Reforma systému výzkumu, vývoje a inovací v ČR  změny v pravidlech pro podporu VaV v právu ES  reforma VaVaI v ČR Inovační potenciál ČR Praha, 10.9.2008.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Konference „Inovace a technologický transfer – výzva a příležitost pro Ústecký kraj“ 20. května května 2014, Ústí nad Labem
Advertisements

Nový program MZe - dvoustupňová veřejná soutěž
Obce sobě Podpora meziobecní spolupráce Projekt Svazu měst a obcí ČR.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Spolupráce veřejného výzkumu s podniky Současná situace a bariéry na straně výzkumné sféry Michal Pazour, Vladislav Čadil 20. dubna 2012.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Vybrané případy z oblasti výzkumu a vývoje v České republice
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
RVŠ Výsledky připomínkového řízení - zákon č. 130/2002 Sb. Zpracovala : B. Tremlová.
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
Koordinace resortních politik výzkumu a vývoje Seznámení s Národní politikou výzkumu a vývoje České republiky na léta Ministerstvo školství,
1 Možnosti financování vzdělávacích programů pro zaměstnance v rámci OP LZZ Prezentující Ing. Lenka Piruchová.
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE
Příprava novely Sněm Rady vysokých škol.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY Veřejná podpora a projekty PPP 19. září 2007, Praha MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČESKÉ REPUBLIKY.
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
Asociace výzkumných organizací Asociace výzkumných organizací – činnost a poskytované služby Ing. Václav Neumajer výkonný předseda Asociace výzkumných.
Asociace výzkumných organizací EUREKA evropská spolupráce v oblasti aplikovaného a průmyslového výzkumu a vývoje Ing. Václav Neumajer výkonný předseda.
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE NA MPO Výzkum a vývoj na MPO.
KONFERENCE projektu APSYS „ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe “ Propojení vědy, výzkumu, vzdělávání a podnikové praxe Jsou potřebné,
Reforma systému výzkumu, vývoje a inovací v ČR 94. zasedání Pléna České konference rektorů J. Málek.
Program průmyslového výzkumu a vývoje IMPULS
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
Výzkum a vývoj a inovace v ČR Diskusní fórum k inovačnímu podnikání Brno, 3. října 2007.
Informace o stavu Reformy výzkumu, vývoje a inovací v ČR František Ježek, Vladimír Haasz Rada vysokých škol Duben 2008.
Rámec financování výzkumu a vývoje v České republice a OP VaVpI (k 28. červnu 2007) Dr. Marek Blažka Sekretář Rady pro výzkum a vývoj.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Vysoké školy a Národní politika výzkumu a vývoje a její realizace Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
ÚTVAR TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Praxe centra pro transfer technologií Pomoc komerčnímu uplatnění poznatků vznikajících na VUT v Brně Seminář k třetí roli VŠ.
Národní inovační politika ČR na léta 2005–2010 F. Hronek, sekretariát Rady pro výzkum a vývoj Seminář „Inovační potenciál ČR a program EUREKA“
Informace z oblasti výzkumu (Předsednictvo RVŠ, ) Tomáš Opatrný.
Příprava odborníků pro oblast inovačního podnikání Pavel Švejda Asociace inovačního podnikání ČR Seminář Inovační potenciál ČR, AIP ČR.
Reforma systému Výzkumu, vývoje a inovací v České republice 5. prosince 2008.
Návrh operačního programu „Výzkum a vývoj pro inovace“ - strukturální fondy EU 2007 – 13 a Hodnocení VaV a jeho výsledků 2006 Dr. Marek Blažka Sekretář.
Rozvoj znalostní ekonomiky a sociální soudržnost Kaiserštejnský palác, 23.června 2011 Miroslava Kopicová Evropské fondy v poločase – nové výzvy 1.
Výjimka pro malé a střední podnikatele Úprava je obsažena v Nařízení Komise č. 70/2001 V roce byla provedena novelizace Nařízením Komise 364/2004.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
, 2. sněm RVŠ Závěry ankety k novele zákona č. 130/2002 Sb. Zpracovali : B. Tremlová a F. Ježek.
Vysoká škola Karlovy Vary, o.p.s. Výzkum, vývoj a inovace na VŠ v ČR Pavel Švejda INOVACE 2009, Týden výzkumu, vývoje a inovací v ČR, 1. –
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
1 Podpora inovací v českém a slovenském průmyslu, role AIP ČR K. Šperlink Brno, září 2008.
Centrum pro transfer technologií1 XV004 Výzkum a vývoj v praxi Financování výzkumu Jan Alán.
Hodnocení výsledků ukončených programů VaVaI Ing. Blanka Černá, CSc., Národní agentura pro zemědělský výzkum Ing. Jan Budský Oddělení výzkumu Odbor výzkumu,
PRIORITNÍ OSA 1 Posílení výzkumu, technologického rozvoje a inovací
Připravované změny ve VaVaI. Obsah prezentace Posuzování výzkumných organizací Novela zákona č. 130/2002 Sb.
Ing. Petr Porák, Ministerstvo průmyslu a obchodu.
… od myšlenek k aplikacím Marcel Kraus Oddělení strategií a analýz.
AKTUÁLNÍ INFORMACE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („MZ“) – „Bílý dům“ Mgr. Aleš Kapucián Oddělení vědy a výzkumu (odbor VLP/1)
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ESF výzva pro vysoké školy Mgr. Helena Hořáková Praha, duben 2016.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Excelentní výzkum Mgr. Helena Hořáková Praha, 17. února 2016.
AKTUÁLNÍ INFORMACE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („MZ“) – „Bílý dům“ Mgr. Aleš Kapucián Oddělení vědy a výzkumu (odbor VLP/1)
Operační program Výzkum a vývoj pro inovace. Veřejná podpora - příjemce Hlavní činností je VaV, výuka, TT Zisk je zpětně reinvestován do hl.činnosti Oddělení.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Prioritní osa 2 Výzva 2.3 Lidské zdroje ve Výzkumu a vývoji Mgr. Filip Týc Odbor programů výzkumu.
Poskytovatel Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Schválení programu 2. května 2016 Předmět podpory Projekt, který může mít charakter mezinárodní.
Výroční konference OP PIK
Rozpočet Evropské unie
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Motivační program spolupráce škol a zaměstnavatelů
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků Praha, 20. července 2017.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků – MSCA -IF Praha, 25. července 2017.
Narušení hospodářské soutěže – definiční znak veřejné podpory
INOVACE 2017 Petr Očko předseda TA ČR
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
Technologická agentura
Obecná část rozpočtového práva III
Transkript prezentace:

Reforma systému výzkumu, vývoje a inovací v ČR  změny v pravidlech pro podporu VaV v právu ES  reforma VaVaI v ČR Inovační potenciál ČR Praha, Karel Šperlink, prezident AIPČR

Inovační potenciál ČR Praha, Rámec společenství pro státní podporu VaVaI  Platnost od –  Bezpodmínečný souhlas ČR  Působnost – veškerá veřejná podpora VaVaI včetně daňových opatření  z působnosti vyloučena:  Obecná podpora zaměstnávání a vzdělávání pracovníků (nařízením EK č. 68/2001 a č. 2204/2002  Podpora VaVaI pro podniky v nesnázích  K dispozici na a dále na v části Legislativa/veřejná podpora

Inovační potenciál ČR Praha, Rámec společenství pro státní podporu VaVaI základní principy  Základní princip – státní/veřejná podpora je zakázána  Veřejná podpora – znaky vymezeny v čl. 87 odst. 1 Smlouvy ES  Slučitelnost veřejné podpory se společným trhem  Případy uvedené ve Smlouvě ES  Blokové výjimky – ve VaV zatím jen MSP (nařízení EK č. 364/2004 z )  Posouzení EK (notifikace) – pravidla stanovena v Rámci (právní jistota, transparentnost)

Inovační potenciál ČR Praha, Rámec společenství pro státní podporu VaVaI nová úprava – vymezení pojmů  Základní výzkum – zákl. vymezení shodné, není primárně zaměřen na uplatnění nebo využití v praxi  Aplikovaný výzkum – nové vymezení, nerozlišuje průmyslový výzkum, zahrnuje vytváření dílčích částí složitých systémů kromě prototypů  Experimentální vývoj – podrobnější vymezení, zahrnuje i koncepční činnosti, plánování, dokumentaci nových výrobků, postupů či služeb, prototypy, pilotní projekty, experimentální výrobu, zkoušky výrobků apod. (pokud nejde o komerční využití)  Inovace postupů – realizace nového nebo podstatně zlepšeného způsobu výroby  Organizační inovace – realizace nového způsobu organizace obchodních praktik podniků, pracoviště nebo vnějších vztahů  Výzkumné organizace – subjekt založený podle veřejného nebo soukromého práva, hlavním účelem je provádět výzkum nebo vývoj a šířit jejich výsledky prostřednictvím výuky, vlastník/zřizovatel nesmí mít přednostní přístup ke kapacitám ani výsledkům VaV

Možné míry podpory Inovační potenciál ČR Praha, Malý podnikStřední podnikVelký podnik Základní výzkum 100% Aplikovaný výzkum 70% 60% 50% Aplikovaný výzkum * 80% 75% 65% Experimentální vývoj 45% 35% 25% Experimentální vývoj * 60% 50% 40% v případě: - spolupráce mezi podniky - pro velké podniky: přeshraniční spolupráce s nejméně jedním MSP nebo spolupráce s výzkumnou organizací nebo u aplikovaného výzkumu šíření výsledků

Inovační potenciál ČR Praha, Reforma VaVaI v ČR schválena vládou ČR Cíle:  Zjednodušit podporu VaV – instituce podporovat podle výsledků, týmy projektově  Výrazně snížit počet 22 rozpočtových kapitol, z nichž je podporován VaV v ČR, zjednodušit administrativu  Podpořit excelenci ve výzkumu, zvýhodňovat ji a zajistit využití jejich výsledků pro inovace  Podmínit programovou podporu VaV spoluprací veřejného výzkumu s uživateli výsledků VaV, založenou na podílovém financování z veřejných a soukromých zdrojů  Zavést pružnější organizační struktury veřejného výzkumu  Zajistit odborníky pro výzkum, vývoj a inovace  Intenzivně zapojit ČR do mezinárodní spolupráce va výzkumu, vývoji a inovacích

Inovační potenciál ČR Praha, Reforma VaVaI v ČR Základní kroky k realizaci  do SR na s výhledem na a 2011  do návrh novely zákona 130/2002 Sb.  do návrh změn ve státní správě VaVaI  do návrh koncepce „Informačního systému VaVaI“

Novela zákona 130/2002 Sb. Inovační potenciál ČR Praha,