Šroubové plochy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mechanika tuhého tělesa
Advertisements

přednášková skupina P-B1VS2 učebna Z240
Šroubovice a šroubové plochy
Vzájemná poloha přímky a kružnice (kruhu)
Průsečík přímky a roviny
přednášková skupina P-BK1VS1 učebna Z240
Obecné řešení jednoduchých úloh
Počítačová podpora konstruování I 5. přednáška František Borůvka.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
Šroubovice a šroubové plochy
7. Mechanika tuhého tělesa
Modelování v AUTOCADU Křivky v prostoru, modelování z těles a povrchů,
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
Osově souměrné útvary Narýsuj čtverec A'B'C'D' osově souměrný se čtvercem ABCD podle osy o, která prochází body A, C. Osa souměrnosti o prochází body A,
T.A. Edison Tajemství úspěchu v životě není v tom, že děláme, co se nám líbí, ale, že nacházíme zalíbení v tom, co děláme.
Technická mechanika 8.přednáška Obecný rovinný pohyb Rozklad pohybu.
Dvojosý stav napjatosti
MECHANIKA.
ROTAČNÍ PLOCHY Základní pojmy
Zobrazení zrcadlem a čočkou
nerozvinutelné (zborcené) Zborcený rotační hyperboloid.
Lekce č. 5 Kosoúhlé promítání Axonometrie Průsečík přímky s rovinou.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
9. TYPOLOGICKÉ DRUHY BYTOVÝCH DOMŮ
Rovnoběžné promítání. Nevlastní útvary. Osová afinita v rovině.
TECHNICKÉ KRESLENÍ Autor: Luboš Šlechta Datum: Třída: 8 - 9
Volné rovnoběžné promítání - řezy
Co dnes uslyšíte? Určení šroubové plochy Důležité křivky
Plochy - vytvoření, rozdělení, tečná rovina a normála.
Frenetův trojhran křivky
Střední škola stavební Jihlava
Název školy: Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj žákovských kompetencí pro 21. století Název šablony:
Vypracoval: Ing. Ladislav Fiala
Zobrazování soustavou s dvěma lámavými plochami v paraxiálním prostoru
FYZIKA PRO IV. ROČNÍK GYMNÁZIA - OPTIKA
afinita příbuznost, vzájemný vztah, blízkost
Diferenciální geometrie křivek
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Syblík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Diferenciální geometrie křivek
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková Datum: duben 2012 Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Matematika a její aplikace Vzdělávací obor: Matematika a její aplikace Tematický.
VY_42_INOVACE_417_OSOVÁ SOUMĚRNOST 1
PARABOLA Parabola je množina bodů v rovině, které mají od pevného bodu – ohniska F a pevné přímky d (F = d) stejné vzdálenosti. Přímka d se nazývá řídící.
P ŘÍRODNÍ VĚDY AKTIVNĚ A INTERAKTIVNĚ Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském.
Další zborcené plochy stavební praxe - konusoidy.
Středová kolineace.
Shodné zobrazení Obrazem libovolné úsečky AB
POZNÁMKY ve formátu PDF
Osová souměrnost.
2.KÓTOVANÉ PROMÍTÁNÍ Označíme: s směr promítání, sp
Steinerova věta (rovnoběžné osy)
Osová souměrnost.
* Osová souměrnost Matematika – 6. ročník *
Co dnes uslyšíte? Definice šroubového pohybu Smysl otáčení
ŘEZ VÁLCE ROVINOU Mohou nastat tyto případy:
Konstruktivní geometrie
SMĚRNICOVÝ TVAR ROVNICE PŘÍMKY
Parabola VY_34_INOVACE Matematika, č.přílohy Autor: Mgr. Eva Hubáčková
Parabola.
Anotace: Anotace: Materiál je určen pro 1. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “technologie“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky.
VY_42_INOVACE_416_VZÁJEMNÁ POLOHA KRUŽNICE A PŘÍMKY Jméno autora VMMgr. Václav Hendrych Datum vytvoření VM prosinec 2012 Ročník použití VM 8. ročník Vzdělávací.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Marie.
ŘEZ KUŽELE ROVINOU - KUŽELOSEČKY
Gymnázium B. Němcové Hradec Králové
úvod a kartografická zobrazení
Konstrukce trojúhelníku
Geometrické konstrukce v technickém kreslení Bogdan Nogol
Vybrané promítací metody
Konstruktivní úlohy na rotačních plochách
Tělesa NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 Autor: Eva Valentová NÁZEV: VY_32_INOVACE_301_Tělesa Téma: Geometrie.
Konstrukce trojúhelníku
Transkript prezentace:

Šroubové plochy

Šroubový pohyb Šroubový pohyb vzniká složením rotačního pohybu (otáčením) kolem dané osy o a translačního pohybu ve směru osy o. Zadání šroubového pohybu : -přímkou o – osou šroubového pohybu -výškou závitu (resp. redukovanou výškou ) -směrem otáčení -směrem translačního pohybu

Šroubová plocha Šroubová plocha vzniká šroubovým pohybem dané křivky k (rovinné nebo prostorové). Křivka k se nazývá řídicí křivkou. Na šroubové ploše jsou dvě soustavy tvořicích křivek 1. soustavu tvoří křivky , které dostaneme šroubováním křivky k. 2. soustavu tvoří šroubovice bodů křivky k. Všechny šroubovice mají stejnou osu a výšku závitu.

Některé pojmy Meridián plochy =řez šroubové plochy rovinou procházející osou o. Normální řez (příčný profil) =řez šroubové plochy rovinou kolmou na osu o. Řídicí křivku k lze nahradit meridiánem nebo normálním řezem. Neprotíná-li řídicí křivka k osu šroubovice, bod křivky k , který má nejmenší vzdálenost od osy, vytváří hrdelní šroubovici. Bod řídicí křivky k , který má největší vzdálenost od osy,vytváří rovníkovou šroubovici.

Základní dělení šroubových ploch Uzavřené šroubové plochy-řídicí křivka k protíná osu šroubového pohybu. Otevřené šroubové plochy- řídicí křivka k neprotíná osu šroubového pohybu.

Šroubová plocha Otevřená Uzavřená

Šroubové plochy užívané ve stavební praxi Přímkové šroubové plochy - vzniknou šroubovým pohybem přímky (úsečky), která není rovnoběžná s osou šroubového pohybu. Cyklické šroubové plochy - vzniknou šroubovým pohybem kružnice.

Dělení přímkových šroubových ploch Přímá šroubová přímková plocha – řídicí přímka je kolmá na osu šroubového pohybu. Šikmá (kosá) šroubová přímková plocha – řídicí přímka není kolmá na osu šroubového pohybu.

Uzavřené přímkové šroubové plochy Šikmá Přímá

Otevřené přímkové šroubové plochy Šikmá Přímá

Cyklické šroubové plochy Plocha vinutého sloupku - rovina řídicí kružnice je kolmá na osu o (střed kružnice neleží na ose). Plocha klenby sv. Jiljí (osová cyklická šroubová plocha) - rovina řídicí kružnice prochází osou o. Archimédova serpentina - rovina řídicí kružnice k je normálová rovina šroubovice středu S kružnice k. (Též obalová plocha šroubující se kulové plochy)

Plocha vinutého sloupku

Plocha klenby sv. Jiljí

Osová cyklická šroubová plocha

Tobogan

Schodiště

Schodiště-Praha 8 ,ulice V Holešovičkách

Schodiště

Schodiště - Hlavní nádraží

TURNING TORSO

Turning torso – Vastra Hamnen, přístavní čtvrť města Malmö, Švédsko Základní údaje: Architekt: Santiago Calatrava (Španělsko) Začátek stavby: červen 2001 Slavnostní otevření: 27.8. 2005 Počet pater: 57 (+3 podzemní patra) Výška -190 m (nejvyšší obytná budova ve Skandinávii) Počet výtahů: 5 Maximální vychýlení (při tzv. 100letých bouřích): 30cm Podlahová plocha: 27,000 m² (15,000 m² bytové prostory) Počet jednotek: 140 (byty, kanceláře, vyhlídkové prostory) tloušťka zdí – 2m v přízemí, 40cm ve špičce Využití: ve třech nejnižších krychlích kanceláře nejvyšší patro exkluzivní konferenční místnost pro mezinárodní setkání ostatní patra luxusní apartmány

TURNING TORSO Zjednodušený model stavby se skládá z devíti vzájemně pootočených krychlí, nejvyšší je oproti nejnižší pootočena o 90°. Na jednu stěnu krychle je napojena další konstrukce, která vznikla otáčením rovnostranného trojúhelníka, v jeho vrcholu je zdůrazněna šroubovice. Tato konstrukce je ke kostkám připojena pomocí příhradové konstrukce. Středem stavby prochází válcový tubus, který obsahuje svislé komunikace

Fordham Spire- návrh Architekt : Santiago Calatrava Mrakodrap Fordham Spire bude stát v Chicagu. Výška 610 m ,115 pater Jádro budovy bude tvořit nosná konstrukce. Na tu budou upevňována jednotlivá patra. Každé patro bude oproti předchozímu natočeno asi o 2° a celkové zkroucení bude 270°. Tak vznikne zkroucená a přitom pevná budova. Zkroucený tvar má také výhodu v nižší citlivosti na poryvy větru, protože mu klade menší odpor. Technologii zkroucené stavby si Calatrava vyzkoušel na budově Turning Torso ve švédkém Malmö. Stavba by měla začít v roce 2006 a dokončena by měla být nejdříve v roce 2009.