Odháněč amoniaku návrh a provozní zkušenosti

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Chemické reakce a teplo
Advertisements

PRŮBĚH CHEMICKÉ REAKCE
Ropa a zemní plyn Ropa vznikla z odumřelých organismů za nepřístupu vzduchu a tlaku nadložních vrstev v průběhu milionů let. Často je doprovázena zemním.
Princip a popis jaderných reaktoru
TEORIE KYSELIN A ZÁSAD NEUTRALIZACE, pH.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
CFD MODEL SNCR TECHNOLOGIE
Spalování paliv mění se chemicky vázaná energie v palivu na energii tepelnou pracovními látkami spalovacího procesu jsou: palivo vzduch (okysličovadlo)
Teorie kyselin a zásad Výpočty pH
výpočet pH kyselin a zásad
ÚPRAVA vody v TO PARNÍCH ELEKTRÁREN
Reakce anorganické Chemie I
Chemické výpočty – část 2
FS kombinované Chemické reakce
Chemik technologických výrob projekt financovaný Úřadem práce.
Soli Při vyslovení slova sůl se každému z nás vybaví kuchyňská sůl - chlorid sodný NaCl. V chemii jsou však soli velkou skupinou látek a chlorid sodný.
Acidobazické reakce (učebnice str. 110 – 124)
Soli Soli jsou iontové sloučeniny vzniklé neutralizační reakcí.
Chemické reakce Chemická reakce je děj, při kterém se výchozí látky mění na jiné látky zánikem původních a vznikem nových vazeb Každá změna ve vazebných.
Změny při chemických reakcích
Chemické rovnováhy ve vodách
Dusík, N.
XIII. TYPY CHEMICKÝCH REAKCÍ
Reakce anorganické chemie II.
Zdroje uhlovodíků Ropa
Voda a vzduch.
Roztoky roztoky jsou homogenní, nejméně dvousložkové soustavy
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno
Chemické výpočty III.
Udávání hmotností a počtu částic v chemii
Obecná chemie (i pH i jednoduchý výpočet z chem. rovnice):
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Odstraňování thallia a kadmia z odpadních vod v metalurgii olova
Močovina UAN Strategický produkt.
CHEMICKÁ VAZBA řešení molekulách Soudržná síla mezi atomy v ………………..
Nekovy ve vodách - sloučeniny dusíku
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Modelování čištění komunálních odpadních vod
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_180.
Roztoky roztoky jsou homogenní, nejméně dvousložkové soustavy jsou tvořeny částicemi (molekulami, ionty) prostoupenými na molekulární úrovni částice jsou.
PaedDr. Ivana Töpferová
Zdroje uhlovodíků obrovský význam jako paliva- jejich spalováním se uvolňuje velké množství energie, dále se užívají na výrobu plastů, ropa, uhlí a zemní.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Chemické výpočty II Vladimíra Kvasnicová.
KOLOBĚH LÁTEK A TOK ENERGIE
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_73.
Chemické výpočty II.
Vyšetření žaludeční šťávy v experimentu
Termodynamika (kapitola 6.1.) Rozhoduje pouze počáteční a konečný stav Nezávisí na mechanismu změny Předpověď směru, samovolnosti a rozsahu reakcí Nepočítá.
Chemické reakce a výpočty Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník ZŠ Benešov,Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
ROPA a ZEMNÍ PLYN ROPA   též surová nafta nebo zemní olej   černá olejovitá hořlavá kapalina   směs uhlovodíků (hlavně alkanů) → složeno z C, H,
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_07_CH9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: UHLÍ Anotace:
Název školyZákladní škola Kolín V., Mnichovická 62 AutorMgr. Jiří Mejda Datum NázevVY_32_INOVACE_19_CH9_uhlí TémaUhlí.
Reaktor na odstranění organických plynných látek D. Jecha
OPAKOVÁNÍ - BILANCE Přehled středoškolské chemie, SPN 1995: PŘÍKLAD PŘÍKLAD PŘÍKLAD PŘÍKLAD PŘÍKLAD PŘÍKLAD
DUSÍK Zapiš vzorcem a názvem chemické látky pod písmeny A – G. F E D N2N2 A B C G +NH 3 +O 2 -H 2 O +NaOH + +H 2 +O 2 +H2O+H2O - NO.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Ochrana ovzduší IV (pp+ad-blue)
Co je MSO? proces vysokoteplotní likvidace organických odpadů
Základní hydrometalurgické operace
výpočet pH kyselin a zásad
Zásady.
Škola: Základní škola Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín,
Základy chemických technologií
Možnosti zvýšení účinnosti záchytu SO2 v rozprašovacím
Přehled chemických vzorců
E1 Přednáška č.4 Tepelný výpočet RC oběhu
Transkript prezentace:

Odháněč amoniaku návrh a provozní zkušenosti Jan Mikulec, Lukáš Hronovský E-mail: jan.mikulec@zvu.cz Mobil: 724 323 293 ZVU Engineering a.s., Pražská 155, 500 04 Hradec Králové, www.zvuengineering.cz

Obsah prezentace 1. Úvod 2. Popis procesní technologie 3. Procesní návrh 4. Provozní zkušenosti 5. Závěr 6. Literatura

Deamonizace koksárenského plynu 1. Úvod Deamonizace koksárenského plynu Polopřímý způsob Deamonizace odpadní vody Síran amonný Odháněč amoniaku Stripovací kolona Amoniak volně vázaný, kyselé plyny Amoniak pevně vázaný

2. Popis procesní technologie Volně vázaný amoniak Soli slabých kyselin se při varu rozkládají NH4HS  H2S + NH3 (NH4)2S  H2S + 2 NH3 NH4HCO3  CO2 + NH3 + H2O (NH4)2CO3  CO2 + 2 NH3 + H2O NH4CN  HCN + NH3

2. Popis procesní technologie - 2 Pevně vázaný amoniak Soli silných kyselin jsou při varu stálé, amoniak se z nich uvolní vytěsněním silnější zásadou, nástřik roztoku NaOH NH4Cl + NaOH  NH3 + NaCl + H2O (NH4)2SO4 + 2 NaOH  2 NH3 + Na2SO4 + 2 H2O (NH4)2SO3 + 2 NaOH  2 NH3 + Na2SO3 + 2 H2O NH4SCN + NaOH  NH3 + NaSCN + H2O (NH4)2S2O3 + 2 NaOH  2 NH3 + Na2S2O3 + 2 H2O

2. Popis procesní technologie - 3 Na Obr. 1 je základní technologické schéma odháněče amoniaku. Amoniakální voda zbavená dehtu (respektive oddehtovaná fenolčpavková voda) je čerpána do hlavy odháněče amoniaku (dále též destilační kolona). Do paty kolony pod hladinu zádrže je přiváděna nízkotlaká stripovací pára. Dále je do kolony nastřikován 50% hydroxid sodný (na patro ve 3/4 výšky kolony). Vyvařená voda zbavená amoniaku je odtahována z paty kolony, z hlavy kolony vystupuje paroplynová směs vodní páry, par amoniaku a kyselých plynů (hlavová frakce). Vstupní voda obsahuje rovněž fenoly a malé množství dehtovitých látek, naftalenu a benzenových uhlovodíků, při vyvařování tyto látky jednak odcházejí s parami, jednak zůstávají ve vyvařené vodě. Vstupní voda obsahuje kyanidy volné a vázané. Volné kyanidy (např. NH4CN) se z vody uvolní v horní části kolony. Vázané kyanidy představují komplexy, které jsou velmi stabilní, k jejich odstranění není aparát primárně určen. Díky snížení koncentrace volných kyanidů dojde (dle Le Chatelierova principu) k částečnému rozpadu kyanidových komplexů a tím k dalšímu snížení celkového obsahu kyanidů.

Obr. 1 Základní technologické schéma odháněče amoniaku

Zadání procesních parametrů Výstupní procesní parametry 3. Procesní návrh - 1 Zadání procesních parametrů Množství, teplota a složení zpracovávané vody: Celkový obsah amoniaku Obsah pevně (volně) vázaného amoniaku Obsah oxidu uhličitého a sulfanu (stechiometrický poměr) Teplota a tlak stripovací páry Složení vyvařené amoniakální vody: Celkový obsah amoniaku < 100 mg/l, celkový obsah kyanidů < 20 mg/l Výstupní procesní parametry Množství stripovací páry Množství NaOH

3. Procesní návrh - 2 Množství páry Tepelná bilance => stripovací pára Ohřátí vstupní vody na teplotu varu Teplo pro endotermické reakce rozkladu amonných solí Teplo pro vypařování odehnaných složek Ztráty tepla do okolí Obsah páry ve hlavové frakci, celkové množství páry Množství NaOH [1]

Hydraulický návrh kolony 3. Procesní návrh - 3 Simulační výpočet Simulátor ChemCad [2] Termodynamické modely „Sour Water“, „Electrolyte“ Toky kapaliny a páry kolonou - zadání pro hydraulický návrh kolony Hydraulický návrh kolony Průměr kolony, počet skutečných pater (účinnost) Vlastní návrh pater a jejich rozteče Můstková patra respektive patra s pevnými otvory

Vstupní amoniakální voda Výstupní vyvařená voda 3. Povozní zkušenosti Dle výše uvedeného návrhu byl realizován odháněč amoniaku v koksochemickém provozu v České republice. Při provozní zkoušce v trvání 4 týdnů byly odebírány vzorky vstupní amoniakální vody a vyvařené vody na výstupu z odháněče každých 8 hodin (1x za směnu). Průměrné dosažené hodnoty byly následující a dokumentují účinnost odehnání:   Vstupní amoniakální voda Výstupní vyvařená voda Amoniak celkový [mg/l] 7 617 94,9 Kyanidy celkové [mg/l] 201 17,6 pH 9,3 7,7

5. Závěr ZVU Engineering a.s. je díky svým bohatým zkušenostem v oblasti koksárenských a plynárenských technologií nyní rozšířených o zkušenosti z návrhu a provozu tohoto aparátu schopna zajistit kompletní dodávku obdobných zařízení pro zpracování odpadních vod z chemických provozů zahrnující návrh procesu, základní a prováděcí projekt, konstrukční dokumentaci a uvedení do provozu.

6. Literatura [1] Kozina, A., Píša, M.: Koksárenství. Praha, SNTL 1958, s. 387. [2] http://www.chemstations.com

Děkuji Vám za pozornost. Závěr Děkuji Vám za pozornost.