Specifikace cíle práce. Pravidlo č. 1  Odborný text musí mít jasně stanovený a formulovaný cíl výzkumu = cíl práce.  Cíl práce formulujeme jako výzkumnou.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dobrovolníci v sociálních službách
Advertisements

Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Kariérové poradenství
Dobrovolnická činnost v Domově Sue Ryder Příklad dobré praxe
Diagnostika vnitřních podmínek výuky
2013 Marek Vácha.  v seminářích se pokusíme nahlédnout do toho, co by mohlo být „křesťanství“  a podobně se pokusíme nahlédnout do oblasti zvané „environmentální.
Senior jako klient sociálních služeb- způsob práce se seniory
Sociodemografická analýza Výzkum potřeb uživatelů Prostějov.
HESLO NA WIFI KULTURAEVROPA. RE: FORMA, na které záleží aneb zaměstnávání osob s chronickým duševním onemocněním PARALELNÍ ŽIVOTY je název projektu, který.
Bakalářský seminář Úvod BP Závěr BP.
Tomáš Doseděl, Jak psát práci SOČ Tomáš Doseděl,
Rodina.
Vznik  jeden z výstupů projektu „Vytvoření střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb v Prostějově“  realizace byla zahájena  v pěti.
Výzkumy realizované v roce Právní analýza dokumentů vztahujících se k dětem a mládeži 2. Zdroje informací a kritéria při výběru volnočasových.
Etická výchova ve školách – projekt 2010 Začínáme u mladé generace.
Jak psát práci SOČ Tomáš Doseděl,
Sociologický výzkum.
Zajišťování kvality, garance kvality Středisko rané péče SPRP České Budějovice Mgr. Martina Papoušková.
Metody sociálního výzkumu 2. Ročník LS 2010 Jabok, ETF 2. výukový blok.
Anatomie textu Jednotlivé prvky odborného textu. Situace autora textu Disponuje určitým poznáním k tématu Má s ním nějaké zkušenosti - předporozumění.
Na čem stavět vztah.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_HRUBA.
VÝZKUM V OŠETŘOVATELSTVÍ
Přelom chápání rodiny Vít Jirků.
Metody sociálního výzkumu 2. Ročník, LS 2010 VOŠ Jabok ETF UK.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Specifikace cíle odborného textu. Předmětem zkoumání mohou být  Skutečnosti a jevy ve společnosti (Jak se lidé vyrovnávají se ztrátou zaměstnání? S jakými.
Téma Výzkumný problém Přednášky ze Základů pedagogické metodologie
Koncepce ošetřovatelství
Diplomový seminář I – 3. hodina Kontrola domácích úkolů – Úvod do DP 2. Návrh výzkumu: Cíle výzkumné práce a formulace výzkumných otázek.
Průřezová témata. Způsob zpracování Rozšíření prostoru vyučovacího předmětu Prostor pro integraci vyučovacích předmětů Prostor, ve kterém je možné realizovat.
Metodický a supervizní seminář k praxi III. 4. září 2012.
Pastorace rodiny, dětí a mládeže
Specifikace cíle práce. Pravidlo č. 1  Odborný text musí mít jasně stanovený a formulovaný cíl výzkumu = cíl práce.  Cíl práce formulujeme na základě.
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
LEGISLATIVNÍ VYMEZENÍ INTEGRACE
OBHAJOBA BAKALÁŘSKÉ DIPLOMOVÉ PRÁCE
Sociální politika KVSOPO Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý
Základy sociální politiky PVZASP Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý.
Jak napsat zprávu z praxe
Výzkumné techniky Neintervenující výzkumné techniky Sekundární analýza
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Rodina na Vysočině výsledky empirických výzkumů uskutečněných v kraji Vysočina v letech 2005 – 2010 konference Rodinná politika v centru pozornosti krajů.
Budoucnost ústavní výchovy z úhlu pohledu Federace dětských domovů ČR PaedDr. Jana Koubová
PEČOVATELSKÉ CENTUM PRAHA 7 Domov Svojšice Realizace systému profesního vzdělávání v Domově Svojšice.
 mezinárodní právní dokument  vymezuje pouze práva dítěte (občanská, politická, ekonomická, sociální a kulturní), nedefinuje jeho povinnosti, není zmíněna.
Od tématu k problému – druhy problému - hypotézy Východisko = problém Kvantitativní výzkum – musí mít vždy hypotézu? Kvalitativní výzkum – bez hypotézy?
Data získána na základě výzkumu Hodnotové orientace dětí ve věku 6 – 15 let. Výzkum realizován v rámci projektu Klíče pro život.
Zdravotně znevýhodnění jako cílová skupina sociálních služeb.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Jana Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_PEDAGOGIKA_PSYCHOLOGIE_18.
STEM Které souvislosti vstupu do EU veřejnost nejvíce zajímají? Nejnovější data STEM tisková zpráva ze dne
Odborný text a specifikace cíle práce. Odborný text jako žánr Žánr je skupinou textů vykazujících stejné znaky:  srovnatelný záměr (vědecky zkoumat,
 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )
Mezinárodní den sester květen 2009
OBČAN Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Institut výzkumu dětí, mládeže a rodiny Fakulta sociálních studií
ÚVAHA Mgr. Michal Oblouk.
Sociologie jako věda Mgr. Vladimír Velešík.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Vztah řízení výkonu a pracovního hodnocení zaměstnanců ve vybraném.
Sociální šetření versus etický kodex sociálního pracovníka
BEZBARIÉROVÉ KNIHOVNY
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_06 Vztahy mezi lidmi
Mgr. Helena Hubatková Selucká VIKBB35 Podpora čtenářství – podzim 2013
Sociologie - projekt 2. C.
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Poznámky z pohledu rodiny Ing. arch. Jan Florian
Specifikace cíle odborného textu
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Transkript prezentace:

Specifikace cíle práce

Pravidlo č. 1  Odborný text musí mít jasně stanovený a formulovaný cíl výzkumu = cíl práce.  Cíl práce formulujeme jako výzkumnou otázku na základě zvoleného tématu, z kterého vycházíme.  Zvolit téma pro vytvoření odborného textu nestačí.

Předmětem výzkumu mohou být  Skutečnosti a jevy ve společnosti, které dosud nejsou zpracovány (Jaká je spokojenost se službami konkrétní organizace?)  Dokumenty a jejich odraz ve společnosti a praxi (Jak fungují standardy sociální práce v konkrétní organizaci?)  Díla, iniciativy a hnutí, která mění praxi (Co přineslo občanské sdružení Máme otevřeno nového v přístupu k lidem s mentálním postižením?)  Polemiky vedené o konkrétních problémech ( Jak zvládají agresivitu dětí v konkrétní škole? Jak se cítí ženy v katolické církvi?)

Kriteria výběru  Téma -které mě zajímá, mám k němu vztah, mám pro něj nějaké předporozumění, vlastní názor -je v souladu s mým studijním zaměřením  Cíl – výzkumná otázka -existuje k němu dostupná literatura, ze které mohu čerpat argumenty -mám k němu možnost vlastního výzkumu (realizovat dotazník s dostatečným počtem respondentů, kvalifikované pozorování, rozhovory s odborníky)

Shromažďování pramenů  Ruku v ruce s výběrem tématu a výzkumné otázky jde shromažďování pramenů odborné knihy odborné časopisy a články dokumenty statistiky provedené výzkumy, rozhovory a pozorování  K vyhledávání těchto pramenů je třeba vybrat správná klíčová slova pro dané téma  Získané prameny je třeba kriticky zhodnotit vzhledem ke stanovenému cíli a utřídit je

Vytváření kartotéky  Pro dostatečně široký výběr vlastních témat k psaní prací je dobré založit si kartotéku  K jednotlivým tématům, která mě zajímají a chtěl/a bych se jimi zabývat, v kartotéce shromažďuji citace z odborných knih - výpisky výstřižky z novin a časopisů kopie částí dokumentů záznamy z praxí vlastní myšlenky a nápady

Možné okruhy k volbě témat  1. Závislosti - prevence, výskyt, řešení, motivace k léčení  2. Péče o seniory - hlavní problémy, služby seniorům, senior v rodině, senior v rezidenčním ústavu, vztah ke smrti, etika umírání  3. Lidé s postižením - osobnost a vyrovnání s handicapem, člověk s postižením a rodina, integrace, vzdělání a zaměstnanost, úroveň služeb  4. Práce s dětmi a mládeží - dětská práva a ochrana dětí, problematika dětských domovů, děti a vrstevníci, rodina a škola, děti a volný čas  5. Problémy v rodině - rodičovství, interrupce, výchova dětí, adopce a pěstounská péče, mateřství – otcovství a kariéra, mezigenerační vztahy, domácí násilí, děti a rozvody  6. Partnerské vztahy - představy a očekávání, vývoj, komunikace, rovnoprávnost mužů a žen, sňatky, krize a rozchody  7. Etnické menšiny, uprchlíci - vztahy s většinovou společností, podmínky života  8. Nezaměstnanost - důsledky, řešení  9. Bezdomovectví - bezdomovci a společnost, služby, podmínky života  10. Dobrovolnictví - motivace, možnosti, zkušenosti  11. Víra a náboženství v životě člověka - vliv na: partnerství, rodinu, výchovu, postoje k lidem s problémy, vznik závislostí atd.  12. Praxe sociální práce – uplatňování standardů, možnosti supervize, syndrom vyhoření, týmová a komunitní práce, etická pravidla

Stanovení cíle – výzkumné otázky  Cíl formulujeme za základě tématu, které jsme si vybrali. Formulovat cíl znamená: Zúžit úhel pohledu zaměříme se na: nejdůležitější příčiny, největší důsledky, nejčastější výskyt, určení kritérií, důležité souvislosti Omezit zkoumání na určité časové období, věkové rozmezí, na vymezené území, na určitou organizaci, na určité okolnosti,určité případy Bereme přitom v úvahu především: Možnosti vlastního výzkumu Dostupnou literaturu Rozsah textu, ve kterém máme k cíli dojít  Čím přesněji formulujeme výzkumnou otázku naší práce, tím snadněji se nám bude postupovat.

Okruh zájmu – téma - cíl Příklad:  Okruh zájmu – Euthanázie  Téma – Nebezpečí zneužití euthanázie  Cíl – Jaké jsou názory zdravotníků na možné zneužití euthanázie v současném českém zdravotnictví? Příklad názvu práce:  Nebezpečí zneužití euthanázie z pohledu zdravotníků fakultní nemocnice v Praze Motole.