CO s CO 2 ? Jiří Svoboda Úvod Cílem přednášky není prezentovat vize na desetiletí postavené na dosud nevyzkoumaných technologiích, nýbrž.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŠETŘENÍ ELEKTRICKOU ENERGIÍ
Advertisements

Solární systémy pro aktivní topení
PROGRAM SLOVSEFF II. PROSTŘEDKY NA FINANCOVÁNÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE NA SLOVENSKU Jan PEJTER ENVIROS, s.r.o.
Fyzika Ekologie ©2008 (PowerPoint) Petra Křenová, Jirka Juřena a Lukáš Gottwald™
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Problémy životního prostředí a jejich řešení 1: ovzduší
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
ELEKTRÁRNY Denisa Gabrišková 8.A.
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Solární systémy pro aktivní topení Ing. Tomáš Kopecký 10:30.
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
Přináší nám biopaliva užitek či problémy? Oborové setkání ZK Petr Patočka, Glopolis – Pražský institut pro globální politiku
Podmínky podnikání v teplárenství a kogeneraci v ČR a v EU Ivo Slavotínek MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská 2526/2a Praha 3.
MSEK – sdružení právnických a fyzických osob, které podnikají převážně na území Moravskoslezského kraje v odvětvích energetického průmyslu. Klastr sdružuje.
Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_INOVACE_ZE.8.71 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Užitečnost BPS Ing. Jiří Zima, obchodní manažer
Územní energetická koncepce Jihočeského kraje České Budějovice, 24. června 2003.
Energetická budoucnost Moravskoslezského kraje s novou jadernou elektrárnou nebo bez ní? Ing. Pavel Bartoš viceprezident MSEK.
Energetická (ne)bezpečnost. Spotřeba energie (od 17. století, podle zdrojů) „Fotosyntetický limit“ se uplatňoval po naprostou většinu historie. Dnešní.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
Česká energetika na rozcestí Návrh nové Státní energetické koncepce České republiky s výhledem do roku 2050 Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra Ministerstvo.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Sub-projekt BRIE Potštát 12. října Praktické využití obnovitelných zdrojů energie v rodinných domech Ing. Libor Lenža Regionální energetické centrum,
Udržitelná energetika 3 Czech BCSD Praha, Ing. Vladimír Vlk, energetický poradce.
0 Důsledky COP15 pro politiku ochrany klimatu v evropském a českém kontextu Pavel Zámyslický.
Obnovitelné a Alternativní zdroje energie
Společnost Skanska je tu pro vás
Zákon o podpoře výroby energie z obnovitelných zdrojů energie z pohledu MŽP Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická.
Státní energetická koncepce a postavení plynárenství v ČR Ing. Tomáš Hüner náměstek ministra © 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu České Republiky Praha,
Opatření na snižování emisí skleníkových plynů a plnění environmentálních cílů státní energetické koncepce Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Úspory energie a regenerace
Současný stav a problematika plnění Státní energetické koncepce
Využití OZE v ČR Příprava NAP pro období Dana Peterková Ministerstvo průmyslu a obchodu AEM – Budoucnost české energetiky v Evropě Poděbrady.
Pasivní stavitelství jako ekonomický koncept. Východiska Výstavba a provoz budov je hltoun energetických zdrojů Každá budova má být v takovém stavu, aby.
Energetické a ekologické scénáře pro přípravu aktualizace energetické koncepce Poděbrady
PRESENTACE 20.říjen, 2010 Ing. Karel ROJKO.
Program Zelená úsporám KBI/OZP Nikola Bílá. Kjótský protokol a emisní kredity  Kjótský protokol nás zavázal snížit v ročním průměru za období 2008 –
EU ETS 2005 – 2012 Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Konference AEM , Praha.
1 Tvůrci energetické politiky ? Hodnocení variant - ukazatele Vychází se z tzv. analýzy životního cyklu LCA, to je přístup zohledňující náročnost na zajištění.
Environmentální aspekty bezpečnosti a dostupnosti energie v ČR a EU Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministerstvo životního prostředí Vršovická
__________________________________________________________ VŠB - Technická univerzita Ostrava, Výzkumné energetické centrum Emise oxidu uhličitého z energetických.
1 Aktualizovaná SEK a prosazení zásad SEK do energetické legislativy ČR Česká energetika v kontextu energetiky Evropské unie Konference AEM – Poděbrady.
Využití energie Slunce
Vývoj trhu s pevnou biomasou Ing. Jan Habart, Ph. D. CZ Biom, předseda.
Vliv legislativních a koncepčních změn na pozici zemního plynu v PEZ ČR Ing. Josef Kastl generální sekretář, Česká plynárenská unie Praha - Žofín, 22.
(Staro)nová role venkova a zemědělství. Budoucnost venkova x rezortismus Tradice a potenciál zemědělství Land - und Energiewirt.
Sdružení podnikatelů v teplárenství Odpady 2015 a jak dál? Význam energetického využívání odpadů pro teplárenství Ing. Martin Hájek, Ph.D.
Autor – Vlastimil Knotek Závěrečná práce.  Elektrická energie je schopnost elektromagnetického pole konat elektrickou práci. Čím větší energii má elektromagnetické.
zelená linka: Zkušenosti SFŽP s posuzováním nákladovosti projektů Operačního programu ŽP.
Jak učit o změně klimatu?.  Tato prezentace vznikla v rámci vzdělávacího projektu Jak učit o změnách klimatu?  Projekt byl podpořen Ministerstvem životního.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Jak dál po novele zákona o podpoře OZE 31. října 2013 Ing. Jiří Bis.
Martin Sedlák, ředitel AliES 29. února Zvonečník, Praha.
Centrální zásobování teplem Kulatý stůl Hospodářská komora ČR Ing. Pavel Bartoš viceprezident HK ČR , Praha.
Ing. Pavel Šolc Náměstek ministra průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ KONCEPCE ČR A POSUZOVÁNÍ JEJÍHO VLIVU NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ 11 Jaderná.
GfK PrahaAd Hoc ResearchPostoje ke dřevu a jeho využití Červenec/srpen G r o w t h f r o m K n o w l e d g eG r o w t h f r o m K n o w l e d g.
Obnovitelné zdroje energie Mýtus nebo záchrana? Petr Jeník OHK Most, odborná sekce životního prostředí, Jednatel sekce Regionální energetické fórum, Ústí.
TECHNOLOGICKÝ VÝVOJ VE VŠECH ODVĚTVÍCH průměrné auto vs. šetrné auto spotřeba 6,5 l/100km spotřeba 1,5 l/100km, příp. 6,5 kWh/100km.
Tepelné elektrárny Vypracoval: Jiří Herrgott Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum.
Litoměřice 20. října 2016 Energeticky soběstačné obce.
Fosilní zdroje je nutné opustit Jan Hollan CzechGlobe – Centrum výzkumu globální změny AV ČR, v.v.i.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR OČEKÁVANÉ EFEKTY PODPORY BYTOVÝCH.
Znečištění vzduchu dopravou
Státní energetická koncepce, energetická bezpečnost ČR, energetický systém EU: Jaká budoucnost čeká jádro? Dana Drábová Efektivitu již nelze měřit především.
Stav českého zemědělství Celkový pohled českého zemědělce z prvovýroby
Energetická (ne)bezpečnost
Operační program životní prostředí
CO s CO2 ? Jiří Svoboda
Energetika budoucnosti - uhlí atom nebo obnovitelné zdroje?
Transkript prezentace:

CO s CO 2 ? Jiří Svoboda

Úvod Cílem přednášky není prezentovat vize na desetiletí postavené na dosud nevyzkoumaných technologiích, nýbrž pokusit se dát realistický návod, co lze u nás pro snížení emisí CO 2 udělat v nejbližší budoucnosti. Reaguji na jednoduchou otázku, kterou si lidé občas položí: „Jak mohu já osobně přispět ke snižování emisí CO 2, co pro to lze udělat hned, na kolik nás to přijde a opravdu to musí být tak zoufale drahé jako doposud?“ Je CO 2 škodlivou látkou a je třeba emise CO 2 omezovat? Omezujeme emise CO 2 efektivně a dává společnost každému maximální příležitost ke snižování emisí CO 2 přispívat?

v r překročila koncentrace CO 2 v atmosféře 392 ppm, což je o 40% víc než činilo 280 ppm před r. 1750

Vývoj emisí CO 2 v ČR ČHMÚ UN FCCC LULUCF (Land use, land use change and forestry) - Využití krajiny, změny ve využití krajiny a lesnictví

Produkce oxidu uhličitého ze spalování fosilních paliv v ČR – 12 t na hlavu, polovina spalováním hnědého uhlí.

Strom opatření

Náklady a potenciál snižování emisí skleníkových plynů v České republice, McKinsey & Company, 2008

Úspory dosažitelné ve výrobě elektřiny Výroba vyvezené elektřiny vyprodukované v hnědouhelných elektrárnách – 16 mil. tun CO 2 – 12,5%. Zbývající výkon hnědouhelných elektráren nahradit bezemis- ními jadernými elektrárnami (OZE) – 24 mil. tun CO 2 – 20%. Relativně nejméně bolestně dosažitelné úspory emisí CO 2.

Úspory dosažitelné při provozu budov Roční spotřeba tepla v budovách 290 PJ Potenciál úspor – 175 PJ ….60%, tj. 20 mil. t CO 2 – 16% Extrémně tvrdý oříšek Existuje sice koncept nízkoenergetického a pasivního domu – spíše stále akademická půda Praxe – nové domy se staví jen o trochu lépe než před 20 lety (normy, zákon) Zateplování domů Superořech – energeticky kvalitní rekonstrukce panelových domů.

Úspory v dopravě Auta sice úspornější, ale objem přepravy stále narůstá, naděje na zlepšení beze změny životního stylu mizivé. Úspory v průmyslu Těžko lze očekávat významné snížení spotřeby energie na výrobu např. 1 kg cementu či oceli. Náhrada materiálů – dřevo místo oceli či betonu v ČR 10 mil. m 3 ročně – 300 tisíc dřevostaveb pasivních RD ročně, dnes se staví ročně kolem 30 tisíc nových bytů. 1 pasivní RD = úspora 3 t CO 2 ročně Absolutní snížení spotřeby materiálů – změna životního stylu

Stavební odbočka ohledně izolace budov únik tepla 1m 2 stěny = Předkové stavěli tlusté zdi budov aby snížili únik tepla Izolace levnější a mnohem lépe izolují než cihly sendvičová stěna – nosná cihlová zeď co nejmenší tloušťky + tepelná izolace co největší tloušťky

Dřevostavby - nosná konstrukce ze subtilních trámů, obvodová stěna může být vyplněna tepelnou izolací prakticky v celé tloušťce stěny. - dřevo nahrazuje materiály energeticky náročné na výrobu (ocel, cihla, beton) - dřevo v sobě uhlík akumuluje – ten není v atmosféře coby CO 2

Výstavba pasivního domu se 40 cm minerální vaty ve stěně

Dosažitelné úspory emisí CO 2 Při výrobě elektřiny – 30% Při provozu budov – 16% Průmysl +doprava – záleží na našem chování

Obnovitelné zdroje energie (OZE) Biomasa, sluneční energie, vítr, voda, geotermální Biomasa největší potenciál a nejrychlejší možnosti rozvoje ALE – nedostatečné zkušenosti, prakticky není výzkum, šlechtění energetických plodin. Máme v ČR k dispozici 1 mil. ha orné půdy (150 PJ, 10 mil t CO 2, 8 % emisí CO 2 ), podobný potenciál v lesích, lukách a pastvinách

Dnes u biomasy spousta paradoxů 1t obilí 3000 Kč, 1t pelet 5000 Kč Třeba zavést vztahy: lokální výroba biomasy * lokální spotřeba Biopaliva – bionafta, biolíh, vysoká cena malý přínos snižování emisí CO 2 Sluneční energie - termické kolektory – již dnes docela úspěšné - FV panely – zatím strašně drahé, jejich cena klesá, šance na reálné uplatnění – let. Instalace dnes – vytahování peněz z kapes nás všech. Současné znění Zákona č. 180/2005 o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie, konkrétně FV – bezohledný a neúčinný ekobyznys. Bez užitku nás bude stát 400 miliard Kč. Vítr, voda, geotermální omezený potenciál v ČR, doplňkový zdroj

V zásadě je možné pomocí úspor, jádra a OZE snížit naše emise CO 2 o cca 60 %, aniž bychom za to museli jakkoli doplácet. Náklady a potenciál snižování emisí skleníkových plynů v České republice, McKinsey & Company, 2008

Další snižování možné změnou vzorce chování velké části obyvatel. - Několik % populace má vrozeno šetrné chování a budou mít vždy extrémně nízkou produkci CO 2. - Několik % populace bude vždy ignorovat rizika spojená s produkcí CO 2. - Pokud se nebudou vyskytovat katastrofické projevy globálních změn klimatu, zůstane většina populace lhostejná – bude se chovat způsobem, za své peníze chce maximálně uspokojovat své potřeby. Řešení, jak změnit životní styl většiny – dát uhlíku jedinou cenu – čím vyšší, tím větší vliv. Situace dnes – asi polovina uhlíku nemá cenu, asi polovina uhlíku „řízená“ emisními povolenkami 250 Kč/t CO 2, elektřina z vody a větru 1000 Kč/t CO 2, fotovoltaika Kč/t CO 2

Koncepce uhlíkové daně/100% dividendy – Hansenova koncepce -zatížit poplatky (uhlíkovou daní) veškerá fosilní paliva při jejím vytěžení nebo importu do ČR -tyto poplatky rozdělit rovnoměrně všem občanům ČR (100% dividenda) Díky uhlíkové dani se veškeré zboží a služby zdraží úměrně množství uhlíku při výrobě zboží či provádění služby vypoštěném – klesne zájem o vysokouhlíkové zboží či služby Díky 100% dividendě bude mít každý nominálně více peněz, které může použít do investic na úsporná opatření. Na koncepci vydělá každý, kdo má život spojený s podprůměrnými emisemi CO 2 – většina populace, převážně chudí.

Zavedení koncepce uhlíkové daně/100% dividendy v celosvětovém měřítku Vytvoří se přirozený tok peněz z bohatých států do chudých států, který zaplatí hlavně rozmařilí bohatí z bohatých států Může výrazně přispět k řešení problémů rozvojových zemí UHLOŠÍK

Shrnutí: Snižování emisí CO 2 není otázkou peněz, zvolí-li se vhodné postupy Existuje však řada bariér toto realizovat - Energetika založená na fosilních palivech je obrovský byznys - Psychologické bariéry - odpor k jaderným a technologiím stojících mimo ovládání jednotlivcem - Setrvačnost myšlení, konzervativní přístup, odmítání nového - Preference zájmových skupin – bezohledný a neúčinný ekobyznys Řešení – přijetí ekonomických nástrojů do kterých politikové nebudou moci zasahovat – uhlíková daň/100% dividenda.

Závěr Co mohou pozitivně ovlivnit naši vládcové: - výstavba jaderných elektráren - vytvořit tržní plošně působící prostředí pro úspory emisí CO 2 Co pak v takovém prostředí máme dělat my? - chovat se úsporně (emise CO 2 jsou již totiž zohledněny v cenách výrobků a služeb) - Nebrat v úvahu pouze ceny výrobků, ale i provozní náklady za doby životnosti spotřebičů a staveb.

Děkuji Vám za pozornost. Zkusme začít přemýšlet!

Příloha s obrázky apod.

Náklady a potenciál snižování emisí skleníkových plynů v České republice, McKinsey & Company, 2008

Roční suma sluneční energie v MJ/m 2, rozdíly mezi jednotlivými místy v ČR nejsou příliš významné