Zemědělské plodiny Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZKOUŠÍM, BÁDÁM, VYRÁBÍM ROSTLINY ZŠ a MŠ Olšovec, přísp. org.
Advertisements

Ekosystém pole Rostliny našich polí.
Přírodověda – 4. ročník ZŠ
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
UŽITKOVÉ ROSTLINY Prvouka 3. ročník Gabriela Mikulková 2013.
Krajina a životní prostředí
Autor: Mgr. Pavla Martincová
ČLOVĚK A PŘÍRODA Přírodopis
Přirozené a umělé ekosystémy.
VY_32_INOVACE_31_ Prvouka 3.ročník Polní plodiny
Miroslava Melicharová
Pole.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Potraviny rostlinného původu
EKOSYSTÉM POLÍ opakování Přírodověda 4. ročník Gabriela Mikulková 2012.
Polní ekosystémy luskoviny krmné plodiny.
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Zemědělské plodiny Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Kulturní rostliny – zelenina, ovoce, krmivo
ČLOVĚK A PŘÍRODA Přírodopis
Užitkové rostliny.
Základní škola Podbořany, Husova 276, okres Louny
Autor: Mgr. Pavla Martincová
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Polní ekosystémy.
Polní plodiny Filip Bordovský.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_163.
Jiné polní plodiny Přírodopis VY_32_INOVACE_ sada, Př
Olejniny, pícniny, textilní plodiny
Autor: Mgr. Helena Uhříková
ČR – mírný podnebný pás (vegetace)
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Zásada správného.
ČR – mírný podnebný pás (vegetace)
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
TRÁVY & OBILNINY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Josef Ledvoň. Dostupné z Metodického portálu ISSN ,
Mgr. Věra Vasiljevičová
LUŠTĚNINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: luštěniny, význam, složení, hrách, čočka, fazole, sója Autor:
CO JE EKOSYSTÉM? Soustava živých organismů = společenstvo a jejich neživého prostředí, které se vzájemně ovlivňují a vyvíjejí v určitém prostoru a čase.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_ Okrasné a užitkové rostliny Název sady: Člověk a jeho svět.
Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
OBILNINY Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Ekosystém pole Rostliny
Obilniny VY_52_INOVACE_36 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny.
NETRADIČNÍ PLODINY Natálie Jermanová 2014 ©. Pohanka Popis: jednoletá a vytrvalá bylina má bílé a růžové květy v českých zemích se začala pěstovat od.
OBILOVINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: obiloviny, charakteristika, složení, pšenice, žito, ječmen,
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Hospodářské plodiny.
Pole - obilniny Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Přirozené a umělé ekosystémy.
AUTOR: Mgr. Šárka Jandová NÁZEV: VY_32_INOVACE_6C_17
CO ROSTE NA POLI - TEST Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Pole - kulturní rostliny
HOSPODÁŘSKY DŮLEŽITÉ PLODINY
HOSPODÁŘSKY DŮLEŽITÉ PLODINY
Užitkové rostliny, které se pěstují na polích nazýváme polní plodiny.
Hospodářské rostliny Základní škola a Mateřská škola Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_08_10_Ekosystémy.
Společenstva polí Rostliny
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název
Společné znaky a dělení rostlin (opakování)
KULTURNÍ ROSTLINY Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
EKOSYSTÉM POLE je uměle vytvořený člověkem
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Vlastějovice, okres Kutná Hora AUTOR: Mgr. Olga Sýsová NÁZEV: VY 32 INOVACE 07 ČLOVĚK A JEHO SVĚT-PŘÍRODOVĚDA.
ROSTLINY Rozdělení rostlin.
Transkript prezentace:

Zemědělské plodiny Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0025 Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. Zemědělské plodiny Pří_108_Rozmanitost přírody_Zemědělské plodiny Autor: Mgr. Petra Zdráhalová Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace

Anotace: Digitální učební materiál je určen pro rozšiřování znalostí o našich zemědělských plodinách a seznamuje také s cizokrajnými plodinami. Materiál prostřednictvím fotografií vysvětluje pěstování a využití zemědělských plodin. Je určen pro předmět Přírodověda a 4. ročník. Tento materiál vznikl jako doplňující materiál k učebnici: ŠTIKOVÁ, Věra. Člověk a jeho svět. Nový Malín: NOVÁ ŠKOLA s. r. o., 2011, ISBN 978-80-7289-211-2.

Lán řepky olejky

Zemědělské plodiny jsou to rostliny dávající člověku nějaký užitek používají se velmi často jako potrava pro člověka nebo jako krmivo pro zvířata vznikly z původně planých rostlin (často i z plevelů, např. oves, žito), jejichž jedlé či jiné části člověk nejprve sbíral, později je začal záměrně pěstovat vznik kulturních rostlin souvisí s vývojem člověka rozdělujeme je podle toho, co nám poskytují, jaký nám přináší užitek (např. obilí, škrob, ovoce, zelenina, olej, cukr, koření, léčivé látky - drogy, textilní vlákna, barviva, latexy a gumy, rostliny medonosné, energetické plodiny atd.)

jsou to rostliny pěstované pro svá semena – zrna (obiloviny, zvaná též obilky nebo cereálie) slouží k lidské výživě – ať už celé (rýže) nebo rozemletá na mouku. celé rostliny se využívají jako zelená píce – potrava pro hospodářská zvířata celosvětový podíl obilovin na lidské výživě je odhadován na 60–70 % dnes se podíl obilovin na celosvětové lidské výživě odhaduje na 60 - 70 %, v chudých rozvojových zemích ale ještě daleko víc. nemoci způsobené jednostrannou výživou: - beri – beri – nemoc způsobená jen konzumací loupané rýže - pellagra – nemoc způsobená jen konzumací kukuřice Obilniny

Pšenice nám dává zrno pro výrobu pečiva, těstovin aj. používá se jakou potravina, krmivo a surovina k výrobě škrobu, lihu nebo piva zpracovávají se také stébla (sláma) a otruby (slupky ze semen) a mouka má vysokou výživovou hodnotu, dobře se skladuje a má dlouhou trvanlivost

Ječmen je nejstarší zemědělskou plodinou, na naše území se dostal z Asie asi před pěti tisíci lety po pšenici je druhou nejpěstovanější obilovinou mladý ječmen je velmi hodnotný, obsahuje sacharidy, vitamíny, minerály vyrábí se z něj slad (pro výrobu piva), kroupy, náhražka kávy – melta, používá se také jako krmivo

Žito pěstuje se pro zrno, jako potravina a krmivo, pícnina a meziplodina je odolné je opylováno větrem dřívější název rež – příd. jméno režná používá se na chlebovou mouku, náhražka kávy – melta, vyrábí se z něj alkohol - gin

Oves archeologicky je doložen již v době bronzové je nejrozšířenější obilninou mírného pásu používá se mouka, vločky, sláma pro podestýlku je výborným krmivem pro koně

Kukuřice setá je velká jednoletá tráva dorůstající výšky 1-3 metrů je větrosprašná, přestože hmyz a včely pyl sbírají pochází ze Střední Ameriky, je náročná na teplo ze zrn se získává kukuřičný olej a škrobová moučka, ke krmení zvířat se používají zrna nebo celé rostliny Podmínky vhodné pro pěstování jsou v podstatě podobné podmínkám ve kterých rostly původní divoké druhy, s tím, že procesem šlechtění dochází k toleranci určitým směrem a vyšší reakce na určité podměty. Minimální teplota půdy pro klíčení se pohybuje okolo 10 °C, v průběhu vegetace je pak ideální teplota v rozmezí 20-40 °C. Původně se jedná o krátkodenní rostlinu, přičemž nové odrůdy nejsou k délce dne citlivé. Vyšší nároky na světlo však přetrvávají. Kukuřice je náročná na vodu - vytváří mohutný kořenový systém sahající do hloubek od 1-4 m, pokud tomu dovoluje půdní profil. Preferuje hluboké a propustné půdy. Nesnáší naopak půdy obsahující hrubší frakce - písek, suché či zamokřené. Není odolná vůči zasolení. Preferuje půdy neutrální s vyšším obsahem organického materiálu a živin.

Proso patří mezi trávy, je známo asi 370 druhů používá se jako krmivo pro domácí ptactvo, loupaná semena jsou jáhly

Rýže pochází z Afriky a Asie pro ¼ obyvatel světa je hlavní potravinou ( Rýže pochází z Afriky a Asie pro ¼ obyvatel světa je hlavní potravinou obilky se používají loupané nebo neloupané, vyrábí se z ní rýžová mouka, alkoholické nápoje – arak, rýžové pivo či víno, z rýžové slámy cigaretový papír obsahuje bílkoviny, tuky, sacharidy, vlákninu, minerální látky a vitamíny

Pohanka je to jednoletá i vytrvalá bylina s bílými a růžovými květy v českých zemích se začala pěstovat od 12. stol. a v 16. stol. byla důležitou potravinou patří do zdravé výživy

Řepa cukrovka patří mezi okopaniny sklízí se kořen – bulva, vyrůstající listy se nazývají chrást k výrobě cukru se bulva používá od r. 1590, k rozvoji cukrovarnictví došlo hlavně za napoleonských válek

Lilek brambor pochází z oblasti And v Peru, Bolívii a severní Argentiny patří mezi okopaniny, vytváří jedlé hlízy, celá rostlina je jinak jedovatá je jednou z nejdůležitějších zemědělských plodin pro výživu člověka je nenáročná na pěstování

Hrách setý je to jednoletá, popínavá rostlina jejímiž plody jsou lusky, které obsahují semena zvaná hrášky pochází ze Středomoří pěstuje se na polích, není náročný je důležitou luštěninou pro obsah vitamínů, minerálů, vápníku a hořčíku

Fazol zahradní pochází z tropických oblastí Ameriky, dnes se pěstuje na celém světě patří mezi luštěniny, obsahuje vitamíny a minerální látky nikdy ji nejíme za syrova, protože obsahuje látku, která může vyvolat střevní potíže

Čočka kuchyňská luštěnina původem z Asie se pěstuje pro různobarevná semena ukrytá v luscích má nejvyšší obsah bílkovin ze všech rostlin, díky tomu je důležitou potravou v mnoha částech světa – Indii

Sója luštinatá je luštěnina s vysokým obsahem proteinů používá se jakou potravina, krmivo i jako surovina pochází z Číny a patří k nejstarším kulturním plodinám

Olejniny Slunečnice roční Řepka olejka obsahují větší množství oleje, který se získává lisováním používají se pro výrobu potravin, paliv, maziv a k dalšímu chemickému zpracování

Pícniny Vojtěška Jetel luční jsou rostliny pěstující se jako krmivo pro hospodářská zvířata patří sem pícní trávy a luskoviny

Textilní plodiny Len setý - květ Len setý pěstují se pro vlákno, z kterého se dále vyrábějí tkané či netkané textilie, lana, provazy atd. nejznámější je bavlník, v Česku se pěstuje len, konopí a kopřiva

Zelenina jsou jedlé části kulturních rostlin nepatří sem obilniny a luštěniny a ty, které se pěstují pro semeno v potravě jsou důležitým zdrojem vitamínů, minerálních látek, vlákniny aj. rozdělujeme ji do několika skupin, nejčastěji podle části rostliny, pro kterou ji pěstujeme: - plodová – rajčata… - kořenová – mrkev… - listová – špenát… - lusková – hrách… - cibulová – česnek… - košťálová – květák… - kořeninová (koření) – kmín…

Křížovka s tajenkou: 1. 2. 4. 5. 6. 7. 8. 9. V tajence se ukrývá název jedné zajímavé rostliny. Znáte ji?

Doplň do křížovky: Oloupaná semena se nazývají jáhly. Vyrábí se z ní cukr. Okopanina pocházející z Ameriky. Luštěnina, ale nejezte ji syrovou! Hlavní potravina pro ¼ obyvatel světa! Domeček pro zrníčka. Koně ho milují! Dětmi oblíbená luštěnina. Potravina středověku, dnes zdravá výživa!

Vyluštění: 1. p r o s 2. ř e a b m 4. f z l 5. ý ž 6. i k 7. v 8. h á ch 9. n

Rebarbora Je botanicky pokládána za zeleninu, avšak stále častěji je považována za ovoce. Jí se pouze řapíky, a to tepelně opracované, nikdy syrové. Listy obsahují jedovaté látky. Připravují se z ní kompoty, zavařeniny a koláče.

Použité zdroje a citace: http://commons.wikimedia.org/wiki/Main_Page http://cs.wikipedia.org/wiki/Hlavn%C3%AD_strana ŠTIKOVÁ, Věra. Člověk a jeho svět. Nový Malín: NOVÁ ŠKOLA s. r. o., 2011, ISBN 978-80-7289-211-2. KARELJ. wikimedia commons [online]. [cit. 16.10.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Rebarbora.jpg?uselang=cs UELLUE. wikimedia commons [online]. [cit. 16.10.2014]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Rebarbora#mediaviewer/File:Rheum_rhabarbarum.2006-04-27.uellue.jpg MYRABELLA. wikimedia commons [online]. [cit. 16.10.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/Field#mediaviewer/File:Champ_de_colza_C%C3%B4te-d%27Or_Bourgogne_avril_2014.jpg Klipart - Microsoft

Citace: BLUEMOOSE. wikimedia commons [online]. [cit. 12.6.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Wheat_close-up.JPG LUCASH. wikimedia commons [online]. [cit. 12.6.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Barley_in_Slovenia.jpg FIR0002. wikimedia commons [online]. [cit. 12.6.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Wild_rye.jpg ANDREAS TREPTE. wikimedia commons [online]. [cit. 12.6.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Avena-sativa.jpg AKTRON. wikimedia commons [online]. [cit. 12.6.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kisoroszi,_zraj%C3%ADc%C3%AD_kuku%C5%99ice.JPG KURT STUBER. wikimedia commons [online]. [cit. 12.6.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Panicum_miliaceum1.jpg ESRTH100. wikimedia commons [online]. [cit. 12.6.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Red,_Brown_White_Rice.jpg ATILIN. wikimedia commons [online]. [cit. 12.6.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Fagopyrum_sagittatum.jpg MATĚJ BAŤHA. wikimedia commons [online]. [cit. 12.6.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Zelenina_ala_Ratatouille,_pohanka.jpg MARKUSHAGENLOCHER. wikimedia commons [online]. [cit. 12.6.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Zuckerr%C3%BCbe.jpg

Citace: SCOTT BAUER. wikimedia commons [online]. [cit. 13.6.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Potato_plant.jpg RASBAK. wikimedia commons [online]. [cit. 13.6.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Doperwt_rijserwt_peulen_Pisum_sativum.jpg RASBAK. wikimedia commons [online]. [cit. 13.6.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Snijboon_peulen_Phaseolus_vulgaris.jpg HOHUM. wikimedia commons [online]. [cit. 13.6.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:3_types_of_lentil.jpg SCOTT BAUER. wikimedia commons [online]. [cit. 13.6.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Soja.jpg HARALD HOYER. wikimedia commons [online]. [cit. 13.6.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Colza_(7168827092).jpg PAMRI. wikimedia commons [online]. [cit. 13.6.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:A_sunflower.jpg 池田正樹. wikimedia commons [online]. [cit. 13.6.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Trifolium_pratense_0522.jpg FIR0002. wikimedia commons [online]. [cit. 13.6.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Lucerne_flowers.jpg HANDWERKER. wikimedia commons [online]. [cit. 13.6.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:From_flax_to_linseed_oil..JPG HANDWERKER. wikimedia commons [online]. [cit. 13.6.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Flax_blossom..jpg MAN VYI. wikimedia commons [online]. [cit. 13.6.2013]. Dostupný na WWW: