Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Královské Čechy VY_32_INOVACE_D

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Královské Čechy VY_32_INOVACE_D"— Transkript prezentace:

1 Královské Čechy VY_32_INOVACE_D.7.10-16
Šablona Královské Čechy VY_32_INOVACE_D VY_32_INOVACE_D Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Autor: Mgr. Zuzana Medveďová Datum vytvoření: listopad 2011
Téma: Středověk Vzdělávací obor: dějepis Doporučený ročník: 7. Klíčová slova: Přemyslovci, Oldřich, Břetislav, Vratislav II., Vladislav II. Anotace: Tato prezentace slouží jako doplněk učebnicového textu. VY_32_INOVACE_D Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

3 kníže Oldřich vzal si za manželku Boženu – pradlenu
u Čechů to mělo úspěch – byli rádi, že si vzal obyčejnou ženu VY_32_INOVACE_D Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. Obr. 1

4 kníže Břetislav dobyl Hnězdno (v Polsku) a získal ostatky sv. Vojtěcha – přenesl je do Prahy vyhlásil při tom křesťanské zákony: manželství je nerozlučitelné zákaz opíjení v krčmách povinnost světit neděli zákaz pohřbívání na polích zavedl „stařešinský řád“ = vládne vždy nejstarší Přemyslovec VY_32_INOVACE_D Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

5 kníže Břetislav za manželku si vzal Jitku (ukradl ji z kláštera)
Obr. 2 VY_32_INOVACE_D Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

6 Vratislav II. syn Břetislava 1. český král
královský titul získal roku 1085 od císaře Jindřicha IV. pomohl Jindřichovi v bojích o investituru s papežem boj o investituru = boj o to, kdo bude jmenovat biskupy založil Olomoucké biskupství – omezen vliv Prahy VY_32_INOVACE_D Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

7 Vratislav II. obrázek Vratislava II. z rotundy sv. Kateřiny ve Znojmě
dochovaly se tu nejstarší obrázky Přemyslovců (z 12. st.) fresky = nástěnné malby, malováno do vlhké omítky Obr. 3 VY_32_INOVACE_D Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

8 Vladislav II. 2. český král (korunován roku 1158)
královský titul nebyl ještě dědičný získal ho za pomoc císaři Fridrichu Barbarossovi (Rudovous) v boji s italskými městy nechal v Praze postavit první kamenný most přes Vltavu pojmenoval ho podle své manželky = Juditin most VY_32_INOVACE_D Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

9 Ludmila + Bořivoj Drahomíra + Vratislav sv. Václav Boleslav
Boleslav II. Božena + Oldřich Jitka + Břetislav Vratislav II. – 1. čes. král Vladislav I. Vladislav II. – 2. čes. král VY_32_INOVACE_D Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

10 Kosmova kronika nejstarší kronika týkající se dějin Čechů (pokud nebereme Kristiánovu legendu) napsána latinsky autor Kosmas – děkan u sv. Víta (dohlíží na mnichy) Obr. 4 VY_32_INOVACE_D Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

11 3 části: kniha: nejstarší mýty o Čechách – začíná stavbou babylonské věže, praotec Čech, Libuše…) kniha: očitá svědectví – už se nejedná o staré události kniha: co sám zažil - kronika končí smrtí Vladislava I. r. 1125 - byla velmi oblíbena, často na ní navazovali VY_32_INOVACE_D Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

12 Literatura Kol. Dějepis 7. Plzeň : FRAUS, ISBN s Obrázky: Obr. 1 Obr. 2 Obr. 3 Obr. 4 VY_32_INOVACE_D Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.


Stáhnout ppt "Královské Čechy VY_32_INOVACE_D"

Podobné prezentace


Reklamy Google