Mravní výchova.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

Elementární prosociálnost Etika viva. Význam prosociálnosti Zvyšuje vnímání lidských práv Rozvinutí iniciativy a kreativity Dodává životu smysl Zjednodušuje.
Podnikatelské organizace (firmy, podniky, popř. jejich dílčí části) tvoří součást sociálně ekonomické struktury společnosti. Z tohoto hlediska je pro.
Temperament, charakter
Česká legislativa sociálních služeb – hodnoty a etická dilemata
Vývojová psychologie Škola:
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE MLADŠÍ ŠKOLNÍ VĚK
AKTIVNÍ STÁRNUTÍ A MEZIGENERAČNÍ SOLIDARITA, ČILI JAK VŠTE VEDE STUDENTY K RESPEKTU A CHÁPÁNÍ STARŠÍCH OBČANŮ Mgr. Lenka Hrušková, Ph.D. VŠTE v Českých.
TMG Radka Veselá IV/17 Stimulátory Motivátory Správné vedení firmy.
Etická výchova ve školách – projekt 2010 Začínáme u mladé generace.
Piaget, Kohlberg, Selman, Gilliganová
Teorie Lawrence Kohlberga
Kooperativní učení a rozvoj prosociálnosti Kooperativní výuka nerovná se skupinová práce.
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Výchovný styl Škola jako dílna lidskosti
Sociálně patologické jevy
Kognitivní vývoj Jean Piaget viděl vývoj intelektových ( v širším slova smyslu kognitivních) schopností jako 4 etapy, přičemž každá z nich znamená objevení.
Zdravá škola.
Mravní výchova dětí školního věku a otázky jejího rozvíjení
Etika chovu zvířat Doc. Ing. Lukáš Jebavý, CSc
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Morálka a mravnost Petr Machala.
12. října  z řeckého filein – milovat / sofia – moudrost  touhu po vědění, které by obsáhlo celou skutečnost a vyjevilo člověku smysl jeho života,
Zpracovala: Simona Hyková
Adolescence (16 – 18 až 20 – 22 let).
kurz pro lektory kurz pro lektory 19. a 19. a Mgr. Pavel Motyčka
Definice a vlastnosti Typy sociálních institucí Hodnoty a normy
Etika v práci s lidmi.
ANGAŽOVANÉ UČENÍ Hana Horká.
SOCIÁLNÍ DETERMINACE PSYCHIKY
Tento materiál není určen pro jakékoliv další šíření či citování
Jak se děti učí 5 Vývoj pojetí hodnot: HODNOTY A MORÁLKA.
Výchovné a vzdělávací strategie a cíle ve výuce přírodopisu
Profese a etika Regulace a samoregulace. Etika = oblast, ve které se uskutečňují individuální dobrovolné volby a rozhodnutí, a to jak v záležitostech.
Hodnoty, normy Konformismus, deviace
PSYCHOLOGIE VÝCHOVY A VZDĚLÁVÁNÍ
Vývoj pojetí hodnot: HODNOTY A MORÁLKA
13. Psychický vývoj, jeho zákonitosti, periodizace - 3. cast.
Mravní výchova dětí školního věku a otázky jejího rozvíjení
TEORIE A METODIKA VÝCHOVY Mgr. Kateřina Lojdová
Střední pedagogická škola J.H.Pestalozziho Litoměřice Pedagogika a psychologie 2. ročník HRA JAKO PROSTŘEDEK VÝCHOVY Mgr.Irena Kudláčková.
Vliv společenského prostředí na utváření osobnosti, sociální prostředí, komunikace a socializace.
Autorita Schopnost získat si respekt podřízených. Rozlišujeme formální, neformální a odbornou autoritu Autoritativní styl řízení Styl řízení založený.
Osobnostní rozvoj Znalost a aplikace principů M.M. Pravidla Komunikace a zdvořilostní formy chování Mravní hodnoty Já rodina okolí Zralá osobnost dítěte.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
Výchovné metody Vypracovala: Monika Arsenjevová Datum: 12.října 2012.
Pedagogické zásady. 1. Zásada cílevědomosti Znamená: - jasně stanovit cíle - cíle zdůvodnit a motivovat - přiměřeně cíle objasnit - důležitá je i aktivní.
MLADŠÍ ŠKOLNÍ VĚK Zittová, Pospíchalová, V7A. období: 6 – 11 let ústup egocentrismu – rozvoj schopnosti spolupráce chápání abstraktních a specifických.
Tisková konference k pětiletému výročí zavedení EtV jako DVO.
 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )
Teorie výchovy a řešení výchovných problémů
Pravidla chování, právo a morálka
Výchova (definice) celoživotní společenský proces ovlivňování osobnosti…. proces záměrného působení na osobnost člověka… směřující k cíli vzájemné působení.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
MOTIVACE K UČENÍ Tereza Hammerová
Vývoj pojetí hodnot: HODNOTY A MORÁLKA
Mravní výchova dětí školního věku a otázky jejího rozvíjení
Podpora bezpečného klimatu prostřednictvím etické výchovy Hana Kachtíková 3.října 2017
Úvod do psychologie
Psychologie výchovy a vzdělávání
Lekce 6: Dítě v procesu socializace výchovy a vzdělávání
Hodnoty, normy Konformismus, deviace
Pedagogika II Mgr. Kateřina Lojdová
Mravní výchova dětí školního věku a otázky jejího rozvíjení
Lekce 6: Dítě v procesu socializace výchovy a vzdělávání
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY 2018/19 Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Etická výchova jako součást života školy
Edukační (výchovné a vzdělávací) cíle
Metodika podpory sociálního a emočního vývoje dětí předškolního věku
Transkript prezentace:

Mravní výchova

Je to výchovné působení na rozum, vůli a city žáka s cílem dosáhnout u něho jednání, které by bylo v souladu s obecně uznávanými zásadami etiky.

Jejím cílem je morální osobnost = autonomní, vnitřně integrovaná, svobodná a zodpovědná osobnost, která uvědoměle mravně jedná na základě svého vnitřního přesvědčení a v souladu se společensky přijatými mravními normami (za účasti svědomí jako vnitřního regulátora jednání a chování) Tedy nikoli člověk, který se dobře orientuje v morálních požadavcích a dokáže dobře komunikovat ve svůj prospěch, ale člověk, který je morálně autentický – věrohodný, jeho skutky jsou ve shodě s tím, co říká, uplatňuje morálku jako praktickou filozofii

Prosociálnost = schopnost konat dobro pro druhého člověka bez očekávání odměny nebo protislužby. Prosociální chování = chování, které je zaměřeno na pomoc nebo prospěch jiných osob, skupin nebo dosahování společenských cílů bez aktuálního očekávání odměny. Altruismus. Smysl výchovy k prosociálnosti: rozvoj občanských ctností výchova ke komunikaci, kooperaci a proti násilí rozvoj sociálních dovedností dětí prevence agresivity a delikvence

respektování zvláštností morálního vývoje jako podmínka úspěšnosti mravní výchovy J. Piaget: 2 stádia mravního vývoje osobnosti stádium heteronomní morálky – zhruba do konce mladšího školního věku (podle zralosti dětí) do 10 let jednání na základě vnějších tlaků, rozhodnutí druhého stádium autonomní morálky – zhruba starší školní věk a výše (11 let a výše) jednání na základě vlastního svobodného rozhodnutí

L. Kohlberg: 3 stádia mravního vývoje 1. stádium prekonvenční (předškolní věk) amorální stádium (později egocentrismus: dobré je to, co je dobré pro mne), individualismus 2. stádium konvenční (mladší a střední školní věk, 7-11 let) – mravní jednání i hodnocení se podřizuje skupině („správný chlapec, hodná dívka“); 3. stádium postkonvenční (12 let a výše) – jednání směřuje k nalezení „společné úmluvy“ - (Kant) tzv. „vyšší princip mravní“

Pedagogická charakteristika procesu MV podle vývojových etap:

Předškolní věk: Dominantní výchovný úkol: rozvoj elementárního mravního jednání na návykovém základě (základy společenského chování – poprosit, poděkovat, chovat se slušně, mluvit pravdu, neskákat dospělým do řeči, přiměřeně respektovat autoritu,…) pěstování schopnosti empatie Hlavní výchovné prostředky: odměna, pochvala (posilování správného chování), trest (eliminace nežádoucího chování), správný vzor, pravidla a pozitivní vedení

Mladší školní věk (6 – 10,12 let): Dominantní výchovný úkol: rozvoj mravního vědomí (senzitivní období v oblasti rozumového rozvoje po 6. roce věku), tj. osvojení základních mravních norem: co je dobré a zlé, správné a nesprávné a proč (pochopení) Hlavní výchovné prostředky: srozumitelná a přirozená pravidla, mravní poučování a vysvětlování, komentovaná a sociálně sdílená zkušenost, dobrý (ale i negativní) vzor (i literární hrdina), vedení, pochvala, trest, pozitivní uplatňování autority,

Starší školní věk (10/12 – 16/18 let): Dominantní výchovný úkol: rozvoj mravního přesvědčení na základě interiorizace osvojených mravních norem za účasti citů a vůle (rozvoj funkce svědomí) mravní seberegulace a sebekontrola. Hlavní výchovné prostředky: pravidla - pevný řád a režim výchovné vedení (autorita, spravedlnost, důslednost) sociálně sdílená zkušenost - diskuse o etických problémech, sociální vzory pochvala (odměna) a adekvátní trest (nejlépe přirozené následky)

Raná dospělost (adolescence): Dominantní výchovný úkol: rozvoj uvědomělého mravního jednání na základě přesvědčení autonomní morálka sebevýchova Hlavní výchovné prostředky: indirektivní výchovné metody – režim, pochopená a přijatá pravidla (uvědomělá kázeň), dobré vzory, sebereflexe, sebevýchova.

Metody mravní výchovy: V rukou jednoho vychovatele účinná, u jiného selhávající. Záleží na konkrétní situaci, osobnosti žáka, na vztahu učitel – žák

1. přímé (direktivní) (stádium heteronomní morálky) kladení požadavků, vymezování pravidel (nejstarší; stručně jasně sděleno; aniž zná význam; nepřipouští námitky) vysvětlování a poučování (navazuje na metodu požadavků; založena na pochopení; rozhovor, diskuse atd.) cvičení (žádoucího chování) přesvědčování (pochopení zaměřené na emoce) příklad (představení reálního vzoru, příběhy, vciťování, sympatie a antipatie) kontrola (dozor; středověk, jezuité, Rousseau a Emil, „předcházení úrazům“) hodnocení (odměna a trest jako hodnocení chování, které schvalujeme nebo odsuzujeme)

Metody nepřímé (indirektivní) (stádium autonomní morálky) vzor režim a řád (je třeba chápat smysl uspořádání) tvorba a dodržování pravidel a norem pozitivní vých. prostředí (klima, veřejné mínění) řešení morálních dilemat (příběhy s dilematem) vyvolávání a tlumení citů sebekontrola, peer – spolupráce samospráva, pověřování úkoly sebereflexe, sebevýchova