OBCHODNÍ BANKY – ŠEKY Ing. Renata Slaná

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Advertisements

VEŘEJNÁ OBCHODNÍ SPOLEČNOST
ACCESS IMPORT TABULKY Z EXCELU- 04 Ing. Jana Horáková IKT MS Office
SEMESTRÁLNÍ PROJEKT DO PŘEDMĚTU FINANČNÍ TRHY
SEMESTRÁLNÍ PROJEKT DO PŘEDMĚTU FINANČNÍ TRHY
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
MS OFFICE - WORD ZÁHLAVÍ A ZÁPATÍ Ing. Petr Hanáček
MS OFFICE - WORD ŠABLONY Ing. Petr Hanáček
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Monika Franková a Jana Vaňková
Komerční bankovnictví 1 / VŠFS ZS 2008/09
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 36Číslo.
EKONOMIKA Státní podnik Ing. Hana Kročová
EKONOMIKA AKCIOVÁ SPOLEČNOST Ing. Hana Kročová
SPOLEČNOST S RUČENÍM OMEZENÝM
Smlouva o tichém společenství
EKONOMIKA OBCHODNÍ BANKY Ing. Renata Slaná
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_03C3 AutorIng. Helena Svršková Období vytvořeníZáří 2012.
EKONOMIKA DLOUHODOBÝ MAJETEK Ing. Hana Kročová
ŽIVNOSTENSKÉ PODNIKÁNÍ Ing. Hana Kročová EKONOMIKA
EKONOMIKA PODNIKATELSKÝ ZÁMĚR Ing. Hana Kročová
Směnky.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2Č. materiáluVY_32_INOVACE_153.
EKONOMIKA ZÁSOBOVÁNÍ Ing. Hana Kročová
Šeky.
Sdružení Ing. Hana Kročová EKONOMIKA
EKONOMIKA MAJETEK podniku Ing. Hana Kročová
KOMANDITNÍ SPOLEČNOST Ing. Hana Kročová EKONOMIKA
EKONOMIKA Družstvo Ing. Hana Kročová
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
ROZLOŽENÍ STRÁNKY Ing. Petr Hanáček MS OFFICE - WORD
EKONOMIKA FINANČNÍ TRH-KRÁTKODOBÉ CENNÉ PAPÍRY Ing. Renata Slaná
Ing. Hana Kročová EKONOMIKA Anotace Materiál seznamuje se základními pojmy nabídka, faktory ovlivňující nabídku, cena. Musí být doplněn.
EKONOMIKA TRH Ing. Hana Kročová
EKONOMIKA FINANČNÍ TRH – PODÍLOVÉ LISTY Ing. Renata Slaná
Směnky (Zák. směnečný a šekový č. 191/1950 Sb.)
ACCESS ÚVOD DO PROGRAMU - 02 Ing. Jana Horáková IKT MS Office
EKONOMIKA OBĚŽNÝ MAJETEK Ing. Hana Kročová
MS OFFICE - WORD VYTVOŘENÍ TABULKY Ing. Petr Hanáček
EKONOMIKA CENTRÁLNÍ BANKA Ing. Renata Slaná
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“
EKONOMIKA OBCHODNÍ SPOLEČNOSTI Ing. Hana Kročová
PENÍZE Ing. Renata Slaná
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
ÚPRAVA TABULKY VE WORDU
MS OFFICE - WORD POZADÍ STRÁNKY Ing. Petr Hanáček
Hydromechanika Hydrostatický tlak, síla na dno nádrže 05
OBCHODNÍ BANKY – PLATEBNÍ KARTY Ing. Renata Slaná
EKONOMIKA FINANČNÍ TRH - OBLIGACE Ing. Renata Slaná
EKONOMIKA BURZY II Ing. Renata Slaná
EKONOMIKA OBCHODNÍ BANKY Ing. Renata Slaná
Hydromechanika Síla na dno uzavřené nádrže 07
OBCHODNÍ BANKY – PLATEBNÍ KARTY Ing. Renata Slaná
EKONOMIKA FUNKCE CENTRÁLNÍ BANKA Ing. Renata Slaná
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_93 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
EKONOMIKA BANKOVNÍ SOUSTAVA Ing. Renata Slaná
EKONOMIKA BURZY III Ing. Renata Slaná
EKONOMIKA BURZY I Ing. Renata Slaná
ODSTAVEC Ing. Petr Hanáček MS OFFICE - WORD
EKONOMIKA FINANČNÍ TRH-POJMY Ing. Renata Slaná
FINANČNÍ GRAMOTNOST Peníze a finanční trh ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Datum: od Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_62_INOVACE_22 Jméno autora: Ing. Gabriela Hautová Název.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Peníze a finanční trh ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti: Akcie a jejich náležitosti Ročník / obor studia:
Datum: od Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_62_INOVACE_40 Jméno autora: Ing. Gabriela Hautová Název.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
VKLADOVÉ SLUŽBY BANK II.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Peníze a finanční trh 2.
Transkript prezentace:

OBCHODNÍ BANKY – ŠEKY Ing. Renata Slaná www.zlinskedumy.cz EKONOMIKA OBCHODNÍ BANKY – ŠEKY Ing. Renata Slaná www.zlinskedumy.cz

Anotace. Materiál umožňuje žákům pochopit základy a možnost Anotace Materiál umožňuje žákům pochopit základy a možnost využití platebních karet. Je možné jej poskytnout nepřítomným žákům. Autor Ing. Renata Slaná (Autor) Jazyk Čeština Očekávaný výstup 65-42-M/01 Hotelnictví Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova šeky Druh učebního materiálu Prezentace Druh interaktivity Kombinované Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání odborné vzdělávání Typická věková skupina 16 -19 let Vazby na ostatní materiály je součástí studijních materiálů pro výuku předmětu EKO 3. ročník

ZÁKLADNÍ INFORMACE Jsou klasickým nástrojem platebního styku Využívají se při hotovostních i bezhotovostních platbách Lze se s nimi setkat v obchodním styku Využívají se i při neobchodních platbách soukromých osob V ČR je používání šeků upraveno směnečným a šekovým zákonem, který je v souladu s tzv. Ženevskými konvencemi, což je mezinárodně platná dohoda, podle níž je šekové právo upraveno v řadě zemí.

ZÁKLADNÍ INFORMACE Šek je cenný papír, který obsahuje bezpodmínečný příkaz výstavce šeku bance-šekovníkovi, aby vyplatila z jeho účtu oprávněnému majiteli šeku peněžitou částku uvedenou na šeku.

NÁLEŽITOSTI ŠEKU formální: celá listina – šek musí být sepsána v jednom jazyce obsahové: 1. Označení, že jde o šek v souvislém textu 2. Bezpodmínečný příkaz zaplatit určitou peněžní sumu  3. Jméno toho, kdo má platit (šekovník – banka) 4. Údaj místa, kde má být placeno (není-li uvedeno, je to sídlo šekovníka) 5. Datum a místo vystavení šeku 6. Podpis výstavce (musí být v souladu s podpisovým vzorem na běžném účtu)

DRUHY ŠEKŮ PODLE VÝSTAVCE : 1. bankovní šeky - vystavují je banky na žádost svých klientů a jsou kryty zablokováním peněz na BÚ klienta. Jedná se o velmi kvalitní druh šeků. 2. soukromé šeky - výstavcem je osoba, která má v bance účet.

DRUHY ŠEKŮ PODLE ZPŮSOBU PŘEVODITELNOSTI : 1. šek na řad - tento je vystaven na určitou osobu a lze ho převádět indosamentem    (rubopisem, žirem) na další osoby 2. šek na jméno (rektašek) - zde je výslovně uvedeno jméno oprávněné osoby a nelze jej indosovat 3. šek na majitele - zde není uveden žádný konkrétní majitel nebo je zde uvedeno konkrétní jméno s doložkou „nebo majiteli“. Oprávněným majitelem šeku je v tomto případě osoba, v jejíž rukou se šek momentálně nachází. Pro převedení tohoto šeku na nového majitele postačí jeho fyzické předání.

PODLE ZPŮSOBU POUŽITÍ : DRUHY ŠEKŮ PODLE ZPŮSOBU POUŽITÍ : 1. šek pokladní - slouží k výběrům hotovosti z banky. 2. šek k zúčtování - zde je proplacení v hotovosti vyloučeno, šekovník ho může vyrovnat pouze bezhotovostně (na šeku je uvedeno „jen k zúčtování“)

Literatura a zdroje informací ŠVARCOVÁ, Jena. Ekonomie – stručný přehled, 2006/2007 Zlín: CEED nakladatelství a vydavatelství, ISBN 80-903433-3-3