VŠEOBECNĚ VZDĚLÁVACÍ FUNKCE EKONOMICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ © Prof. ing

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SYSTÉMY A SUBSYSTÉMY EKONOMICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ © Prof. ing
Advertisements

Politika zaměstnanosti v Pardubickém kraji
Trh práce Ing. Vojtěch Jindra
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
VZDĚLÁVÁNÍ A ROZVOJ PRACOVNÍKŮ - 5 Řízení lidských zdrojů.
Národní soustava kvalifikací = řešení situace na trhu práce.
Matematika a byznys Téma: Účetnictví národního důchodu a platební bilance Jan Brož A08B0109P.
DEP 507. Co zvážit před zahájením výuky? Výběr metod výuky bude ovlivněn: věkem studentů vědomostmi z ekonomických předmětů z 1. ročníku (zejména z ekonomiky)
USMĚRŇOVÁNÍ KONCEPCE A OBSAHU EKONOMICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ NA TECHNICKÝCH UČEBNÍCH A STUDIJNÍCH OBORECH ©prof. Ing. Ondřej Asztalos, CSc.
 VY_32_INOVACE_16_10  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
Makroekonomické agregátní veličiny Ing. Vojtěch Jindra
Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji doc. Ing. Josef Vaculík, CSc. Ing. Petr Urbanec Univerzita Pardubice.
Cvičení 1 – Úvod, formování trhu
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství
Podniková ekonomika Personální činnost.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu Průmyslová politika ve vazbě na automobilový průmysl Zasedání rady ředitelů AutoSAP.
Vztah teoretického vyučování a hospodářské praxe v ekonomickém vzdělávání ©prof. Ing. Ondřej Asztalos,CSc.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_231.
Poradenství ve vzdělávání PhDr. Pavel Beňo Tel ,
Časová koordinace ekonomického vzdělávání ©prof. Ing. Ondřej Asztalos,CSc.
Personální funkce Ekonomika a řízení podniku 2008/2009 Seminář č. 6 JUDr. Martin Landa.
Zadání případové studie
Věcná koordinace v ekonomickém vzdělávání ©prof. Ing. Ondřej Asztalos,CSc.
Spolupráce se zaměstnavateli v oblasti vzdělávání Pardubickém kraji Mgr. Bc. Jana Smetanová Členka Rady Pardubického kraje pro rozvoj lidských zdrojů,
Junior Achievement je mezinárodní vzdělávací nezisková organizace. Česká kancelář Junior Achievement byla založena panem Tomášem Baťou v roce Jejím.
CZ.1.07/1.3.45/ Ekonomické kompetence v občanském životě pro učitele Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo a název.
Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. 7. STATISTICKÉ ÚDAJE K DALŠÍMU PROFESNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ Doc.PhDr. Jaroslav Mužík, DrSc.
Národohospodářské soustavy a hospodářská politika Ing. Vojtěch Jindra.
ODBORNĚ VZDĚLÁVACÍ FUNKCE EKONOMICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ © Prof. ing
PLÁNOVÁNÍ CELOROČNÍ VÝUKOVÉ AKTIVITY UČITELE EKONOMICKÝCH PŘEDMĚTŮ
1 Opatření 4.1 JPD3 Zvýšení adaptability zaměstnavatelů a zaměstnanců na změny ekonomických a technologických podmínek jako podpora konkurenceschopnosti.
Platební / obchodní bilance
Personální plánování.
ANALÝZA UČIVA V EKONOMICKÉM VZDĚLÁVÁNÍ © Prof. ing. Ondřej Asztalos, CSc.
Androdidaktika Vzdělávání. Smyslem vzdělání je dosáhnout moudrosti, nejen prostého vědění J. A. Komenský.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
Evropská unie Ing. Jaroslava Syrovátková, Ph.D. Evropská ekonomická integrace.
HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY VZDĚLÁVÁNÍ PRO PRAXI … PRAXE PRO VZDĚLÁVÁNÍ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY Vladimír.
Název projektu: ICT ve výuce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZEK_715 Ročník: 2. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Téma: Písemná práce, tržní ekonomika,
NAUKA O PODNIKU I Odměňování práce.
Sociální politika Téma: Vzdělávací politika FSS MU Brno, 2006.
VZDĚLÁVACÍ POLITIKA.
Vzdělání a trh práce Přednáška do předmětu Ekonomika školství
Trh práce a politika zaměstnanosti
Volný pohyb osob, volný pohyb pracovní síly v EU
TRH (tržní mechanismus)
Personální plán pro podnikatelský plán
Globální granty jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Závěrečná konference globálních grantů Operačního.
Analýza volných pracovních míst a sil Nabídka pracovních sil pro nedostatkové profese v Rakousku.
Rozvoj dalšího vzdělávání obyvatel na venkově v Moravskoslezském a Zlínském kraji Cloverleaf spol. s r.o. IČ: Tento projekt je spolufinancován.
Finanční trh. Banka. Bankovní systém.. TRHY ZBOŽÍ A SLUŽEB PRODUKČNÍ JEDNOTKY (PODNIKY) DOMÁCNOSTI TRHY VÝROBNÍCH FAKTORŮ výrobní faktory tok výdajů za.
Mezinárodní seminář: Kvalifikovaná pracovní síla jako zdroj konkurenceschopnosti České republiky Vytvoření konkurenceschopného pracovního trhu.
Ing. Veronika Dostálková MBA SAMOSTATNÉ OPAKOVÁNÍ Podnik a podnikání 3. ročník Srpen 2012.
Vnější hospodářská politika1 VI.b NEDOKONALÁ KONKURENCE.
Markéta Stará  Cíle školní TV  Vzdělávací, výchovné, zdravotní, socializační  Cíle vzdělávací oblasti “Člověk a zdraví“  ZŠ, středoškolské.
Živnostenský zákon Podnikání.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
7. STATISTICKÉ ÚDAJE K DALŠÍMU PROFESNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Pedagogické disciplíny
Úvod do ekonomiky školství, vzdělávání a trh práce
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Základní škola, Znojmo, náměstí Republiky 9
Založení a vznik podniku II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Finanční gramotnost Tematický.
SLUŽBY CZECHTRADE PRO EXPORTÉRY
Zaměstnávání cizinců v ČR
NÁRODNÍ PROGRAM ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ V ČR
Trh a jeho fungování, zaměstnání, podnikání 1 – Trh
Transkript prezentace:

VŠEOBECNĚ VZDĚLÁVACÍ FUNKCE EKONOMICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ © Prof. ing VŠEOBECNĚ VZDĚLÁVACÍ FUNKCE EKONOMICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ © Prof. ing. Ondřej Asztalos, CSc.

Všeobecně vzdělávací funkce ekonomického vzdělávání Funkce ekonomického vzdělávání z hlediska didaktiky Vzdělávací funkce ekonomického vzdělávání Oblasti (složky) všeobecně vzdělávacího poslání výuky ekonomických předmětů Závěry pro didaktické rozhodování

1) Funkce ekonomického vzdělávání z hlediska didaktiky Vzdělávací (informativní) funkce – získání ekonomických znalostí, osvojování ekonomických poznatků) Výchovná (formativní) – vytváření rysů osobnosti žáků a jejich postojů

2) Vzdělávací funkce ekonomického vzdělávání Všeobecně vzdělávací funkce – prohlubování a rozšiřování všeobecného vzdělání o ekonomickou složku Odborně vzdělávací funkce – získávání ekonomických poznatků potřebných k výkonu profesí

3) Oblasti (složky) všeobecně vzdělávacího poslání výuky ekonomických předmětů Přehled o základech ekonomiky (seznámení žáků se základními ekonomickými jevy a procesy – trh, zboží, ceny, podnikání, daně, banky) Informace o základních faktech z ekonomiky (průměrná mzda 19 980 Kč, 19% daň z obratu, devizový kurz 1 USD 21,41 Kč) Zásady ekonomiky domácnosti (rodinné příjmy, spotřební preference, peněžní výdaje rodiny, úspory uložené v bance) Orientace na trhu práce (pracovní příležitosti, poptávka a nabídka na trhu práce, nezaměstnanost, rekvalifikace, výdělkové možnosti) Komunikace s masmedií (sledování ekonomických novinek a zpráv v denním tisku, rozhlase a v televizi)

3) Oblasti (složky) všeobecně vzdělávacího poslání výuky ekonomických předmětů Využívání lidských práv (právo na práci, právo na spravedlivou odměnu za práci, ochrana vlastnictví) Využívání občanských práv a plnění občanských povinností (volba ekonomického programu politické strany, pracovní povinnost, daňová povinnost) Účast na participaci podnikového rozhodování a řešení ekonomických problémů (plnění výkonových norem, šetrné zacházení s výrobním zařízením, účast na naplňování kolektivních smluv) Zapojování do integračních procesů (volný pohyb pracovních sil a mezinárodní trh práce, výdělkové možnosti v zahraničí, volný pohyb zboží a kapitálu, proclívání zboží)

4) Závěry pro didaktické rozhodování Zařazení ekonomických poznatků do vzdělávacích systémů a subsystémů (zařazení do výuky na základních a středních školách, vyšších odborných a vysokých školách, do vzdělávání osazenstva firem, do živnostenského podnikání v oboru ekonomického vzdělávání) Unifikace základního obsahu ekonomického vzdělání (společný základ ekonomického vzdělání na všech druzích středních škol) Diferenciace ekonomického vzdělání (rozdíly v obsahu a rozsahu ekonomického vzdělání na základních a středních školách, rozdíly ekonomického vzdělání na ekonomických a technických oborech studia)

4) Závěry pro didaktické rozhodování Výchova občanů (ekonomické vzdělávání napomáhá k vedení žáků k plnění občanské role, plnění pracovních povinností a ke společnosti – státu) Orientace k dalšímu vzdělávání (získání elementárních ekonomických znalostí k motivaci k dalšímu vzdělávání na středních školách, vyšších odborných školách, vysokých školách, v celoživotním vzdělávání)