Druhy pohybu – rovnoměrný, nerovnoměrný

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dráha, rychlost, čas.
Advertisements

Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast: Fyzikální vzdělávání Tematická oblast:Mechanika Téma:Rychlost hmotného bodu Ročník:1. Datum vytvoření:srpen.
2 MECHANIKA 2.1 Kinematika popisuje pohyb.
7. ročník Pohyb Klid a pohyb tělesa Křivočarý a přímočarý pohyb Dráha
Mechanika Dělení mechaniky Kinematika a dynamika
2.1-3 Pohyb hmotného bodu.
2 MECHANIKA 2.1 Kinematika popisuje pohyb.
VY_32_INOVACE_02 - RYCHLOST
NEROVNOMĚRNÝ POHYB.
Fyzika 7. ročník Síla Anotace
Pohyb tělesa rychlost, dráha, čas.
Fyzika 6. ročník Hmotnost Anotace
Fyzika 6. ročník Těleso a látka Anotace
Fyzika 7. ročník Otáčivé účinky síly Anotace
Fyzika 8. ročník Světelné jevy Anotace
Fyzika 9. ročník Anotace Prezentace, která se zabývá seznámením s elektrotechnickými značkami Autor Ing. Zdeněk Fišer Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci.
Druhy pohybu – posuvný, otáčivý
Přímočarý Křivočarý Rovnoměrný Nerovnoměrný Posuvný Otáčivý
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
DRÁHA A RYCHLOST HMOTNÉHO BODU DRÁHA HMOTNÉHO BODU  Trajektorie pohybu je geometrická čára, kterou hmotný bod opisuje při pohybu.  Trajektorií.
Fyzika 7. ročník Pohyb tělesa Anotace
Tíhová síla a tíha tělesa
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Fy – sekunda Yveta Ančincová
Rovnoměrný pohyb – test 1
9. NEROVNOMĚRNÝ POHYB II. - ZRYCHLENÍ
Pohyb tělesa rychlost,dráha, čas – příklady.
AnotacePrezentace, která se zabývá slovními úlohami o pohybu. AutorMgr. Václav Simandl JazykČeština Očekávaný výstupŽáci počítají úlohy o pohybu. Speciální.
Rudolf Novák Jiří Čáha Petra Vančurová Michala Procházková.
Definice rovnoměrného pohybu tělesa:
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
Fyzika 6. ročník Teplota Anotace
Fyzika 6. ročník Rozměry těles, délka Anotace
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
Nerovnoměrný a rovnoměrný pohyb
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Anotace Prezentace, která se zabývá měřením rychlosti Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci umí měřit a zpracovávat získané hodnoty.
Fyzika 6. ročník Fyzikální veličiny Anotace
KINEMATIKA - popisuje pohyb těles - odpovídá na otázku, jak se těleso pohybuje - nezkoumá příčiny pohybu.
Druhy pohybu – přímočarý, křivočarý
B) Mechanika I) Kinematika Základní pojmy Kinematika je část mechaniky, která se zabývá pohybem, bez ohledu na to, co jej způsobuje. Pro jednoduchost.
Rychlost rovnoměrného pohybu
Dráha při rovnoměrném pohybu tělesa
Základní škola Benátky nad Jizerou,Pražská 135 projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název : Inovace.
Pohyb tělesa Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Fyzika 6. ročník Objem Anotace
Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_703.
VY_32_INOVACE_10-03 Mechanika I. Rovnoměrný pohyb.
Grafické znázornění pohybu
Základní škola Benátky nad Jizerou,Pražská 135 projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název : Inovace.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
1 Slovní úlohy o pohybu úvod Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpo č tu Č R. Provozováno Výzkumným.
FUNKCE 16. Nepřímá úměrnost – zadání funkce Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jitka Kusendová. Dostupné z
PRŮMĚRNÁ A OKAMŽITÁ RYCHLOST
Grafické znázornění pohybu
FUNKCE – grafické znázornění
Průměrná rychlost – úlohy II
Slovní úlohy o pohybu úvod 1
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Pohyb těles-fyzika hrou
Nerovnoměrný pohyb.
MECHANIKA.
Rychlost, dráha a čas Autor: Lukáš Polák.
Rovnoměrný a nerovnoměrný pohyb
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu
Pohyb tělesa rychlost,dráha, čas – příklady.
FUNKCE 4. Graf funkce - úvod
Transkript prezentace:

Druhy pohybu – rovnoměrný, nerovnoměrný Fyzika 7. ročník Druhy pohybu – rovnoměrný, nerovnoměrný Anotace Prezentace, která se zabývá rovnoměrným a nerovnoměrným pohybem těles a grafickým znáz. Autor Ing. Zdeněk Fišer Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci popíší pohyb tělesa SVP Ne Klíčová slova Fyzika, pohyb, grafické znázornění Druh učebního materiálu Prezentace Druh interaktivity Kombinace Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání Základní vzdělávání – 2. stupeň Typická věková skupina 12-15 let Celková velikost 298 kB

Pohyb rovnoměrný a nerovnoměrný Fyzika 7. ročník Pohyb rovnoměrný a nerovnoměrný

Grafické znázornění rovnoměrného pohybu

Pohyb a jeho popis pomocí grafů - zkouška porozumění pojmům Vzdálenost, kterou těleso urazí. dopiš Čára, po které se těleso pohybuje. Trajektorií pohybu tělesa je křivka. Těleso během svého pohybu mění rychlost. Těleso urazí za stejné časové úseky stejné dráhy. Trajektorií pohybu tělesa je přímka.

Pohyb a jeho popis pomocí grafů - zkouška porozumění pojmům Veličina Značka Hl. jednotka Dráha Čas Rychlost

Pohyb a jeho popis pomocí grafů - zkouška porozumění pojmům Veličina Značka Hl. jednotka Dráha s m Čas t Rychlost v m/s

Pohyb a jeho popis pomocí grafů - tvorba prvního grafu 2.Kolik km urazí tento automobil za 1 h? A za 2 h? ... Výsledky zapiš do tabulky: 1. Zapiš pomocí vhodných značek, že rychlost automobilu je 60 km/h: ______________________ čas t/h 1 2 3 4 5 6 7 dráha s/km 3. Údaje z tabulky zakresli do připraveného souřadnicového systému: 4. Můžeš jednotlivé body propojit čarou? 400 300 200 100 1 2 3 4 5 6 7

Pohyb a jeho popis pomocí grafů - tvorba prvního grafu 2.Kolik km urazí tento automobil za 1 h? A za 2 h? ... Výsledky zapiš do tabulky: 1. Zapiš pomocí vhodných značek, že rychlost automobilu je 60 km/h: v = 60 km/h čas t/h 1 2 3 4 5 6 7 dráha s/km 60 120 180 240 300 360 420 3. Údaje z tabulky zakresli do připraveného souřadnicového systému: 4. Můžeš jednotlivé body propojit čarou? ANO 400 300 5. Dokážeš zjistit z grafu další hodnoty? Kolik km urazilo auto za 3,5 h? Jak dlouho trvalo než auto ujelo 200 km? 200 100 1 2 3 4 5 6 7

Pohyb a jeho popis pomocí grafů – nerovnoměrný pohyb Grafem nerovnoměrného pohybu je křivka ! 1. Popiš znázorněný pohyb. 500 400 300 200 100 1 2 3 4 5 6 7 8

Stále jste v pohodě?

Otázky a úkoly Souprava metra ujede vzdálenost 1,4 km mezi stanicemi metra za 1 min. a 40 sekund. Jaká je její průměrná rychlost? ( výsledek uveď v m/s i v km/h ) Závod formule 1. Popiš jak se mění okamžitá rychlost v průběhu okruhu. Ve které části okruhu jede závodník nejrychleji a kde nejpomaleji?