Metody geoinženýrství Ing. Miloš Cibulka, Ph.D. Brno, 2015 Cvičení č. 3 Vytvořeno s podporou projektu Průřezová inovace studijních programů Lesnické a.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PowerPoint - hudba na pozadí prezentace
Advertisements

MS Malování I. VY_32_INOVACE_57_MS_Malovani_I.
Zpracováno v rámci projektu SIPVZ 0120P2006
Microsoft Word 2010 I. Spuštění aplikace Wordu Popis prostředí Základní editace textu VY_32_INOVACE_52_MS_Word_ I.
MS PowerPoint Prezentační manažer Kapitola 6.3 (Data vložená z MS Excel)
Práce s okny.
Klávesové zkratky pro práci s okny
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martin Dlouhý. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
Lektor: Lenka Blahová.
Operační systém MS Windows xp
WINDOWS. Po spuštění se objeví pracovní plocha. Pracovní plocha – má barvu, kterou můžeme měnit. Můžeme na ni dát i obrázek.
Modul 2 AutoCAD. Vytvoření zaobleného obdélníka  do příkazového řádku napíšete příkaz obdélník a stiskněte ENTER  dále zadejte do volbu A pro zaoblení.
název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Na panelu zpráv klikněte na Povolit úpravy,
MS Malování II. VY_32_INOVACE_58_MS_Malovani_II.
Obrázek v prostředí MS-WORD
Manažerská grafika: Program č.3 Jaroslav LosSB 272.
ZAČÍNÁME PRACOVAT S WORDEM 2007
IT začátečníci - Word Modul 3.
Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.
VYPRACOVALA: MGR. HANA TOFLOVÁ DNE: ICT2/1/3/13 WORD - tabulky.
Excel – Vzorce Ing. Bohumil Bareš. Principy vytváření vzorců Můžeme je zadávat ručně nebo pomocí průvodce, kliknutím na ikonu, která spustí dialogové.
Excel – editace ( formát ) buněk
GarageBand_1 Ing . Irena Uluçay.
VY_32_INOVACE_53_MS_Word_ II. Autor : Trýzna Stanislav Školní rok : 2011/2012 Určeno pro : šestý ročník Předmět: informatika Téma : základní orientace.
Za prvé musíte mít připojení k internetu Za druhé zajděte za panem učitelem Hůlkou a poproste ho aby vám umožnil přístup do vašeho domovského adresáře.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Práce s textem v objektech prezentace Vypracoval : Ing. Jiří Durďák Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Jak vybarvit objekt v MICROSOFT POWERPOINT? 1Autor: Honza Mareš.
Namalujte si ikonu Pokud se podíváte na pracovní plochu,uvidíte na ní mnoho malých obrázků(říkáme jim ikony), o kterých víme,že zastupují programy.Zkusíme.
Na hlavním panelu najdeme nejdůležitější tlačítko v počítači – START. Pomocí nabídky START spouštíme programy, aplikace a hry, spravujeme a vypínáme.
Tabulkový procesor – Excel 2010.
Přepínání klávesnice Umístění jednotlivých znaků se na klávesnici může měnit v závislosti na tom, jakou klávesnici používáme.U nás se samozřejmě nejčastěji.
Základní prvky internetového prohlížeče
Malování Microsoft Word Tento počítač (Počítač)
Základy práce na PC Ing. Jan Roubíček.
TVORBA COMBA V POHLEDECH Martina Musilová. Obsah prezentace * Co je to combo * Jak vypadá combo I. * Jak vypadá combo II. * Parametry comba * Druh comba.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_15.
Textový procesor (MS Word) Ing. Jan Roubíček. Práce s dokumenty VY_32_INOVACE_10_2_02_AP.
MS PowerPoint Prezentační manažer Kapitola 6.1 (Tabulka)
Použití dotazu jako zdroj dat pro pohled Vypracovala: Procházková Petra.
Základy práce na PC Ing. Jan Roubíček. Konfigurace Windows VY_32_INOVACE_10_1_05_AP.
švýcarský vektorový program pro kresbu map
Windows 7 Popis a ovládání Plocha II. Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309,
GIMP Využití nástroje Cesty Michal Zerzáň
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Informatika Název a číslo učebního materiálu VY _32_INOVACE_04_10.
Základy práce s OS Windows
KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 Úvod do práce ve Windows Autor: Mgr. Aleš Kozák.
K čemu slouží Jak ho spustíme Hlavní pás karet Pracovní prostředí – nabídka tlačítka Office Jak správně psát Píšeme velká písmena Pohyb po dokumentu Typy.
Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu „Vzdělávání pedagogů středních odborných škol Olomouckého kraje v nových trendech vyučovaných oborů“, který.
MS EXCEL Charakteristika
Od návrhu k hotové kartě
Kopírování textu, formátování odstavce. Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_ INOVACE_18-03 Název školy Střední průmyslová škola.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Zatloukal Martin Název prezentace (DUMu): 6. Přenos modelu mezi programy „Inventor“ a „EdgeCAM“- základní nastavení.
Grafická úprava sestavy Access (15). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
Informační a komunikační technologie 11. WIN - pracovní plocha Autor : RNDr. Zdeněk Bláha.
Přejmenování, mazání, kopírovaní, přesun, vysypání koše
VY_32_INOVACE_19_7_MS Excel-práce se souborem
KLÁVESNICE A MYŠ NA PC VY_32_INOVACE_06
Myš Pravé tlačítko Levé tlačítko
Textový editor – Microsoft WORD 2007
iFIS*WebMailer Průvodce produktem
ProgeCAD Hladiny a kóty.
Jak vytvořit výstupní bezpečnostní předpis k řízení rizik
Přizpůsobení webu Microsoft SharePointu Online
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Jak definovat novou organizaci, se kterou budete pracovat
téma vyjádření Obrázek SmartArts obrázky na červeném pozadí
Tlačítka pro zavírání a změnu velikosti
ProgeCAD Modifikace prvků.
Transkript prezentace:

Metody geoinženýrství Ing. Miloš Cibulka, Ph.D. Brno, 2015 Cvičení č. 3 Vytvořeno s podporou projektu Průřezová inovace studijních programů Lesnické a dřevařské fakulty MENDELU v Brně (LDF) s ohledem na discipliny společného základu (reg. č. CZ.1.07/2.2.00/ ) za přispění finančních prostředků EU a státního rozpočtu České republiky.

Grafický systémem Microstation   přes nabídku Start na liště dole nebo ikonu na ploše spusťte program Microstation, případně PowerDraft

 Soubor Nový  v otevřeném dialogovém okně klikněte na Soubor a v rolovacím menu vyberte Nový   v následně otevřeném okně zadejte název souboru do řádku vlevo nahoře, nastavte cestu do příslušného OK adresáře a potvrďte kliknutím na OK

  nyní se nově zadaný a uložený soubor objeví vlevo ve čtvercovém okénku  OK  klikněte na něj, soubor se označí modře a potvrďte OK vpravo nahoře

  na monitoru se objeví následující pohled

 Groma  na horní liště klikněte na položku Groma a v následně rozbaleném menu potvrďte kliknutím opět na Groma   otevřou se dvě dialogová okna tohoto programu větší je shodné s tím, které se zobrazí i při samostatném spuštění programu Groma menší je pro nastavení komunikace mezi oběma programy

 Nastavení Atributy  klikněte v menším dialogovém okně na Nastavení a v rozbaleném menu označte Atributy  Uložit  otevře se okno Atributy zobrazení ve kterém zadáte, případně zatrhnete potřebné údaje a potvrdíte je kliknutím na položku Uložit, okno zavřete kliknutím na křížek vpravo nahoře (viz. následující strana)

  po nastavení všech potřebných atributů je třeba, aby jste otevřeli ve větším okně programu Groma seznam souřadnic podrobných bodů  SouborOtevřít  klikněte v tomto okně na horní liště na položku Soubor a v rozbaleném menu klikněte na Otevřít  Otevřít  v otevřeném okně vyberte požadovaný soubor a potvrďte opět kliknutím na Otevřít   souřadnice jsou připraveny pro export

  k následnému exportu je třeba souřadnice označit  Souřadnice Označ  na horní liště okna Groma klikněte na Souřadnice a v rolovacím menu klikněte na Označ   otevře se nové dialogové okno (viz. následující strana)

 Označit všechny  v tomto okně klikněte na Označit všechny a potom zavřete okno křížkem vpravo nahoře   pokud nechcete exportovat všechny souřadnice, tak označte kliknutím pravého tlačítka myši jen ty, které budete exportovat

  po označení budou souřadnice šedě podbarvené  Shift  podržte na klávesnici počítače klávesu Shift a v okně s označenými souřadnicemi klikněte levým tlačítkem a přetáhněte soubor do okna programu Microstation   přenos je signalizován dialogovým oknem a hláškou „Přenáším body“   nyní jsou body přeneseny do grafického programu Microstation

  dialogové okno programu Groma můžete zavřít nebo odsunout na lištu   pro zobrazení bodů na ploše klikněte na horní liště na ikonu Celek   s body na ploše v okně programu Microstation (násl. strana) dále pracujete podle daných předpisů pro tvorbu a znázornění základních, katastrálních a účelových map   ke kresbě mapy používáte bodových a liniových prvků, symbolů a textových popisů

  při tvorbě digitální mapy pracujete s vrstvami, které Vám usnadní práci   obsah jenž má vrstva obsahovat stanoví příslušný předpis nebo směrnice   vrstvu si nastavíte kliknutím levého tlačítka myši na horní liště na černou šipku v rámečku a označením požadovaného čísla vrstvy   stejným způsobem měníte čísla vrstev pro znázornění a uložení různých typů objektů (budovy, komunikace, hranice, vodstvo, popisy, parcely atd.)

  na horní liště okna Microstation nastavíte podobným způsobem i typ spojení, tloušťku čáry nebo symbolu, případně barvu uvedených atributů   další postup zpracování digitální mapy je individuální s ohledem na již zmiňované směrnice a předpisy   na závěr ještě několik ukázek možností znázornění objektů v jednotlivých vrstvách

Vrstva „Budovy“

Vrstva „Komunikace“

Vrstva „Popisy“

Vrstva „Oplocení a zpevněné plochy“

Vrstva „Symboly“

Vrstva „Povrchové znaky inženýrských sítí“

Vrstva „Katastrální mapa“

Vrstva „Klad mapových listů“

List kompletní účelové mapy