Bílkoviny a lipidy VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Bílkoviny (proteiny) jsou přírodní látky složené z velkého počtu propojených molekul aminokyselin aminokys. se spojují peptidickou vazbou -OC-NH-
Jak dojde ke vzniku této vazby? karboxylová kyselina H 3 C-COOH aminokyselina H 2 N- H 2 C-COOH (skupina H 2 N nahradí 1 atom H) spojení 2 aminokyselin: H 2 N- H 2 C-COOH + H 2 N- H 2 C-COOH H 2 N- H 2 C-CO-HN- H 2 C-COOH + H 2 O
Těmto velkým molekulám se říká makromolekuly. Mají molekul aminokyselin.
Denaturace bílkovin Bílkoviny se dají snadno poškodit (kyselinami, zásadami, těžkými kovy, teplotou...), dochází k jejich srážení – tzv.denaturace bílkovin. Přitom dochází ke změně struktury bílkovin, což má za následek smrt živých organismů. U člověka dochází k poškození již od 40 0 C.
Zdroj bílkovin: Rostliny si je vytvářejí z minerálních látek. Živočichové je získávají potravou (luštěniny, obilniny, maso, mléko, vejce).
Lipidy vznikají v živých organismech reakcí glycerolu a mastných kyselin. (Mastné kys. jsou karboxylové kys. s řetězcem 16ti a více atomů C.) = tuky, oleje, vosky
a) nasycené Řetězce obsahují pouze jednoduché vazby. Tuky mají pevné skupenství (např. máslo, sádlo). Jsou živočišného původu. Jsou nezdravé – obsahují cholesterol, ten způsobuje ucpávání cév.
b) nenasycené = oleje Řetězce obsahují dvojnou vazbu. Jsou kapalné. Neobsahují cholesterol. Jsou rostlinného původu (olivový olej, slunečnicový, řepkový...) Ztužování olejů – je reakce oleje s vodíkem. Tím se převede kapalný olej na pevné skupenství – vznikají ztužené tuky = margaríny (Sluna, Perla, Hera, Rama, Flora....)
c) Vosky např. včelí vosk – stavba plástů v úle, léčivé účinky – masti, krémy (Pozn.: Vzniká reakcí mastných kys. s alkoholy s dlouhým řetězcem).