LIPIDY 1.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lipidy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek . Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Advertisements

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
LIPIDY II Reakce tuků a olejů
Lipidy jsou estery vznikající reakcí vyšších mastných kyselin a alkoholů alkohol glycerol =propan – 1,2,3 - triol = glycerin.
Olejniny K olejninám řadíme rostliny obsahující ve svých plodech, semenech, příp. jiných částech hodně tuku (oleje), který se vyplatí průmyslově získávat.
VY_32_INOVACE_05_PVP_249_Hol
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
VY_32_INOVACE_18 - TUKY A BÍLKOVINY
Příprava a vlastnosti tuků
Lipidy.
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
LIPIDY I Rozdělení, vlastnosti
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
LIPIDY.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
LIPIDY.
LIPIDY.
LIPIDY [11] Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Pavlátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Peptidy.
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
biomembrány a membránový transport
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
LIPIDY VY_32_INOVACE_3.3.CH3.01/Cc CZ.1.07/1.5.00/
Nutný úvod do histologie
Lipidy Mgr. Radovan Sloup Gymnázium Sušice Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Gymnázium Sušice – Brána vzdělávání II CH-2 Organická chemie,
Struktura a funkce lipidů
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
CZ.1.07/1.1.10/
Tuky = Lipidy Přírodní látky
TUKY.
Estery vyšších mastných kyselin a alkoholů
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Vzdělávací oblast: Vzdělávací obor: Číslo šablony: Číslo.
Lipidy Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc
CHEMIE 9. ROČNÍK TUKY Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská,
Bílkoviny a lipidy VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Lipidy jednoduché složené.
LIPIDY.
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
Lucie Palašová; Oktáva B
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Lipidy - I. Obsah: Charakteristika a význam lipidů Složení lipidů - VMK, třídění Jednoduché lipidy trimyristoylglycerol.
Lipidy - II. Obsah: Ztužování tuků, hydrolýza tuků Vosky Složené lipidy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CH18 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice
TUKY = LIPIDY. Tuky Jsou estery vyšších (mastných) karboxylových kyselin a glycerolu.
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Lipidy - struktura, rozdělení, vlastnosti
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Funkce tukové tkáně Energetická rezerva (lipolýza→FFA→zdroj energie)
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Lipidy.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
[11] Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Pavlátová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
Buňka  organismy Látkové složení.
Lipidy Gabriela Uherčíková, Bakalářská práce,
Lipidy obecný popis.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Lipidy (lípos = tuk, řec.)
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Tuky = Lipidy Přírodní látky
VY_32_INOVACE_C9-012 Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy
Transkript prezentace:

LIPIDY 1

Lipidy Nízkomolekulární látky Chemicky i funkčně různorodé Nerozpustné ve vodě, rozpouštějí se v organických rozpouštědlech Lipidy jsou podobně jako sacharidy jedny ze základních složek živých organismů. Jsou hojně rozšířeny jak u živočišné tak i v rostlinné říši. I kdaž jde o obsáhlou skupinu látek, zachovává jejich struktura určitá pravidla. Vždy obsahují VMK a alkohol, které jsou spolu vázány esterovou nebo amidovou vazbou. Podle složení je dělíme na lipidy jednoduché, které obsahují pouze alkohol a VMK, a na lipidy složené. Ty mohou navíc obsahovat složky cukerné, pak jde o glykolipidy, nebo k. fosforečnou a dusíkaté hydroxysloučeniny, pak jde o fosfolipidy. Co se týká funkce, slouží lipidy jako zdroj energie v potravinách i jako její zásobárna v organismu v tukové tkáni. Tato tuková tkáň má rovněž funkci ochranou, zaměřenou proti mechanickému poškození. Lipidy, zejména složené, se podílejí na tvorbě biologických membrán a na některých regulačních funkcích. 2

Lipidy Zdrojem a rezervou energie Živiny, které přijímáme nad normální spotřebu se ukládají jako depotní tuk

Lipidy Součástí biomembrán Polární lipidy jsou nezbytné pro přenos nervových vzruchů Polární lipidy-

Lipidy Ochranná funkce Obalují orgány, chrání je před ztrátou tepla a mechanickým poškozením

Lipidy Jsou rozpouštědlem Vytvářejí prostředí, ve kterém jsou rozpustné vitamíny A, D, E, K

1) Jednoduché lipidy Glyceridy

Glyceridy – chemické složení Glyceridy neboli acylglyceroly Estery glycerolu a vyšších mastných kyselin

Glyceridy – chemické složení Na glycerol jsou navázány jeden, dva nebo tři zbytky vyšších mastných kyselin (VMK) VMK mají lineární řetězec se sudým počtem uhlíků (C12-C24)

Glyceridy – chemické reakce Kyselá hydrolýza Alkalická hydrolýza Žluknutí Ztužování Vysychání

Žluknutí tuků Působením tepla, světla, vzdušného kyslíku a mikroorganismů se glyceridy rozkládají Vznikají páchnoucí aldehydy a nižší kyseliny, hlavně kyselina máselná oxidace, štěpení v místě dvojné látky při zahřátí (př. sluneční záření) vznikají kys. deriváty (kys. máselná)  zápach

Ztužování olejů Katalytická hydrogenace olejů, kdy se nenasycené kyseliny přeměňují na nasycené a glycerid mění své skupenství Využití v potravinářství ochrana před žluknutím katalytická hydrogenace (+H2), katalyzátor Ni v prášku – C – C – C = C – C –  – C – C – C – C – C – H H na úkor kvality

Vysychání olejů Některé oleje po rozetření na velkou plochu do tenké vrstvy vytvářejí suché a trvalé filmy Využívá se při výrobě nátěrových hmot

1) Jednoduché lipidy b) Vosky

Vosky Estery vyšších mastných kyselin a jednosytného alkoholu Jsou nerozpustné ve vodě Jsou velmi stabilní Pro živočichy jsou nestravitelné

Vosky - význam Ochranné povlaky na plodech a listech rostlin Chrání před vysycháním

Vosky - význam Včelí vosk – potřebují včely na výstavbu pláství

Vosky - význam Lanolín – vyrábí se z ovčí vlny - využití v kosmetice: krémy, mýdla Lanolin (latinsky Lanolinum, původem z lāna, "vlna", a oleum, "olej"), též nazývaný Adeps Lanae, je žlutá mazlavá látka vylučovaná mazovými žlázami zvířat tvořících vlnu, převážná lidstvem používaná část pochází od ovce domácí. Chemicky je lanolin příbuzný s voskem, lze použít jako mast na kůži nebo jako vosk na ochranu proti vodě; též se využívá jako surovina při výrobě krémů na boty. Vodovzdorné vlastnosti lanolinu chrání ovce proti promočení jejich vlny. Některé druhy ovcí produkují velká množství lanolinu a ten pak lze získávat lisováním vlny mezi válci. Z vlny se při zpracování (na přízi nebo plst) odstraňuje většina nebo všechen lanolin.

Vosky - význam Pižmo – získává se z tukových váčků pižmoně severního - využití v kosmetice: výroba parfémů Pižmo (odborně a hovorově zastarale mošus) je pronikavě páchnoucí látka, kterou produkují samci kabarů pižmových při značkování svého území. Této látce, strukturně podobné feromonům, se přisuzují afrodiziakální účinky. Pižmo bylo hojně využíváno především v parfumerii, kde se používalo jako tzv. fixátor k prodloužení trvanlivosti vůně. Lov kabarů je dnes z důvodu jejich ohrožení zakázán a pižmo je vyráběno synteticky. Podobnou látku (tzv. "falešné pižmo") vylučují i další živočichové. O ondatře pižmové (pižmovka, krysa pižmová) je od 17. století známo, že produkuje pohlavní pižmovitý sekret - žlázovitou substanci s vůní pižma. Mezi další živočichy, kteří produkují látku podobnou pižmu, patří tesařík pižmový, kachna pižmovka velká, kachna laločnatá[zdroj?], pižmoň severní nebo bobr evropský (jehož žlázy i vonná tekutina se označují jako castoreum). Existuje také rostlinná náhrada ze semen ibišku pižmového, podobnou vůni vydává také Olearia argophylla a rostliny rodu Mimulus (kejklířky).

Vosky - význam Vorvaňovina – žlutá kapalina v lebeční dutině vorvaně tuponosého - využití v medicíně a kosmetickém průmyslu Neexistuje žádný zkrašlovací prostředek, který by obsahoval sperma. Ale pověry o jeho dermatologických přednostech možná vznikly záměnou s jednou látkou obsaženou v některých krémech: spermacetem. Říká se jí také vorvaňovina. Je jasné, že si hodně lidí myslelo, že se získává masturbací velryb. Tato látka nemá nic společného se spermatem. Je to látka obsažená v léčební dutině kytovců, která se používala místo vosku do kosmetických přípravků, než byla nahrazena syntetickou látkou.

2) Složené lipidy

Složené lipidy Molekula má dvě složky: Hydrofilní – rozpustná ve vodě Hydrofobní – odpuzuje vodu

a) Fosfolipidy α) Fosfoacylglyceroly Obsahují molekulu H3PO4, na níž je připojen aminoalkohol, aminokyselina, nebo inosit Lecitiny: Součást biomembrán v mozku a nervové tkáni Ve vaječném žloutku Lecitin, jehož název vznikl ze starořeckého λέκιϑος (lekithos), což znamená žloutek, je klasický název pro fosfatidylcholin a společný výraz pro všechny lipidy, přesněji fosfolipidy, které jsou složené z mastné kyseliny, glycerolu, kyseliny fosforečné a cholinu. Ty jsou složkou vnější buněčné membrány živočichů a rostlin. Lecitin je průvodní látkou tuků a mastných kyselin a zvláště hojně se nachází ve vaječných žloutcích a buňkách semen rostlin. Snižuje cholesterol a krevní tlak, pozitivně působí na paměť a klouby, urychluje regeneraci, zlepšuje využitelnost proteinů. Lecitin je po chemické stránce lipidem složeným z cholinu, glycerolu a fosfátu, tedy tzv. fosfolipidem. Použití lecitinu je v současné době velmi módní, v případě jeho nedostatku v organismu dochází k poruchám paměti a nervového systému, snížení imunity, zvýšení hladiny cholesterolu, krevního tlaku, zpomalení regenerace a dokonce i ke zvýšení opotřebení kloubů. Lecitin také snižuje toxický účinek alkoholu na játra, působí proti opilosti, dlouhodobější užívání lecitinu omezuje vypadávání vlasů a podporuje imunitu organismu. Lecitin je látkou přírodního původu, vyskytující se např. v semenech (typicky sójové boby), je jedním z nejlepších produktů pro snížení hladiny LDL-cholesterolu (tj. ten "špatný" cholesterol). Současně pomáhá upravit vysoký krevní tlak a tím předejít vzniku srdeční nebo mozkové příhody. Vedle toho působí i na funkce nervového systému (bývá nazýván "potravou pro mozek"). Sójový lecitin je multikomplexní látkou širokého spektra účinků: - snižuje hladinu LDL-cholesterolu v krvi - zlepšuje činnost nervového systému a paměti - podporuje redukci tuků zrychlením metabolismu - urychluje regeneraci po náročném výkonu nebo tréninku - detoxikuje játra (např. po požití alkoholu nebo anabolických steroidů) - pročišťuje cévy a vede ke snížení krevního tlaku - zlepšuje stav pokožky, brání vzniku ekzémů - kladně působí při celulitidě - vhodný při bolestech kloubů (zmírňuje jejich bolestivost)

a) Fosfolipidy β) Sfingomyeliny Místo glycerolu obsahují sfingosin Výskyt: v mozku a nervové tkáni sfingosin – alifatický aminoalkohol s dlouhým řetězcem. Na dusík bývá vázána mastná kyselina, čímž vzniká ceramid, který je základem sfingolipidů řec. sfingo svázat. nenasycený aminoalkohol odvozený od oktadekanu. Na aminoskupinu v poloze 2 může být amidovou vazbou navázán zbytek vyšší mastné kyseliny; vzniklý amid se nazývá ceramid. Na OH-skupinu v poloze 1 se mohou vázat polární skupiny, čímž vznikají důležité součásti lipidových dvojvrstev, sfingolipidy. Mastné kyseliny jsou vázány na aminoskupinnu, na hydroxylovou H3PO4 nebo sacharid

b) Glykolipidy Obsahují jeden nebo více monosacharidových zbytků Cerebrosidy: Obsahují galaktózu V mozku, nervové tkáni Gangliosidy: Obsahují oligosacharid V gangliích nervových buněk V šedé kůře mozkové

c) Lipoproteiny Obsahují specifické bílkoviny Výskyt: V buněčných membránách V cytoplazmě buněk V krevní plazmě Ve vaječném žloutku

3) Odvozené lipidy Prostaglandiny – působí jako regulátory stahů hladkých svalů Steroidy – významné biochemické funkce Karotenoidy – rostlinná barviva Lipofilní vitamíny Prostaglandiny-oxidované deriváty kyseliny arachidonové (viz eikosanoidy), působící jako tkáňové hormony, a to zejména na hladké svaly, nervové buňky, cévní systém a reprodukční aparát. Jsou synthetisovány ve většině buněk. Podávají se prostaglandiny nebo jiné léky vyvolávající velmi silné děložní stahy, které vypuzují vyvíjející se nenarozené dítě.

Shrnutí Lipidy jsou nepolární nízkomolekulární látky V organismu mají zásobní, strukturní a ochranné funkce

Shrnutí Glyceridy = triacylglyceroly neboli tuky jsou estery glycerolu a vyšších mastných kyselin. Jsou důležitou složkou potravy a technickou surovinou Vosky jsou estery vyšších mastných kyselina jednosytných alkoholů Složené lipidy vážou v molekule kromě alkoholu a vyšší mastné kyseliny ještě další látky – např. sacharid, H3PO4, …

OPAKOVÁNÍ MOŽNOST NÁSOBNÝCH ODPOVĚDÍ

1) Depotní tuk Obaluje orgány a chrání je Nachází se v biomembránách Ukládá se v podkožních vrstvách

1) Depotní tuk Obaluje orgány a chrání je Nachází se v biomembránách Ukládá se v podkožních vrstvách

2) Oleje jsou: Glyceridy převážně rostlinného původu Nezbytnou součástí našeho jídelníčku Estery glycerolu a nenasycených vyšších mastných kyselin

2) Oleje jsou: Glyceridy převážně rostlinného původu Nezbytnou součástí našeho jídelníčku Estery glycerolu a nenasycených vyšších mastných kyselin

3) Vosky jsou: Estery jednosytného alkoholu Estery glycerolu Nenahraditelnou součástí živočišné stravy

3) Vosky jsou: Estery jednosytného alkoholu Estery glycerolu Nenahraditelnou součástí živočišné stravy

4) Žluknutí tuku znamená: Získání charakteristického zbarvení Změnu skupenství olejů z kapalného na pevné Chemický rozklad tuku

4) Žluknutí tuku znamená: Získání charakteristického zbarvení Změnu skupenství olejů z kapalného na pevné Chemický rozklad tuku

DÚ Zopakujte si pojem micely