Autorské právo a Evropská digitální knihovna Archivy, knihovny, muzea v digitálním světě 2007 8. konference, 5. – 6. 12. 2007 SKIP, Národní archiv, Národní.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Aleš Pekárek Ústav informačních studií a knihovnictví, FF UK Současný stav využití Creative Commons v oblasti informací veřejného sektoru ČR CC Salon,
Advertisements

Komunitární program PROGRESS
Revize Nového přístupu
INFOS 2009 Věra Jurmanová Volemanová FF MU Brno
Autorské právo a digitální knihovny osiřelá díla 10. konference Archivy knihovny, muzea v digitálním světě prosince 2009 Adéla Faladová, odbor.
CO KNIHOVNY OČEKÁVAJÍ OD NOVELY AUTORSKÉHO ZÁKONA? Zdeněk Matušík Národní knihovna České republiky.
1 Repozitář MU Mgr. Michal Petr Odbor pro akademické kvalifikace a kvalitu
Iva Horová: Zpráva Komise eVŠKP za rok , Olomouc CPVŠK Zpráva o činnosti za rok 2006 Odborná komise pro otázky elektronického zpřístupňování.
Aktuality. Novela knihovního zákona  Staré:  d) umožnění přístupu k vnějším informačním zdrojům, ke kterým má knihovna bezplatný přístup, pomocí telekomunikačního.
AUTORSKÝ ZÁKON A ZPŘÍSTUPŇOVÁNÍ DIGITÁLNÍCH DOKUMENTŮ
Zapojení Pedagogické fakulty MU do činnosti Evropské agentury pro podporu speciálního vzdělávání Transformační a rozvojové programy na rok 2005.
Diplomové práce z hlediska autorského práva
Aktivity Asociace knihoven vysokých škol ČR v oblasti OA Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO 1 5. setkání českých uživatelů systému DSpace
8. prosinec 2009, PrahaSeminář ASEP Spolupráce Národního úložiště šedé literatury (NUŠL) a ústavů AV ČR Iveta Fürstová
Novela autorského zákona a knihovny
Spolupráce lokálních institucí Seminář Komunitní role veřejných knihoven ZLÍN
Další vývoj přiřazování kvalifikací k EQF v České republice Miroslav Kadlec, Praha,
Bibliotheca Academica Zlín Ing. Jan Mach, Vysoká škola ekonomická v Praze Zpráva o činnosti komise Ing. Jan Mach Vysoká škola.
Autorské právo a digitální knihovny
1 Vít Richter ISSS 2005 – Hradec Králové Národní knihovna ČR Mobil: Archivy, knihovny, muzea a jejich úloha při.
Archivy, knihovny, muzea v digitálním světě 2006
Lucie Dvořáková Gabriela Homolková.  INfrastructer for SPatial InfoRmation in Europe  Infrastruktura prostorových informací v ES  Je iniciativou Evropské.
Legislativní otázky týkající se problematiky online elektronických zdrojů Mgr. Iva Celbová
Archiv českého webu (Webarchiv) a CC Lukáš Gruber.
Informace o přípravě Integrovaného operačního programu  Ministerstvo kultury  Ministerstvo informatiky Vít Richter Národní knihovna ČR
Právo na informace Tereza Danielisová,
Příprava novely autorského zákona Celostátní porada vysokoškolských knihoven Hradec Králové Vít Richter Národní knihovna ČR
Zpřístupnění elektronických zdrojů z digitálního archivu - jak a pro koho - Mgr. Ludmila Celbová Markéta Simonová Martina Tatranská.
Evropská unie a iniciativa i2010: Digitální knihovny.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
Rody Unifikované názvy Personální jména Konference Edice Akce Rodiny Korporace Geografická jména National Authority Files/ Names Soubory národních (jmenných)
Budoucnost současných internetových zdrojů Mgr. Ludmila Celbová
Příprava novely knihovního zákona, novela autorského zákona Regionální funkce knihoven listopadu 2005 Národní knihovna ČR Tel.
NOVELY PRÁVNÍCH NOREM a jiné … PORADA ORP
Informační kulturní portál
Šedá literatura (Gray literature) Martina Machátová Tel.: Aktualizace:
Příprava zákona o elektronických komunikacích Jaromír Šiška, CSc. náměstek ministra - ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb Konference.
Přístup k národnímu webovému archivu Tomáš Síbek a Lukáš Gruber.
Vydávání výstupů z informačních systémů veřejné správy
INSPIRE směrnice 2007/2/ES Transpozice směrnice INSPIRE v České republice Enviro – i – Forum, Zvolen,
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Rody Unifikované názvy Personální jména Konference Edice Akce Rodiny Korporace Geografická jména National Authority Files/ Names Soubory národních autorit.
Archiválie a archivní pomůcky na portálu Badatelna.cz
Centrum pro prezentaci kulturního dědictví Národní muzeum Informační portál eMuzeum.
Porada MV s tajemníky úřadů obcí s rozšířenou působností Institut pro veřejnou správu Praha Benešov 12. říjen 2011.
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 Portál veřejné správy portal.gov.cz Ing. Dana Bérová
Směrem k jednotnému digitálnímu trhu - harmonizace práv duševního vlastnictví JUDr. Jiří Čermák Baker & McKenzie, v.o.s., advokátní kancelář 12. září 2012.
Hospodářský registr Ing. Jiří Pavlíček Konference ISSS 2006 Hradec Králové, 4. dubna 2006.
KONZULTACE ČÍSLO 2 NĚKOLIK POZNÁMEK KE SPOTŘEBITELSKÉMU ROZHODČÍMU ŘÍZENÍ 1.
Společná obchodní politika EU (CCP) – právní rámec VŠFS seminář 2015.
Celostátní porada vysokoškolských knihoven 2005, Praha, Asociace knihoven vysokých škol ČR v roce 2005 Barbora Ramajzlová
Knihovní řády a vymáhání pohledávek Seminář Závazky čtenářů vůči knihovnám Městská knihovna v Praze: 6. dubna 2011 Hanuš Hemola.
Strategie Smart Administration David Zeisel Odbor programového řízení Ministerstvo vnitra ČR
RNDr. Ivana Havlíková Ing. Jiří Štochel. STAVEBNÍ ZÁKON - STARÝ.
Příprava Koncepce rozvoje knihoven na léta Seminář účastníků SK ČR Vít Richter Národní knihovna ČR.
Veřejné projednání P olitiky územního rozvoje ČR 2008 a Vyhodnocení vlivů PÚR ČR 2008 na udržitelný rozvoj území (včetně Zprávy o uplatňování PÚR ČR 2006)
PREZENTUJÍCÍ Registry ve veřejné správě Mgr. David Marek
Projekt POLYCE Markéta Borovská, Útvar rozvoje hl. m. Prahy Národní informační den pro zájemce OP ESPON února 2011.
Národní plán zavedení elektronického zadávání veřejných zakázek a Zpráva o plnění Národního plánu za rok 2007 Ministerstvo pro místní rozvoj.
Síťová neutralita od revize regulačního rámce do DigiČeska ver. 2.0 Praha, 18. května 2015.
Česká inspekce životního prostředí
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Důvodová zpráva a RIA 2. listopadu 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Elektronické prezenční zpřístupňování dokumentů a jejich tisk Věra Jurmanová Volemanová Dr. Ing. Zdeněk Kadlec Martin Krčál E-prezenční výpůjčka / M.Krčál.
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR)
Právní aspekty zpřístupňování otevřeného vzdělávání
Městská část Praha 6 Postup příprav GDPR Ing. Jan Holický, MBA
Seminář ,,Právo a podnikání v digitálním věku” - Ostrava,
Seminář ,,Právo a podnikání v digitálním věku” - Ostrava,
Aktuální témata autorského práva
Transkript prezentace:

Autorské právo a Evropská digitální knihovna Archivy, knihovny, muzea v digitálním světě konference, 5. – SKIP, Národní archiv, Národní knihovna ČR Mgr. Adéla Faladová, odbor autorského práva Ministerstva kultury

AP otázky spojené s EDK - digitalizace (archivní a konzervační rozmnoženiny, d. užití) - osiřelá díla - out-of-prints díla - web harvesting Zásady - respektovat autorské právo (mezinárodní smlouvy, evropské směrnice, národní předpisy) - spolupráce nositelů práv, uživatelů, legislativy - spolupráce čl. států – vytvořit vzájemně kompatibilní mechanizmy

Evropské dokumenty k EDK - Rozhodnutí EP a Rady (březen 2005) o zavedení víceletého programu Společenství pro usnadnění přístupu k digitálně šířenému obsahu a jeho používání a využívání v Evropě - Sdělení EK (září 2005) i2010: Digitální knihovny - Doporučení EK (srpen 2006) - Závěry Rady (prosinec 2006) - Usnesení EP (září 2007) o „i2010: směrem k evropské digitální knihovně“

Usnesení EP (září 2007) o „i2010: směrem k evropské digitální knihovně“ doporučuje: - nejprve volná díla, textový materiál - poté chráněný materiál – v souladu s autorským právem - zvláštní postupy pro chráněná díla, pro osiřelá díla, pro out-of- prints podporuje: - návrh HLEG na sestavení seznamu osiřelých děl a out-of-prints - návrhy na vytvoření mechanizmů pro usnadnění hledání nositelů práv

Usnesení EP (září 2007) - pokr. Zdůrazňuje: - každé rozhodnutí je třeba přijímat ve spolupráci se zúčastněnými stranami (zejm. autory, vydavateli, knihkupci) navrhuje: - zajistit uživatelům možnost konzultovat obrazové a textové dokumenty, celé nebo úryvky (se souhlasy nositelů práv) - zajistit uživatelům možnost virtuálně listovat v díle (zvl. internetové stránky, techn. ochrana, EDK jen zprostředkovatel info – odkaz na zvl. Internetové stránky, za spravedlivou odměnu)

Harmonogram úkolů pro čl. státy ES Závěry Rady (2006) - zlepšení rámcových podmínek pro digitalizaci a dostupnost on- line – zahájit v roce zavedení mechanizmů pro usnadnění digitalizace a přístupu on- line k osiřelým dílům a out-of-prints dílům – otázky web-harvestingu – 2009

Harmonogram úkolů pro EK Závěry Rady (2006) - zřídit skupinu odborníků – z čl. států (2007) - vypracovat návrhy k ot. autorských práv - pro zlepšení rámcových podmínek pro digitalizaci a dostupnost on-line (2008/2009)

Pracovní skupina pro AP a EDK (odbor autorského práva MK) předpokládaná účast: zástupců nositelů práv (KS, agentury) zástupců nakladatelů, vydavatelů (SČKN, Unie vydavatelů) zástupců knihoven (NK, SKIP) zástupců muzeí, galerií, archivů zástupců VŠ AP expertů zástupců příslušných odborů MK

Pracovní skupina pro AP a EDK 1. schůzka prosince 2007 Navrhovaný program: - Úkoly PS pro AP a EDK - Autorskoprávní problematika související s EDK (zkušenosti z ČR, doporučení podskupiny pro autorské právo Skupiny expertů vysoké úrovni HLEG ohledně osiřelých děl, návrh vzorové licenční smlouvy pro out-of-prints díla, možnosti řešení, ad.) - Informace o vývoji v jiných členských státech EU - Návrhy dalšího postupu řešení autorskoprávních otázek a EDK

Úkoly PS pro AP a EDK - připravit AP část národní strategie pro EDK - konzultovat problematiku digitalizace z hlediska české praxe - konzultovat možné varianty řešení osiřelých děl, out-of-prints děl, web-harvestingu ad. - navrhnout řešení (event. i legislativní návrhy) - podle výsledků konzultací přijmout řešení

Inspirační zdroje: - doporučení podskupiny pro AP Skupiny expertů na vysoké úrovni (ohledně osiřelých děl, návrh vzorové licenční smlouvy pro nevydávaná díla, možnosti řešení, ad.) - konzultace se zainteresovanými stranami (PS, on-line konzultace) - informace z ostatních členských států EU apod. - další (studie apod.)

Podskupina pro autorské právo - v rámci HLEG (Skupina expertů na vysoké úrovni) (od března 2006) - Předběžná zpráva – říjen 2006 (otázky digitálního uchovávání, osiřelá díla, out-of-prints works) - 1. zpráva (duben 2007) (totéž jako v Předběžné zprávě, avizována možná budoucí témata: databáze osiřelých děl a out-of-prints works, společná střediska pro AP agendu – clearance of rights, event. i další)

Doporučení podskupiny HLEG pro AP k digitálnímu uchovávání - uzavírat dohody mezi nositeli práv a institucím (knihovnám, archivům, muzeím, vzděl. institucím) - oprávnění pořídit více než jednu archivní rozmnoženinu - uzavírat dohody mezi vydavateli a knihovnami, že povinné výtisky budou bez TPM

Doporučení podskupiny HLEG pro AP k osiřelým dílům Zásady: - režim použitelný pro všechny kategorie děl - povinnost zájemce o užití podniknout přiměřeně důkladné pátraní po nositelích práv - ve spolupráci se všemi stranami vypracovat doporučení o „přiměřené důkladných pátrání“ - uznávat pravidla zavedená v jiných čl. státech

Doporučení podskupiny HLEG pro AP k osiřelým dílům – pokr. Nelegislativní řešení: - vytváření speciálních databází s info o osiřelých dílech - zlepšení vkládání metadat do digitál. materiálu - zkvalitnění smluvní praxe, zejm. v obl. AVD (řešení do budoucna)

Varianty řešení problému osiřelých děl (z analýzy Podskupiny HLEG): „ Nordický model“ – licence KS – i za nezastupované (včetně zahraničních) – dopady možno vyloučit (viz obdobně § 101 odst. 9 AZ) – není zatím obecně rozšířeno, ne u všech kategorií děl „Kanadský model“ – Kanadský copyrightový úřad – úplatné licence po prokázání „náležitého šetření“ (hledání nositelů práv), obvyklá odměna – pro nositele práv/po pěti letech od vypršení licence lze využít jinak - obdobné modely např. Japonsko, Jižní Korea, Indie, UK - jen pro některá díla/ některá užití

Varianty řešení problému osiřelých děl (pokr.) (z analýzy Podskupiny HLEG): „ Americký model“ (USA) - omezení pravidla o náhradě škody - odlišný režim pro pouhé převzetí nebo pro zapracování/zpracování ap. - zdánlivě nejméně náročné, v praxi nikoli (nutno archivovat důkazy o náležitém šetření, nejisté výsledky event. soudních sporů atd.) - v Evropě nejsou běžná ustanovení o sankční náhradě škody (statutory damages) – nebezpečí zneužívání

Varianty řešení problému osiřelých děl (pokr.) Návrhy z UK (Gowersova zpráva) - novelizovat směrnici 2001/29/ES – novou výjimku pro užití osiřelých děl (náležité šetření, označit jako „osiřelé dílo, užívané na základě výjimky“; za odůvodněnou sjednanou odměnu, v příp. nedohody rozhodne UK Copyright Tribunal; za urč. podmínek nemožnost bránit dalšímu užití) - zřídit dobrovolný rejstřík AP

Varianty řešení problému osiřelých děl (pokr.) Doporučení ze Zprávy IVIR (listopad 2006) - zavést systém udílení licencí veřejnou institucí (st. orgánem), po provedeném náležitém šetření (pátrání) - doplnit národní systémy udílení licencí opatřeními na unijní úrovni - přijmout opatření k šíření informací a osvěty v oblasti AP a jejich správy

„Náležité šetření/svědomité pátrání (dilligent research) - nebývá definováno právním předpisem - doporučení vzniklá spoluprací zainteresovaných subjektů - příklady kritérií pro „svědomité šetření“: USA – informace na díle samém, zda zpřístupněno veřejnosti, stáří díla nebo datum zveřejnění, dostupnost info o díle/autorovi ve veřejně dostupných záznamech, záznam v registru AP, dostupnost záznamů o převodech práv ap. Kanada – doporučení Copyrightového úřadu: kontaktovat KS, nakladatelství, registry NK, univerzit a muzeí, registr Copyrightového úřadu, záznamy o dědických řízeních, Internet

Doporučení podskupiny HLEG pro díla nedostupná na trhu (out-of-prints works) - vzorová licenční smlouva (mezi nositeli práv a knihovnami apod.) - zřízení databáze děl nedostupných na trhu - společné středisko pro vyřizování AP otázek (National Joint Clearance Centre)

Návrh vzorové licenční smlouvy - pro digitalizaci a zpřístupňování – prezenčně nebo prostřednictvím uzavřených sítí, archivní rozmnoženina digitální nebo papírová) - odměna pro nositele práv - možnost licenci kdykoli zrušit - uživatel může v díle vyhledávat, prohlížet, zobrazovat, event. (podle znění licence) i části díla zálohovat či pořizovat rozmnoženinu části díla - ujednání o smírčím řešení sporů (event. s pomocí expertů WIPO)

Možnost využívat nové způsoby licencování např. Creative Commons (novela AZ č. 216/2006 Sb., květen 2006)

Informační zdroje Stránky Evropské komise k EDK libraries/index_en.htm Stránky MK ČR (viz Autorské právo – Evropská unie a autorské právo – Ostatní) libraries/index_en.htm

Děkuji za pozornost. Připomínky, komentáře apod. uvítáme na adrese: