Metody sociálního výzkumu 2. Ročník, LS 2010 VOŠ Jabok ETF UK.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dobrovolnické centrum při Diecézní charitě ČB
Advertisements

Role vzdělávání v soudobé společnosti na příkladu České republiky
Další zdroje příjmů pro ICM. Hlavní důvody realizace Analýzy nestátního neziskového sektoru  Efektivní komunikace s neziskovými organizacemi – uvnitř.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Environmentální výchova pro základní školu
Markéta Kadlecová: Evropské sítě NNO Evropské sítě NNO Zapojení českých sítí do nich Markéta Kadlecová Síťování nejen genderových NNO 24. ledna 2008.
Ekonomická krize, lidský a sociální kapitál Mgr. Ing. Petr Wawrosz.
Senior jako klient sociálních služeb- způsob práce se seniory
Česká legislativa sociálních služeb – hodnoty a etická dilemata
„Jekhetanes“ aneb spolu Sophia Dvořáková. KDO JSME? Šance pro Tebe je nestátní nezisková organizace. Šance pro Tebe působí v Pardubickém kraji, sídlo.
Náhradní rodinná péče v České republice a zkušenosti přímých aktérů Postoje české společnosti k náhradní rodinné péči Projekt Centrum podpory NRP je realizován.
Mechanismy evaluace kulturních služeb
Organizace empirického výzkumu Etapy výzkumu: 1.Přípravná – definice problému, určení cíle výzkumu, zajištění dostupných již existujících informací o problému,
Vznik lidského myšlení Filip Bordovský. Vznik lidského myšlení Rozum, neboli schopnost myslet se u lidí vyvinula na základě velkého množství faktorů:
Metody sociálního výzkumu 2. Ročník LS 2010 Jabok, ETF 2. výukový blok.
Jitka Navrátilová, PhD..  Přímá práce v rodině – home visiting (nástroj podpory rodiny.  Profesionální, či poloprofesionální pomoc rodině.
Dotazovací techniky I. Druhy dotazovacích technik a jejich užití:
VÝZKUM V OŠETŘOVATELSTVÍ
Koncipování empirického výzkumu
NEZAMĚSTNANOST V LIBERECKÉM KRAJI
Specifikace cíle práce. Pravidlo č. 1  Odborný text musí mít jasně stanovený a formulovaný cíl výzkumu = cíl práce.  Cíl práce formulujeme jako výzkumnou.
- Pojmy - SPSS Statistické zpracování kvantitativních šetření.
Hodnocení připravenosti na e-Learning Workshop Bohumil Havel Infinity a.s.
Specifikace cíle odborného textu. Předmětem zkoumání mohou být  Skutečnosti a jevy ve společnosti (Jak se lidé vyrovnávají se ztrátou zaměstnání? S jakými.
Téma Výzkumný problém Přednášky ze Základů pedagogické metodologie
Diplomový seminář I – 3. hodina Kontrola domácích úkolů – Úvod do DP 2. Návrh výzkumu: Cíle výzkumné práce a formulace výzkumných otázek.
Praktikum 4c: Tabulky, baterie otázek 16/5/08. Tabulky - metoda popisu dat.
Výzkum veřejného mínění a jeho realizace
Specifikace cíle práce. Pravidlo č. 1  Odborný text musí mít jasně stanovený a formulovaný cíl výzkumu = cíl práce.  Cíl práce formulujeme na základě.
Metody sociálního výzkumu Kombinované studium ZS 2009.
Chudoba jako sociální problém
Metody sociálního výzkumu 5. blok Denní studium LS 2007/
1.1. Formování veřejného mínění dr.Ján Mišovič, CSc
Předmět sociologie Určení sociologie: Věda společenská a behaviorální Empirická sociologie Empirická sociologie Sociální jevy a formy vztahů Sociální jevy.
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
„ WORKSHOP „Terénní sociální práce v sociálně vyloučených lokalitách Moravskoslezského kraje – práce se závislými klienty“ Vyhodnocení a shrnutí výstupů.
Sociální politika KVSOPO Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý
Postup při empirickém kvantitativním výzkumu
Mgr. Karla Hrbáčková Metodologie pedagogického výzkumu
Základy sociální politiky PVZASP Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý.
Typy výzkumu  Kvantitativní  Kvalitativní  Smíšený  První zkoumá kolik lidí si co myslí atd …  Druhý co přesně si lidé myslí  Třetí je kombinací.
KS Osoby v krizi Mgr. Barbora Fleischerová
Téma č. 3.: Moderní obecná pedagogika Doporučená literatura: Ouroda,K. Základy pedagogiky. Brno:IMS, Ouroda,K. Základy pedagogiky. Brno:IMS, 2003.
Projektová výuka. Historie projektové výuky První známky – 17. a 18. století – Itálie a Francie – součást závěrečných zkoušek 18. a 19. století - Killpatrick.
Funkce a mezipředmětové vztahy předmětu sociální péče.
Koordina č ní skupina Rodiny, d ě ti a mládež Zámek "Od analýz ke koordinaci sociálních služeb v D ěč ín ě " CZ.1.04/3.1.03/ “ 3. Komunitní.
Od tématu k problému – druhy problému - hypotézy Východisko = problém Kvantitativní výzkum – musí mít vždy hypotézu? Kvalitativní výzkum – bez hypotézy?
Předškolní vzdělávání.  Rámcový vzdělávací program vymezuje hlavní požadavky, podmínky a pravidla.  Školní vzdělávací program vytváří každá mateřská.
Chemický experiment. Školní a vědecký experiment Školní experiment: Dříve řešený problém Známý výsledek pro experimentátora Vyvození výsledku na základě.
Odborný text a specifikace cíle práce. Odborný text jako žánr Žánr je skupinou textů vykazujících stejné znaky:  srovnatelný záměr (vědecky zkoumat,
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích.
Vysoká škola technická a ekonomická Ústav podnikové strategie Daňové a odvodové zatížení podnikatelů v ČR Autor bakalářské práce:Lucie Minaříková Vedoucí.
Pedagogika předmět disciplíny výzkum metody. předmět Pedagogiky = výchova (záměrné působení na rozvoj jedince) výchova = celoživotní proces rozvoj jedince.
Mgr. Jitka LAŠTOVKOVÁ, Ph.D.
Analýza manažerských dovedností ve vybraném podniku
Analýza potřebnosti rozvoje sociálních služeb v Brně pro další osoby ohrožené sociálním vyloučením Dílčí odborná studie pro tvorbu 5. Komunitního plánu.
Financování a účetnictví základních škol
Workshop pro tazatele Bc. Petr Pavlíček Bc. Artem Vartanyan
Analýza požadovaných kompetencí na trhu práce ve vybraném oboru
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Analýza motivačního a stimulačního systému ve vybraném podniku.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Problematika dlouhodobé nezaměstnanosti v ČR Autor bakalářské práce:
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Analýza vhodnosti používaných komunikačních nástrojů ve vybraném podniku.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Vztah řízení výkonu a pracovního hodnocení zaměstnanců ve vybraném.
Analýza marketingového mixu ve vybraném podniku
Analýza vnitropodnikové komunikace ve vybraném podniku
Metodologie 2 Lekce 2 Lenka Slepičková.
Metody sociologického výzkumu kvantitativní. MSV-KVANT Výuka v LS 2018
Základní filozofické otázky
Příprava pěstounů a sociální zabezpečení
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Transkript prezentace:

Metody sociálního výzkumu 2. Ročník, LS 2010 VOŠ Jabok ETF UK

Příklady sociálních výzkumů evaluační výzkumy – jak kvalitní služby poskytuje poradna pro nezaměstnané? výzkumy veřejného mínění – Jak se lidé staví k neziskovým organizacím? efektivita provedených opatření – Mělo projektové vyučování smysl? způsob práce v organizacích – Pracuje sociální odbor na úřadu dostatečně efektivně? sociální struktura a spravedlnost – Jak se liší šance na vzdělání u dětí vzdělaných a nevzdělaných rodičů?

Cílové kompetence přehled o základních variantách výzkumů položit výzkumnou otázku formulace hypotéz sestavení dotazníku distribuce dotazníku jednoduché vyhodnocení – popisná statistika interpretace tabulkového materiálu a zveřejňovaných výsledků výzkumu.

Sociální výzkum - definice výzkum sociálních jevů – všechno, co nějak souvisí se společností lidí (skupina lidí, stát, organizace, kultura, konkrétní aktivita, rozložení volného času, mentalita, …)

Smysl sociálního výzkumu Problém dostupnosti informací pro laický každodenní pohled Problém zkreslení „selského rozumu“

Požadavky kvality kladené na výzkum Nezaujatost Objektivita Kontrolovatelnost Exaktnost Diferencovanost

Dva základní typy sociálního výzkumu Deskriptivní – cílem je popsat nějaký stav (otázka jak) Explanační – cílem je vysvětlit nějaký stav (otázka proč)

Problémy při sociálním výzkumu 1. Nutnost definovat cíl co nejpřesněji a rozpracovat pojmy Zásady: A: definovat jasně cíl výzkumu (výzkumná otázka) B: Vybírat si pro výzkum konkrétní a úzké otázky, nikoliv obsáhlá témata C: Analyzovat obsah pojmů, které používám

Ad A: Tématem výzkumu bude fungování VOŠ Jabok a kvalita této školy. Výzkum se bude zabývat problematikou bezdomovectví a jeho příčin. Budu zkoumat, jak se žije lidem s mentálním postižením

Ad B: Jaký má ženský exkluzivní časopis Cosmopolitan vliv na jednání a myšlení ženy? Proč se většina dnešních žen a dívek řídí radami tohoto magazínu a věří, že jen díky němu se stanou žádanějšími a chytřejšími, než jejich neinformované vrstevnice? To jsou otázky, kterými se budu ve svém projektu zabývat. Cílem mého tématu je zjistit, proč je pro mnoho dnešních žen a dívek časopis o módě a vztazích nepostradatelnou součástí životního stylu.

Ad C: Zajímá mě problematika sociálního postavení cizinců v České republice. Denně se setkáváme s handicapovanými lidmi, a proto mě zajímá jak reagují zdraví jedinci na lidi s fyzickým handicapem. Základní výzkumnou otázkou je to, jak jsou klienti nízkoprahového klubu spokojení s nabízenými službami.

Specifikace pojmů Religiozita Školní úspěšnost žáků Zkušenost s drogou Rodinná situace Pracovní nasazení

Problémy při sociálním výzkumu 2. Sociální realita často zachytitelná jen skrze indikátory potřebná informace: je přímo pozorovatelná dá se na ni přímo zeptat není přímo pozorovatelná nedá se na ni přímo zeptat existují k ní dobré indikátory neexistují k ní dobré indikátory

Obvyklé problémy týkající se dostupnosti informace Otázky na motivaci (Proč jste udělal to a to?, nebo Proč si myslíte to a to?) Otázky na znalosti (Znáte nový zákon o sociálních službách?) Otázky na lidské reakce (Jak byste zareagoval, kdybyste našel na ulici 1000 korun?