CHEMIE 9. ROČNÍK TUKY Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská, ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz
TUKY = estery vyšších karboxylových kyselin (palmitová, stearová, olejová) s glycerolem glycerol + karboxylová kys. tuk + voda (ester)
VÝZNAM ochrana před ztrátou tělesného tepla ochrana pro vnitřní orgány složka potravy zásobní látka tuk trávení glycerol + karboxylová kyselina uvolňuje se energie
ROZDĚLENÍ Tuhé Sádlo Hovězí lůj Máslo
Tekuté Olej Rybí tuk
Rostlinné v semenech a v plodech řepka, olivy, slunečnice, sója, len, mák, kokos, ořech
Živočišné v podkoží obsahují cholesterol, vitamín A,D,E,K
ZÍSKÁVÁNÍ TUKŮ rostlinné zdroje - ……...…., ……………………….. lisováním, extrakcí (vyluhováním) živočišné zdroje – sádlo, lůj - ………….………….… vytavováním (škvařením) - máslo - ……………………………. stloukáním mléka
VLASTNOSTI nerozpustné ve ……, rozpustné v …………………. vodě ethanolu, benzínu hustota menší – větší než voda menší olej ztužování ztužené pokrmové tuky ( ………………….) margaríny účinkem tepla, světla, mikroorganismů ……… žluknutí žluknutím a delším zahříváním vznikají nepoživatelné páchnoucí látky (mnohdy jedovaté)
VYUŽITÍ: potravinářství ochranné nátěry dřeva (fermež) kosmetika výroba mýdla tuk + …….….. mýdlo + ……… hydroxid glycerol sodný, draselný
Zdroje: http://www.openphoto.net http://commons.wikimedia.org/wiki