Název Recyklace PET Šablona CZ.1.07/1.4.00/    Poř.číslo 8

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ODPADY.
Advertisements

Název Oběhová soustava člověka
TŘÍDĚNÍ ODPADU Nožičková Monika.
O Název Popeleční středa, půst O Šablona CZ.1.07/1.4.00/ O Poř.číslo 11 O Autor šablony Mgr. Zuzana Vyhnálková DiS O Datum
VY_32_INOVACE_CHK4_5460 ŠAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Třídění odpadu Sabina Kotlárová.
Název Stravovací zvyklosti
Název Zuby, péče o ně   Šablona CZ.1.07/1.4.00/    Poř.číslo
MÁ TO SMYSL.TŘIDTE ODPAD!
Název Recyklace skla Šablona CZ.1.07/1.4.00/    Poř.číslo 10
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Co víš o recyklaci?.
TŘÍDĚNÍ ODPADU.
PLASTY.
TONDA OBAL NA CESTÁCH nás opět navštívil. Pamatujeme si z loňského roku co kam patří?????
Odpady ( environmentální příručka – 5.ročník )
Registrační číslo projektu:
Jak třídit odpad - prezentace
Nebuďte líní: Třiďte odpad!!!
Odpady.
Jeden z největších globálních problémů je ohromná produkce odpadů. Ve velké většině je tento odpad nevyužit a končí na skládkách. Spousta odpadu by ale.
Třídění odpadu V domácnosti. Každý moderní člověk třídí odpad a s novými pomocníky na třídění do domácnosti to jde jedna radost. Poradíme vám jak třídit,
Složka sady EUIII/2 č. 13 VY_32_INOVACE_Rv_7. Název: Ekologie – Člověk a zdraví (odpadky) Autor: Šárka Vodrlintová Předmět(oblast): Člověk a zdraví – Rv.
Jak je to s odpady ?.
Jak třídit odpad.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Životní prostředí a domácnost
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Název Výživová pyramida
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
CZ.1.07/1.1.10/
SBĚRNÝ DVŮR ČESKÁ TŘEBOVÁ
Co víš o recyklaci?.
Plasty Materiál byl vytvořen v rámci projektu
DEN ZEMĚ TEST.
Název Rodokmen   Šablona CZ.1.07/1.4.00/    Poř.číslo
RECYKLACE TERMOPLASTŮ, TERMOSETŮ A PRYŽÍ
Název Třídění odpadů   Šablona CZ.1.07/1.4.00/    Poř.číslo 10
TŘÍDĚNÍ ODPADU JAK SPRÁVNĚ TŘÍDIT.
13.2 Plasty jsou uměle vytvořené organické látky, které se za určitých podmínek dají tvarovat (plastas = tvárný) Vznikají reakcemi, při kterých z malých.
TŘÍDĚNÍ ODPADU Vypracovala: Brychtová Markéta, SP/TE Učo:123831
Barbora Látalová, Tomáš Pavlík,
RECYKLACE PETLAHVÍ Chemie 9. ročník Ing. Bc. Jitka Moosová ZŠ Benešov,
Recyklační hra.
PAPÍR Jak a proč třídit PAPÍR Mgr. Lukáš Kučera Gymnázium a obchodní akademie Mariánské Lázně Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
Problematika třídění a likvidace odpadů. Zásady domácí ekologie.
AnotacePrezentace k procvičení čtení s porozuměním a k rozvoji vědomostí z oblasti eviromentální výchovy o správném třídění odpadů. Je určeno pro práci.
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov AUTOR: Hartošová Krista NÁZEV:VY_32_INOVACE_015:Přírodověda 5.ročník TEMA: výroba plastů ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 13 Polymerace TEMA: Chemie -
Název školy : Základní škola a Mateřská škola Prysk, okres Česká Lípa, příspěvková organizace Autor : Eva Vavřinová Název materiálu : VY_52_INOVACE_16.
Recyklace Umíte vysvětlit význam tohoto slova? -nakládání s odpadem, které vede k jeho dalšímu využití - jde o opakované (cyklické) uvedení materiálu.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Dana Motyčková ČísloVY_32_Inovace_3322 NázevTřídění odpadu Téma hodinySuroviny. ekologie PředmětPrvouka.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Třídíme se zvířátky Autorky: Michaela Mikolášová Nikola Smyčková Tereza Mžiková Jubilejní Masarykova ZŠ Sedliště.
Nadpis Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/ VY_32_INOVACE_06_Prvouka_18_3. ročník_Třídění odpadů Autor: Mgr. Jana Burdzová Použití:
ElElektro odpadad Plast Papír Sklo Pravidla hry Nebezpečný.
TŘÍDĚNÍ ODPADU VY_32_INOVACE_2C_10 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Sada 3 Práce v domácnosti Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola Trhové.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Eva Kubíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_16.
 Pořadové číslo projektu: 4247/21/7.1.4/2011  Číslo šablony: VY _32_INOVACE_ENV_17.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Rozmanitost a ochrana přírody, vesmír, technika Název materiálu VY_32_INOVACE_15_Třídění odpadu.
Název školy : Základní škola a Mateřská škola Prysk,okres Česká Lípa,příspěvková organizace Autor : Eva Vavřinová Název materiálu : VY_52_INOVACE_19 _ENVIRONMENTÁLNÍ.
TŘÍDIT či NETŘÍDIT ?.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Gastronomická zařízení – ukládání obalů a odpadů
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Třídění odpadů,recyklace
Název Recyklace papíru
NÁPADY, NE ODPADY Prezentace je zpracována s využitím letáku Ekologického institutu Veronica.
Název školy: Svobodná základní škola, o. p. s
Transkript prezentace:

Název Recyklace PET Šablona CZ.1.07/1.4.00/21.2698    Poř.číslo 8 Autor šablony Mgr. Zuzana Vyhnálková DiS Datum 18.1.2012

Metodika Žáci se orientují v základní problematice třídění odpadů Seznámení s dalším zpracováním vytříděného odpadu Žáci dokáží popsat správný postup při třídění odpadů v domácnosti a prakticky využívají své znalosti Pomocí pracovních listů žáci prohloubí své poznatky

Co je to PET Cit. Polyethylentereftalát je termoplast ze skupiny polyesterů, známý pod zkratkou PET z poly(ethylen tereftalát). V závislosti na procesu výroby a zpracování (rychlosti chladnutí taveniny) je možno připravit téměř amorfní PET (průhledný) a polokrystalický PET (mléčně zakalený).

Využití PET V mnoha odvětvích průmyslu i v běžném životě Používá se při výrobě: Oblečení (spodní prádlo, trička, mikiny, tepláky, ponožky, čepice,….) Bytové textilie (záclony, závěsy, přehozy,…) Podlahové krytiny (lino, koberce) Dopravní pásy, řemeny, netkané textilie, fólie, desky, batohy, sportovní tašky, nákupní tašky,… PET-symboly.png

Třídění PET odpadů Třídění začíná v domácnostech a u ostatních spotřebitelů Tříděný odpad ukládáme do speciálních kontejnerů (popelnic) Dalším zpracováním se zabývají odborné firmy Malé množství PET lahví můžeme sami využít

obaly od sušenek, bonbonů,... plastové tašky Patří sem: PET lahve kelímky od jogurtů misky a fólie obaly od sušenek, bonbonů,... plastové tašky obaly od spotřebičů - polystyrenové díly obaly od CD Nepatří sem: podlahové krytiny, trubky koberce obaly od olejů znečištěné obaly od jídla obaly od nebezpečných látek, barev, chemikálií kontejner_plasty.jpg

Další zpracování Sešlápnuté PET lahve se z kontejneru odvezou na třídící linku, kde se ručně vytřídí barevné a bílé lahve a ostatní Oddělené barvy pak putují na rozemletí na tzv. granulát Granulát se dále zpracovává pro další využití na vlákna, nové lahve nebo jiné výrobky (např. zatravňovací dlaždice,…)

třídící linka.jpg

granulát.jpg

recyklace.jpg

Z granulátu se vyrábí také: interiéry do aut, autobusů, letadel,… nádoby (mísy, kelímky na pití, kbelíky,…) kryty na počítače, notebooky, mobily,… sportovní vybavení (chrániče, helmy, brýle, hůlky, in –line brusle, rukavice,….) obaly na potraviny (kelímky na jogurty, sáčky, různé misky na vážené výrobky, …) video výstava recyklace z PET

Co si pamatuješ? Jak využíváme PET? Popiš postup při třídění PET. Co je to granulát? Jak se dál zpracovává granulát?

Co patří do kontejneru na PET? Vymysli další možnosti, jak využít PET lahve v domácnosti. Viz pracovní listy.

Řešení Jak využíváme PET? Popiš postup při třídění PET. Co je to granulát? Rozemleté vytříděné PET lahve Jak se dál zpracovává granulát? Co patří do kontejneru na PET?

Pracovní list 1 Vyrob květináč z PET lahve podle návodu. návod.jpg

vertikalni_zahradka/PET5.jpg

Pracovní list 2 Vyrob koště z PET lahve podle návodu. koste_001.jpg

Čerpáno z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Polyethylentereftal%C3%A1t http://www.nicm.cz/americti-vedci-prisli-na-lepsi-zpusob- recyklace-pet-lahvi http://www.ceskatelevize.cz/program/port/526-osm- zpusobu-jak-recyklovat-plastovou-lahev http://www.ekonoviny.cz/index.php?ProdID=000206069E 9A1B860002EE96 http://cs.wikipedia.org/wiki/Polyesterov%C3%A1_vl%C3% A1kna U obrázků jsou zdroje uvedeny. Autorem textů, není –li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Vyhnálková.