Informační systémy ve zdravotnictví

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Komunikace poskytovatelů zdravotní péče
Advertisements

Studie: Data retention v ČR v praxi Petr Kučera Iuridicum Remedium, o. s.
Systém zdravotních knížek na internetu IZIP
Odpady 2014 – jak dál v Olomouckém kraji ? Konference samospráv Olomouc
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
ICT ve zdravotnictví 2010 Důvody a možná řešení ePreskripce.
Elektronická preskripce
Course seminar CM4 SE 31. srpna Regionální zdravotnické informační systémy B.I.B.S., a.s. Brno Senior Executive MBA Course Seminar Ing. Martin Zeman.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
PROJEKT EZK ROKY 2001 AŽ 2011 PILOTNÍ PROJEKTY
Celostátní síť pro venkov
Restrukturalizace akutní lůžkové péče Ing. Petr Nosek náměstek pro zdravotní pojištění
„Kvalitnější zdravotní péče pro českou olympijskou reprezentaci“
Zabezpečení emergentních přístupů do systému IZIP
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
1 PDIS Táborský Otakar Výhody systému nástroj pro ovlivňováni chování pacienta ISO, CEN, ČSN, HL7 rozvoj eHealth spolupráce se zdravotní.
Informační technologie pro české a slovenské zdravotnictví Integrační a komunikační centrum zdravotnických informací.
Tomáš Julínek Reforma zdravotnictví. Základní charakteristiky ideových pohledů na zdravotnictví - duben 2001  Zvýraznění role občana  Zdravotnická zařízení.
Elektronické služby VZP ČR
Converged Communications Friday, April 10, 2015 Telekomunikační technologie jako nástroj pro optimalizaci chodu zdravotnického zařízení.
Elektronická Zdravotní Knížka: využití v medicínské praxi Praha, , Michal Dvořák, Tomáš Staněk.
Prosinec 2007 MUDr. Jana Valjentová a kolektiv Cesty domů
IBM Global Services ČR © 2006 IBM Corporation April, 2006 E-stát a EU Pavel Hrdlička.
Roman Valeš Tomáš Kozák Roman Valeš Tomáš Kozák PEF Mendelu – Informační systémy a technologie – ZS 2012.
© 2010 IBM Corporation Chytré řešení pro úspory při poskytování veřejných služeb Ivo Kramoliš – ředitel IBM Global Business Services Česká republika 03/12/2010.
eHealth vs eGovernment : souboj bez vítěze
MV ČR 1 Nové podmínky pro krajské projekty Ing. Jaroslav Svoboda MV ČR.
Pohled samosprávy na eHealth
Řízení zdravotnictví z pohledu kraje – zdravotnické právo
1 © AGIT AB IT Projekt roku 2007 Systém objednávání pacientů přes Internet Martin Zeman, Jan Pejchal, Aleš Daniel Workshop „eHealth a veřejná správa –
1 © AGIT AB MEDSOFT března 2007 v Ústí n.L. Pokročilá práce se zákazníkem - pacientem s využitím IS Aleš Daniel, Martin Zeman, Šárka Polakovičová,
Kvalita a bezpečnost IT ve zdravotnictví
Manažerské informační systémy Informační systémy Ing. Dagmar Řešetková
Posuzování kvality národních internetových zdrojů
Společnost Eurotel pro státní správu. 2 Silný partner pro veřejnou správu ›Společnost Eurotel poskytuje dlouhodobě všem zákazníkům profesionální servis.
Kvalita v českém zdravotnictví
CZ / /0020 Podpora týmu NET Genium při rozvoji progresivních informačních technologií Žadatel: NetGenium s.r.o. Partner: ČVUT Kontaktní osoba:
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Nový obor - počítače v medicíně a biologii  Proč je management informací ústřední otázkou v biomedicínském výzkumu.
Elektronický identifikátor jako průkaz pojištěnce zdravotního pojištění Ing. Radek Papp vedoucí projektu EI Informace o projektu.
Shrnutí závěrů prvního konferenčního dne. Komunitní plánování, komunitní služby – jejich dostupnost a financování v Jihočeském kraji Mgr. Petr Studenovský.
„ WORKSHOP „Terénní sociální práce v sociálně vyloučených lokalitách Moravskoslezského kraje – práce se závislými klienty“ Vyhodnocení a shrnutí výstupů.
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Datový standard MZ ČR a NČLP v praxi, současný stav a další rozvoj
15. prosince 2005Efektivní zdravotnictví v podmínkách Ústeckého kraje Regionální zdravotnický informační systém Martin Zeman.
PACS Picture Archiving and Communication System
Paragraf Fišerové – dopady na pacienty, pojišťovny a poskytovatele zdravotní péče.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Komplexní využití ICT ve zdravotnictví Jiří Venclík Projektový a bezpečnostní manažer IZIP, s.r.o. Elektronická Zdravotní Knížka pro státní správu.
0 A healthier tomorrow. MUDr. Pavel Kubů CEE Healthcare Business Development Manager Přínosy eHealth nástroji koordinované zdravotní péče pro klienty Maccabi.
EPreskripce – lékařský záznam – pozadí a zkušenosti z Dánska 17. prosince 2008 SÚKL Praha Příprava lékáren na ePreskripci a poskytování údajů o vydaných.
 Legislativa  Infrastruktura veřejné správy  Projekty  Finance  Informace.
Zdravotnické reformní zákony Mgr. Martin Plíšek náměstek ministra zdravotnictví.
Dotační možnosti ve zdravotnictví v rámci ESIF programové období
Zdravotnické ukazatele v ČR. Kromě zcela obecných ekonomických ukazatelů je měření a hodnocení kvality zdravotní péče typické výskytem zcela specifických.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
Biomedicíncký výzkum s podporou evropských zdrojů v nemocnicích 2012 Perspektivy elektronizace ve zdravotnictví v ČR 12. dubna 2012.
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
Projekt „Rozvoj místního partnerství a trhu práce“. CZ.1.04/5.1.01/ realizováno O.S. „Rozkvět zahrady jižních Čech – místní akční skupina“ a partnery.
Health 4.0 – kdo povede novou revoluci ve zdravotnictví?
Chytrý Jihomoravský kraj ?
REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Úvod do DRG Mgr. David Zlatovský.
Standardizace odborné zdravotní péče
Onkologie v ČR v roce 2017 a dále?
Reforma psychiatrické péče
„Jediný, kdo může hlasovat, je pojištěnec svýma nohama.“
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
Technická Evidence Zdravotnických Prostředků 2
VYUŽITÍ PŘÍSTUPU EHEALTH V LÉČBĚ ZÁVISLOSTI NA TABÁKU
Transkript prezentace:

Informační systémy ve zdravotnictví Miroslav Karban

Historie Archívy Tuny a tuny papíru Pacienti musí vědět všechno sami, komunikace mezi lékaři jen prostřednictvím pacientů nebo telefonů

Současnost Nejenom dluhy, hádky, padající zdi, měnící se ministři… Mnohdy pořád archívy Postupné zavádění počítačových technologií i do těch nejodlehlejších pracovišť Nemocnice často na vysoké úrovni

Co to je IS?  Informační systémy = systémy pro komunikaci lékařů/pracovišť mezi sebou IS pro lékaře, pacienty, pro zásobovací a stravovací úseky, pro management Mnoho variant => nesourodost

Problémy zavádění IS 1. Mnoho firem, které spolu nechtějí spolupracovat (konkurence) Mnoho různých variant IS => nesourodost, neschopnost jednotlivých IS spolu komunikovat Neschopnost/nemožnost lékařů/pracovníků nemocnic pracovat s IS (nedostupnost internetu, výp.techniky, atd...

Problémy zavádění IS 2. Zlepšení pacientské komunikace s poskytovateli zdrav.péče (aktivní přístup ke svým datům a jejich poskytování příslušným lékařům, tj. zdravotní knížky pacientů,viz. později) Digitalizace a sdílení obrazových informací mezi poskytovateli zdrav.péče

Současné modely 1. „Pacient“ – chodí po doktorech, jak se mu zachce Nákladná péče, lékaři o sobě ani netuší, v konečném důsledku pro pacienta nebezpečná „Řetěz“ - Pacient putuje od jednoho lékaře k druhém na základě jejich doporučení. Je to o něco lepší (nemělo by to skrývat přímé nebezpečí)

Současné modely 2. „Síť“ - podobný chaos jako když si to organizuje pacient, ale tentokrát ho vytvářejí lékaři tím, že si pacienta přehazují mezi sebou „Hvězda“ – všechna data se shromaždují u jednoho lékaře Zatím asi nejlepší varianta, nicméně není povinná => není dodržována, na což doplácejí zdrav.pojišťovny i samotní lékaři a nakonec i pacient Řešení?

Pilotní projekt Mácha Již v roce 1995 v Litoměřicích Asi první využití čipových karet ve zdravotnictví Vydáno asi 36tis. čip.karet, zapojena MNL, záchr.služba a několik privátních lékařů Zkoumány možnosti využití a návratnosti této technologie Jednoznačný úspěch

RZIS 1. Regionální zdravotnický informační systém Lídr firma Stapro, sdružuje firmy zabývající se vývojem jednotlivých IS pro ambulance, laboratoře a nemocnice Pro úplné zavedení nutný alespoň 20-40% podíl na trhu. Cílem je garance kompatibility IS (položkově sourodá data, ne texty) a z toho vyplývající realizace, podpora provozu a stabilita řešení RZIS

RZIS 2. Výhody: Přehled o stavu zdravotnictví v regionu Úspora nákladů (snazší stanovení diagnózy, eliminování duplicitních vyšetření na základě dlouhodobých záznamů) Snížení pracnosti, zvýšení efektivity Pro pacienty kratší hospitalizace, efektivnější léčba, větší informovanost

RZIS 3. Úskalí Roztříštěnost (vysoký počet produktů) Většina diagnóz je uchovávána ve formě nestrukturovaného textu, často psaný rukou I počítačová data bývají ve formě textu Nutnost ručního vyhledávání lékařem

IZIP 1. „první vlašťovka“  Počátek 2002 jen ve 4 krajích, od roku 2003 již na celém území ČR Garant VZP, proto nyní jen pro ni K 11.11.05 přes 750tis. reg.pacientů a 7tis. lékařů Silní partneři (Český Telecom, Eurotel, IBM, Oracle, MZ)

IZIP 2. Registrace pacientů, nutný jejich souhlas k nahlížení údajů (existují výjimky) Zákon č. 101/2000 Sb. o ochraně osobních údajů o udělení souhlasu Úřad pro ochranu osobních údajů Zapojování velkých nemocnic (ne už jen privátních lékařů

IZIP 3. Praxe s IZIPem Normalizace IZIPu Budoucnost

IS Firmy Stapro (lídr, zaštiťuje skoro všechny tyto projekty) SMS, Steiner, Janiga, Acord, Hippo, Amis a další

Realita Vojenská nemocnice Nemocnice v Hranicích na Moravě

Odkazy www.izip.cz www.scienceworld.cz www.stapro.cz/inmed (konference o IS) web.quick.cz/daniel.kardos/index.htm (celé téma komplexně zpracované)