Kakaovník Libor Lepík, KMD FreeDeK
Odborný název Lidový název Obrázek rostliny Obrázek plodu Země původu Chuť Barva Velikost Využití Zajímavosti
Odborný název Theobroma cacao L. Kakaovník pravý
Lidový název Kakao, Cacahoatl, Cacacuáhuitl, Xocolatl, Haa, Äh Kakaw, Biziáa, Sia, Kakaobaum, Schokoladenbaum, Cacao tree
Obrázek rostliny Kakaovník pravý (Theobroma cacao) je vždyzelený strom dosahující výšky 6-10 m, kmen má průměr až 30 cm a koruna je bohatě rozvětvená, dřevo kakaovníku je žluté až červené.
Obrázek plodu
Země původu Kakaovník pochází z údolí Amazonky a byl přenesen do Mexika ještě před objevením Ameriky. Mezi Aztéky bylo požívání kakaa výsadou aristokratů. Největším producentem jsou v současné době africký stát Ghana, Nigérie a také Brazílie. V Evropě byly první továrny na zpracování kakaových bobů založeny až v 18. století.
Chuť Aromatická dužnina plodu obsahuje cukr, pektinové látky a některé organické kyseliny, zejména octovou, jablečnou a vinnou.
Barva Plod je zpočátku zelený, později žlutý až hnědý.
Velikost Je dlouhý 10-20 cm a v průměru má 5-10 cm. Obsahuje pět svislých řad velkých semen. Semena jsou hnědočervená až fialová, s papírovitým osemením, velikostí mandle. Uložena jsou v bělavé až načervenalé chutné dužnině (pulpě). Usušeným semenům říkáme kakaové boby.
Využití Kakao je důležitou potravinou. Ke kakaovému máslu a kakaovému prášku se přidává cukr, mléko, koření a některé další přísady, a tak se vyrábí čokoláda.
Zajímavosti
Použité zdroje: internet