Daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tato prezentace byla vytvořena
Advertisements

/2012 ROČNÍ ZÚČTOVÁNÍ ZÁLOH A DAŇOVÉHO ZVÝHODNĚNÍ 1.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 23. října 2013.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Daň z příjmů fyzických osob
DAŇ Z PŘÍJMŮ ZE ZÁVISLÉ ČINNOSTI
Sociální pojištění Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Daňová reforma - reformní novela 2013 JUDr. Radim Boháč, Ph.D
ML ROČNÍ ZÚČTOVÁNÍ ZÁLOH A DAŇOVÉHO ZVÝHODNĚNÍ 1.
dílčí základy daně, nestandardní odpočty, daňové přiznání
I . Daň z příjmů FO ze závislé činnosti
1 Zaměstnavatelé a zaměstnanci II.. 2 Plnění daňové povinnosti plnění daňové povinnosti zálohy na daň u ostatních, pokud nejsou splněny podmínky pro srážku.
Překladatel a tlumočník jako OSVČ III
Účtování se zaměstnanci „11“
Účtování mezd účtová třída 3
Účtování se zaměstnanci
DPFO: ZČ+FP a zálohy na daň Příjmy z pracovněprávního, členského nebo služebního poměru.
Roční zúčtování daně, daňové přiznání k DPFO
OSVČ – sociální zabezpečení 2014
FO – fyzické osoby PO – právnické osoby
Daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti
Důchodové daně Petr Mrkývka.
POJISTNÉ NA ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ. Prameny práva zákon č. 592/1992 Sb., o pojistném na zdravotní pojištění (ZPZP)
Věra Machová Gymnázium Uherské Hradiště
Daň z příjmů fyzických osob - závislá činnost a funkční požitky
Personalistika a odměňování pracovníků
Stabilizace veřejných rozpočtů – novely daňových předpisů Michal Radvan Za využití Kalousek, M. Návrhy změn právních předpisů. Daňová reforma 2008 – 2010.
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1278Ročník:3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Mzdy Téma: Roční zúčtování daně Jméno autora: Ing. Zdeňka.
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1114Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek a DPFO Téma: Nezdanitelné ásti podle.
OSVČ – zdravotní pojištění 2014
ZÁLOHY NA DAŇ Z PŘÍJMU. Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1271Ročník:3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Mzdy Téma: Záloha na daň z příjmu.
Obsah předmětu Daň z příjmů fyzických osob
Novela zákona o daních z příjmů JUDr. Ing. Michal Radvan.
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1117Ročník:4. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Hospodářský výsledek a DPFO Téma: Výpočet daňové povinnosti.
Daň z příjmů fyzických osob Michal Radvan
Daň z příjmů fyzických osob Michal Radvan (upraveno D. Šramková)
PŘÍKLADY VÝPOČTU daně – různé slevy
Daň z příjmů fyzických osob – zdanění závislé činnosti Michal Radvan
Téma 5 Zdanění příjmů ze závislé činnosti
{ Roční zúčtování záloh na daň z příjmu fyzických osob ze závislé činnosti a funkčních požitků a daňového zvýhodnění Adam Linek Adam Buchta a kol. Finanční.
DANĚ a jak na ně. daň odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) odvody do veřejných rozpočtů (státu a obce) daň: přímá z příjmů z příjmů z nemovitostí,
VÝPOČET ČISTÉ MZDY (slevy na dani a daňové zvýhodnění) VY_32_INOVACE_13_1_5 VÝPOČET ČISTÉ MZDY (slevy na dani a daňové zvýhodnění) Autor: Ing. Jana Rauscherová.
Ekonomika Přímé daně 4. Ing. Miroslava Farmačková VY_62_INOVACE_FAR_EK.4_2_08.
Ing. Veronika Dostálková MBA Mzda, daňová, zdravotní a sociální soustava Finanční gramotnost 3. ročník Září 2012.
Daň z příjmů fyzických osob. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Ing. Veronika Dostálková MBA MZDA Podnik a podnikání 3. ročník Srpen 2012.
VÝPOČET ČISTÉ MZDY 2013 HRUBÁ MZDA Vypočítáme ji podle druhu mzdy Časová – počet odpracovaných hodin x hodinový tarif Úkolová – počet kvalitních výrobků.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Daň z příjmů Zaměstnanci. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Téma 4 Zdanění příjmů ze závislé činnosti  Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů,  Zákon č. 337/1992 sb., o správě daní a poplatků.
Daň z příjmů fyzických osob – zdanění závislé činnosti Michal Radvan.
Zákon o daních z příjmů (č. 586/1992 Sb.) Daň z příjmů fyzických osob Daň z příjmů právnických osob Společná ustanovení.
DAŇOVÁ SOUSTAVA.
Daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti
Zdanění fyzických osob poskytujících služby
Daň z příjmů fyzických osob – zdanění závislé činnosti Michal Radvan
Roční zúčtování daně, daňové přiznání k DPFO
Roční zúčtování daně, daňové přiznání k DPFO
Digitální učební materiál
Daňová evidence STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Daň z příjmů fyzických osob Michal Radvan
Účtování se zaměstnanci - účtová třída 3 účtová skupina 33
Účtování se zaměstnanci účtová třída 3
Daň z příjmů fyzických osob
Daň z příjmů fyzických osob
Daně z příjmů - klasifikace
DUM - Digitální Učební Materiál
Transkript prezentace:

Daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti Michal Radvan

Druhy příjmů ze závislé činnosti Příjmy z pracovněprávních poměrů a poměrů obdobných Příjmy za práci členů družstev, společníků a jednatelů Odměny členů statutárních orgánů

Funkční požitky… …pobírají členové vlády, PČR, ústředních orgánů státní správy, zastupitelé obcí a krajů apod.

Výjimka Příjmy do 5,000 Kč ze zaměstnaneckého poměru – srážková daň 15 %; vždy je nutné zvýšení o SaZP Cestovní výdaje Stravné Oděvy, ochranné pomůcky, čistící prostředky apod. Zálohy přijaté z-ncem Náhrady za opotřebení vlastního nářadí

Vozidlo pro soukromé účely… …je považováno za příjem ve výši 1 % ze vstupní ceny vozidla, minimálně však 1,000 Kč.

Dílčí základ daně podle § 6 Celkový úhrn příjmů od jednoho zaměstnavatele zvýšený o SaZP Pojistné na soc. zab. + příspěvek na státní politiku zaměstnanosti – 25 % Pojistné na všeobecné zdrav. poj – 9 % CELKEM 34 % z hrubé mzdy

Způsob výpočtu zálohy na DPFO při podání prohlášení HM + SaZP (34 %) ______ Superhrubá mzda Superhrubá mzda zaokrouhlená Záloha na DPFO brutto I - Slevy (§ 35ba s výjimkou odst.1 pís. b)___ Záloha na DPFO brutto II - Daňové zvýhodnění (sleva)___ Záloha na DPFO netto

Prohlášení (§ 38k odst. 4 ZDP) Do 30 dnů po nástupu do zaměstnání a následně vždy do 15. února Pro uplatnění slev na dani Pro daňové zvýhodnění na děti Vždy jen u jednoho zaměstnavatele

Zálohy na DPFO (§ 38h odst. 2) 15 %

Slevy na dani (§ 35ba) 24.8400 Kč na poplatníka, 24.8400 Kč na manželku, 2.520 Kč, pobírá-li poplatník invalidní důchod pro invaliditu 1. nebo 2. stupně, 5.040 Kč, pobírá-li poplatník invalidní důchod pro invaliditu 3. stupně, 16.140 Kč, je-li poplatník držitelem průkazu ZTP/P,

Slevy na dani (§ 35ba) – pokračování 4.020 Kč u poplatníka – studenta. Nezdanitelné částky podle § 15 je možné využít až v rámci ročního zúčtování.

Daňové zvýhodnění (§ 35c) 11.604 Kč ročně za vyživované dítě žijící s poplatníkem ve společné domácnosti 23.208 dítě s průkazem ZTP/P Do daňové povinnosti 0 Kč se jedná o slevu, pak o daňový bonus Bonus se vyplácí v rozmezí 100 – 52.200 Kč ročně, je třeba alespoň šestinásobek min. mzdy (50 – 4.350 měsíčně, alespoň ½ min. mzdy)

Způsob výpočtu zálohy na DPFO při nepodání prohlášení HM + SaZP (34 %) Superhrubá mzda Superhrubá mzda zaokrouhlená Záloha na DPFO 15 %

Roční zúčtování (§ 38ch) Jeden nebo postupně několik z-vatelů Nemá další příjmy nad 6,000 Kč Písemná žádost do 15.února Poslední plátce daně Doklady od všech předchozích plátců daně a další doklady k uplatnění slev a nezdanitelných částek Nepodá sám daňové přiznání Přeplatek bude uhrazen ve mzdě za březen

Nezdanitelné částky (§ 15) Dary – 2% ze základu daně, min. 1,000 Kč – 10 % ze základu daně Úroky ze stavebního spoření, hypoúvěru apod. na stavbu určenou k bydlení, max. 300,000 Kč Penzijní připojištění snížené o 6,000 Kč, max. 12,000 Kč Životní pojištění, max. 12,000 Kč Příspěvek odborům – 1,5 % z hrubé mzdy, max. 3,000 Kč Úhrady za zkoušky ověřující výsledky dalšího vzdělávání, max. 10,000 Kč

Daňové přiznání Každý, jehož roční příjmy přesáhly 15,000 Kč nebo má ztrátu s výjimkou těch, kteří si nechají zpracovat roční zúčtování Do 31. 3., event. další lhůty

Sazby DPFO (§ 16 odst. 1) 15 %

Způsob výpočtu DPFO Výpočet (v Kč): DZD § 6 (HM + SaZP 34 %)____ Základ daně Základ daně zaokrouhlený DPFO brutto I - Slevy(§ 35ba) DPFO brutto II - Daňové zvýhodnění (sleva) DPFO netto - Uhrazené zálohy ____ DOPLATEK/PŘEPLATEK