese do velkých vzdáleností se usazují ve formě spraše. Sprašové půdy jsou velmi úrodné. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Kaisrová Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

12 Mořský příboj, tekoucí voda a vítr
patří mezi alternativní zdroje energie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Kaisrová Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

13 Opakování Jaké znáš vnější geologické děje?
Která síla způsobuje pád hornin z vyšších míst dolů? Jak mění zemský povrch voda? Jak jsou užitečné vnější geologické jevy pro člověka? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Kaisrová Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

14 Řešení Voda, vítr, zemská přitažlivost – gravitace.
Právě zemská přitažlivost. Vymílá na zemském povrchu hluboké a široké rýhy. Unáší roztroušené částečky zvětralých hornin, které se na místech mírnějšího toku usazují. Síla vody a větru jsou pro člověka alternativní zdroje energie. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Kaisrová Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.


Stáhnout ppt "Pracovní list k procvičení znalostí o vnějších geologických dějích."

Podobné prezentace


Reklamy Google