Vypracoval: Jakub Moravec

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Můžeme číst Bibli od První knihy Mojžíšovy až po Zjevení a nenalezneme jediného řádku, který by opravňoval k svěcení neděle. Písmo svaté přikazuje zachovávání.
Advertisements

Jak se tyto svátky vlastně slaví?
Křesťanství Nejrozšířenější náboženství – 2 miliardy věřících
V současném světě – 2 názory na svět
Křesťanství vznik a podstata.
Hlavní světová náboženství a církve
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Křesťanství.
Světová náboženství.
 Proč někteří lidé museli v historii nosit nějaké zvláštní označení na oděvu?  Co může dělat člověka odlišného od jiných lidí?
Nic v životě křesťana nepůsobí takový nepokoj, jako odbývaná modlitba. (Jan XXIII.)
Předmět: Základy společenských věd Ročník: III.
Ježíšova velekněžská modlitba I
Světová náboženství.
Velikonoce – jen svátky jara?
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_09.
Co je typické pro židy?.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_03.
Věřím v Boha, Syna.... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho, jenž se počal.
Průlet liturgickým rokem
RISK Náboženství.
Asie - obyvatelstvo. Asie - obyvatelstvo Světadíl s největším počtem obyvatel na světě (asi 4 mld. lidí) Světadíl s největším počtem obyvatel na světě.
SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ - KŘESŤANSTVÍ
Světová náboženství – judaismus
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Ježíš MICHAELA CHLUMSKÁ, C4A. Život  Mezi 7 a 1 p.n.l. – mezi 29 a 36 n.l.  Josef a Marie  Ježíš Nazaretský  Rok 28, oblast dnešního Izraele a západního.
Syropalestina.
Judaismus.
Víra a náboženství Výchova k občanství – 6. ročník
Bible = Písmo svaté, Boží slovo, Kniha knih
Opakování - náboženství
ŽIDOVSKÉ SVÁTKY.
Židé a Romové ve středověku
„Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ Určeno pro : žáky ZŠ, 2.
VELIKONOCE, LETNICE, PRVOTNÍ CÍRKEV
LEVITICUS. Leviticus „lévitský“, „týkající se lévitů“ וַיִּקְרָא ‎ (wajjikrá) Autor: Mojžíš Datum sepsání: 1400 př.n.l. Jazyk: hebrejský.
Skutky apoštolské. Autor a datum vzniku Lukáš - Pavlův osobní lékař - spolupracovník na díle evangelia - očitý svědek některých událostí - 3 x v Písmu.
Matoušovo evangelium.
Magen – Davidova hvězda – symbol židovství
Světová náboženství. Světové náboženství není založeno jen pro jeden národ, ale má své příznivce po celém světě.
Další státní útvary na Předním východě Persie, Fénicie, Palestina.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Ernest Seifert Název materiálu: VY_32_INOVACE_6_CLOVEK_V_LIDSKEM_SPOLECENSTVI_11.
KŘESŤANSKÝ KALENDÁŘ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Význam bible OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-L ) úkol: Vytvoř myšlenkovou mapu (co si vybavíš, když se řekne bible):
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
Křesťanství B. Trojanová. Křesťanství Monoteistické náboženství Vznik v 1. století n.l., původ v učení Ježíše Krista Vyvinulo se z judaismu, ale na.
Světová náboženství. NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk.
Vypracovaly : Irada Rahmanova Mariia Vasylchenko Valeriya Dvoryadkina Valeriia Mikhailova.
Křesťanství Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
K ŘESŤANSTVÍ. M APA KŘESŤANSTVÍ VE SVĚTĚ Monoteistické náboženství Vznik v 1. – 2. st. n. l. Soustředěno kolem života Ježíše z Nazaretu Vzniklo z židovství.
Židovství Judaismus. Toto náboženství pochází z Izraele Teologie judaismu slouží jako základ mnoha jiných náboženství včetně dvou nejrozšířenějších, křesťanství.
KŘESŤANSKÝ KALENDÁŘ Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Křesťanství B. Trojanová.
Judaismus (židovství)
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Náboženství a fanatismus
JUDAISMUS ČÍSLO DUM: VY_32_INOVACE_OBN_3_15
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Digitální učební materiál
Judaismus.
pak musíme ještě dnes se židy a adventisty světit sobotu místo neděle.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Oblast východního pobřeží Středozemního moře
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Židovství - Judaismus Pavel Novák, Roman Budějský, Tereza Dvořáková, Veronika Velichová, Zuzana Veselá.
Židovské tradice a zvyky
SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ.
Transkript prezentace:

Vypracoval: Jakub Moravec Judaismus Vypracoval: Jakub Moravec

Judaismus Nejstarší monoteické náboženství (víra v jednoho boha) Označuje tradiční náboženství židovského národa – Izraele Teologie judaismu slouží jako základ mnoha jiných náboženství včetně křesťanství a islámu Klade velký důraz na rodinu a slavení svátků

Základy judaismu Bůh je jeden. Bůh je všemohoucí a vševědoucí. Modlitbu lze nabídnout pouze Bohu. Hebrejská Bible, Mišna a Talmud je výsledkem Božího zjevení Boží slova jsou pravdivá. Mojžíš je hlavním mezi proroky.

Základy judaismu Tóra je nejdůležitějším textem judaismu. Bůh odmění ty, kdož dbají Jeho přikázání, a potrestá ty, kdož je poruší. Židé věří, že přijde spasitel (mašoach) a nastane věk spasení. Duše je při narození čistá. Člověk má svobodnou vůli a může si vybrat cestu životem, jakou sám chce Člověk může přijmout odpuštění svých hříchů.

Židovská svatá písma Bible - souhrn posvátných knih psaných rozpětí tisíce let od roku 100 n. l. Mišna - tzv. opakování, etické a rituální učení vycházející z Bible Talmud - tzv. učení, je založeno na učení Mišna a rozšířené o úvahy a myšlenky. Tóra - tzv. Zákon, což je prvních pět knih Bible připisovaných Mojžíšovi.

Židovské svátky Sabat - den odpočinku, koná se každý sedmý den. Začíná v pátek po západu slunce a končí po západu slunce v sobotu Pesach - s neboli Velká noc (velikonoce) je jarním svátkem Šavu´ot, také svátek týdnů se koná sedm týdnů po pesachu na oslavu žní Sukot, svátek stánků je radostný podzimní svátek na oslavu sběru ovoce. Věřící se modlí za vydatný déšť a za mrtvé.

Židovské svátky Chanuka - svátek světel je zimní svátek na památku znovuvysvěcení druhého Chrámu. Purim - zasvěcený památce osvobození Židů z perské nadvlády. Slaví se začátkem jara a provázejí ho karnevaly. Roš Hašana neboli Nový rok se světí začátkem podzimu a začíná jím církevní kalendář. Jom kippur - tzv. Den smíření se koná každý desátý den nového roku, provází ho 24hodinový půst na znamení pokání před Bohem za hříchy jednotlivce i celého společenství.

Pronásledování židů Kolem roku 135 n.l. byli židé vyhnáni z Jeruzaléma římany. Z Blízkého východu se dostali až do severní Afriky a Evropy Křesťané jim kladli za vinu smrt Ježíše Krista Židé byli často místními obyvateli perzekuováni Od křížových výprav byly občas na židy pořádány pogromy (rabování, masakry)

Pronásledování židů Od středověku byly židé soustředěni do vykázaných míst – Ghett Až v 19. století jim bylo dovoleno ghetta opouštět Vyvrcholením pronásledování byl holocaust v Hitlerovském Německu – bylo systematicky vyvražděno 6 milionů židů