Současný stav plynárenství v ČR a EU z pohledu spotřebitelů. Zhodnocení legislativních změn a SEK Vladimír Štěpán ENA s.r.o. Leden 2011.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Změny cen zemního plynu v ČR od 1. dubna 2008 Tomáš Varcop člen představenstva, RWE Transgas, a.s. Pro zákazníky skupiny RWE s kvartálním stanovením ceny.
Advertisements

Poslanecká sněmovna 15. listopadu 2012
Souhrnné hodnocení situace v plynárenství z pohledu velkých zákazníků Ing. Vladimír Štěpán ENA s.r.o. Listopad 2012.
Soulad připravované legislativy ČR s legislativou EU, další očekávaný vývoj Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. prosinec 2004
Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
SOUČASNÁ OBCHODNÍ NABÍDKA Martin Polák senior specialista prodeje ZP, ČEZ Prodej, s.r.o. Praha, 3. června 2010.
AKTUÁLNÍ ZDROJE PLYNU A JEJICH VLIV NA CENU V ČR
Přichází zlatý věk plynu? Karel Dyba velvyslanec ČR při OECD Prezentace na IEC Ostrava 2011 na základě poznatků MEA (IEA)
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Podmínky podnikání v teplárenství a kogeneraci v ČR a v EU Ivo Slavotínek MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská 2526/2a Praha 3.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Budoucnost energetiky ČR Aktualizace státní energetické koncepce Diskuse AEM – Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Teplárenství a liberalizovaný trh s energiemi. České teplárenství Vývoj, současnost, perspektiva.
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
Pozice průmyslových spotřebitelů v globální konkurenci, vývoj cen Karel Šimeček, Seminář SVSE 15/05/08.
1 Ceny plynu současný stav a další očekávání Jiří GAVOR ENA s.r.o. září 2008
0 Důsledky COP15 pro politiku ochrany klimatu v evropském a českém kontextu Pavel Zámyslický.
1 XVI. Seminář energetiků Aktuální problémy v teplárenství ČR Miroslav Krejčů.
1 Krize s plynem, příčiny a důsledky. Bezpečnost dodávek plynu v ČR. Prognóza vývoje cen energií v roce Vladimír Štěpán ENA s.r.o. Leden 2009
Optimalizace produkce biomasy a jejího využití Ing. Jan Habart, Ph.D. CZ Biom, předseda Hospodářská komora, vedoucí pracovní skupiny obnovitelné zdroje.
Vliv energetické koncepce na obchodníka s energiemi Dr. Tomáš Křížek Ekonomický ředitel.
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Plynárenství v evropském kontextu Situace na trhu s plynem ČR Možnosti odběratelů při výběru dodavatele Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. 8. březen 2007.
Názory průmyslových odběratelů na situaci v české energetice Roman Blažíček Lasselsberger a.s. © LASSELSBERGER, a.s.
Pohled HK ČR na ceny energie a paliv. Ing.Václav Hrabák Předseda energetické sekce HK ČR.
Vladimír Štěpán ENA s.r.o. Leden 2010
Současný stav plynárenství v ČR a EU z pohledu spotřebitelů. Zdeněk Kánský ENA s.r.o. Leden 2012.
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
Spolehlivost dodávek a velcí spotřebitelé v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Jarní konference AEM Poděbrady 21. – 22. března 2007.
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Dopady obchodování s povolenkami CO 2 na průmyslovou energetiku Ing. Bohuslav Bernátek Jarní konference AEM Poděbrady 22. –
1 Přehled situace, dopad změn pro rok 2009 na odběratele, cenové srovnání dostupných evropských zemí Zdeněk K Á N S K Ý ENA s.r.o. listopad 2008
1 Cenová úroveň roku 2005, vývoj cen pro OZ Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Praha 7 Sdružení velkých spotřebitelů energie.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Plynárenství z pohledu evropského, doporučení pro odběratele Vladimír Štěpán ENA s.r.o. Březen 2009
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Využití OZE v ČR Příprava NAP pro období Dana Peterková Ministerstvo průmyslu a obchodu AEM – Budoucnost české energetiky v Evropě Poděbrady.
Ceny energií a jejich očekávaný vývoj
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Energetické a ekologické scénáře pro přípravu aktualizace energetické koncepce Poděbrady
Pozice průmyslových spotřebitelů elektřiny Podzimní konference AEM 9/2007 K.Šimeček předseda předsednictva SVSE.
Ekologická daňová reforma z pohledu HK ČR Přednáška Ing.Václav Hrabák Předseda Energetické sekce HK ČR.
Asociace energetických manažerů a Sdružení velkých spotřebitelů Ing. Aleš Valla Obchodní ředitel MORAVIA ENERGO, a.s. Nová pravidla vyhodnocování odchylek,
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla, elektřiny a souvisejících služeb seminář AEM , Praha Josef Fiřt.
České plynárenství po vstupu do EU a před otevřením trhu Ing. Jan ZAPLATÍLEK © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla a elektřiny pro rok 2008 Rámec práce ERÚ ve II. regulačním období a hlavní zásady.
Pozice provozovatele LDS a obchodníka s energií při uplatnění na tuzemském a na evropském trhu Ing. Bohuslav Bernátek Praha
Vývoj trhu s pevnou biomasou Ing. Jan Habart, Ph. D. CZ Biom, předseda.
Centrální zdroj tepla versus jeho substituční zdroje
PROČ SE NÁS NEDOTKLA KRIZE DODÁVEK PLYNU PŘES UKRAJINU
Vliv legislativních a koncepčních změn na pozici zemního plynu v PEZ ČR Ing. Josef Kastl generální sekretář, Česká plynárenská unie Praha - Žofín, 22.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
Současný stav a očekávaný vývoj cen energetických komodit 26. května 2016 – Most Hornická společnost 2016 Ing. Jiří Gavor, CSc. Ředitel ENA a ANDE.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Jak dál po novele zákona o podpoře OZE 31. října 2013 Ing. Jiří Bis.
Porovnání regulovaných cen v EU a situace v plynárenství Seminář SVSE Ing. Jiří Gavor, CSc., Ing. Vladimír Štěpán ENA s.r.o.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
RWE Transgas 9/28/2016PAGE 1 Pavel Dočekal Head of Regulatory Affairs RWE Transgas, a.s. Návrh Státní energetické koncepce a její dopad na plynárenství.
Energetická politika Mgr. Oldřich Hájek. Specifika energetické politiky Hybridní povaha politiky Hybridní povaha politiky Ve smlouvě o EU i o EHS není.
Pohled nezávislého obchodníka s elektřinou a plynem na vývoj energetických trhů v ČR a EU Ing. Jaromír Fajman ředitel obchodování s plynem Fungování energetických.
Litoměřice 20. října 2016 Energeticky soběstačné obce.
Uhelný průmysl v Evropě nová publikace EURACOAL Dr. Renata Eisenvortová Manažer evropských záležitostí Czech Coal a.s. Člen výkonného výboru EURACOAL Těžební.
Státní energetická koncepce, energetická bezpečnost ČR, energetický systém EU: Jaká budoucnost čeká jádro? Dana Drábová Efektivitu již nelze měřit především.
Energetika budoucnosti - uhlí atom nebo obnovitelné zdroje?
Transkript prezentace:

Současný stav plynárenství v ČR a EU z pohledu spotřebitelů. Zhodnocení legislativních změn a SEK Vladimír Štěpán ENA s.r.o. Leden 2011

2 Dlouhodobý vývoj importní ceny Ceny zemního plynu jsou dlouhodobě (období 2001 až 2010) provázány s cenami ropy (topných olejů), od 2011 změny.

3 Vývoj cen energií v průběhu roku 2010

4 Vzorcová cena -Těsná vazba mezi cenami plynu a ropy, resp. topných olejů do roku 2010, od roku 2011 možná i vazba na spot. -Ve vzorci lze spekulovat na vývoj ceny TTO a LTO, resp. cenu konkurenčního lokálního paliva (uhlí) – ceny uhlí ale rostou nejrychleji. -Pro rok 2011 nárůst ceny ropy stejně jako ostatních druhů energie a komodit obecně, tlumené možná oslabením kurzu USD. Spotová cena -Nižší než vzorcová o cca 30 až 50% v roce 2010, v roce 2011 může být spotová cena i vyšší než vzorcová. -Predikce spotové ceny 2011 u plynu méně jistá než u elektřiny.

5 Zemní plyn Futures|NCG Natural Gas Year Futures (Cal-11) Ceny a obchodované objemy European Energy Exchange Cena se zvýšila z 19 – 20 až na 23 EUR/MWh na počátku 2011

6 Cena plynu pro koncové odběratele -Přínosy pro odběratele v ČR výrazné od roku Fixní cena obvykle velmi výhodná v 2008, nevýhodná v Fixní cena v 2010 obvykle mezi vzorcovou a spotovou cenou, pro rok 2011 velmi výhodná pro odběratele -V roce 2011 nárůst konkurence, velký rozptyl mezi nabídkami jednotlivých obchodníků -Nárůst počtu „garážových obchodníků“ a nárůst spekulace, riziko krachu v Krátkodobý trh s plynem není zatím příliš rozvinut

Zemní plyn – vývoj ceny za komoditu pro konečného odběratele 7

8 Možné alternativy nákupu plynu na rok Cenový vzorec s vazbou na LTO a TTO, nebo uhlí -Kombinace cenového vzorce a fixní ceny -Fixní cena -Kombinace cenového vzorce a spotové ceny -Spotová cena Všechny alternativy pro 2011 lepší než v roce Výhodné obchodní podmínky pro odběratele plynu.

Zemní plyn – vývoj ceny za komoditu pro koncového odběratele v roce

10 Fixní cena Fixní cena může být hluboko pod spotovou cenou a cenou ze vzorce. Spotová cena -Přímá vazba na spotové trhy (velmi riskantní). -Spotová cena jako opce (omezené riziko). -Platba v EUR může být výhodou. Cenový vzorec -Teoreticky vysoká cena. -Základní cena Po bývá ale snížena zařazením fixní ceny spotového plynu do vzorce. -Nabízena je obvykle kombinace výše uvedených produktů. Výsledkem je nižší cena i nižší riziko.

11 EUROSTAT – ceny ZP (průmysl)

Vývoj cen energií pro průmysl v roce 2011 Elektřina+ 5% Teplo+ 10% (z uhlí), resp. – 2% (z plynu) Plyn - 5% (fixní cena), resp. + 5% (nárůst cen ropy a oslabování Kč) Hnědé uhlí + 5% až + 20% Ceny pro odběratele velmi diferenciované u všech komodit, nejvýhodnější ceny plynu získaly teplárny Vývoj cen pro rok 2012 může být jiný

13 Ceny plynu – budoucí dlouhodobější vývoj Pravděpodobný vývoj: -pokud by cena ropy stoupla na 200 USD, producenti plynu (Rusko, Norsko) zruší vazbu cen plynu na cenu ropy -od roku 2011 pravděpodobně dojde k oslabení vazby ceny plynu na cenu ropy v dlouhodobých kontraktech -výrazný nárůst poptávky po plynu v EU nelze očekávat. Důvody: -podpora OZE, cena OZE může být v roce 2020 konkurenceschopná fosilním palivům -tlak na úspory energie se výrazně zvýší -v některých státech jako ČR by spotřeba plynu mohla narůst i výrazně. Důvody: -výroba elektřiny z plynu -náhrada uhlí plynem u některých tepláren -nepříliš dobré objektivní předpoklady pro rozvoj OZE v ČR -vysoké emise škodlivých látek v ČR

Celkem Zákazníci (počet OM) Spotřeba (mil. m3) Celkem 2009/1995 Zákazníci (počet OM) % Spotřeba (mil. m3) % Počty odběratelů a roční spotřeba zemního plynu v ČR 1995 a Počet odběratelů narostl o cca 800 tis., spotřeba konstantní.

15 Ceny plynu – dosavadní vývoj a trendy V roce 2010 se po desítkách let odtrhly ceny plynu od cen ropy. Důsledkem je převaha nabídky nad poptávkou: - nabídku posiluje LNG - v poptávce se projevují úsporná opatření a ekonomická krize Prognóza ceny plynu – možná východiska: - do roku 2035 stoupne cena ropy z 80 na 200 USD / barel => cena plynu 500 USD / tis.m 3 i prudký nárůst cen uhlí -spotová cena plynu z úrovně 100 – 200 USD / tis.m 3 může výrazně narůst, nelze vyloučit nárůst i nad vzorcovou cenu (zejména krátkodobě)

16 Světové ceny uhlí jsou provázány s cenou ropy. Přesto se v nepravidelných obdobích mohou výrazněji lišit. Uhlí

17 Teplárenství Ceny černého uhlí kolísají ve vazbě na ceny ropy, v poslední době rostou nejrychleji ze všech druhů paliv. Tvrzení, že ceny tepla se mezi roky 2011 až 2020 výrazně budou meziročně zvyšovat kvůli nedostatku levného domácího uhlí je pravdou jen částečně. Ceny lokálního uhlí se přibližují obvyklé evropské úrovni a tento trend bude pokračovat zejména u hnědého uhlí. Ceny uhlí rostou výrazně i v Polsku. Ceny plynu pro rok 2011 nikdy nebyly pro teplárny tak výhodné, minimální platba za sezonnost. Otázkou je jak s budou ceny plynu ale i ostatních druhů energie vyvíjet v roce 2012 a dalších letech

18 Do 1. Q 2011 budou provedeny analýzy, mj. potřeby prolomení uhelných limitů. Primární energetické zdroje a podíl plynu: Podíl plynu SR28 – 30% Podíl plynu ČR současnost17% Podíl plynu ČR dle SEK20% Podíl plynu v EU25% V SEK je zvýšen podíl plynu na výrobě elektřiny ze 7% na 11%. Podpora výstavby paroplynových elektráren = nově. Čína a Indie výrazně zvýší spotřebu plynu, sníží z ekologických důvodů spotřebu uhlí. Aktualizace SEK z roku 2004

19 Snadnější a rychlejší stavební a jiná povolení pro strategické projekty EU Do roku 2015 kompletní vnitřní trh (propojení energetických sítí) Podpora výzkumu (chytré sítě, 2. generace biopaliv, úspory v obydlených oblastech) Úspory energie o 20% proti současnému stavu (nikoliv proti roku 1990) závazné Summit EU v únoru 2011 má potvrdit výše uvedené cíle Energetická strategie EU do roku 2010

20 Východiska SEK (vzor Velká Británie) Tlak na zvýšení efektivnosti ve využívání energie je objektivní trend, který bude posilován zvyšováním cen energie Využití potenciálu, který poskytuje plyn (ekologický a ekonomický) Rozumná podpora jádra Rozumná podpora OZE (dotace omezené a jen na dobu přechodnou) Maximální podpora konkurence na trhu energií po vzoru Velké Británie (z tohoto pohledu by pomohlo i rozumné prolomení limitů na těžbu uhlí) Rozumná a promyšlená výše dotací (platí zásada, že čím větší dotace tím větší možnost zneužití) a daní Udržení konkurenceschopné úrovně cen energií pro průmysl a sociálně únosné úrovně pro obyvatelstvo

21 Závěr Existuje riziko, že ČR nezachytí evropský progresivní trend ovládající energetiku v posledních letech. Podceněny ekologické a ekonomické dopady, někdy navrhovaná řešení nejsou příliš reálná. V podmínkách kdy energetika byla privatizována, je jediným možným řešením co největší konkurence na trhu energií, nikoliv regulace cen a jejich diferenciace na základě dotací (nelze znehodnotit investice za desítky mld. Kč následnými dotacemi). Řízení energetiky obsahuje v ČR v letech 2010 – 2011 dva velmi rozdílné směry: 1.Velmi progresivní pravidla hry pokud jde o organizaci trhu s plynem a elektřinou (jasný přínos ERU, nejlepší ve střední Evropě). 2. Deformace trhu nesystémovými a nekoncepčními zásahy typu FVE nebo zavedení tarifu pro špičkové zdroje u plynu, stejně tak jako zavádění různých typů dotací. Výsledkem je, že velká část přínosů získaných z bodu 1 může být zmařena důsledky rozhodnutí typu 2, a to na velmi dlouhou dobu.