Kakaovník Libor Lepík, KMD FreeDeK

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
BOTANIKA ORGANELY ROSTLINNÝCH BUNĚK
Advertisements

Zajímavé druhy dřevin v naší zahradě ( s jedlými plody )
Vytvořili nej borci z devítky…
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_20
TAMARIND INDICKÝ Kateřina Šlechtová, KMD FreeDeK.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Čokoláda.
Kakao – nápoj pro uvolnění duše
Michaela Bršelová, KMD FreeDeK. Odborný název Lidový název Obrázek rostliny Obrázek plodu Země původu Chuť Barva Velikost Využití Zajímavosti Použité.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VII. Vzdělávací.
Simona Keková, KMD FreeDeK
Rostliny rybníka a jeho okolí
M1: LESNICKÁ BOTANIKA JINAN DVOULALOČNÝ TIS ČERVENÝ
Aplikovaná biologie Výroba čokolády
Čokoláda.
Banánovník Klára Ursíniová KMD FreeDeK.
M ELOUN Martin Zapletal, KMD FreeDeK. Odborný název Lidový název Obrázek rostliny Obrázek plodu Země původu Chuť Barva Velikost Využití Zajímavosti Použité.
Lukáš Kurek, KMD FreeDeK
M1: LESNICKÁ BOTANIKA KRYTOSEMENNÉ DŘEVINY ČELEĎ: BUKOVITÉ I.
Aneta Kiková, KMD FreeDeK
KAKI Aneta Spratková, KMD FreeDeK
ZEMĚDĚLSTVÍ AFRIKY.
VY_32_INOVACE_33_ Prvouka 3.ročník Rostliny 2.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Rostliny tropických a subtropických oblastí
TLUSTICOVITÉ (Crassulaceae)
Mango, Eva Krestová, KMD FreeDeK
Ananas Jiří Honěk, KMD FreeDeK.
Hospodářsky významné rostliny - koření
Rajče obecné.
Papaya David Matz, KMD FreeDeK. Odborný název Lidový název Obrázek rostliny Obrázek plodu Země původu Chuť Barva Velikost Využití Zajímavosti.
Jehličnany.
Buryan Lukáš, KMD FreeDeK
Téma: Vybrané zahradnické plodiny plodová zelenina, rajče
Kakao.
Morfologické znaky rodu Cucurbita Cvičení z předmětu pěstování pokusných rostlin BOT/PPR1 ZS 2009/2010.
CHARAKTERISTIKA Původ tykev, lidově: Dýně
Mgr. Lubomír Šára: Přírodní společenství
Vypracoval: Antonín Jiříček - text Martin Kelar - obrázky, text
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Káva Ročník / obor studia:2. a 3.. ročník / Kuchař.
NEJJEDNODUŠŠÍ ROSTLINY
LUŠTĚNINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: luštěniny, význam, složení, hrách, čočka, fazole, sója Autor:
Části stromů Strom v ročních obdobích Význam zeleně pro člověka
Rostlinstvo v tropickém deštném lese
Lilkovité (Solanaceae) Jakub Lefner Michael Šnajdr Jakub Pilař.
KAKAO, ČOKOLÁDA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
KOŘENOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kořenová, zelenina, mrkev, petržel, celer, červená řepa,
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Ekosystém okolí lidských obydlí Rostliny Přírodověda 4. ročník OP VK 1.4. – dotace č. 3937/21/7.1.4/2011 Základní škola a Mateřská škola, Otnice, okres.
Kakao o Kakao se vyrábí úpravou semen stromu kakaovníku pravého o Plody obsahují semena – tzv. kakaové boby, které mají ledvinovitý tvar o Největší.
STONEK ROSTLINY.
PLODY TROPŮ A SUBTROPŮ Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: plody,tropů,subtropů,ovoce, exotické,citrusové,skořápkové.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Opakování – Výroba kakaové a čokoládové hmoty
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
PLODOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: plodová, zelenina, fazolové lusky, lilek, patizon, tykev,
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Anotace Program slouží k procvičování a opakování přírodovědného učiva ve 4. ročníku.
Ananas, Kiwi, Banán, Kvajáva, Rambutan, Mauricijská papeda
VY_32_INOVACE_04-47 Ročník: VII. ročník Vzdělávací oblast:
ČÁSTI KVETOUCÍCH ROSTLIN (výklad)
Jabloň domácí. Úvod Jablko je plod jabloně Nejběžnější druhy ovoce Pěstováno ve Střední Evropě Jde o malvici Jablko se v kultuře člověka vyskytuje již.
Hrušeň obecná. Úvod Opadavý listnatý strom hybridogenní druh se složitým vývojem Významný především ovocnářsky kvůli plodům Bývá pravidelně napadána rzí.
VY_32_INOVACE_17_STROMY, KEŘE, BYLINY_BLECHOVÁ
Výroba vína Zpracovala: Pavlína Ptáčková
Transkript prezentace:

Kakaovník Libor Lepík, KMD FreeDeK

Odborný název Lidový název Obrázek rostliny Obrázek plodu Země původu Chuť Barva Velikost Využití Zajímavosti

Odborný název Theobroma cacao L. Kakaovník pravý

Lidový název Kakao, Cacahoatl, Cacacuáhuitl, Xocolatl, Haa, Äh Kakaw, Biziáa, Sia, Kakaobaum, Schokoladenbaum, Cacao tree

Obrázek rostliny Kakaovník pravý (Theobroma cacao) je vždyzelený strom dosahující výšky 6-10 m, kmen má průměr až 30 cm a koruna je bohatě rozvětvená, dřevo kakaovníku je žluté až červené.

Obrázek plodu

Země původu Kakaovník pochází z údolí Amazonky a byl přenesen do Mexika ještě před objevením Ameriky. Mezi Aztéky bylo požívání kakaa výsadou aristokratů. Největším producentem jsou v současné době africký stát Ghana, Nigérie a také Brazílie. V Evropě byly první továrny na zpracování kakaových bobů založeny až v 18. století.

Chuť Aromatická dužnina plodu obsahuje cukr, pektinové látky a některé organické kyseliny, zejména octovou, jablečnou a vinnou.

Barva Plod je zpočátku zelený, později žlutý až hnědý.

Velikost Je dlouhý 10-20 cm a v průměru má 5-10 cm. Obsahuje pět svislých řad velkých semen. Semena jsou hnědočervená až fialová, s papírovitým osemením, velikostí mandle. Uložena jsou v bělavé až načervenalé chutné dužnině (pulpě). Usušeným semenům říkáme kakaové boby.

Využití Kakao je důležitou potravinou. Ke kakaovému máslu a kakaovému prášku se přidává cukr, mléko, koření a některé další přísady, a tak se vyrábí čokoláda.

Zajímavosti

Použité zdroje: internet