Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_08

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_04
Advertisements

Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_08
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_07
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_13
Tematická oblast: Vytápění – 1. ročník Instalatér
Integrovaná střední škola, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_19
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_08
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_KASPE_ANGLICTINA1_06
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_KASPE_ANGLICTINA2_02
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_01 Název materiálu:Poživatiny a potraviny. Tematická oblast:Potraviny a výživa 1. ročník Anotace: Prezentace.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_20
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_17
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_03  
Integrovaná střední škola, Slaný
Označení materiálu:. VY_32_INOVACE_JANJA_VYRZARIZENI_T _11
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_10
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_12
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
.  Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_15
Integrovaná střední škola, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_JANJA_TECHNOLOGIE_T_18
Integrovaná střední škola, Slaný
VY_52_INOVACE_ZBP1_4564VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
Integrovaná střední škola, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_JANJA_TECHNOLOGIE_T_14
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_CESKYJAZYK1_08
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_CESKYJAZYK_20
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_19
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_NEMCINA1_01_prezentace
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_JANJA_TECHNOLOGIE_T_07
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_JANJA_TECHNOLOGIE_T_11
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_09
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_16
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_11
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_15
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_10
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZMAJA_VYTAPENI_02  
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Slaný
Integrovaná střední škola, Slaný
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_JANJA_VYRZARIZENI_T _08 Název materiálu:Polévačky laku Tematická oblast:Výrobní zařízení 2. ročník Anotace:Prezentace.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_CESKYJAZYK_03
Označení materiálu:. VY_32_INOVACE_JANJA_VYRZARIZENI_T _10
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
VY_52_INOVACE_ZBP1_4564VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_HLAVE_NEMCINA2_18 Název materiálu:Předložky - test Tematická oblast:Německý jazyk 2. ročník Anotace:Prezentace testuje.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Integrovaná střední škola, Slaný
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL. T Ě STOVINY SUROVINY SUROVINY ZÁKLADNÍ:  semolinová pšenice /tvrdá/  vejce  voda  sójová mouka (pro bezvaječné) DOPLŇKOVÉ.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruh Potraviny.
TĚSTOVINY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Transkript prezentace:

Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_08 Název materiálu: Těstoviny Tematická oblast: Potraviny a výživa 1. ročník Anotace: Prezentace slouží k výkladu nového učiva na téma „Těstoviny“. Očekávaný výstup: Materiál slouží k osvojení a upevnění učiva na téma„Těstoviny“, výroba, druhy, použití v kuchyni, skladování těstovin. Klíčová slova: Výroba těstovin, druhy těstovin, lisování válcování sušení těsta. Metodika: Slouží jako podklad pro žáky k výuce nové látky. Lze rozeslat žákům elektronicky či elektronicky prezentovat ve výuce.  Obor: Kuchař - Číšník Ročník: 1.   Autor: Pavla Vejražková  Zpracováno dne: 19.02.2013  Prohlašuji, že při tvorbě výukového materiálu jsem respektoval(a) všeobecně užívané právní a morální zvyklosti, autorská a jiná práva třetích osob, zejména práva duševního vlastnictví (např. práva k obchodní firmě, autorská práva k software, k filmovým, hudebním a fotografickým dílům nebo práva k ochranným známkám) dle zákona 121/2000 Sb. (autorský zákon). Nesu veškerou právní odpovědnost za obsah a původ svého díla.

Potraviny a výživa I Pavla Vejražková Těstoviny

Těstoviny Těstoviny se vyrábí sušením nekvašeného těsta. Mají poměrně vysokou výživnou hodnotu. Biologická hodnota stoupá s obsahem vajec. Mají dobrou stravitelnost, rychlou přípravu a značnou trvanlivost.

Těstoviny V ý r o b a - vyrábějí se z pšeničné mouky, vody a přísad (vajec, zeleniny, sojové mouky). Nejvhodnější surovinou pro výrobu je semolina - krupice z tvrdé pšenice. Těstoviny z ní se nerozvářejí a jsou chutnější.

Těstoviny Některé speciální druhy těstovin se vyrábějí z jiných druhů mouky - celozrnné, rýžové, kukuřičné . Tuhé těsto se tvaruje válcováním, které se dále řeže na tvary - široké nudle, fleky, vlasové nudle, rýže, drobení, písmenka, hvězdičky

Těstoviny Nebo se těsto lisováním protlačuje přes profilované matice na různé tvary - makarony, špagety, mušle, škeble,motýlci, lasaně Nakonec se provádí sušení teplým vzduchem

Těstoviny D r u h y těstovin podle složení - vaječné (např. trojvaječné, pětivaječné..) ¨- bezvaječné podle délky - dlouhé (200 - 500 mm př. špagety, makarony) - střední (10 - 100 mm př. kolínka,široké nudle, fleky aj.) - krátké (3 -8 mm př. flíčky, kroužky, mašličky, abeceda aj.) podle použití - zavářkové ( př. nudle, drobení, flíčky aj.) - přílohové (špagety, makarony, kolínka, penne aj

Těstoviny D r u h y těstovin podle použitých přísad, které obohacují výživovou hodnotu např. vitamíny B1 a B2, mikrořasou Spirulinou, s přísadou kukuřičné mouky, kurkumy aj. speciální druhy - bezlepkové těstoviny Ekros, biotěstoviny, celozrnné , barevné, rýžové aj.

V a d y těstovin popukaný povrch - vzniká prudkým sušením rozvařivost napadení zavíječem moučným a roztočem moučným drobivost

S k l a d o v á n í V čistých, vzdušných a dobře větratelných místnostech. Chránit před vlhkem, slunečním zářením a živočišnými škůdci, oddělené od aromatických látek. Nesušené plněné těstoviny se skladují do 10°C, záruční lhůta je tři měsíce

Použitá literatura: - Učebnice pro odborná učiliště, potraviny a výživa. - Restaurace a host.