Periodická soustava chemických prvků, Periodický zákon

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Advertisements

Periodická tabulka prvků
Elektrolýza Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Historie periodické soustavy prvků
Vodík Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Periodická tabulka prvků
B, Si, Ge, As, Sb, Se, Te, At (radioaktivní)
Halogeny Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Periodická soustava prvků
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.C.14 Název pro školu:
Kyselost a zásaditost vodných roztoků. pH
VY_32_INOVACE_14 - CHEMICKÝ PRVEK A PSP
Základní škola a mateřská škola T.G.Masaryka Milovice,
Periodický zákon a periodická soustava prvků
Periodická soustava prvků
Jméno autoraMgr. Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablony V/2 Inovace.
PERIODICKÁ TABULKA Chemie 8. třída.
Prvky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
PSP a periodicita vlastností
VY_52_INOVACE_02/1/16_Chemie VODÍK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace a zkvalitnění.
Kyslík Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Chemie anorganická a organická Periodická tabulka
PRVKY ALKALICKÝCH ZEMIN
Periodická soustava prvků 1
PERIODICKÁ SOUSTAVA PRVKŮ
TŘÍDĚNÍ PŘÍRODNIN 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
VÝROBA SKLA, PAPÍRU, PLASTU
POLÁRNÍ PÁS 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_II.C.02 Název pro školu:EU CH 02 Název materiálu:Atom Autor:Mgr. Lukáš Kubíček Vzdělávací oborChemie Anotace:
MAGNETICKÁ SÍLA A GRAVITAČNÍ SÍLA
TRÁVICÍ SOUSTAVA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Úvod do anorganické chemie
NERVOVÁ SOUSTAVA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
PERIODICKÁ SOUSTAVA PRVKŮ
Zásady Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
OBĚHOVÁ SOUSTAVA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
IONIZACE Ionizační energie atomu je definována jako práce potřebná k odtržení a úplnému vzdálení nejslaběji poutaného elektronu z atomu v základním stavu.
Periodická soustava prvků
DÝCHACÍ SOUSTAVA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
TROPICKÝ PÁS Tropický deštný les
Atom Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o periodické tabulce prvků (PSP) Autor Ing. Lenka Kalinová Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žák.
Atomy, molekuly LC.
SMYSLOVÁ SOUSTAVA Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
ROZDĚLENÍ CHEMICKÝCH PRVKŮ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
CHEMICKÉ PRVKY RZ
Periodická soustava prvků
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
S V A L Y 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
PSP- periodická soustava prvků
Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE
Mgr. Petra Toboříková, Ph.D. VOŠZ a SZŠ Hradec Králové Periodická soustava prvků.
PERIODICKÁ TABULKA PRVKŮ CHEMICKÉ PRVKY © Mgr. Petra Vojtěšková, Mgr. Irena Plucková, Ph.D.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_41_12 Název materiáluPeriodická.
PERIODICKÁ SOUSTAVA PRVKŮ. Proč vznikla PSP? V období alchymistů byly známy pouze některé prvky. Alchymisté jim přiřadili nějaké těleso sluneční soustavy.
Chemické prvky P Ra W Ca Fe Zn.
Historie periodické soustavy prvků
Periodická soustava prvků
Periodická soustava prvků
Název vzdělávacího materiálu Periodická soustava prvků
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Periodická soustava prvků
PERIODICKÁ SOUSTAVA PRVKŮ
PERIODICKÁ SOUSTAVA PRVKŮ
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Periodická soustava prvků (PSP)
Transkript prezentace:

Periodická soustava chemických prvků, Periodický zákon PSP Periodická soustava chemických prvků, Periodický zákon Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Dmitrij Ivanovič MENDĚLEJEV: Obr.č.3 PERIODICKÝ ZÁKON: -19. století - ruský vědec Dmitrij Ivanovič MENDĚLEJEV: Vlastnosti atomů chemických prvků se periodicky mění v závislosti na vzrůstajícím protonovém čísle. (v té době Mendělejev ještě protonové číslo neznal, uspořádal prvky podle jejich atomových hmotností, původní Mendělejevova tabulka obsahovala 60 prvků) Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Mendělejevova periodická tabulka z roku1871 Obr.č.2 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

PSP Sestavena podle periodického zákona V dané době většina prvků neznáma Nové prvky geniálně předpověděl (hmotnost, vlastnosti) Zač. 20. století tabulku upravil český chemik Bohuslav Brauner (přítel Mendělejeva) Tabulka byla zhuštěnější a méně přehledná Prvky nacházející se ve společné skupině vykazují i podobné chemické vlastnosti Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Do periodické tabulky chemických prvků, kterou sestavil Mendělejev byly postupně zařazovány nově objevené prvky. Podíl si připisuje i český chemik a přítel Mendělejeva Bohuslav Brauner, který například navrhl zařadit prvky vzácných zemin (lanthanoidy) mezi cer a tantal; v roce 1902 předpověděl existenci prvku s protonovým číslem 61 (promethium - Pm) Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

VIII.A – nepřechodné prvky VIII.B – přechodné prvky 8 hlavních skupin Řádky = periody (7) Sloupce = skupiny (18) VIII.A – nepřechodné prvky VIII.B – přechodné prvky 8 hlavních skupin 10 vedlejších skupin Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Číslo skupiny – udává počet valenčních elektronů Číslo periody – udává počet el. vrstev v obalu atomu Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Dosud je známých 117 prvků – asi 90 se vyskytuje v přírodě, zbylé byly připraveny uměle. 11 prvků plynných (H, N, O, F, vzácné plyny) 2 kapalné (Br, Hg) pevné látky – převážně kovy Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Použité obrázky: Obr.č.1 - http://commons.wikimedia.org/wiki/Periodic_table Creative Commons Attribution/Share-Alike Licens Obr.č.2 - http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mendelejevs_periodiska_system_1871.png Volně šiřitelné Obr.č.3 - http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Дмитрий_Иванович_Менделеев_12.jpg Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.