Mgr. Michal Oblouk. dlouhý a postupný, neodvratný fyziologický proces věda, která se zabývá problematikou stárnutí = GERONTOLOGIE, nemocemi stáří se zabývá.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Advertisements

Sociální služby SOZ.
Jak ovlivňuje můj život současná technika
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Etická hlediska péče o staré občany
Zákon o sociálních službách
SENIOŘI BEZ DOMOVA Dům Naděje Praha-Záběhlice
Název Stravovací zvyklosti
POSTIŽENÍ MEZI NÁMI Mgr. Michal Oblouk.
Neurózy, psychózy, rané poruchy
VLIV RODINY A PROSTŘEDÍ NA STRAVOVACÍ ZVYKLOSTI DĚTÍ
Funkční geriatrické vyšetření a testy
Vznik  jeden z výstupů projektu „Vytvoření střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb v Prostějově“  realizace byla zahájena  v pěti.
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR.
Koncepce péče o staré občany
KDO NEPROŽIL STÁŘÍ, NEVÍ JAKÉ JE..
Sociální oblast. Podpora sociálních služeb Přímá podpora obcí a jejich organizací Podpora provozních nákladů nestátních neziskových organizací v obcích.
Stop sociálnímu vyloučení MEPCO Sociální vyloučení začíná v dětství Milena Černá, SKOK Seminář MEPCO Stop sociálnímu vyloučení.
SVOBODA ČLOVĚKA Mgr. Michal Oblouk.
Zdravotně sociální práce v nemocnici
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
DOSPĚLOST.
Dětská práce Lucie Pizúrová.
Název Výživová pyramida
Komunitní péče.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
ZÁKLADNÍ ZNAKY A DRUHY CITŮ
NEINFEKČNÍ NEMOCI VYSOKÝ KREVNÍ TLAK.
Stáří jako sociální událost
Péče o seniory.
Název Nebezpečí kouření
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. B ENEŠE 456 OKRES K ARVINÁ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Střední dospělost SZŠ a VOŠZ Zlín Zdravotnický asistent, druhý ročník
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
KONFERENCE Program obnovy rodiny MALENOVICE
Péče o zdraví 3. ročník Autorem materiálu je Miroslava Šafránková
1 VI. NO a jejich role ve společnosti Servisní funkce Servisní funkce Kontrolní funkce Kontrolní funkce Výchovná funkce Výchovná funkce Informační funkce.
Sociální politika 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Pozdní dospělost = období bilancování Pavlína Bílá Marianna Majerová.
Jonatán Müller, Matěj Hužvár, Tomáš Urban
Tréning do předmětu SPR149 Využití filmu v sociální práci
HANDICAPOVANÍ MEZI NÁMI Mgr. Michal Oblouk. ZDRAVÍ = stav úplné fyzické, duševní a sociální pohody a) fyzické – tělesný stav zdraví b) mentální – stupeň.
Budoucnost ústavní výchovy z úhlu pohledu Federace dětských domovů ČR PaedDr. Jana Koubová
Problematika QOL – Quality of Life M. Lejska AUDIO-Fon centr. Brno.
Mgr. Michal Oblouk. dlouhý a postupný, neodvratný fyziologický proces věda, která se zabývá problematikou stárnutí = GERONTOLOGIE, nemocemi stáří se zabývá.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
Domovy se zvláštním režimem. poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu:  chronického duševního onemocnění  závislosti.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Domov důchodců Dubí, příspěvková organizace Na Výšině 494 a Ruská 130.
Vymezení a vzájemný vztah pojmů v sociální péči. Pojem sociální péče Je to úsilí veřejnoprávního subjektu o řešení životních situací, které občané nejsou.
STÁŘÍ Morávková, Jiránková C3A. STÁŘÍ poslední etapa lidského života, vysoký věk imunitní systém oslaben → větší náchylnost k nemocem stáří rané (65 -
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Já a můj svět PRO ROČNÍK:
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Vzdělávání pro zdrav í PředmětZdravověda Tematický.
Domovy pro seniory. se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž situace vyžaduje pravidelnou.
 Rané stáří – presenium (cca let)  Pravé stáří (od 75 let výše)
FARNÍ CHARITA LITOMYŠL Sídlo: Bělidla 392, Litomyšl.
S LUŽBY PRO SENIORY. Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu.
Odlehčovací služby. terénní, ambulantní nebo pobytové služby poskytované osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění.
SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ Mgr. Michal Oblouk.
Pravidelný pitný režim! Pohyb na čerstvém vzduchu!
Spolupráce zdravotníků a sociálních pracovníků; možnosti následné péče
VZDĚLÁVÁNÍ SENIORŮ Základní pojmy
Týdenní stacionáře.
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
Terénní péče o seniory s demencí a jejich podpora v domácím prostředí
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
Dobrovolnické programy
Nepříznivé sociální situace spojené se stárnutím senior v domácí péči
Transkript prezentace:

Mgr. Michal Oblouk

dlouhý a postupný, neodvratný fyziologický proces věda, která se zabývá problematikou stárnutí = GERONTOLOGIE, nemocemi stáří se zabývá GERIATRIE 3 druhy : a) biologické – geneticky řízené, vliv prostředí a způsob života, choroby b) psychické – rysy osobnosti, subjektivní pocity, přirozené změny c) sociální – odchod do důchodu, ztráta partnera, odchod dětí a vnoučat z domova

Dům pro seniory Dům s pečovatelskou službou Stacionář Hospic Charita

HOSPIC = zdravotnicko-sociální zařízení, které slouží k pobytu nevyléčitelně a těžce nemocných osob a péči o ně, hlavním účelem je maximálně zlepšit kvalitu života v jeho závěrečné fázi a umožnit důstojné umírání, děje se tak především snižováním nebo odstraňováním bolesti a jiných nepříjemných fyzických projevů nemoci STACIONÁŘ = zařízení pro sociální práci s lidmi, kteří mají určitý problém, jak už fyzický, tak i psychický a hlavně sociální, jedná se např. o handicapované občany, drogově závislé, etnické menšiny, sociální práce zahrnuje pomoc a podporu a hlavně poradenství těmto lidem CHARITA = nezisková humanitární organizace zřizovaná římskokatolickou církví, hlavní náplní její činnosti je pomoc potřebným v ČR, mimo to ale také organizuje humanitární pomoc a dobročinné programy pro zahraničí (např. sbírky v případě živelných katastrof nebo adopce na dálku)

věnujte se pravidelně tělesné činnosti, udržujte se v kondici, nezapomínejte na procházku a pobyt na čerstvém vzduchu jezte střídmě, několikrát během dne – dejte přednost ovoci, zelenině, mléku a mléčným výrobkům, rybám, drůbeži, rýži, těstovinám, obilninám, omezte sladkosti a živočišné tuky udržujte si přiměřenou tělesnou hmotnost nekuřte, neholdujte alkoholu vyhýbejte se stresovým situacím

dostatek času život ve vzpomínkách čas na zájmy – cestování rodina sousedské vztahy, nová přátelství televize, rádio, telefon zkušenost a moudrost role babičky a dědečka – láska vnoučat stálý příjem

špatné zdraví – nemoci (vyšší náchylnost) menší pohyblivost zvyšuje se riziko úrazu zhoršení smyslů – zraku a sluchu vrásky, šedé vlasy samota monotónní život nedůvěra deprese pocit zbytečnosti

lidé bez domova a na ulici lidé propuštění z vězení mladí dospělí propuštění z dětských domovů a výchovných zařízení osoby závislé na alkoholu a jiných toxikomaniích senioři handicapovaní lidé národnostní menšiny

babickou.aspx babickou.aspx vlastni-televizi-i-s-upirem-harmonii-tv/tisk/ vlastni-televizi-i-s-upirem-harmonii-tv/tisk/ treatment-skin.html treatment-skin.html