Paul Jackson Pollock 1912 - 1956.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Petr Ulrych výtvarná fotografie
Advertisements

Osobnosti Chyšecka Antonín Šít.
POP ART Daniela Kubáňová.
POSTIMPRESIONISMUS Konec 19. a počátek 20. století.
Elektronická učebnice - II
Povolání: umělecký malíř
Nizozemští krajináři 17.století
Jejich život ve smečkách
VY_52_INOVACE_DEK_50 PAŘÍŽSKÁ ŠKOLA
Anotace Žáci se seznámí s životem a dílem Mikoláše Alše, jeho typickými kresbami, ilustracemi… AutorMgr. Eva Dvořáková Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci.
Petr Kindl VIII.A.. Křižíkova světelná fontána Fontána byla ve 20. století rekonstruována do současné podoby architektem Z. Staškem při příležitosti Všeobecné.
Zakladatel moderního malířství?
Zpracováno: Autor: Mgr. Dobruše Fajkusová
Abstraktní expresionismus
Claude Monet MgA. Lukáš Psík
VY_52_INOVACE_DEK_58 POP-ART
Abstraktní umění 20. století.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Umělecké směry 19. století
VY_52_INOVACE_DEK_41 EXPRESIONISMUS VINCENTA VAN GOGHA
Mikoláš Aleš
Tajemství abstraktní malby III.
Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgA. Kateřina Mikešová Název šablonyIII/2 – Inovace.
VY_52_INOVACE_DEK_56 MALÍŘSTVÍ PO DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLCE
ŠELMOVSTVÍ BAREV.
Vincent van Gogh.
Dámy a Pánové Radi bychom Vám představili firmu ADELINE Street. Tato firma vznikla jako projekt jednotlivých hudebních umělců, kteří jí nejdříve založili.
Karel Čapek.

Karel Toman Anarchistický buřič.
Umělecké směry 20. století
Rembrandt (Rembrandt Harmenszoon van Rijn )
Vincent van Gogh MgA. Lukáš Psík
Geometrická abstrakce
SURREALISMUS.
Meziválečná doba Malíři.
Nela Sováková, Johana Černá
Pink Floyd je anglická hudební skupina založená v roce 1964, která se dostala do povědomí díky svému psychedelickému rocku. Postupem času se kapela žánrově.
POSTIMPRESIONISTÉ. charakteristika Snaha o překonání impresionistického způsobu malby Konfrontace vnitřního umělcova nitra s realitou Vstupuje sem lidský.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Impresionismus. Co je to imprese? Vjem, pocit, nebo obrázek uchovaný na základě zkušenosti Neurčitá představa, vzpomínka nebo přesvědčení.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Věra Slezáková Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_VYTVARNE_CINNOSTI_13.
OP ART Autor: Mgr. Jana KalvasováDatum: Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308.
„Napříč moderním uměním aneb kreativity se nebojíme“ -výtvarná soutěž pro II.stupeň ZŠ a MŠ Nedašov Mgr. Jarmila Švédová.
Jean François Millet a Barbizonská škola Vladimír Sobota.
ŠKOLA:Gymnázium Lovosice AUTOR:Mgr. Radmila Vorasická NÁZEV:VY_32_INOVACE_5C_15_Pointilismus TÉMA:Dějiny umění ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ DATUM.
Michelangelův život Narozen 6. března 1475 v Caprese, Itálie. Matka mu zemřela, když mu bylo šest let. Vyrostl bez lásky. Táta chtěl, aby byl kupcem.
Recepce a interpretace UD Vrstvy UD
Výtvarné umění I. Tematická oblast
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Autoři české a světové literatury 6.-9.
JACKSON POLLOCK – Jedna: číslo 31
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Náhoda Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název materiálu: VY_12_INOVACE_D. 8. Si
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Piet Mondrian Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
COLOURS (doplňovačky a zkoušení)
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/10
ŠABLONA III/2 MIKOLÁŠ ALEŠ
Anglický jazyk – slovní zásoba Autor: Mgr. Vlasta Skořepová
  Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Využití ICT, výtvarná výchova, Akční malba Autor: Mgr. Olga Pasovská Název.
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 19/19
Křivonosková Kateřina
Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace;
COLOURS (doplňovačky a zkoušení)
Transkript prezentace:

Paul Jackson Pollock 1912 - 1956

Jackson Pollock, představitel abstraktního expresionismu a gestické malby, je jedním z nejvýznamnějších amerických umělců 20. století.

Jeho otec byl farmář, matka příležitostně pracovala jako švadlena. Bratr Charles od rodiny odešel do Los Angeles, Jackson se později jeho prostřednictvím dostal k umění. Od té doby se rodina často stěhuje – šest bydlišť během deseti let. Má problémy ve škole, jeho otec ho však vede ke studiu, ale Jackson se rozhodne opustit školu a následovat příkladu bratra Charlese. Na podzim roku 1928 se zapisuje na Manual Arts School v Los Angeles. V Los Angeles s několika mladými umělci zakládá „Journal of Liberty“. Díky polemickému tónu magazínu, který útočí zejména na Manual Arts School, je vyloučen ze školy.

Proto odjíždí za bratry do New Yorku, zde začíná jeho umělecký život. Zapisuje se na Art Students League, kde dostane stipendium. Později se stává jeho asistentem – je nemusí platit školné. 1935 vstupuje do federálního programu pro pomoc umělcům (WPA). Díky této finanční jistotě se může věnovat svému talentu. Později začíná hodně pít a nastupuje do psychiatrického léčení. Kvůli absencím ztrácí práci u WPA. Po návratu z nemocnice ho WPA znovu zaměstná. V následujícím roce lékaři konstatují schizofrenii. K terapii používá kresby, což mu pomáhá.

V roce 1924 se účastní několika kolektivních výstav, které spojují americké a evropské umělce. Jeho práce začínají být ceněny, plátna jsou žádána na další kolektivní výstavy. V roce 1947 vstupuje do další etapy své práce. Začíná používat dripping (stékání barvy bez použití štětce po plátně volně položeném na zemi), který se později stane jeho kultovní technikou. Okouzlí jej a dá mu nevídanou svobodu gesta. Je velice slavný, kritici jeho práci pochvalně glosují. Poté Pollock opět začne pít a stává se velmi agresivním. Úspěch ho deprimuje a tíseň mu brání v tvorbě. Maluje čím dál tím méně a jeho zdravotní stav se zhoršuje.

Malíř zemře při autonehodě Malíř zemře při autonehodě. Tak mizí jeden z největších amerických malířů 20. století.

DÍLO

Going West

The Moon – Woman cuts the Circle (ŽENA – MĚSÍC PROLÍNÁ KRUH)

Moon Woman (ŽENA MĚSÍC)

Eyes in the Heat (OČI VE VÝHNI)

Alchemy

Watery Paths

Silver over Black, White, Yellow, and Red

Lavender Mist: Number I

Blue Poles: Number II

Portrait and a Dream (PORTRÉT A SEN)

Greyed Rainbow (ŠEDIVÁ DUHA)

Guardians of the Secret (STRÁŽCI TAJEMSTVÍ)

Enchanted Forest (ZAKLETÝ LES)