Psychologie II Sociální psychologie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PhDr. Věra Strnadová, Ph. D.
Advertisements

Sociální systém organizace
Předmět a prameny pracovního práva
 Seskupení lidí spojených určitými vazbami; vyvíjejí společnou činnost, mají společný cíl.  Protiklad - náhodné setkání (koncert, autobus)  Vzájemné.
Sociologie Sociologie je společenská věda, která zkoumá sociální život jednotlivců, skupin a společnosti.
Konflikty a způsoby jejich řešení
sociální skupiny Škola:
Seznamuje žáky s procesem lidské socializace a společenským statusem.
TMG Radka Veselá IV/17 Stimulátory Motivátory Správné vedení firmy.
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Pracovní skupina Pracovní skupinu tvoří určitý počet osob na jednom pracovišti, kteří jsou spjatí společnou činností, vnitřní strukturou sociálních pozic.
Sociální psychologie Sociální skupiny.
MALÉ SOCIÁLNÍ SKUPINY © Spurný, O ČEM TO BUDE?  PROČ  PROČ SOCIÁLNÍ SKUPINY, JEJICH VÝZNAM PRO JEDINCE, PRO PRAXI?  JAK  JAK ČLENÍME SOCIÁLNÍ.
SVOBODA ČLOVĚKA Mgr. Michal Oblouk.
OSOBNOST.
Sociální skupina Sociální skupina je specifickým sociálním útvarem, vytvářený různým počtem jedinců a vždy určitým způsobem tak, že jedinci k sobě patří.
Aktuální rizika dobrovolnického programu v nemocnicích a význam metodických doporučení MUDr.Ivana Kořínková Garant a konzultant zdravotně sociálních dobrovolnických.
4. Motivace 4.1 motivační koncepce 4.2 ovlivňování 4.3 dokumentace
Konflikt sociálních rolí
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
KUNSTOVÁ Interakce v sociálním styku. Interakce Je vzájemné ovlivňování. Interakce probíhá prostřednictvím všech předchozích prvků sociálního styku. Ovlivňování.
Klára Šťastná 2.Ročník MK
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Definice a vlastnosti Typy sociálních institucí Hodnoty a normy
SOCIÁLNÍ DETERMINACE PSYCHIKY
MALÉ SOCIÁLNÍ SKUPINY.
Motivace Motivace-aneb nestavějte domeček z karet Motivace je psychický proces vedoucí k energetizaci organismu. psychický Motivace usměrňuje naše chování.
Virtuální sociální skupiny a jejich dynamika
1.1. Projevy komunikačního působení na veřejné mínění dr.Ján Mišovič, CSc
Norbert Elias (kon)figurace. konfigurace 1. život lidí ve společnosti má tvar, vytvářený silou vzájemných závislostí 2. vzájemné závislosti (interdependence)
IDEOLOGIE A STÁT I. IDEOLOGIEANTISEMITISMUSNACIONALISMUS.
Chyby při vnímání druhých lidí
SOCIÁLNÍ STRUKTURA, STRATIFIKACE A MOBILITA
typy sociálních skupin
1.1. Formování veřejného mínění dr.Ján Mišovič, CSc
Hodnoty, normy Konformismus, deviace
Základy sociální psychologie
FORMÁLNÍ A NEFORMÁLNÍ VZTAHY Aneta Jelínková C4A
Sociální psychologie se zaměřením na sport
Modely mentální retardace
Skupinová dynamika.
Zákony učení.
Základní charakteristika
Sociální skupina. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Právní řád ČR 7.ročník. Proč potřebujeme právo Lidé žijí ve společnosti a vstupují mezi sebou do vzájemných vztahů. Většinou se chováme podle toho, co.
Vliv společenského prostředí na utváření osobnosti, sociální prostředí, komunikace a socializace.
Seberegulační vlastnosti osobnosti
Socializace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991 Autor: Mgr. Jaroslava Stejskalová Název materiálu: VY_32_INOVACE_50_Občanská výchova_Morálka.
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
Sociální struktura 1. Sociální diferenciace, vertikální diferenciace 2. Sociální skupina 3. Sociální mobilita.
Trocha teorie nikoho nezabije …. VLASTNOSTI OSOBNOSTI OSOBNOST - souhrn vlastností, procesů a stavů, návyků, postojů, které tvoří celistvou strukturu.
Psychická struktura osobnosti Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Duben 2016.
Rizikové skupiny 2 Pojetí normality, deviace a deviantní chování
Sociologie pro SPP/SPR/VPL
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Sociální práce s rodinou 4
Sociální skupiny a role
teorie oboru ošetřovatelství
Socializace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Sociální pozice a role. Zdroj obrázků:
Osobnost člověka z hlediska sociální psychologie
Hodnoty, normy Konformismus, deviace
Vymezení normality.
Pedagogika a psychologie
Vymezení normality.
Rodičovství biologické a pěstounské
Komunikace Andrea Ječmenová 2012.
Transkript prezentace:

Psychologie II. 2008 Sociální psychologie Téma č.9: Sociální skupiny, členění, postavení jedince ve skupině.

Sociální Skupina Od chvíle kdy se narodil je jedinec zapojen do určité skupiny. Primární vs. Sekundární Formální vs. Neformální Členská vs. Referenční.

Definice Skupina je takový sociální celek, který charakterizuje vzájemné uvědomění si sebe jako skupiny a potencionální vzájemná interakce. Interakce - vzájemná závislost a vzájemné působení, vliv členů skupiny na sebe

Charakteristiky skupiny M. E. Shaw: Percepce: skupina jako jistý počet lidí, kteří vnímají sami sebe jako členy skupiny Motivace: uspokojování potřeb Společné cíle Organizace: strukturované vztahy Vzájemná závislost Interakce

Kompozice skupiny Základní údaje: velikost , složení ( z hlediska znaků - pohlaví , věk, osobní vlastnosti a schopnosti)

Velikost skupiny Větší skupina - výhody: rozpětí a variabilita schopností jejich členů, lepší možnost styku s různými lidmi Větší skupiny: obecně platí, čím větší skupina, tím horší - organizační problémy, snižuje se podíl účasti jednotlivců na jednotlivých aktivitách, horší kooperace Větší anonymita, podskupiny atd.

Struktura skupiny Proces diferenciace - formování rolí v rámci skupiny v průběhu času Sociální status - místo ve skupině, prestiž, význam, hodnota pro skupinu Sociální role - role držitele jisté pozice ve skupině Sociální normy skupiny - pravidla odvozená od skupiny jako celku

Skupinové normy Představují povinnosti i práva členů skupiny, vymezují přípustné a nepřípustné způsoby chování. Jsou nezbytné pro prospěšné, cílevědomé fungování skupiny

Za nedodržení norem jsou členové postihováni sankcemi, počínaje výtkou, posměchem, k odmítání a vylučování člena ze skupiny, nebo tělesnými tresty a dokonce smrti.

Za dodržování norem jsou jedinci kladně akceptovaní ze strany skupiny, což má vliv na jedincovo sebevědomí. Dodržování norem závisí také na tom, jak je skupina atraktivní pro své členy.

Někdy skupina vyvíjí na jedince nátlak pro dodržení norem. V takovém případě se jedná o proces konformování.

Co je to konformita? Konformita představuje přizpůsobení se nátlaku skupiny, neboli většiny. Je to tendence měnit naše názory nebo chování v souladu se skupinovými normami.

Aby ke konformitě došlo musí existovat konflikt-konflikt mezi silami, které navádějí jednotlivce aby jednal dle vlastního přesvědčení a mezi silami skupiny, které vedou jednotlivce, aby jednal v rozporu s vlastním přesvědčením, což znamená jednání podle očekávání skupiny.

Proč se lidé konformují? Existují dvě hlavní příčiny, proč lidé podléhají nátlaku okolí a tímto mění vlastní postoje a chování. Jsou tím informativní a normativní příčiny. Podle informativních příčin lidé podléhají skupinovému nátlaku, protože jsou přesvědčení o pravdivosti názoru, který přijala většina členů skupiny.

Normativní vliv vede jedince ke konformování proto, že jedinec se obává následků v případě, že se jeho názor bude lišit od mínění většiny ve skupině. Tyto dva faktory působí na tvoření dvou rozlišných typů konformity.

Druhy konformity Soukromá konformita,často nazývaná jako opravdová se vztahuje na psychické projevy a jednání člověka, který svůj souhlas se skupinou verifikuje svým přesvědčením a také chováním. Veřejná konformita, která se také nazývá praktickou, se projevuje jen povrchními změnami chování jedince při současném zachování vlastního názoru.

Nonkonformita Projevuje se kladením aktivního odporu ze strany jednotlivce vůči skupinovému nátlaku. Osoba je zpravidla emocionálně negativně naladěná, cítí a projevuje nepřátelský postoj vůči skupině a má velkou potřebu zachovat si vlastní názor.

Přítomnost druhých Sociální facilitace (přítomnost, druhých koakce, diváci - zlepšení výkonu) Deindividualizace - člověk si dovolí více a krutější věci v davu, anonymita, snížené sebeuvědomování) Zásah přihlížejícího - vymezení situace rozložení zodpovědnosti)