Investiční riziko a jak se mu bránit. Tři pohledy na investici VÝNOS RIZIKOLIKVIDITA Každá investice v sobě zahrnuje všechna tři hlediska klient by si.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní pravidla při finančním investování, rentabilita, riziko, likvidita Zdeněk Jelínek.
Advertisements

Target Click Fund Zajištěný investiční program.
Hospodaření s penězi Milena Tichá
Kdo by nechtěl boty od Blahnika?
Investiční produkty pro opatrné nebo začínající investory.
Investiční certifikáty a příklady jejich použití
Investování II (podílové fondy) Základy ekonomiky a účetnictví – 9
ZŠ a MŠ L.Kuby 48 České Budějovice Mgr. Libuše Jandová Počet hodin: 1.
Investiční společnosti a podílové fondy
VY_62_INOVACE_1_2_15 „Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázk ů a text ů je Ing. Renata Hethová“. Přebytkový rozpočet investování.
Zlatá střední cesta aneb Vyvážené investiční řešení
Spoření a investování Spoření = pravidelné odkládání menší částí příjmu a jeho ukládání na bankovní účet Nízké riziko Nízký výnos Investování = poskytování.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
Mikroekonomie I Investiční rozhodování a podnikání
Barevný svět dluhopisů pro pokročilé Dámský investiční klub České spořitelny Jaromír Zdražil.
Kdy nakoupit a kdy prodat? Časovat či nečasovat investice? Ing. Martin Viktora ředitel úseku podpory prodeje Investiční společnost.
VY_62_INOVACE_1_2_14 „Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázk ů a text ů je Ing. Renata Hethová“. Přebytkový rozpočet spoření.
Nahlédněte pod pokličku investičního hrnce
5 TIPŮ PRO ÚSPĚŠNÉ INVESTOVÁNÍ. 2 1) Neorientujte se podle zpětného zrcátka ● Minulá výkonnost nezaručuje výkonnost budoucí.
1 Zajištěné investice - jistota má svoji cenu Dámský investiční klub Petr Valenta ředitel odboru řízení produktů finančních trhů ČS.
Dluhové cenné papíry Dluhopis
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Česká spořitelna, a.s. Oblastní pobočka v Liberci
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
Jednoduchá cesta k optimálnímu rozložení investic
Investice Kudy vlastně putují peníze FINANČNÍ GRAMOTNOST.
PRIVATE BANKING Praha Private Banking Profesionální a komplexní péči o klienta Širokou nabídku finančních a investičních produktů počínaje.
Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o. Ekonomika a marketing I. ročník Vyučující PhDr. Jan Sinkule Trh kapitálu II.  Výnosová míra z kapitálu.
Optimalizace výnosů a rizik Jak správně diverzifikovat?
Pohodlí nade vše Využívejte všech služeb při investování Ing. Martin Viktora ředitel úseku podpory prodeje Investiční společnost.
Co se pro mne nejlépe hodí? investujte dle svého profilu, aneb jak dobře znáte svou investiční povahu Petr Schůt,
Volba mezi současnou a budoucí spotřebou
1 Preferujete vrabce v hrsti? Konzervativní investiční řešení v praxi
Asset Management: smíšená portfolia
Investiční činnost.
Jak správně namíchat osvěžující investiční koktejl Martin Viktora,
FINANČNÍ A INVESTIČNÍ MATEMATIKA
Už máte Sporoinvest… A co dál? Ing. Martin Viktora vedoucí týmu Podpora prodeje produktů FT
Kolektivní investování
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy: Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
1 Zajištěné investice - jistota má svoji cenu Dámský investiční klub Petr Valenta ředitel odboru řízení produktů finančních trhů ČS.
Mikulášská nadílka Co přinesl tento rok a co přinese rok další? Martin Viktora ředitel úseku podpory prodeje
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy : Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
Zajištěné investice v České spořitelně. Citát  „Úrokové příjmy jsou vyměňovány za vývoj hodnoty akciového koše“  =  Zajištěné fondy  Prémiové vklady.
ŘÍZENÍ RIZIK I Finanční rizika Tržní riziko je pravděpodobnost změny hodnoty podniku, způsobené změnou tržní hodnoty rizikového faktoru. Kreditní riziko.
KOLEKTIVNÍ INVESTOVÁNÍ.
Matematické modely ve finanční sféře
Finanční trhy 2. část, přednáška KS
Červenec ’15 AKTUÁLNÍ VÝVOJ NA FINANČNÍCH TRZÍCH Ing. Jiří Opletal, MBA.
11 Osobní finance a investování. 2 Osobní finanční plánování Smyslem osobního finančního plánování je ujasnit si: budoucí osobní a rodinné.
Název: Finanční trh a některé jeho produkty Autor: Ing. Luboš Janovský Název SŠ:VOŠ, SPŠ automobilní a technická Tem. oblast:Finanční produkty Ročník:3.
Téma 2: Časová hodnota peněz a riziko ve finančním rozhodování 1. Časová hodnota peněz ve finančním rozhodování podniku 2. Riziko ve finančním rozhodování.
J&T LIFE 2025 / 2030 / 2035 Fondy životního cyklu 1.
Druhy bank. Obchodní banky (komerční) Hypoteční banky Úvěrová a spořitelní družstva (kampeličky) Banky se speciálními funkcemi.
Anotace Materiál je určen pro žáky středních odborných škol a středních odborných učilišť v rámci výuky finanční gramotnosti v bloku ekonomických a příbuzných.
F INANČNÍ ŘÍZENÍ FIRMY F INANČNÍ PORTFOLIO rozložení finančních investic firmy investice se liší výnosností a rizikem cílem je minimalizovat riziko Termínovaný.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Kam s penězi, aby nezahálely
Kapitálový trh – charakteristika CP
Struktura finančního trhu
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová
MONETÁRNÍ POLITIKA.
Téma 2: Časová hodnota peněz a riziko ve finančním rozhodování
Kolektivní investování
FINANČNÍ TRHY Úvod, současné trendy.
Vývoj dluhopisů u Nás a v evropě…
Kolektivní investování
DUM - Digitální Učební Materiál
Kdo by nechtěl boty od Blahnika?
Transkript prezentace:

Investiční riziko a jak se mu bránit

Tři pohledy na investici VÝNOS RIZIKOLIKVIDITA Každá investice v sobě zahrnuje všechna tři hlediska klient by si měl uvědomit, který faktor preferuje stačí vyplnit investiční dotazník

Finanční aktiva Akcie Dluhopisy korporátní státní Peněžní trh Výnos Kolísání hodnoty investice

Riziko Nejistota budoucích výnosů Čím vyšší výnos požadujete … …tím méně je pravděpodobné, že tento výnos dosáhnete.

Druhy rizik  měnové  úrokové  kreditní  akciové  politické, inflace, operační,…

Sporoinvest x Sporobond Sporoinvest Sporobond

Největší riziko ?  Velkým a často opomíjeným rizikem je investor sám  nesnažte se časovat investici!  neřiďte se jenom podle minulé výkonnosti!  Základní chyba  klienti nakupují, když je cena nahoře a prodávají, když je cena dole (a to často se ztrátou)

Neracionální chování Nákupy: 9,9 mil. Odkupy: 41,2 mil. Saldo: - 31,2 mil. Nákupy: 41,5 mil. Odkupy: 7,1 mil. Saldo: + 34,4 mil. Nákupy: 133,7 mil. Odkupy: 18.2 mil. Saldo: + 115,5 mil. Nákupy: 65,9 mil. Odkupy: 88,4 mil. Saldo: - 22,4 mil. Nákupy: 178,3 mil. Odkupy: 19,2 mil. Saldo: + 244,4 mil. Nákupy: 71,1 mil. Odkupy: 134,6 mil. Saldo: - 63,4 mil. Sporobond Dnes:

Kreditní riziko

Akciové riziko Sporotrend

Jak se proti riziku bránit? Diverzifikace = Profilové fondy

ESPA–ČS zajištěný fond 17

Akciový prémiový vklad Vlastnosti vkladu  Založení vkladu a jeho vedení zdarma  Výnos závisí na vývoji cen 15 vybraných akciových titulů a je znám k datu splatnosti vkladu  Denní výnos v přepočtu na roční hodnotu může být dle vývoje ceny akcií 6 %, 3 % nebo 0 % p.a.  Vklad i jeho výnosy podléhají stejnému pojištění a dani jako termínované vklady  Vklady jsou uloženy u České spořitelny

Děkuji za pozornost  Libor Slavík Privátní bankéř Česká spořitelna, a.s. OP Praha 1  Pobočka Praha 1 Rytířská 29, Praha 1, tel.: fax: mob.: mailto: