Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
zpracovaný v rámci projektu
Advertisements

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Kultura francké říše Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Přemyslovci - opakujeme
Přemyslovci ( st.n.l.) pro 4. ročník ZŠ
FRANCKÁ ŘÍŠE Z materiálu sestavil a přeložil: Mgr. Vít Zahradníček.
Franská říše Úvodní tématický okruh do středověkých evropských dějin.
Franská říše a Karel Veliký
FRANSKÁ ŘÍŠE.
franský král, bavorský vévoda, římský císař
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 7. ročník Předmět: dějepis Autor: Jakub Komrska Základní škola.
Opakování Středověk se dělil na tři období – napiš která.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Raný středověk 5. – 11. století
České knížectví Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o dalších knížatech z rodu Přemyslovců.
Franská říše Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o franské říši.
Franská říše Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Franská říše 7. ročník.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Co bylo typické pro tehdy vznikající státy. Jak vznikaly
Název dokumentu: Francká říše Autor: PhDr. Jana Burianová
ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Středověká Anglie, Svatá říše římská
Franská říše Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Petra Pitronová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Franská říše Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr.Marie Toncrová.
Karel Veliký ( ) III-02.
Lucemburkové pro 4. ročník ZŠ
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Kočovní Maďaři a vznik uherského státu
Dějepis Mgr. Milan Šimek
DĚJINY ČESKÝCH ZEMÍ POSLEDNÍ PŘEMYSLOVCI.
Francká říše Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Vznik Svaté říše římské
Franská říše.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_467.
FRANCKÁ ŘÍŠE.
FRANCKÁ ŘÍŠE.
Osvícenský absolutismus v rakouské monarchii
Francká říše.
Franská říše
Francká říše Označení materiálu: VY_32_INOVACE_04_francka_rise.ppt
Franská říše 7. ročník.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.1.2 Franská říše za vlády Karla Velikého Název sady: Raný.
Karel IV. „Otec vlasti“ Filip Valla
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Francká říše Petr Procházka
Rozpad a zánik říše římské
Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Moderní škola
Téma: STAROVĚKÝ ŘÍM Předmět: Dějepis Ročník: 6 Klíčová slova: Úvod
FRANCKÁ ŘÍŠE.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ D.7.A.01_franska_rise,_francie Datum: Ročník: sedmý.
Co bylo typické pro tehdy vznikající státy. Jak vznikaly
DĚJEPIS – 7. ročník Číslo DUM: VY_32_INOVACE_10
Mgr. Jindřiška Řehořková VY_32_Inovace_7.1.1 Vznik Franské říše
Francká říše Merovejské období
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Moderní výuka.
Francká říše.
Francká říše Označení materiálu: VY_32_INOVACE_04_francka_rise.ppt
Historické počátky středověké Evropy
"první významný stát ve středověku"
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Francká říše.
Franská říše opakování.
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Transkript prezentace:

Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován Mgr. Martinou Perutkovou Franská říše

Franská říše též se uvádí Francká říše

Merovejské království http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/cc/Portrait_Roi_de_france_Clovis.jpg/120px-Portrait_Roi_de_france_Clovis.jpg Merovejské království franský král Childerich I. Z rodu Merovejců byl zároveň správcem římské provincie Belgia Childerich posiloval svou moc na úkor rozpadající se říše římské poté jeho syn Chlodvík I. vytvořil plnohodnotnou Franskou říši: z Říma převzal mnohé zvyky, systém správy i organizaci vojska bojem sjednotil franské kmeny se nechal pokřtít koncem vlády dal sepsat zákoník – Lex Salica

Chlodvíkovy výboje Paříž http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/9b/Verovering_van_Gallie.jpg/651px-Verovering_van_Gallie.jpg Paříž

Chlodvík sepisuje zvykové právo http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/62/Salic_Law.png http://www.prvnia.xf.cz/nitra/chlodvik_synove.JPG http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c7/Baptism_of_Clovis.jpg/200px-Baptism_of_Clovis.jpg Chlodvíkovi synové Chlodvíkův křest

Chlodvíkovi nástupci Vláda majordomů říše rozdělena mezi Chlodvíkovy syny – výboje pokračují poslední z bratří říši předává svým čtyřem synům - ti však nespolupracují a vedou bratrovražedné války na úkor moci královské roste moc šlechty a majordomů Vláda majordomů r. 675 zavražděn Childerich II. a moci se chopil majordomus Pipin II. nástupce Karel Martel r. 732 v bitvě u Poitiers porazil Araby syn Pipin III. říši rozšiřuje a dociluje toho, že od jeho vlády je Franská říše uznána ochráncem papežů ( dříve Byzanc ) po smrti Pipina III. Nastupuje jeho syn Karel …..

Císař Karel Veliký říše dosahuje největšího územního rozmachu - 30 let dobíjel Sasko, dále zcela zničil Avary http://blog.eogn.com/.a/6a00d8341c767353ef01311005721e970c-800wi neuspěl jen ve Španělsku – Píseň o Rolandovi - roku 800 korunován papežem na císaře ! - tímto aktem obnovena „římská říše“ na západě http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/98/Königsthron_Aachener_Dom.jpg/800px-Königsthron_Aachener_Dom.jpg Karel Veliký a jeho trůn v Cáchách

Územní rozmach za Karla velikého http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/02/Frankish_Empire_481_to_814-de.svg/800px-Frankish_Empire_481_to_814-de.svg.png

Systém správy říše Království Král – svrchovaný vládce Hrabství Hrabě – volen králem Markrabě – strážce dané pohraniční oblasti Marka Falc Opevněné centrum odkud byla spravována určená část říše

Cáchy – „hlavní“ město Karel Veliký neměl napevno dané hlavní město jeho početný dvůr vždy rychle vyjedl zásoby dané oblasti, proto musel mezi vícero svými sídly s dvořany cestovat nejoblíbenější však byly Cáchy ( ve zdejších lázních se léčil ) http://www.iereus.wz.cz/obr_pamatky/aachendom_oktogon.jpg Oktogon http://www.iereus.wz.cz/obr_mesta/aachen_marschiertorb.jpg http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQuQH3DowCAsuciYQVHGGoz1cvQVbbkOfSJoQKPwooXUh18T3MzHl1cdJ4B

Karolinská renesance Doba Karla bylo dobou nebývalého kulturního rozmachu. - po pádu Říma upadalo vědění starověkého Říma v zapomnění - barbarské národy totiž neuměly číst a psát - to se výrazně změnilo za Karla Velikého – podporoval čtení a psaní nositelem kultury kláštery: opisovala se v nich a ilustrovala díla starověkých umělců a myslitelů http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f5/Lect_Luxeuil_144.jpg/363px-Lect_Luxeuil_144.jpg http://www.stavitele-katedral.cz/lorsch-vystava-o-slavnem-stredovekem-klastere-cisare-karla-velikeho/ Karlův podpis http://www.ucebnice-dejepisu.ic.cz/img/e/podpis-karla-velikeho.jpg Doba Karla Velikého dala základy románské kultuře.

Rozpad říše Ludvík „zbožný“ Ludvík „Němec“ Karel „Holý“ Lothar Po smrti Karla nastoupil jeho syn Ludvík „zbožný“. usiluje o to, aby byla říše rozdělena mezi jeho 3 syny nejstarší Lothar měl mít titul císaře a zbylí dva mu být poslušni bratři vedou spory ještě za Ludvíkova života říše je nakonec mezi ně rozdělena na základě verdunské smlouvy Ludvík „zbožný“ Ludvík „Němec“ Karel „Holý“ Lothar

Mapa říše po Verdunské smlouvě http://www.sheppardsoftware.com/images/Europe/factfile/charlemagne4.jpg Budoucí Německo Budoucí Francie Centrální říše zanikla

Děkuji Vám za pozornost A doufám, že jste si alespoň něco zapamatovali .