Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2673 Příjemce: Doporučeno pro: 7. ročník Předmět: dějepis Autor: Jakub Komrska Základní škola.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ČECHY V DOBĚ KNÍŽECÍ.
Advertisements

ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
ČEŠTÍ PANOVNÍCI V 11. A 12. STOLETÍ
ČESKÝ STÁT 11. – 12. STOLETÍ Přemyslovské Čechy.
Čechy za prvních Přemyslovců
Co můžeš z map vyčíst o Maďarech a Uhrách?
ČESKÝ STÁT POČÁTKY ČESKÉHO STÁTU
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 7. ročník Předmět: dějepis Autor: Jakub Komrska Základní škola.
VZNIK STÁTŮ VE STŘEDNÍ EVROPĚ
Raný středověk 5. – 11. století
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 7. ročník Předmět: dějepis Autor: Jakub Komrska Základní škola.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
POČÁTKY UHERSKÉHO STÁTU
Evropa v 9. – 11. století Vznik raných států.
 Předvídej jaké vztahy mohou být mezi pojmy.  Vytvoř tři věty, v každé použij téma hodiny (v různých tvarech) + jeden z pojmů. SLOVANÉ KŘESŤANSTVÍSV.
Mgr. Michaela Psíková.
Mgr. Lenka Venclová 7.ročník
Vratislav II Petr Mrkvička.
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Co bylo typické pro tehdy vznikající státy. Jak vznikaly
Dějepis Mgr. Milan Šimek
Středověká Anglie, Svatá říše římská
Dějepis Raný středověk 2.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 7. ročník Předmět: dějepis Autor: Jakub Komrska Základní škola.
SLOVANSKÉ STÁTY LENKA VENCLOVÁ 7.ročník.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 7. ročník Předmět: dějepis Autor: Jakub Komrska Základní škola.
Karel Veliký ( ) III-02.
Počátky českého státu první Přemyslovci.
První přemyslovští králové
Kočovní Maďaři a vznik uherského státu
Polsko Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Pitronová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do.
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Počátky Svaté říše římské
PRVNÍ STÁTNÍ ÚTVARY NA NAŠEM ÚZEMÍ
Státy stř. a vých. Evropy - test Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Pitronová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace.
Vznik Svaté říše římské
FRANCKÁ ŘÍŠE.
SLOVANÉ.
ČECHY V DOBĚ KNÍŽECÍ.
Středověk v českých zemích Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor PhDr. Ivan Semela.
Francká říše.
Svatá říše římská za Štaufů
PRVNÍ STÁTNÍ ÚTVARY NA NAŠEM ÚZEMÍ
Slované pravlast Slovanů – mezi řekami Vislou a Dněprem (vyznačená červeně) 6. st. – stěhování Slovanů Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
Významné postavy rodu Lucemburků OB21-VVP-HUM-DEJ-BUJ-L
Přemyslovci 1 Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková. Vznik českého státu  vzniká po rozpadu Velkomoravské říše v 10. století, když kmenu Čechů vládl rod Přemyslovců.
Přemyslovci - Boleslav I. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Přemyslovci Datum vytvoření RočníkPrvní.
Karel IV. „Otec vlasti“ Filip Valla
Velká Morava VY_32_Inovace_06SJ-4
Název a číslo materiálu:
AUTOR: Dana Vítková NÁZEV: VY_32_INOVACE_167_ Knížata a králové
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Královské Čechy VY_32_INOVACE_D
Svatá říše římská a boj o investituru Petr Procházka
Co bylo typické pro tehdy vznikající státy. Jak vznikaly
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_10
Počátky českého státu Bc. Mgr. Jana Požárová.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
10. Století v České zemi Kateřina Berná 2.B.
Evropa v 9. – 11. století Vznik raných států.
Přemyslovská knížata Vlastivěda 4. ročník
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
"první významný stát ve středověku"
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Francká říše.
Základní škola a mateřská škola Šaratice, okres Vyškov
100 LET REPUBLIKY Výukový materiál.
Transkript prezentace:

Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 7. ročník Předmět: dějepis Autor: Jakub Komrska Základní škola a Mateřská škola Větřní Školní Větřní Téma hodiny: Vznik států ve střední Evropě

VZNIK STÁTŮ VE STŘEDNÍ EVROPĚ Období: 10. – 11. století Východofranská říše postupný rozpad na mnoho malých knížectví kvůli společným zájmům volba krále Otty I. 962 se Otta I. Nechává korunovat římským císařem ( vzorem Karel Veliký ) Otta zakládá SVATOU ŘÍŠI ŘÍMSKOU – vzorem je antický Řím s hlavním programem křesťanství a jeho šíření

Mocenské spory na nejvyšší úrovni Kolem roku 1000 začíná spor mezi papeži a císaři o mocenské prvenství, říká se mu BOJ O INVESTITURU Papež Řehoř VII. pokořil císaře Jindřicha IV. na hradě Canossa, nechal jej 3 dny v pytlovém rouchu na mraze prosit za odpuštění, než jej přijal Císařův syn Jindřich V. již tak poddajný nebyl a obnovil spor s papežem Tento spor ukončen až roku 1122 vzájemnou dohodou Dobytí a poněmčení Polabských Slovanů

POLSKO prvním známým vládcem je MĚŠEK I. z rodu PIASTOVCŮ. Za ženu má Dobravu- dceru Boleslava I. Přemyslovce Kraków je sídlem panovníka Hnězdno / Gniezdno zase sídlem arcibiskupa ( od roku 1000 se jím stává sv. Radim Slavníkovec ) Boleslav Chrabrý, syn Měška, se stává prvním králem

UHRY zde vládne rod Arpádovců, Vajka se nechává pokřtít ( sv. Vojtěchem ) a jako ŠTĚPÁN I. se stává prvním králem a po smrti je uctíván jako první uherský svatý. zřídil samostatné arcibiskupství v Ostřihomi / Esztergóm, o to samé se snažili i mnozí čeští panovníci, ale do časů Karla IV. marně.

SLOVNÍK, informace pro zvídavé Otto I. – syn Jindřicha Ptáčníka, zakladatel dynastie Ottonců, za jeho vlády dochází k velkému rozkvětu stavitelství inspirovaného italskými vzory Boj o investituru- Během korunovace Karla Velikého papež uchopil jeho koně za uzdu a podržel Karlovi třmen, to bylo později vykládáno jako gesto papežovy podřízenosti. Na základě toho pak vznikl spor, kdo má právo jmenovat a uvádět biskupy do úřadu.

Slovník, II Papežové a císařové si navzájem dělali naschvály a vzájemně se ostouzeli až se nakonec dohodli ve městě Wormsu- konkordátem – dohodou, že papež bude uvádět biskupa po církevní stránce a po stránce světského panování zase císař. Boleslav Chrabrý- využil blízkého příbuzenství s Přemyslovci k tomu, aby v době, kdy se 3 bratři prali o moc, připojil na necelý rok České knížectví pod svou moc. Stalo se to r. 1003

Slovník III Uherští Arpádovci- za zakladatele této dynastie se pokládá Arpád, otec pozdějšího krále Štěpána I. Předpokládá se, že to byli právě Maďaři, kdo měl významný podíl na rozvrácení Velkomoravské říše na poč. 10. století. Češi se s Maďary často válečně potýkali, někteří Přemyslovci měli odsud i manželky a v 19. stol. Maďaři i Češi žili v jednom soustátí.

OBR. 9- bez území dnešní Francie toto byl základ pro pozdější Svatou říši římskou, založenou Ottou I. Původní území říše Karla Velikého v době jeho smrti r. 814

ÚKOLY S pomocí současné mapy zjistěte jaké státy se nacházejí na tomto území. Jaký národ ovládal tenkrát Pyrenejský poloostrov? DOPLŇTE vhodné výrazy a letopočty: Roku ……se nechal Otto I. Korunovat ………a založil Svatou říši ………. Navazoval tak na dřívějšího císaře………, který byl korunován v Římě roku 800. V Polsku vládne kníže Měšek, který si vzal za ženu ……, dceru českého knížete Boleslava…. Jeho syn …… se stal prvním polským králem a v městě Hnězdno zařídil ………, prvním arcibiskupem se zde stal Slavníkovec……. Roku 1000 se v Maďarsku stává králem ……, z rodu Arpádovců. Tou dobou se …… a …… dlouhodobě přeli o nejvyšší moc v Evropě. Tomuto boji říkáme boj o …….

OBR. 9 -