Operační program Podnikání a inovace 2007 - 2013 Ing. Petr Štěpánek Ministerstvo průmyslu a obchodu, Sekce Strukturálních fondů Konference na Vysočině.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
seminář Možnosti strukturálních fondů pro podnikatele
Advertisements

Program EKO – ENERGIE Výzva III Ing. Andrea Dostálová Datum: Přednášející:
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Odborná sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ Poradenské služby v programech Operačního programu Podnikání a inovace 5. ledna 2009.
Operační program Podnikání a inovace
Strategie čerpání evropských fondů v období 2007 až 2013: Konkurenceschopná česká ekonomika Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu.
Mgr. Robert Wenzel oddělení implementace, OSF
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu Strukturální fondy v období.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
CzechInvest Karlovarský kraj Ing. Hana Nucová Regionální kancelář CzechInvestu pro Karlovarský kraj červen 2005.
„Dotační možnosti z OPPI“ 1. Operační program Podnikání a Inovace 2007 – 2013 aktuální výzvy – Školicí střediska, Marketing 2.
Podpora konkurenceschopnosti regionů z OPPI
Operační program Podnikání a inovace
OP Průmysl a podnikání Základní informace o programu.
Michal Pazour MPO © 2007 Ministerstvo průmyslu a obchodu Spolupráce vysokých škol & podnikatelského sektoru (VŠB-TU Ostrava, )
Jsem malý podnikatel a dolehla na mě krize.. Seminář v Evropském domě Operační program Podnikání a inovace Blanka Miksová CzechInvest, Regionální.
Podpory podnikání Ing. Jan Vanýsek CzechInvest Regionální kancelář pro Pardubický kraj.
Programy podpory podnikání v období 2007 – 2013 Lukáš Černý CzechInvest, Regionální kancelář pro Liberecký kraj Turnov
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Operační program Podnikání a inovace Ing. Marian Piecha odbor strukturálních fondů, MPO.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
Strukturální fondy EU a ICT v polygrafických podnicích Pavel Karásek.
EKO-ENERGIE Operační program Podnikání a inovace Ing. Tomáš Severa Regionální projektový manažer České Budějovice
Krajský úřad Libereckého kraje SEMINÁŘ Možnosti spolufinancování projektů ze strukturálních fondů Evropské unie prostřednictvím operačních programů.
Téměř sto miliard korun pro konkurenceschopné české podniky Praha Národní dům Na Smíchově 3. října 2006 Nové přístupy implementačních agentur k žadatelům.
EU MY 50+ Úspěšně realizované projekty z OPPI Mgr. Alena Chodovská Regionální kancelář pro Ústecký kraj CzechInvest.
Příprava RIS LK – OS 1 Připomínkování a rozpracování první priority odbornou skupinou č.1.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu Podpora inovací ve firmách.
Výsledky podpory podnikatelského prostředí v programech OPPI/OPPP Ing. Petr Porák Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
SEMINÁŘ SVAZU CHEMICKÉHO PRŮMYSLU OPERAČNÍ PROGRAM PRŮMYSL A PODNIKÁNÍ aktuální stav a výhled pro období let Praha 23. května.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Integrovaný operační program Konference „Bezpečná Evropa“ Hradec Králové.
Regionální inovační struktura Karlovarského kraje Brno URBIS 2010.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Finanční nástroje v OP PIK - Současný stav předběžného.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Program Prosperita
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
Operační program Průmysl a podnikání 2004 – 2006 Výsledky, hodnocení a dopady pro nové programovací období 2007– června 2009 Praha.
K O N F E R E N C E Ministerstva průmyslu a obchodu ČR 14. června 2007 Michnův palác, Praha OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Investice do Vaší budoucnosti.
K O N F E R E N C E Ministerstva průmyslu a obchodu ČR OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE 2007 – 2013 téměř sto miliard korun pro konkurenceschopné české.
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
OP Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (op pik)
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE PRO KONKURENCESCHOPNOST.
JHK a její podpora začínajícím podnikatelům JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA.
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE PRO KONKURENCESCHOPNOST Ing. Lucie Veselá.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Podpora VaVaI v rámci Operačního programu Podnikání.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic „ Aktuální možnosti podpory podnikání" Ing. Marie Černošová | Ředitelka regionální kanceláře 19.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Podpora výzkumu, vývoje a inovací na MPO Ing. Martin.
Možnosti financování správy majetku a provozu budov z Evropských strukturálních fondů Aktuální výzvy, potenciál IROP a vícezdrojové financování Michal.
Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Staroměstské náměstí 6, Praha 1 lll INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM INTEGROVANÝ OPERAČNÍ.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Regionální operační program NUTS II Severovýchod Informační seminář pro Seminář Greenway Jizera , Mladá Boleslav.
Podpory pro malé a střední podnikatele v roce zvýhodněné záruky, úvěry a finanční příspěvky.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Podpora poradenských služeb a exportu v letech Ing. Dita Kabelková Projektový manažer RAVEN Consulting, a.s. Praha,
Možná podpora na získání ETV certifikátu z OP PIK Ing. Radek Navrátil, září 2016.
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
ČMZRB čtvrtstoletí podpory podnikání v ČR
Podpora podnikání v ČR Konference „Evropská unie a český export“
Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Národní podpora využití potenciálu kulturního dědictví prostřednictvím Integrovaného operačního programu
Podpora podnikatelskému sektoru v boji se suchem – priorita: VODA
Transkript prezentace:

Operační program Podnikání a inovace Ing. Petr Štěpánek Ministerstvo průmyslu a obchodu, Sekce Strukturálních fondů Konference na Vysočině – Jihlava

OPPI Operační program Podnikání a inovace (OPPI)  Hlavní programový dokument (usnesení vlády 1302/2006)  Nástroj realizace politiky hospodářské a sociální soudržnosti a koncepce rozvoje MSP v sektoru průmyslu (MPO) ze SF v letech 2007 – 2013  Alokace cca 100 miliard Kč (CZK)  15 programů podpory (usnesení vlády 50/2007)  Globální cíl: Do roku 2013 zvýšit konkurenceschopnost české ekonomiky a přiblížit inovační výkonnost sektoru průmyslu a služeb úrovni předních průmyslových zemí Evropy.

Programy podpory OPPP x OPPI

OPPPOPPI Jednodušší a komfortnější systém pro žadatele Zrychlení administrativy a čerpání prostředků SF Elektronická komunikace eAccount Využití externích hodnotitelů Redukce počtu předkládaných dokumentů Kontrola metodou vzorků OPPP x OPPI

eAccount – design

Žádost o dotaci Elektronický podpis  Účet v eAccount Registrační žádost Datum pro vznik způsobilých výdajů Plná žádost Hodnocení žádosti Rozhodnutí o poskytnutí dotace Ukončení projektu Žádost o platbu Monitoring Vyplacení dotace REALIZACE PROJEKTU

Implementace Implementační struktura Řídicí orgán – MPO – Sekce strukturálních fondů Zprostředkující subjekty:  CzechInvest  CzechTrade  Česká energetická agentura (zrušena k )  Českomoravská záruční a rozvojová banka, a.s. Další partneři (poradenské instituce, HK, svazy, banky …)

1)Záměr projektu v souladu s Výzvou 2)Transparentnost výběrových řízení 3)Dodržení harmonogramu a rozpočtu 4)Projektově oddělené účetnictví (subsystém) 5)Dosažitelnost dokladů a jejich archivace 6)Povinná publicita 7)Změny, chyby a jejich vypořádání 8)Pojištění majetku 9)Dodržování Podmínek (součást Rozhodnutí) 10)Porušení rozpočtové kázně, odnětí dotace a sankce Desatero pro žadatele

OPPI

Mapa regionální podpory (velké/střední/malé podniky)

(Sub)programy OPPI  OPPI obsahuje celkem 15 jednotlivých programů.  První tři programy jsou produkty ČMZRB – zvláštní bankovní režim mimo eAccount  Finální verze OPPI byla Evropskou komisí schválena

Prioritní osa 1 - Vznik firem Start Českomoravská záruční a rozvojová banka, a.s. (ČMZRB) podnikatelské záměry osob vstupujících do podnikání poprvé s delším časovým odstupem pouze drobní podnikatelé – FO i PO forma podpory  bezúročný úvěr (do 0,75 mil. Kč, PO se společníky 1,5 mil. Kč, splatnost až 7 let) nebo  záruka s příspěvkem k zaručovanému úvěru (až 80% jistiny úvěru atd.) Vybavení provozovny (DHM, DNM, zásoby, drobný H/NM, DPH)

Prioritní osa 2 - Rozvoj firem Progres ČMZRB rozvojové projekty malých a středních podnikatelů (MSP)  podřízený úvěr (do 25 mil. Kč / 3% p.a., splatnost 11 let)  podřízený úvěr s příspěvkem (10% vyčerpaného úvěru prominutím splátek, podmínkou zvýšení o 3 zaměstnance) část EPC – Energy Performance Contracting – projekty MSP v oblasti energetických služeb formou zvýhodněného úvěru či zvýhodněné záruky s finančním příspěvkem k zaručovanému úvěru MSP s nedostatkem kapitálu + zvýšení regionální zaměstnanosti (DHM, DNM, koupě podniku v konkursu)

Prioritní osa 2 - Rozvoj firem Záruka ČMZRB podnikatelské projekty MSP (pouze pro malé)  záruky (až 80% jistiny zaručovaného úvěru, cena záruky 0,1% - 0,3% p.a.)  záruky s příspěvkem k zaručovanému úvěru (až 80% jistiny úvěru atd.) Investice malých podnikatelů v regionech se soustředěnou podporou státu (DHM, DNM, stavební práce, stroje a zařízení, zásoby)

Rozvoj Cíl zavádění progresivních technologií MSP v regionech se soustředěnou podporou státu a vysokou mírou nezaměstnanosti Podporované aktivity nová technologická zařízení s vyššími technickými a užitnými parametry projekty zvyšující efektivnost procesů začleněny i stavební náklady související s realizací projektu okruh příjemců rozšířen o podnikatele působící v oblasti obchodu Rozšíření výroby novým strojním vybavením s lepšími technickými, ekonomickými a ekologickými parametry (DHM, DNM, licence, patenty, stavby 20%) Prioritní osa 2 - Rozvoj firem

ICT a strategické služby Cíl konkurenceschopnost a růst ICT sektoru v ČR nabídky nových IS/ICT řešení, SW produktů a služeb vybrané strategické služby Příjemci MSP i velké podniky Forma podpory dotace 1 – 100 mil. Kč Podporované aktivity tvorba nových ICT řešení a aplikací centra pro návrh a aplikaci IS/ICT Prioritní osa 5 – Prostředí pro podnikání a inovace

ICT v podnicích Cíl vyšší potenciál a využití informačních systémů (IS) implementace IS řízení podnikových zdrojů - logistika, finance, výroba, prodej, řešení vztahů se zákazníky (DHM, DNM, HW a sítě, SW, web, provoz) Podporované aktivity ANO Zvyšování vnitřní efektivity podniků (např. ERP systémy) Zvyšování efektivity dodavatelsko-odběratelských vztahů (např. CRM systémy), atd. NE Prostá obnova infrastruktury a SW Samostatné pořizování programů, atd. Prioritní osa 2 - Rozvoj firem

Eko-energie Cíl = stimulace podnikatelských aktivit Snižování energetické náročnosti výroby Spotřeby primárních zdrojů energie Využití obnovitelných zdrojů energie výroba briket a pelet, tepelně technické vlastnosti budov (DHM, DNM, stavby) Podporované aktivity ANO Výstavba (rekonstrukce) zařízení na výrobu a rozvod el. energie z obnovitelných zdrojů Modernizace zařízení na výrobu energie, atd. NE Výzkumné a pilotní projekty Použití alternativních paliv v dopravě, atd. Prioritní osa 3 – Efektivní energie

Inovace Cíl inovace ve výrobě i službách komercionalizace výsledků VaVaI Podporované aktivity Technické inovace (produkty a procesy) Netechnické inovace(organizační a marketingové) Ochrana práv průmyslového vlastnictví (PATENT) a EKO-INOVACE Transfer technologií včetně intelektuálního vlastnictví a know-how pro účely průmyslové aplikace u jiného subjektu (Náklady na adaptace prostor pro instalaci strojního vybavení, provozní jen MSP dle de minimis) Prioritní osa 4 -Inovace

Potenciál Cíl vývojové kapacity podniků (zejména MSP) spolupráce firem s výzkumnými a vývojovými (VaV) institucemi Podporované aktivity (Stavební práce do 40% ZV, provozní jen MSP dle de minimis) Prioritní osa 4 -Potenciál ANO Založení nebo rozvoj centra průmyslového výzkumu (pozemky, budovy, stroje a zařízení a jiné vybavení) Provozní náklady centra NE Prostá obnova majetku Aktivity spojené s podporou vývozu do členských států Evropské unie a třetích zemí Výrobní aktivity

Spolupráce Cíl vznik a rozvoj kooperačních seskupení – klastrů, (pólů excelence), technologických platforem a kooperačních projektů na regionální, nadregionální i mezinárodní úrovni Příjemci právnické osoby podle § 18 Občanského zákoníku Forma podpory dotace Podporované aktivity klastry (póly excelence) technologické platformy Prioritní osa 5 – Prostředí pro podnikání a inovace

Prosperita Cíl zakládání a rozvoj infrastruktury pro průmyslový výzkum, vývoj a inovace (VaVaI) Příjemci právnické osoby dle § 18 Občanského zákoníku písm. a), c) a d), a dle § 20 Obč. zák. a neziskové organizace (OPS) Forma podpory dotace Podporované aktivity - zakládání a rozvoj  vědeckých a vědeckotechnických parků  center pro transfer technologií  podnikatelských inkubátorů a podnikatelských inovačních center (BIC, PIC apod.)

Prioritní osa 5 – Prostředí pro podnikání a inovace Školicí střediska Cíl investice do infrastruktury pro RLZ v podnicích a institucích poskytujících služby v oblasti dalšího profesního vzdělávání Příjemci MSP i velké podniky, sdružení podnikatelů, územní samosprávné celky a jejich svazky, neziskové organizace, vzdělávací instituce vzdělávající mimo systém formálního vzdělávání ve vybraných oborech a odvětvích Forma podpory Dotace 0,2 – 150 mil. Kč Křížové financování

Prioritní osa 5 – Prostředí pro podnikání a inovace Nemovitosti Cíl zkvalitnění infrastruktury pro podnikání Příjemci MSP i velké podniky, územní samosprávné celky a jejich svazky Forma podpory dotace 1 – 500 mil. Kč Podporované aktivity přípravy a regenerace zóny vyhotovení projektové dokumentace akreditace manažera regionální infrastruktury

Prioritní osa 6 – Služby pro rozvoj podnikání Poradenství Cíl zlepšení kvality a dostupnosti služeb vzdělávacích, poradenských a informačních pro MSP a tím i zvýšení jejich konkurenceschopnosti Příjemci MSP Forma podpory dotace Podporované aktivity Národní registr poradců (NRP) Portfolio poradenských služeb Regionální informační a poradenská infrastruktura (RIPI) TRENDY - analýzy rozvojových trendů majících vliv na inovační aktivitu

Marketing Cíl vzdělávací, asistenční a informační služby a poradenství v oblasti mezinárodního obchodu Podporované aktivity individuální a skupinové projekty MSP pro vstup na zahraniční trhy společná účast na veletrzích v zahraničí schválených MPO oborové a katalogové prezentace realizované agenturou CzechTrade rozvoj služeb agentury CzechTrade v oblasti mezinárodního obchodu (provozní náklady - marketingové informace a propagace, cizojazyčný web, provoz stánku) Prioritní osa 6 – Služby pro rozvoj podnikání

Přehled výzev OPPI

Děkuji za pozornost! zelená linka (Po – Pá od 9:00 – 13:00 hod.)