Zpracoval: Vobinuška Jan Třída: PO1 Datum:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PEVNÝ DISK POČÍTAČE.
Advertisements

Hardware- počítačové komponenty
HARDWARE 1. část.
Identifikátor materiálu: EU
Mikroprocesory Intel Obr. 1.
Software start počítače a operační systém.
Komunikace periférii.
Základy počítačů a kancelářský software
SOFTWARE dálkové studium PODNIKÁNÍ 2. listopad 2006.
SOFTWARE operační systémy
ZÁKLADNÍ DESKA.
HARDWARE PC Uvnitř počítače.
Vzdělávací materiál / DUMVY_32_INOVACE_02B3 Správa zařízení AutorIng. Petr Haman Období vytvořeníProsinec 2012 Ročník / věková kategorie2. ročník Vyučovací.
Informatika I Informatika pro 1. ročník 4 letého gymnázia
Václav Bartoněk, 6. G MěVG Klobouky u Brna
Počítače VIII - BIOS Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Štěpán Lískovec, 4.A.  =základní programové vybavení počítače (tj.software)  hlavní úkol:  A, zajistit uživateli možnost ovládat PC  B, vytvořit pro.
Informatika 1_5 5. Týden 9. A 10. hodina.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_02A19 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření květen.
Operační systémy.
HARDWARE Technické vybavení počítače. John von Neumann Stanovil teoretické principy (1945), které umožňují vytvořit univerzální počítač Počítač bude využívat.
Zdroj Parametry – napájení všech komponent PC
Operační systém (OS) ICT Informační a komunikační technologie.
Druhy počítačů Osobní počítače Pracovní stanice Superpočítače
Identifikátor materiálu: EU
Opakování hardware a software.
Z ÁKLADY PC HARDWARE Zde je pár Věci které je dobré znát.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace
Thang Bui Toan 4.B. Co je software ?  Software je něco, co není hardware  je programové vybavení počítače (sada všech počítačových programů umístěných.
* Obecně lze říci, že software je programové vybavení počítače např.: * BIOS * Operační systém * Aplikace * Ovladače * Je software důležitý? * Zatímco.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Základní pojmy a části počítače Data (informace) se v počítači ukládají v pojmenovaných celcích, které se nazývají soubory. Soubory jsou dvou druhů: Programy.
Základní deska Matherboard.
Operační systémy Název a adresa školy
Pevný disk (HDD - Hard Disk Drive)
Hardware osobních počítačů
OPERAČNÍ SYSTÉMY.
Univerzita třetího věku kurz Znalci Hardware 1.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Co je co? Hardware = =fyzické vybavení pc.Je vše na co si můžeme sáhnout, vše co je vidět a co je ve skříni pc. Software = = programové vybavení pc. Je.
Operační systémy. Výpočetní systém Stroj na zpracování dat vykonávající samočinně předem zadané operace.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Grafická karta Číslo DUM: III/2/VT/2/1/05 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Hardware.
Diskový oddíl. Diskové oddíly (partition) slouží k rozdělení fyzického disku na logické oddíly, se kterými je možné nezávisle manipulovat jeden disk se.
Počítačová bezpečnost Cvičení 1: Zabezpečení startu PC © Milan Keršláger
Technologie počítačů 1. Stavba počítače © Milan Keršláger
Cesta do nitra počítače. Hardware Hardware Hardware označuje veškeré fyzicky existující technické vybavení počítače. Základní deska: procesor operační.
Počítačová bezpečnost Cvičení 1: Start počítače IBM PC © Milan Keršláger
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Software,hardware,data,biti a bajty.  Software je v informatice sada všech počítačových programů používaných v počítači, které provádějí nějakou činnost.
Simona Korbová, 1.L. Seznámení s počítačem Současný počítač je elektronický a skládá se z hardwaru, který představuje fyzické části počítače (mikroprocesor,
Základní deska. Základní deska (anglicky mainboard či motherboard) představuje základní hardware většiny počítačů. Hlavním účelem základní desky je.
Základní desky Marek Kougl 1.L.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_07_BIOS.
PC základní jednotka.
SOFTWARE Operační systémy.
SW počítače - operační systém
Zapnutí a vypnutí počítače
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vnitřek skříně počítače
Logická organizace paměti
Název školy: Základní škola Městec Králové
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Správa paměti.
Operační systémy.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Transkript prezentace:

Zpracoval: Vobinuška Jan Třída: PO1 Datum: 24.10.2009 BIOS Zpracoval: Vobinuška Jan Třída: PO1 Datum: 24.10.2009

BIOS: basic input output systém - je základní programové vybavení počítače. BIOS je prostředník mezi hardware a softwarovým vybavením počítače. BIOS slouží k nastavení a ovládání hardware. Pomocí správného nastavení lze podstatně zlepšit výkon počítače.

Co je to BIOS: Slovo BIOS je zkratka z angličtiny (Basic Input Ouput Systém) a znamená to: Základní vstupně výstupní systém. Jinými slovy tvoří rozhraní mezi hardwarem a vyššími vrstvami programového vybavení. BIOS je pak programová část počítače velice závislá na typu počítače a jeho technickém uspořádání. Kvůli tomu je pak pro každý typ a složení třeba jiný BIOS. A tudíž je z toho jasné že je součástí každého počítače typu PC. Při čemž BIOS musí plnit i jiné funkce: - provádí úvodní text po spuštění počítače - umožňuje nastavit základní parametry počítače - zavádí operační systém - poskytuje operačnímu sytému prostředky pro realizaci víceúrovňového prostředí   Aby se činnost Biosu a počítače vůbec spustila musí být BIOS umístěn do pevné paměti počítače v oblasti v níž mikroprocesor začíná svou činnost po přivedení napájení. Po zapnutí provádí BIOS šest základních kroků: nastaví konfiguraci počítače z CMOS paměti, provede autonomní test počítače, inicializace periférie, nainstaluje obslužné rutiny přerušení Biosu, vyhledá svoje rozšíření na přídavných deskách a provádí instalaci těchto rozšiřujících rutin a konečně spustí zavádění operačního systému.

BIOSem jsou vybaveny všechny matherboardy, videokarty, PCI sběrnice a SCSI řadiče. BIOS vyrábí pro tyto komponenty několik firem(AMI, Phoenix) a lze tyto programy omezeně upgradeovat.   BIOS má na starosti Operační paměť (včetně přístupů k ní), diskové paměti,přerušení, DMA, Cahe,shadow paměti, PnP, power managment, post, natažení OS, atd. Základní BIOS je uložen na adrese 0F0000H a je dlouhý 64kB. Dnešní rozšířené BIOSy mají délku 128kB. Některé přídavné desky (diskové řadiče, grafické karty, síťové karty) a sběrnice mají také svůj BIOS..

Instalace BIOSu spočívá v přepsání tabulky přerušení adresami jednotlivých rutin. Instalaci provádí POST. Po instalaci BIOSu základní desky probíhá instalace rozšíření BIOSu pro který je vyhrazen prostor 0C8000H až 0DFFFFH po 2kB. Přítomnost rozšíření je charakteristická tím, že na začátku se nachází hodnota 0AA55H. Následující byte udává jeho délku v 512B. Končí kontrolním součtem. Do tabulky přerušení se tedy zapisuje adresa s ofsetem 3. Po instalaci BIOSu základní desky probíhá instalace rozšíření BIOSu pro který je vyhrazen prostor 0C8000H až 0DFFFFH po 2kB. Přítomnost rozšíření je charakteristická tím, že na začátku se nachází hodnota 0AA55H. Následující byte udává jeho délku v 512B. Končí kontrolním součtem. Do tabulky přerušení se tedy zapisuje adresa s ofsetem 3. I když bývá počítač nastaven přímo od výrobce je dobré vědět jak a kde toto nastavení měnit. A obzvlášť v okamžiku kdy PC zatvrzele odmítá nastartovat, jednotlivé komponenty přestanou pracovat spolehlivě nebo je-li třeba rozšířit počítač o další části. V tom to okamžiku je třeba vzít nevědomí přítomnost programu SETUP pro nastavení počítače. Z výroby bývá většina počítačů všelijak. kdo v takovém případě nasadí ty správné páky, může ze systému ještě vyždímat trochu výkonu navíc. Krásný příklad toho, jak osudový účinek mohou mít nastavení systému BIOS, předvádí instalace systému Windows 95. pokud se instalace opakovaně hroutí bez jakéhokoliv zjevného důvodu, hledáme zpočátku chybu téměř vždy úplně někde jinde. A přitom příčinou všeho trápení bývá ochrana proti virům, aktivovaná v nastavení systému BIOS. Proto se vždy vyplatí podrobněji se seznámit se všemi potřebnými funkcemi.

BIOS obsahuje program SETUP pro nastavení systému BIOS, je to malý program, který je součástí systému BIOS a pomocí něho pak lze sytém konfigurovat. Tímto způsobem počítači sdělujeme, jaký je jeho vlastně obsah. Jsou zde také uložený i tak triviální informace, jako je například datum čas. Čertovo kopýtko tkví v tom , že v principu je každý druh základní desky vybaven vlastní variantou systému BIOS, která je speciálně vyvinuta pro tuto desku. Proto se není co divit, jestliže ve vašem setupu pro nastavení systému BIOS některé hodnoty, zde popisované, nevyskytují, nebo se nacházejí na jiném místě a pod odlišným označením. Na počítačích se setkáváme s programy SETUP pro nastavení počítačů od následujících výrobců: American Megatrends (AMI) Award nebo Phoenix. Velmi snadno zjistíte, který se používá ve vašem počítači. Při každém startu počítače se tento program ohlásí krátkou správou na obrazovce, která říká jak se do programu Setup dostat. Jakkoliv je volání programu odlišné, po jeho spuštění zavládne většinou jednota. Většina zástupců systému BIOS obvykle nabízí standardní nastavení CMOS a rozšířené nastavení.

Ukázka BIOSu: