Rámec financování výzkumu a vývoje v České republice a OP VaVpI (k 28. červnu 2007) Dr. Marek Blažka Sekretář Rady pro výzkum a vývoj.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Činnost AKVŠ v roce 2012 Marta Machytková Bibliotheca academica 2012
Advertisements

Strukturální fondy na MŠMT Setkání českých technologických platforem
OP VaVpI – Pracovní skupiny Sněm RVŠ dne 21. února 2008.
Sněm RVŠ JUDr. Lenka Valová. I. Počty studentů II. Příprava rozpočtu 2014 III. Návrh Zákona o pravidlech rozpočtové odpovědnosti IV. Návrh.
Aktuální úkoly MŠMT Odbor programů výzkumu a vývoje 2009.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
Finanční prostředky pro příští programové období prosince 2006 Ing. Bohdan Hejduk, náměstek ministra.
NRP a NSRP 2007–13 Operační program „Výzkum a vývoj pro inovace“ a navazující Národní program výzkumu III Doc.ing. Karel Šperlink, CSc. prezident AIP ČR.
ZMĚNY VE VÝZKUMU, VÝVOJI A INOVACÍCH V ČR RNDr. Marek Blažka Sekretář Rady pro výzkum, vývoj a inovace ředitel odboru výzkumu, vývoje a inovací Úřadu vlády.
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
RVŠ Výsledky připomínkového řízení - zákon č. 130/2002 Sb. Zpracovala : B. Tremlová.
Inovace 2007, Praha, 4. prosince Mezinárodní vědeckotechnická spolupráce ČR Jan Marek Miloš Chvojka Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE
Příprava novely Sněm Rady vysokých škol.
Operační program Výzkum a vývoj pro inovace, úzká vazba na OPPI Pavel Komárek poradce ministryně školství, mládeže a tělovýchovy.
Technologické platformy a dopravní výzkum
ZMĚNY V SYSTÉMU VÝZKUMU, VÝVOJI A INOVACÍCH V ČR RNDr. Marek Blažka sekretář Rady pro výzkum, vývoj a inovace ředitel odboru výzkumu, vývoje a inovací.
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE NA MPO Výzkum a vývoj na MPO.
ZMĚNY VE VÝZKUMU, VÝVOJE A INOVACÍCH V ČR - Reforma systému VaVaI po roce Doc. Ing. Karel Šperlink, CSc. Prezident AIP ČR Seminář „Ochrana průmyslovéo.
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
Výzkum a vývoj a inovace v ČR Diskusní fórum k inovačnímu podnikání Brno, 3. října 2007.
Regionální politika ČR a EU 2 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
Reforma systému výzkumu, vývoje a inovací v ČR  změny v pravidlech pro podporu VaV v právu ES  reforma VaVaI v ČR Inovační potenciál ČR Praha,
VaVpI – pracovní skupina 2 FINANCOVÁNÍ A METODIKA Schůzka , MŠMT MAKROSKOPICKÝ MODEL UDRŽITELNOSTI PROBLÉMOVÉ OKRUHY, KTERÉ BUDOU DÁLE ŘEŠENY.
Priority ve vzdělávání jsou dané legislativou možnostmi finančních prostředků státního a krajských rozpočtů možnostmi čerpání fondů EU aktuálním vývojem.
Novela zákona o důchodovém pojištění (I. etapa důchodové reformy) Technická novela nového zákona o nemocenském pojištění Petr Nečas ministr práce a sociálních.
Informace z oblasti výzkumu (Předsednictvo RVŠ, ) Tomáš Opatrný.
Metodika dělení příspěvku dle ukazatelů A+B1 na základě rozhodnutí Akademického senátu zůstává metodika dělení příspěvku stanoveného podle ukazatelů A+B1.
Předsednictvo RVŠ dne Vladimír Kebo Informace o Kulatém stolu SPD a RVŠ dne
Reforma systému Výzkumu, vývoje a inovací v České republice 5. prosince 2008.
VaVpI – stav a problémy F. Ježek 22. listopadu 2007.
Návrh operačního programu „Výzkum a vývoj pro inovace“ - strukturální fondy EU 2007 – 13 a Hodnocení VaV a jeho výsledků 2006 Dr. Marek Blažka Sekretář.
Centrum inovačního vzdělávání Liblice INOVACE 2006 Galerie inovací 7. prosince 2006 Mgr. Jaroslava Barbara Sporková.
EKONOMICKÉ INFORMACE pro jednání Předsednictva RVŠ 19. března 2015.
EKONOMICKÉ INFORMACE pro jednání Předsednictva RVŠ Lenka Valová.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Program Prosperita
Sněm Rady vysokých škol1 Ekonomické informace.
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2007 I.náměstek ministra financí Ing. Eduard Janota 11. září 2006.
Sněm RVŠ1 Financování VaV Sněm RVŠ2 Financování - institucionální podpora Návrh RVV na r (po krácení, před MPŘ): MŠMT - VZ +
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Stav realizace ESF programů v gesci Ministerstva práce a sociálních věcí k Tisková konference 5. února 2007.
FONDY EU Programové období
Sněm Rady vysokých škol1 Informace o financování vysokých škol v roce 2007.
1 Tisková konference Aktuální stav čerpání ČR z fondů EU Legislativní změny urychlující čerpání Přelouč, 22. března.
Financování regionálního školství
Možnost kombinace dotací s EPC v rámci OPŽP
Zápatí prezentace1 Evropské projekty a jejich podpora na ESF MU v roce 2009 Porada vedení fakulty+ vedoucí kateder předkládá: proděkan pro SaR.
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4.patro Ing. Tomáš Jeřábek.
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
AKTUÁLNÍ INFORMACE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („MZ“) – „Bílý dům“ Mgr. Aleš Kapucián Oddělení vědy a výzkumu (odbor VLP/1)
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
AKTUÁLNÍ INFORMACE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („MZ“) – „Bílý dům“ Mgr. Aleš Kapucián Oddělení vědy a výzkumu (odbor VLP/1)
Tisková konference zahájení školního roku 2008/2009 MŠMT
12. listopadu 2008Ing. Petra Zlámalová I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Oblast podpory 2.3 Lidské zdroje ve výzkumu a vývoji Výzva.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Prioritní osa 2 Výzva 2.3 Lidské zdroje ve Výzkumu a vývoji Mgr. Filip Týc Odbor programů výzkumu.
IPRM Kladno-Kročehlavy Aktuální stav realizace IPRM
Rozpočet přímých NIV Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 9. prosince 2014 Liberec.
Pracovní setkání 28. června 2007
Poskytovatel Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Schválení programu 2. května 2016 Předmět podpory Projekt, který může mít charakter mezinárodní.
Výroční konference OP PIK
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků Praha, 20. července 2017.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků – MSCA -IF Praha, 25. července 2017.
Rozpočet přímých NIV Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 14. prosince 2016 Liberec.
Porada ekonomů PO dne Informace oddělení rozpočtu a financování
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
Návrh rozpočtu kapitoly MŠMT na rok 2019 v Kč ve stavu projednaném vládou dne bez podílu výdajů od EU   Vládní návrh rozpočtu MŠMT na rok.
Technologická agentura
Transkript prezentace:

Rámec financování výzkumu a vývoje v České republice a OP VaVpI (k 28. červnu 2007) Dr. Marek Blažka Sekretář Rady pro výzkum a vývoj

2 Obsah 1.Odhad rámce financování VaV v ČR do r Platný legislativní rámec - Rámec Společenství pro státní podporu na výzkum, vývoj a inovace 3.Důsledky pro OP – kofinancování 4.Důsledky pro OP – financování činnosti (zejm. OP VaVpI) 5.K diskusi – co s OP VaVpI dále?

3 Odhad rámce financování VaV v ČR do r Za uplynulý rok se zásadně změnil rozpočtový výhled (orientačně): –V roce 2006 platilo - usn. vlády č. 605 ze dne 14. května o SR VaV , č. 684 ze dne 7. června 2006 o NSRR, ze dne 15. listopadu 2006 k OP č aj. –V roce 2007 platí - usn. vlády ze dne 2 dubna 2007 č. 323 o reformě veřejných rozpočtu , usn. vlády ze dne 23. května 2007 o SR VaV ) Hlavní rozdíl: Dříve mělo být v r cca 33,7 mld. Kč, nyní cca 31,0 mld. Kč - 3,7 mld. Kč/r tj. - 3,7 mld. Kč/r (v příznivější variantě)

4 Změny rámce financování VaV - graf

5 Legislativní rámec VaV(aI) Rámec Společenství pro státní (veřejnou) podporu na výzkum, vývoj a inovace (2006/C 323/01): –ČR vyslovila bezpodmínečný souhlas, že do provede vhodná opatření (tj. změny režimů podpory na VaV tak, aby byly veškeré veřejné soutěže od byly s ním v souladu) –Povolené míry podpory (zjednodušeno): 100% zákl. výzkum, 50 % (do 80 %) apl. výzkum, 25 % (do 45 %) exp. vývoj, 15 % (výjimečně až do 50 %) inovace –Veškeré aktivity financované ze státního rozpočtu na výzkum a vývoj musí být s Rámcem plně v souladu (tj. i kofinancování OP VaVpI, OP PI a OP VpK)!

6 Důsledky na OP - kofinancování Změny v rámci financování VaV i v jeho právním rámci se dosud neprojevily v OP Výzkum a vývoj (v OP VaVpI, OP PI a OP VpK) má plně zajištěno kofinancování z výdajů na VaV (u ostatních se počítá s menším či větším využitím prostředků reservních fondů) – r OP VaVpI – mil. Kč, OP VpK mil. Kč, OP PI – 426 mil. Kč a to na úkor národních programů VaV Nutné sladění RVV – MŠMT – MPO ohledně koordinace OP, pravidel pro podporu (aplikace Rámce atd.), schvalování programů (výzev), vykazování výdajů (monitorovací systém vs. IS VaV) aj. – hlavní problém odlišná pravidla u OP PI pro evr. zdroje a pro kofinancování ze SR VaV

7 Důsledky pro OP – financování činnosti Finančně - pro r. 2013: –Dle r v r na činnost kapacit ze SR bude cca 7,3 mld. Kč/r –Dle r v r na činnost kapacit ze SR bude cca 3,6 mld. Kč/r Odhadované roční výdaje na provoz kapacit OP VaVpI v současném pojetí - cca 16 mld. Kč/r –ze SR z toho podle r viz 5. kolo screeningu (1,1 a 1,3 = 7,9% nárůstu SR, 1.2 = 7,6 %, 2 = 7,5 %, 3 = 15 % nárůstu nákladů) = 6,8/7,3 mld. Kč –ze SR z toho podle r max. 3,6 mld. Kč/r tj. cca 40 % původní částky ze státního rozpočtu 12,4 mld. Kč/r K naplnění představ řady připravovaných projektů (financování činnosti nových kapacit zejm. ze státního rozpočtu) chybí cca 12,4 mld. Kč/r.

8 K diskusi – co s OP VaVpI dále (1/2)? Lze nahradit zbytek (12,4 mld. Kč/r) z jiných zdrojů? soukromé zdroje - přes vykazované výdaje na VaV ze soukr. zdrojů vedla např. pro podniky velmi výhodná novela ZDP k uplatnění v objemu 3,3 mld. Kč/r. To odpovídá v ideálním případě původním předpokladům, ale ne současnému stavu. RP EU - i optimistický výhled předpokládá účast do 3 mld. Kč/r (viz např. SR VaV mil. Kř /r ze SR při průměrném 25 % kofinancování) To odpovídá v ideálním případě původním předpokladům, ale ne současnému stavu. Přes zvýšené financování z jiných zdrojů cesta nevede.

9 K diskusi – co s OP VaVpI dále (1/2)? Nemá-li ČR na udržení činnosti nových kapacit VaV, pak se musí změnit poměr rekonstruovaných a nových kapacit a to dost výrazně. Čili místo výstavby nového výzkumného ústavu vedle současného bude ve většině případů nutné rekonstruovat a rozšířit kapacity stávajícího. max. 25%cca polovina nákladů na činnost bude muset být hrazena ze soukromých a zahr. zdrojůPodle údajů k byl podíl nových kapacit cca 60 %, od té doby zřejmě ještě výrazně vzrostl. Přibližný odhad udržitelného podílu nových kapacit na výdajích na OP VaVpI je v současné době max. 25% s tím, že cca polovina nákladů na činnost bude muset být hrazena ze soukromých a zahr. zdrojů. Další možností je výrazné omezení stávajících kapacit VaV (čili „současný ústav zavřít a postavit nový“). Všechny možnosti mají značné dopady na OP VaVpI (např. nyní diskutovaná právní forma příjemce aj.) a proto se musí s nimi začít.

10 Děkuji za pozornost, těším se na diskusi Váš Marek Blažka