Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Struktura daní v ČR.
Advertisements

Podpora KVET v novele zákona o hospodaření energií
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Projekty úspor Prezentace pro účastníky konference: Bezpečnost dodávek v energetice Ing.
Struktura daní v ČR.
Podmínky podnikání v teplárenství a kogeneraci v ČR a v EU Ivo Slavotínek MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská 2526/2a Praha 3.
Nezávislý výrobce na trhu s elektřinou v ČR a v EU. Problémy LDS Ing. Petr Matuszek Jelenovská
Pohled průmyslové energetiky na teplárenství a elektroenergetiku včetně obchodování s povolenkami skleníkových plynů Petr Matuszek XVII. seminář energetiků.
Světová energetika a návrh české ekologické daňové reformy Brno Ing. Jiří Jíše CONTE spol. s r.o.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Využívání druhotných zdrojů energie
1 Podnikání v elektroenergetice a teplárenství velké teplárenské společnosti Petr Matuszek XIX. seminář energetiků Jelenovská 20. – 22. ledna 2009.
1 XVII. Seminář energetiků Aktuální situace a řešené problémy v teplárenství ČR Miroslav Krejčů.
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
1 XVI. Seminář energetiků Aktuální problémy v teplárenství ČR Miroslav Krejčů.
Valná hromada Svazu dopravy - Ekologická daňová reforma v ČR Ekologická daňová reforma (EDR) v ČR JUDr. Jan Dusík, MSc. I. náměstek ministra ředitel.
1 XVIII. Seminář energetiků České teplárenství a řešené problémy Miroslav Krejčů.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Energetický audit, jeho úloha přípravě projektu pro program Eko-Energie – Ostrava Energetický audit, jeho úloha přípravě projektu pro program.
1 Konference „Ekologická daňová reforma“ Ekologické daně a teplárenství II. Miroslav Krejčů.
24. října 2007Robert Pelka legislativa spotřebních daní, MF ČR Ekologické daně (zákon č. 261/2007 Sb.) AEM, SVS.
Pohled zadavatele na energetický audit ve velkém průmyslovém podniku Ing. Petr Matuszek Brno
Energetický audit ve velkém průmyslovém podniku z pohledu zadavatele Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Brno
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM Praha,
Výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů v ČR v roce 2004 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM MSV Brno,
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu PREZENTACE WORLD ENERGY OUTLOOK Prezentace World Energy Outlook 2014 Čtvrtek ,
1 NOVELIZACE ENERGETICKÉ LEGISLATIVY NÁZOR VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ Luděk Piskač – tajemník SVSE ;
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 1. prosince 2014.
Spolehlivost dodávek a velcí spotřebitelé v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Jarní konference AEM Poděbrady 21. – 22. března 2007.
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Dopady obchodování s povolenkami CO 2 na průmyslovou energetiku Ing. Bohuslav Bernátek Jarní konference AEM Poděbrady 22. –
Obchodování skleníkovými plyny a ekologizace daňové soustavy Vladimír Toman Hutnictví železa, a.s.
1 Cenová úroveň roku 2005, vývoj cen pro OZ Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Praha 7 Sdružení velkých spotřebitelů energie.
1 Konference „Liberalizace energetiky a nová energetická politika EU – iluze a skutečnost“ Teplárenství v ČR – co jej podporuje a co ohrožuje Miroslav.
Vývoj požadavků na obchodování s elektřinou Ing.Karel Šimeček Seminář SVSE 11/2003.
Podnikání v elektroenergetice a teplárenství a dopady ekologických daní z pohledu velké teplárenské společnosti Petr Matuszek XVIII. seminář energetiků.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Brno -
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
1 Konference „Ekologická daňová reforma“ Ekologické daně a teplárenství I. Miroslav Krejčů.
Ekonomické dopady obchodování s povolenkami z pohledu provozovatele velké podnikové energetiky Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Praha 23. listopadu 2006.
NOVÉ DANĚ V NA ENERGIE 27. listopadu 2007 Seminář AEM „Panelová diskuse ke spotřebním daním na energie“ JAN KANTA ředitel sekce Pravidla trhu.
1 ENERGETICKÁ LEGISLATIVA NÁZOR VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ Luděk Piskač – tajemník SVSE ;
Příprava II. etapy EDR Praha Mgr. Aleš Kuták, náměstek ministra a ředitel sekce ochrany klimatu a ovzduší.
AEM – význam a vliv krajských energetických koncepcí.. ENVIROS s.r.o. Vladimíra Henelová a kol. ÚEK - územní interpretace Státní energetické koncepce.
Pohled MŽP na novely energetických zákonů Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel..:
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Ostrava Obnovitelné zdroje energie Ing. Jaroslav Kubín Ministerstvo životního prostředí Vršovická Praha 10 Tel.:
Ekologická daňová reforma z pohledu HK ČR Přednáška Ing.Václav Hrabák Předseda Energetické sekce HK ČR.
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
Problematika zákona o kogeneraci z pohledu provozovatelů závodních energetik Ing. Petr Matuszek Praha
Názor průmyslového spotřebitele na Státní energetickou politiku K.Šimeček - SVSE Seminář AEM,Poděbrady 3/2003.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
České plynárenství po vstupu do EU a před otevřením trhu Ing. Jan ZAPLATÍLEK © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Pozice provozovatele LDS a obchodníka s energií při uplatnění na tuzemském a na evropském trhu Ing. Bohuslav Bernátek Praha
Ekologické daně Michal Radvan.
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Hodnocení členství ČR v EU z pohledu velké průmyslové energetiky Ing. Petr Matuszek Konference AEM 2005 Praha 14. – 15. září 2005.
Sdružení podnikatelů v teplárenství Odpady 2015 a jak dál? Význam energetického využívání odpadů pro teplárenství Ing. Martin Hájek, Ph.D.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 30. listopadu 2015.
Hodnocení energetických trhů z pohledu velké průmyslové energetiky Ing. Petr Matuszek Fungování energetických trhů v ČR a EU Praha 23. října 2006.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E18.14 Ročníktřetí.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Energetika budoucnosti - uhlí atom nebo obnovitelné zdroje?
STRATEGIE VYUŽÍVÁNÍ DOMÁCÍCH ZDROJŮ BIOMASY
Spotřební a energetické daně
Transkript prezentace:

Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007

2 Obsah Průmyslová energetika Průmyslová energetika Ekologické daně Ekologické daně Obecná charakteristika Obecná charakteristika Daň ze zemního plynu a dalších plynů Daň ze zemního plynu a dalších plynů Dotazy Dotazy Závěr Závěr

3 Průmyslová energetika (1)  výrobce elektřiny a tepla  lokální distribuční společnost (elektřina, plyn)  obchodník s plynem  dodavatel tepla  plátce ekologické daně

4 Průmyslová energetika (2)  Výroba produktů potřebných pro technologii hlavní výroby  Ekologické spálení přebytků hutních plynů – druhotných energetických zdrojů  Centralizované zásobování teplem  Výroba elektřiny – KVET

5 Průmyslová energetika (3)  Nákup, distribuce, vlastní spotřeba a prodej plynů  Nákup, distribuce, spotřeba a prodej elektřiny  Nákup a spotřeba pevných paliv

6 Ekologické daně (1) Obecná charakteristika Základní principy dle vládní koncepce: Ekologická daňová reforma je připravena se zřetelem na mezinárodní souvislosti a účinky harmonizujících se národních daňových systémů a tak, aby nebyla příčinou snížení konkurenceschopnosti národní ekonomiky.Ekologická daňová reforma je připravena se zřetelem na mezinárodní souvislosti a účinky harmonizujících se národních daňových systémů a tak, aby nebyla příčinou snížení konkurenceschopnosti národní ekonomiky. EDR bude ve všech etapách výnosově neutrální, nepovede ke zvýšení celkové daňové zátěže.EDR bude ve všech etapách výnosově neutrální, nepovede ke zvýšení celkové daňové zátěže.

7 Ekologické daně (2) Obecná charakteristika Hlavním cílem EDR je stimulovat ekonomické subjekty k takovému chování, které povede ke snížení poškození životního prostředí a jeho dopadů na zdraví obyvatelstva.Hlavním cílem EDR je stimulovat ekonomické subjekty k takovému chování, které povede ke snížení poškození životního prostředí a jeho dopadů na zdraví obyvatelstva. EDR bere v úvahu vyvolané transakční náklady. Zejména reflektuje požadavek na minimální administrativní náklady zdanění.EDR bere v úvahu vyvolané transakční náklady. Zejména reflektuje požadavek na minimální administrativní náklady zdanění.

8 Ekologické daně (3) Obecná charakteristika  Předmětem zdanění jsou plyny, pevná paliva a elektřina  Díky ekologické dani bude vyšší i DPH  Sazby daně:  Zemní plyn – 30,60 Kč/MWh spalného tepla  Ostatní plyny – 264,80 Kč/MWh spalného tepla podle využití  Pevná paliva – 8,50 Kč/GJ spalného tepla  Elektřina – 28,30 Kč/MWh

9 Ekologické daně (4) Obecná charakteristika  Plátce daně  Osvobození od daně  Nabytí plynu bez daně  Povolení k nabytí plynu osvobozeného od daně a k nabytí plynu bez daně  Evidence

10 Ekologické daně (5) Daň ze zemního plynu a dalších plynů  Předmětem zdanění není jen zemní plyn, ale i ostatní plyny, např. hutní topné plyny, tedy druhotné energetické zdroje  Dle Směrnice Rady 2003/96/ES však mohou členské státy uplatňovat plné nebo částečné osvobození od daně u této nomenklatury používané jako palivo

11 Ekologické daně (6) Daň ze zemního plynu a dalších plynů  Domácí plynové kotle jsou osvobozeny od daně  Kogenerace musí splnit řadu podmínek  účinnost  dodávka tepla domácnostem  Hrozba přechodu na lokální vytápění, které je podstatně méně ekologické

12 Ekologické daně (7) Daň ze zemního plynu a dalších plynů  Proč ČR koná opět na rámec směrnic EU?  Proč jsou zdaňovány i druhotné zdroje a kogenerace?  V návrhu zákona přitom DEZ a OZE měly být osvobozeny  Základní rozpor se státní energetickou koncepcí a energetickými zákony

13 Ekologické daně (8) Dotazy  Společná výroba elektřiny a tepla – uplatnění osvobození od daně je podmíněno splněním řady podmínek včetně dodávky domácnostem. Stačí dodávka i dvěma domácnostem?  Je nutné žádat o povolení k nabytí plynu bez daně pro průmyslové podniky, které vyrábí topné plyny?

14 Ekologické daně (9) Dotazy  Jak posuzovat situaci, když právnická osoba nabývá plyn jak za účelem dalšího prodeje, tak i jeho spotřeby?  Jsou zdaňovány vedlejší produkty průmyslové výroby, které jsou dále využity pro výrobu tepla?  Jak je chápáno osvobození od daně pro jiný účel než pohon motorů nebo pro výrobu tepla, i když vzniká technologické teplo?

15 Ekologické daně (10) Dotazy  Definice procesů, které jsou osvobozené od daně?!  Ztráty v energetických rozvodech?!  Kdy je možné předložit povolení, aby bylo platné?

16 Závěr (1) Co bylo smyslem ekologické daňové reformy? Zdanění výrobků a služeb, jejichž výroba nebo spotřeba má negativní dopad na životní prostředí a lidské zdraví. Zdanění výrobků a služeb, jejichž výroba nebo spotřeba má negativní dopad na životní prostředí a lidské zdraví. Preference ekologické výroby Preference ekologické výroby

17 Závěr (2) K čemu povede ekologická daňová reforma? Ekologická daň přispívá k neekologickému chování! Ekologická daň přispívá k neekologickému chování! Ekologická daň potlačuje KVET a úsporu primárních paliv! Ekologická daň potlačuje KVET a úsporu primárních paliv! Ekologická daň slouží k přerozdělení finančních prostředků! Ekologická daň slouží k přerozdělení finančních prostředků!  Je to pouze cesta, jak dostat z lidí peníze a naplnit státní rozpočet!

18 Závěr (3) Jednostranné ekologické závazky mají přímý dopad na vývoj trhu s energiemi. Není soulad mezi jednotlivými energetickými zákony zejména v oblasti využívání druhotných energetických zdrojů, využívání kogenerace ve vazbě na uplatňování ekologických daní.

19 Závěr (4) Požadavek na MF Přepracovat zákon o ekologických daních a dát jej do shody se Směrnicí EU s možnými osvobozeními energií od daně

20 Děkuji za pozornost tel.: