Regionální politika ČR a EU 2 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Východiska EU pro zaměření priorit Olomouckého kraje v kohezní politice EU Budoucnost Olomouckého kraje v rámci kohezní politiky EU 2014+,
Advertisements

Aktuální stav čerpání evropských fondů Příprava na další programovací období z pohledu regionů Mgr. Radko Martínek hejtman Pardubického kraje.
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní.
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF ÚVOD DO PROBLEMATIKY Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název.
Fond soudržnosti EU v ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do.
ESF V ČR OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Evropský sociální fond
Budoucnost politiky soudržnosti v oblasti řešení infrastrukturních projektů ve vazbě na klíčové dokumenty na úrovni EU Evropský sociální fond Praha & EU:
ESF v ČR RNDr. Jana Kouřilová, Ph.D. Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je.
Podpora inovací v rámci kohezní politiky
Evropské fondy a Česká republika v období 2007–2013: náš pohled Podporováno z Evropského fondu pro regionální rozvoj Investice do vaší budoucnosti Praha,
Co je nového v evropských fondech Datum: Místo: Ostrava David Sventek.
VY_32_INOVACE_ Politiky unie oblasti činnosti unie dělení podle resortu, kterých se týkají (doprava…), nebo podle toho, jak v nich rozhoduje Rada.
Finanční prostředky pro příští programové období prosince 2006 Ing. Bohdan Hejduk, náměstek ministra.
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Pozice EP k budoucí kohezní politice Dominují národní zájmy nebo ideologie? Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České.
Technoexport poskytuje poradenství na přípravu a realizaci projektů napříč operačními programy Spolupráce s více než 300 klienty – podniky, obce, univerzity,
Konference „Pětiletka ROP Jihovýchod – A jak dál po roce 2013“ Ing. Daniel Braun, M.A. 1. náměstek ministra Víceletý finanční rámec EU.
Finanční perspektiva EU Ministerstvo financí, odbor Národního fondu.
ESF v ČR realizace Jana Kouřilová Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní.
REGIONÁLNÍ ANALÝZA PRŮMYSL 4
Regionální politika Problémové regiony ve vybraných členských zemí EU
1 VŠFS KSM MEI Společný rozpočet EU Společný rozpočet EU Osnova: 1. Obecná charakteristika společného rozpočtu EU 2. Příjmy společného rozpočtu.
Techniky projektového řízení
Plnění Národního programu reforem Ing. Tomáš Zídek Ministerstvo financí ČR Odstraňování bariér konkurenceschopnosti EU a ČR.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Regionální politika v České republice a Evropské unii 7 Strukturální fondy EU Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název.
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Konvergence, strukturální operace EU a některá institucionální rizika a bariéry jejich využívání Petr Zahradník Centrum ekonomických studií a EU Office.
Priority ve vzdělávání jsou dané legislativou možnostmi finančních prostředků státního a krajských rozpočtů možnostmi čerpání fondů EU aktuálním vývojem.
Regionální politika v České republice a Evropské unii 7 Strukturální fondy EU Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název.
Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Českou republikou Atlas Labe na území Královéhradeckého kraje prezentace výsledků projektu.
Kohezní politika EU v kontextu revize rozpočtu EU Ing
Finanční perspektiva – dopady pro ČR. Co je finanční perspektiva? Finanční rámec EU na období let Během jednání o FP: reforma výdajových.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Evropský semestr a posílená koordinace hospodářských politik v EU Jakub Mazur Oddělení 532 Hospodářská a finanční politika EU Prezentace pro seminář MF.
Členství ČR v EU II. Regionální politika EU března 2010.
Základní struktura projektu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
FONDY EU Programové období
Praktické souvislosti projektového managementu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je.
Regionální politika v České republice a Evropské unii 6 Nástroje regionální politiky v ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
REGIONÁLNÍ ANALÝZA Cvičení 2 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
FONDY EU Programové období
Financování kapitol státního rozpočtu II
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Revize rozpočtu EU a budoucnost kohezní politiky EU Ing. Jan Gregor Ministerstvo financí ČR Expertní seminář Reforma kohezní politiky – aktuální vývoj.
Úvahy o budoucnosti koheze a teritoriální spolupráci Jan Březina, europoslanec.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní politika ČR.
Regionální politika a ekonomika Historie a vývoj Regionální politiky v EU 6 základních etap RP: 1958 – – – – –
Rozpočet Evropské Unie ING. DAVID SLAVATA, PH.D..
Kohezní politika v ČR Kohezní politika v ČR JUDr. Olga Letáčková ředitelka úseku řízení kohezní politiky Poslanecká sněmovna PČR 24. dubna 2014, Praha.
Informační setkání k přípravě Olomouckého kraje na kohezní politiku EU , Jeseník.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
1 Aktuální otázky budoucnosti kohezní politiky EU Ing. arch. Daniela Grabmüllerová, MBA, Ph.D. ředitelka Odboru evropských záležitostí Ministerstvo pro.
Školení pro zaměstnance SSČ, v.v.i. Podpora ekonomických systémů na pracovištích AV ČR v oblasti projektového řízení Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Regionální interveční rámec pozice AK ČR pro programové období 2014+
Financování výstavby a modernizace dopravní infrastruktury v ČR
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Regionální politika ČR
Regionální politika EU v období
ROP JV – informace o novém programovém období
Rozpočtová a fiskální politika
Aktuální otázky v oblasti kohezní politiky a rozvoje měst
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
PLNĚNÍ CÍLŮ SRR A VYHODNOCENÍ DOPADŮ KOHEZNÍ POLITIKY NA REGIONÁLNÍ ROZVOJ Hodnocení příspěvku OP k plnění cílů SRR v kontextu regionálních rozdílů a.
EU Moravskoslezský kraj a příležitosti budoucí kohezní politiky
Rozpočtová a fiskální politika
Rozpočtová a fiskální politika
Aktuální informace z odboru strategického rozvoje Milan Filip 25. 5
Transkript prezentace:

Regionální politika ČR a EU 2 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

Budoucnost kohezní politiky (KP) EU  téma napříč EU  Německo má otázku budoucnosti koheze v koaliční smlouvě  tlak na příjmovou i výdajovou stránku rozpočtu EU v důsledku krize lak čistých plátců na zhodnocování svého příspěvku do rozpočtu EU (tzv.efekt leverage) Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

Výsledky KP: úspěch nebo propadák?  zvyšující se rozdíly ve vyspělosti regionů v rámci EU: Brusel a Londýn 214% průměru HDP EU vs. nejchudší regiony v Rumunsku a Bulharsku 24%  příjmy ČR z KP v letech : cca 70 mld. korun  v letech můžeme v rámci KP vyčerpat cca 700 mld. Korun  čistá pozice ČR od r. 2004: 100 mld. korun  finanční pozice ČR po roce 2013??? Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

Budoucnost rozpočtu EU: co lze čekat  posílení výdajů na růst a konkurenceschopnost (EU 2020), energetiku a klimatickou změnu; bude to v rámci KP nebo mimo ni???  tlak na nezvyšování objemu rozpočtu EU nad úroveň 1% HDP EU  20 členských států se na konci r nacházelo v proceduře nadměrného schodku: snaha omezit příspěvek do rozpočtu EU  tlak na krácení výdajů na SZP a KP Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

Rámec KP po r.2013 a český zájem I:  zachování stávající struktury KP: cíl 1 – konvergence, cíl 2 – regionální růst a konkurenceschopnost, cíl 3 – územní spolupráce  přechodné období v cíli 1 pro naše regiony, které překročí 75% průměru HDP EU, ať už reálně nebo statisticky  řešení pro Prahu, aby mohla čerpat v rámci cíle 1 – flexibilita mezi OP? Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

Rámec KP po r a český zájem II:  nepodlehnout klamu na vypuštění cíle 2, v němž je sice nyní z ČR jen Praha, ale po roce 2013 mohou být i další regiony, zejm. Střední Čechy a Jihozápad, které by tak z KP vypadly.  vypuštění cíle 2 by mohlo znamenat konec KP v důsledku neochoty čistých plátců na ni přispívat.  navrhovat vypuštění cíle 2 je netaktické: budeme potřebovat podporu čistých plátců při prosazování přechodného období pro naše bohatnoucí regiony  nebezpečná teze MF: rozvinuté regiony by měly být odkázány na jiné společné politiky EU jako je 7.RP, CIP, TEN atd. Neumíme z těchto nástrojů čerpat!!! Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

Rámec KP po r a český zájem III:  zavedení možnosti rozšíření intervencí z Kohezního fondu i na vědu a výzkum  zachování stávajících podmínek čerpání: 75% průměru HDP EU u cíle 1, 90% průměru EU u kohezního fondu (to bychom měli i po r splňovat)  zachování stávajících pravidel uznatelnosti výdajů projektu: nevratná DPH a soukromé zdroje Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

Rámec KP po r. 2013: trendy v EU  důraz na výsledky (otázka měřitelnosti, hodnocení efektivity a udržitelnosti projektů)  důraz na společné jádrové priority: nutno trvat na flexibilitě na národní úrovni  důraz na indikátory: zkvalitnit fázi před schválením projektů Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

Rámec KP po r. 2013: kde nás tlačí bota  příliš složité mechanismy v rámci KP  příliš byrokracie na národní úrovni  strop kofinancování ve výši 85% nákladů projektu je ok, ale: půjde-li automaticky 85% z EU, nebudou obce a kraje požadovat od projektů patřičný efekt  v případě přetlaku podaných projektů zvážit snížení dofinancování z EU, aby se mohlo dostat na více projektů  Riziko: ČR nebude mít po r vlastní prostředky na kofinancování, pak by hrozilo vracení alokovaných prostředků v rámci KP zpět do rozpočtu EU Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102

Děkuji za pozornost Děkuji za pozornost Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice do lidského kapitálu – cesta k uplatnění absolventů VŠE na trhu práce; CZ.2.17/3.1.00/32102