Právní normy upravující celnictví

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastEkonomika a účetnictví – Obchod DUMVY_32_INOVACE_EKU_336.
Advertisements

Smíšená pracovní skupina pro e-Customs
Jan Brychta Michaela Šťastná.  Cena  R egulace  Orgány  Zákon.
Správní právo Pojem správního práva.
Smíšená pracovní skupina e-Customs TRADIČNÍ VLASTNÍ ZDROJE - CLO - Jíloviště
Registrace agend orgánů veřejné moci
Základní pojmy celnictví
Novela zákona č. 38/1994 Sb. (zákon č. 220/2009 Sb.)
Volitelný předmět 1287 Moderní ošetřovatelství. Moderní ošetřovatelství Právní předpisy upravující činnosti zdravotnických a pedagogických pracovníků.
Organizace sociální správy
FEL ČVUT v Praze Právo pro podnikatele II Mgr. František Šejnost
Celní správa České republiky
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
Evropský celní informační portál (ECIP) – první fáze.
Celní služby 2000 Radek Sedláček TranSoft a.s Radek Sedláček TranSoft a.s
Výpočet celní hodnoty, cla a daní
Mgr. Michal ŠAFRA DOHLED NAD OBECNOU BEZPEČNOSTÍ VÝROBKŮ (OBV) V RÁMCI DOVOZU ZE TŘETÍCH ZEMÍ Mgr. Michal ŠAFRA
Sankce a omezující opatření Ministerstvo průmyslu a obchodu Licenční správa
Licenční správa říjen 2008 KONTROLA EXPORTU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ- SOUČASNÝ VÝVOJ PRÁVNÍ PŘEDPISY ES V OBLASTI KONTROLY VÝVOZU ZBOŽÍ DVOJÍHO POUŽITÍ A.
Elektronická publikace
Základní informace Veřejná správa – činnost veřejnoprávní korporace spravující veřejné záležitosti ve veřejném zájmu financovaná z veřejných prostředků.
Právo Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace
NATURA 2000 Právní rámec v ČR Prameny právní úpravy Část čtvrtá zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, v platném znění Vloženo.
Poplatkové právo Petr Mrkývka © 2011.
Vydávání výstupů z informačních systémů veřejné správy
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
PRAMENY SOUKROMÉHO PRÁVA. Kodexy  = zákoníky  Občan zákoník, OZ č. 40/1964 Sb.  Zákoník práce, ZP č. 65/1966 Sb.  Obchodní zákoník č. 513/1991 Sb.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: I Právní.
Osnova k právní úpravě odpadového hospodářství
Právní předpisy obcí Krajský úřad Zlínského kraje, únor 2015
Sdílení dat ve veřejné správě Hradec Současný stav  V právním řádu neexistuje předpis, kterým by byla upravena jednotná pravidla pro sdílení.
Státní správa.
STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA E-Government a elektronický podpis Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.
EU legislativa v oblasti kontroly vývozu zboží dvojího použití Ing. Zora Ondrejčíková Licenční správa Oddělení mezinárodních kontrolních režimů 10. listopadu.
Zjednodušení orientace na portálech veřejné správy Jaroslav Svoboda - Ministerstvo vnitra ČR Iva Zelenková - Ministerstvo informatiky ČR Konference ISSS,
Ministerstvo financí je ústředním orgánem státní správy pro –státní rozpočet republiky, –státní závěrečný účet republiky, –státní pokladnu České republiky,
FINANČNÍ SPRÁVA Petr Mrkývka © 2012.
Celní právo Dana Šramková 19 září 2007.
Úvod do zvláštní části správního práva Správa na úseku živnostenského podnikání Pro bakaláře.
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
Právní režim nakládání s odpady
Ekonomická, finanční, právní a insolvenční andragogika určená lektorům, poradcům a dalším účastníkům vzdělávání - CZ.1.07/3.2.11/ Vzdělávací program:
Archivace dokumentace projektu a součinnost při kontrolách.
Finanční právo Nováčková Dominika, Kateřina C3A. Finanční právo souhrn právních norem, obsahem jsou finanční vztahy, to znamená vztahy získávání, shromažďování,
Určeno pro: žáky 4.ročníku středních škol Vzdělávací obor: Základy společenských věd, Občanská nauka Tematický okruh: Základy práva Téma: Finanční právo.
1 Nové registry a úpravy stávajících registrů pro oblast vysokého školství a další aktuální témata Hlavní změny v oblasti vykazování v souvislosti s přijetím.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Problematika bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na vysokých školách Praha, 12. června 2013.
Odpovědnost za disciplinární správní delikty. Pojem disciplinárního správního deliktu disciplinární (kázeňský delikt)=porušení disciplíny kázně disciplinární.
Certifikace informačních systémů veřejné správy (ISVS) ve smyslu zákona č. 365/2000 Sb. - atest-
Havarijní plán kraje.
ORGÁNY PRÁVNÍ OCHRANY A SANKCE
Celní právo.
Obecná část daňového práva procesního I
Celní správa České republiky
Alois Rašín první ministr financí ČSR ( )
Celní řízení a sankce v celním právu Alena Salinková
Obecná část daňového práva procesního I
Finanční a rozpočtové právo
Vnější systémová charakteristika finančního práva
Finanční a rozpočtové právo
Celní právo a celní správa
PRAMENY A NORMY FINANČNÍHO PRÁVA
Celní právo – CLO Pojem a historie
Daň z přidané hodnoty 20. listopadu 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Obrana státu Zajišťování obrany České republiky (část 1)
Ekonomika Clo a celní politika 4. Ing. Miroslava Farmačková
Spotřební a energetické daně
ANOTACE Vysvětlit žákům, co je právní řád a popsat jeho historii.
Transkript prezentace:

Právní normy upravující celnictví

Právní normy, které upravují celnictví členíme na: 1. Právní normy ČR 2. Právní normy EU

Právní normy ČR Právní normy ČR, stejně tak jako právní normy ostatních členských států EU jsou podřízeny právním normám EU, nejdůležitějšími právními normami ČR v oblasti celnictví jsou Celní zákon a Zákon o celní správě.

Celní zákon (Zákon č. 13/1993 Sb. s novelizacemi a doplň. zákony) Celní zákon vytyčuje práva a povinnosti fyzických a právnických osob a celních orgánů při celní kontrole, stanovuje formy zajištění celního dluhu, určuje sankce za porušení celních předpisů atd. doplňující zákony pak upravují např. nošení zbraní celníky, služební poměr celníků nebo doklady a jejich vyplňování.

Zákon o celní správě (Zákon č. 185/2004 Sb.) Zákon vymezuje působnost jednotlivých celních orgánů v ČR a jejich organizaci.

Struktura celní správy Celní správa je podřízena ministerstvu financí a jejím nejvyšším orgánem je Generální ředitelství cel. Dalšími orgány celní správy jsou celní ředitelství (8 v celé ČR) a jim podřízené celní úřady (celkem 54). Nejnižšími orgány celní správy jsou celní pobočky.

Právní normy EU Základními celními předpisy jsou v současné době: Nařízení Rady č. 2912/1992 – Celní kodex, Celní sazebník (TARIC).

Celní kodex Celní kodex definuje clo a další poplatky, metodiku jejich vyměření a vybírání. Dále vymezuje celní území EU a základní celní pojmy.

Celní sazebník (TARIC) Je základním nástrojem praktické realizace Celního kodexu, dochází v něm často ke změnám, proto je závazná jeho elektronická podoba na stránkách Evropské komise, obsahuje seznam zboží podle kombinované nomenklatury a jeho smyslem je označení zboží pomocí číselného kódu.

číselný kód je šestimístný, pro účely EU může být doplněn o další dvě místa a v případě potřeby může být rozšířen až na dvanáct míst, celní sazebník obsahuje také všeobecné celní sazby, smluvní celní sazby preferenční celní sazby a další ujednání.